Autizam u porastu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

mario80

Stara legenda
Poruka
78.784
Noću čujem krike i tapšanje, kapiram odakle dolazi, video sam ga u dvorištu par puta kako juri i tapše. Oponaša golubove uz neke krike. Na kontra strani zgrade na petom spratu rešetka na prozoru ali se retko čuje, iz iste zgrade drugaru je dete bilo autistično ali je na žalost umrlo pre par god. Sve neko slično godište 5-7 god. Mongoloide više ni ne viđam kao da su nestali?

Jel to neka invazija autizma u srbiji?

Mongoloidnost je hromozomska aberacija pri kojoj neko ima 3 umesto 2 hromozoma 21. To se može utvrditi DNK analizom tokom trudnoće, što je posebno poželjno kod starijih trudnica, i u slučaju potrebe izvršiti abortus. Zato je mongoloidnost sada ređa i pored sve kasnijeg rađanja dece.
Što se tiče običnog autizma, ne znam šta utiče na njegovu sve češću pojavu.

Što se autizma tiče čini mi se da sam negde pročitao i da je kod nas u porastu, mada nešto nagađam da na nacionalnom nivou nikada nije sprovedeno istraživanje koliko je autističnih osoba kod nas?

Što se autizma tiče čini mi se da sam negde pročitao i da je kod nas u porastu, mada nešto nagađam da na nacionalnom nivou nikada nije sprovedeno istraživanje koliko je autističnih osoba kod nas?
истраживања неће ни бити, јер то је алат који не сме да се види,
ево једног истраживања које можете и сами да урадите:
1731606042210.png

Ako me sećanje dobro služi autizam se vezuje za višak lakih metala u organizmu roditelja, prekomernu upotrebu ultrazvuka na plod koji je u nekoj početnoj fazi i sl.
Sada više i ne mogu da se setim šta se svrstava pod uzročnike razvoja autizma kod dece, ali znam da je poduža lista i da se često proširuje

истраживања неће ни бити, јер то је алат који не сме да се види,
ево једног истраживања које можете и сами да урадите:
Pogledajte prilog 1642269
Nekako mi ovo ne deluje baš tačno
Ima na ovom linku neka svetska staatistika:
https://worldpopulationreview.com/country-rankings/autism-rates-by-country
U razvijenijim zemljama je stepen autizma veći, mi smo još i dobri po ovome

подаци су тачни за 1970ту и 2000ту (то сам покупио од докторице из клипа са нета)
претпостаио сам да 2050 рачунају да истребе све,
а остало сам интерполисао - и ето табеле

Rekla bih samo da u današnje vreme veći broj autisticne dece preživi uz adekvatnu negu roditelja i lekara sto nekada nije bio slučaj, jer su to deca slabijeg imuniteta i samim tim su ranije umirala od kuge, tuberkuloze, hepatitisa. Danas su te i slične bolesti gotovo iskorenjene , pa veći broj dece sa sličnim poremecajima mnogo duže živi, nego što je bio slučaj u proslosti

Drugarica ima ćerku koja je blago retardirana i plus ima par poremećaja iz spektra autizma i imala je niz napada, slicnih epilepsiji ,koje ne bi preživela da je rođena recimo pre 70, 80 godina, ovako je imala terapiju da prevaziđe napade i dq preživi kritične godine. Sad puni 18 na nivou deteta od 2 godine. Prelepa devojka. Mnogo tuzno

Sve više dokaza da autizam nastaje u materici​

Danas imamo brojne studije koje ubedljivo dokazuju da je ASD razvojni neurološki poremećaj koji se pre svega ispoljava u kasnoj trudnoći.​

mozak-canva-750x514.jpg

Foto: Canva
Poremećaj iz autističnog spektra (akronim ASD — autism spectrum disorder) je neurološko stanje koje se smatra razvojnim poremećajem i obično se pojavljuje u prve dve godine života. Klinički se može dijagnostikovati oko 18. meseca, ali se obično konačna dijagnoza postavlja nešto kasnije. Odlike autizma su otežana komunikacija i društvena interakcija, uski raspon interesovanja i ponavljajuća ponašanja. Spektrom se smatra zato što postoji široki stepen varijacija u pogledu simptoma.
#_U vezi sa autizmom postoji kotroverza usled danas diskreditovanih tvrdnji da može biti izazvan vakcinama, konkretno MMR vakcinom protiv malih boginja. Pošto se ova vakcina prvi put daje u uzrastu od 12 do 15 meseci, postoji korelacija (podudaranje) između uzrasta u kome se daje vakcina i uzrasta u kome se pojavljuje autizam, #_što je neke dovelo do pogrešnog zaključka da postoji i uzročno posledična veza između ovo dvoje.#_ Tako je nastao mit da MMR vakcina izaziva autizam.#_
#_Antivakcinalni pokret koji je već postojao odmah se fokusirao na ovu tvrdnju, u čemu se u mnogome koristio danas povučenom studijom dr Endrjua Vejkfilda. Kada je nauka vrlo iscrpnim dokazima diskreditovala ovu teoriju,#_ antivakcinalni pokret je prebacio težište na sastojak timerozal koji sadrži živu. Budući da MMR vakcine ne sadrže timerozal još od 2001. godine, a da nije došlo do pada broja slučajeva iz autističnog spektra uprkos predviđanjima protivnika vakcina, i ova teorija je pala u vodu._#

To nije zaustavilo antivakcinalni pokret, koji je uzrok autizma proširio na vakcine uopšte, bez izdvajanja određenih supstanci u njima.
Međutim, nauka ima drugačiji ugao posmatranja kada su uzroci autizma u pitanju. U toku poslednjih par decenija, došlo je do značajnih otkrića u pogledu genetskih predispozicija za autizam. Danas su otkriveni mnogi geni koji se povezuju sa poremećajima iz autističnog spektra, geni koji kodiraju određene proteine u mozgu. Iako se time ne otpisuju uticaji sredine na razvoj poremećaja, u srži se on sve više smatra višefaktorskim genetskim poremećajem.
Štaviše, postavlja se i pitanje kada se ASD prvi put ispoljava. Do sada se čekalo da deca budu dovoljno zrela da bi mogla da ispolje simptome autizma, što je negde u uzrastu oko 18. meseca. Međutim, ako je ovaj poremećaj pre svega genetski i razvojni, trebalo bi da u još ranijem uzrastu mogu da se primete njegovi suptilni znaci. Čim su naučnici počeli da ih traže, odmah su počeli da uočavaju promene u ponašanju i fiziologiji u ranijim uzrastima – šestom, osmom, čak i u četvrtom mesecu u jednoj od studija koje su sproveli. Tako rana pojava simptoma pokazuje da vakcine nikako ne mogu biti uzrok autizma.
Ako je ASD pre svega genetski poremećaj, onda bi dokazi morali da idu vremenski još unatrag, do uzrasta fetusa. Prvi takvi dokazi objavljeni su u studiji iz 2014. godine. Proučavajući strukturu mozga dece koja su preminula a bila su u autističnom spektru, naučnici su otkrili poremećaje u normalnoj šestoslojnoj građi korteksa. Ovi slojevi se formiraju u ranoj fazi razvoja, pa su i anomalije u strukturi korteksa kod ove dece poticale još iz perioda fetalnog razvoja.

Studija objavljena otkrila je vezu imeđu anomalija kod fetusa utvrđenih ultrazvučim snimanjem i kasnije dijagnoze autizma kod dece. Takođe, broj primećenih anomalija nastalih u fetalnom razvoju podudarao se sa kasnijim stepenom ozbiljnosti simptoma.
Najnova studija koristila se snimanjem dece u materici magnetnom rezonancom. Na ovaj način mozak fetusa može se još detaljnije pregledati. Ono što je utvrđeno je da je kod dece kojoj je kasnije utvrđen ASD tokom fetalnog razvoja primetno uvećan insularni korteks u odnosu na kontrolnu grupu. Osim toga, kod dece sa autizmom amigdala, insula i hipokampusne komisure su veće nego kod kontrolnih grupa. Ovi nalazi se podudaraju sa odlikama mozga odraslih osoba sa poremećajima iz autističnog spektra.
Danas imamo brojne studije koje ubedljivo dokazuju da je ASD razvojni neurološki poremećaj koji se pre svega ispoljava u kasnoj trudnoći. Postoji snažno genetsko podudaranje, ali se smatra da i okruženje tokom boravka fetusa u materici takođe igra ulogu u razvoju autizma.
Izvor Science Bssed Medicine

dajte ljudi , manite se takvih etiketiranja za uistinu bolesne ličnosti
najmanje su oni krivi za takvo nešto
i meni brisu poruke...zato sto tu retardiranu rijec samo mi koristimo..nema na zapadu da napisu za nekoga dijagnozu "retardiran"..
Mental retardation
i meni brisu poruke...zato sto tu retardiranu rijec samo mi koristimo..nema na zapadu da napisu za nekoga dijagnozu "retardiran"..
https://www.careinsurance.com/blog/health-insurance-articles/what-is-mental-retardation

Niko nikoga ne etiketira, radi se o dijagnozi, poremecaju, koji ne bi trebalo da zvuči pogrdno, već su ljudi od te reči napravili uvredu. A nije uvreda, već dijagnoza koja postoji. Mada, nije ni vazno

Sasvim je nebitno , radi se o dijagnozi koja postoji. To što neko nekome kaže retard , pokušavajući da ga uvredi, ne znam kakve veze ima sa samom dijagnozom.
Termin „retardiran“ nekada je bio zvanični medicinski izraz koji se koristio za opisivanje osoba s intelektualnim teškoćama. Međutim, zbog pejorativnog i uvredljivog tona koji je ovaj izraz dobio tokom vremena, prestao je da se koristi u zvaničnoj medicinskoj i psihološkoj terminologiji.

Danas se koriste termini poput:

Intelektualne teškoće (eng. Intellectual Disabilities)

Poremećaj intelektualnog razvoja

Osobe sa smanjenim intelektualnim kapacitetima

Ove fraze su usvojene kako bi se izbegla stigmatizacija i pružio veći stepen poštovanja prema osobama kojima se odnose. Zamena terminologije deo je šireg napora za unapređenje inkluzivnosti i uklanjanje diskriminatornih izraza iz stručnog jezika.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back