Autizam u porastu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U Srbiji trenutno ne postoje tačni podaci o ukupnom broju osoba sa autizmom svih uzrasta, ali procenjuje se da ih ima nekoliko hiljada. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", registrovano je 1.666 dece sa dijagnozom poremećaja iz spektra autizma do uzrasta od 18 godina, pri čemu su dečaci značajno zastupljeniji od devojčica

Procenjuje se da jedno od 68 dece u Srbiji razvije autizam, što ukazuje na rastući trend. Takođe, samo u Beogradu procenjuje se da ima oko 1.000 osoba sa autizmom

nešto i oko ishrane za osobe sa autizmom
ishrana kod osoba s autizmom može igrati važnu ulogu u njihovom opštem zdravlju, razvoju i ponašanju. Iako ne postoji univerzalna dijeta koja leči autizam, određene promene u ishrani mogu pomoći u upravljanju simptomima. Evo nekoliko ključnih informacija o ishrani kod autizma:

1. _Povezanost između ishrane i autizma

• Mnoge osobe s autizmom imaju specifične gastrointestinalne probleme, poput zatvora, proliva ili nadutosti, što može uticati na njihovo ponašanje i raspoloženje.
  • Preosetljivost na ukuse, teksture ili mirise hrane može ograničiti njihovu ishranu.
  • Neka istraživanja ukazuju na to da određeni nutrijenti ili prehrambene intervencije mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

2. _Preporučene dijete i suplementi

• Bezglutenska i bezkazeinska dijeta (GFCF): Izbacivanje glutena (iz žitarica poput pšenice) i kazeina (iz mlečnih proizvoda) može pomoći kod nekih osoba s autizmom koje imaju intoleranciju na ove proteine.
  • Dodaci probiotika: Pomažu u održavanju zdravlja creva, što može pozitivno uticati na raspoloženje i ponašanje.
  • Omega-3 masne kiseline: Mogu doprineti boljoj kognitivnoj funkciji i smanjenju hiperaktivnosti.
  • Vitamini i minerali: Dodaci vitamina B6, B12, magnezijuma i cinka ponekad su korisni, ali treba ih koristiti pod nadzorom lekara.

3. _Izbegavanje štetnih namirnica

• Prerađena hrana i šećer: Ove namirnice mogu povećati hiperaktivnost i negativno uticati na ponašanje.
  • Aditivi i konzervansi: Veštačke boje, arome i konzervansi mogu izazvati nepovoljne reakcije kod nekih osoba s autizmom.

4. _Praktični saveti za roditelje i negovatelje

• Postepene promene: Uvođenje novih namirnica i ukidanje određenih treba raditi postepeno kako bi se izbegao otpor.
  • Raznovrsnost: Pokušajte ponuditi različite zdrave opcije koje odgovaraju senzornim potrebama deteta.
  • Dnevnik ishrane: Beleženje namirnica i simptoma može pomoći u identifikovanju potencijalnih alergena ili problema.

5. _Konsultacija sa stručnjacima

• Pre nego što uvedete veće promene u ishranu, obavezno se posavetujte s lekarom, nutricionistom ili stručnjakom za autizam kako biste osigurali da dete dobija sve potrebne nutrijente.

наведи једну болест, по твом избору (не уопштено "све"), да видимо јел знају и ту једну да излече?
Vecine vrsta infekcija ( svaka infekcija je bolest izazvana bakterijom koja bi te ubila da nema moderne medicine ) , mnogim ljudima su resili depresiju antidepresivima , toliko da i kad se skinu sa tih lekova depre vise nema , ako ti pukne slepo crevo izlece te hirurskom procedurom ( kao i mnoge druge stvari koje izlece hirurskom procedurom ) , istrebili su velike boginje vakcinama , smanjili su Polio za 99% vakcinama od kada su poceli WHO Global Polio Eradication 1998.
Mom ujaku su izlecili rak pluca , odstranili zakacen deo plucnog krila , par doza hemoterapije i evo vise od deceniju kasnije covek nema problem ,, itd.

наведи једну болест, по твом избору (не уопштено "све"), да видимо јел знају и ту једну да излече?
Mom.sinu recimo ASD na srcu, koji ako se ne zatvori, često dovodi do plućne hipertenzije , moždanog i srčanog udara i mnogi su umirali zbog tako bezazlene srčane mane , dok se medicinski nije ustanovilo da se lako može zatvoriti i da je pacijent nakon operacije potpuno zdrav.

Recimo mojoj tetki je odstranjen kancer sa materice, zahvaljujući medicini i redovnim pregledima, moj tata nije umro od srčanog udars zahvaljujući brzoj intervenciji i ugradnji stentova, zadnje dve godine su mi lekari i lekovi lečili gnojnu antenu, inače bih verovatno ostala bez glasnih žica i prevrnuta od temperature , da nema lekara, itd itd većina lako izlečivih bolesti bi bile bukvalno smrtonosne da nema lekara

то се само истребило бољим условима живота - начин живота
Velike boginje su se istrebile vakcinama , Polio se smanjio za 99% vakcinama , a da mom ujaku nisu odstranili deo plucnog krila to b se prosirilo sta god on radio , tako da su ga lekari spasili. Kao i par mojih drugara koji su imali ozbiljne infekcije , jeda rak testisa i dvojici je puklo slepo crevo , bez moderne medicine svi oni bi bili mrtvi.
Ali veruj u kakve god zavere hoces , ipak smo na internetu:)

Poslednja izmena od moderatora:
Velike boginje su se istrebile vakcinama , Polio se smanjio za 99% vakcinama , a da mom ujaku nisu odstranili deo plucnog krila to b se prosirilo sta god on radio , tako da su ga lekari spasili. Kao i par mojih drugara koji su imali ozbiljne infekcije , jeda rak testisa i dvojici je puklo slepo crevo , bez moderne medicine svi oni bi bili mrtvi.
A sta mozes da kazes za one pacijente koji su umrli posle operacije slepog creva,od sepse.Ti isti doktori nisu vodili racuna da ociste sve to unutra,kako treba.

Ma, čovek nije dobto očigledno, svakakve gluposti ispisa. Da , moje tek rodjeno dete samo treba da ne jede meso i zatvorice mu se urodjeni asd boze boze

To su velike greske,na malim stvarima.Ne bi smelo to toliko ucestalo da se desava.Bar ranije nije.Jesu ljudi,ali nemarni.To je problem
Imas neku statistiku koliko ucstalo se desava , pogotovo na malim stvarima ? Posto ja sam nabrojao par drugara i clanova porodice koji su prosli ozbiljne operacije i niko nije srecom zakacio sepsu , ni jedna greska lekara.

Imas neku statistiku koliko ucstalo se desava , pogotovo na malim stvarima ? Posto ja sam nabrojao par drugara i clanova porodice koji su prosli ozbiljne operacije i niko nije srecom zakacio sepsu , ni jedna greska lekara.
Pa nisam vodio statistiku,ali znam da je nekoliko mojih poznanika umrlo bas od sepse,zbog operacije slepog,ili tankog creva.

Ja srecom ne znam nikoga , jedan komsija je dobio sepsu ali nevezano za lekare , dobio je kod kuce ali je srecom preziveo.
Mnogima se desava da im pukne slepo crevo,ili cir na zelucu,pa dobiji sepsu.Mnogi stignu na vreme do hirurga,ali ima i manji broj koji ne stigne.To je za mene opet druga stvar,ali ovo je posle operacije.Znaci nadleznost i greska nekog od te grupe koja ucestvuje u operaciji.

Kako mislis brojke govore drugacije, brojke upravo govore da sepsu dobija 0,1% pacijenata.
Naravno da su bolnice pune bakterija , tamo idu bolesni ljudi :D Cesca sterilizacija je neophodna ali 0,1% govori da situacija i nije toliko losa.
Ali umrlo ih je 775 pacijenata posle operacije.Zar je to malo.Lakse je kada procitas procenat,nego brojke koliko je ljudi umrlo.

Ali umrlo ih je 775 pacijenata posle operacije.Zar je to malo.Lakse je kada procitas procenat,nego brojke koliko je ljudi umrlo.
Postoje izuzetno rizicne operacije posle kojih nije cudno da osoba ne prezivi , ali uporedi to sa brojkama koliko njih je prezivelo , svi ti preziveli ( ili velika vecina ) bi bili mrtvi bez tih operacija , znaci opet zahvaljujuci modernoj medicini.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back