Ateizam

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne samo da Ga ne vidimo, već nema nikakvog nablažeg znaka da postoji i da deluje u našem materijalnom svetu. Za razliku od glava vernika gde deluje non-stop. :D
...
Баш напротив, цео материјални свет се крије иза Бога. По потреби.
Бозон...бозон....бозон....бозон.....

Баш напротив, цео материјални свет се крије иза Бога. По потреби.
Бозон...бозон....бозон....бозон...[/QUOTE]

Ti si jedini vernik koji Boga doživljava kao sredstvo za laštenje nameštaja. :lol:

Poslednja izmena:
Rekoh ja vec negde (nego ti izbrisa:mrgreen:), put upoznavanja tog Avramovog, posebno je vazno da se covek posveti temeljnom trazenju istine, je najsigurniji i najcesci ka jednom pravom ateisti:D
Sto se tice da su doprinos znanju dali religiozni ljudi...da, niko ne osporava;), svi mi zivimo u nekom svom ubedjenju, po meni, zabludi. Ko je u vecoj...necemo nikada saznati. Postujem svacije ubedjenje osim sto se borim protiv fanatika...svih vrsta.
A na koji nacin se boris? Sta su za tebe fanatici? Da li si uzeo pusku da se boris protiv islamskih fanatika (ekstremista) ili samo ovako preko foruma napadas one koje vjeruju u Hrista?

Kako znamo da ne postoji nikakav drugi bog? Jednostavno. Saznali smo od vas. :mrgreen:
aha.Znaci ne vjerujete nam kad kazemo da postoji Bog Jehova,ali nam zato vjerujete kad kazemo da ne postoje drugi bogovi. :rida: Zanimljivo....

Nećem. Ali se ne bi moglo proveriti.
Ovako su uhvaćeni s mačkom u džaku. :lol:
Vi ne mozete provjeriti big bang jer se desio prije Bog zna koliko milijardi godina,a ipak slijepo vjerujete u to. :hahaha1:

Ne, ali je drugačiji. I to mu dođe priličan problem. Jer kada bi tebe i mene bacili u ledenu vodu, obojica bismo osećali da je voda ledena.
Zašto? Zato što voda postoji.
Govorili smo o virusima i energiji a ne ledenoj vodi. :mrgreen:

To bi bilo u redu da je postojanje Higsovog bozona dokazano.

Можда ниси испратио од почетка, о томе се и ради. Хигсов бозон или "божија честица" је математички претпостављена величина, која је у процесу доказивања.
Питао сам Зазијавала да ли је логично да атеисти не верују у то док се не докаже.
Значи, пре педесет година, никоме није ни на памети било да би тако нешто могло да постоји и сада, да је неко рекао тада да постоји нешто мање од атома, не би ли га прогласили за "човека са гласовима у глави"?
Шта ако је за дефинисање и доказивање Бога потребно још милијарду година? Значи ли то да не постоји?

Pozdrav :)
Ja verujem u Boga. Da li to znači da smatram da on postoji i pored, kako kažeš, suprotnog dokaza.
Koji je to dokaz? :)
Rekao bih da znači da ti smatraš da postoji.
Jedan od dokaza je postojanje zvezda udaljenih mnogo više nego što bi to dozvoljavao svemir kojeg bi stvorio rišćanski bog.
Drugi dokaz je da nije bilo potopa.
A ima toga još kolko oćeš.

aha.Znaci ne vjerujete nam kad kazemo da postoji Bog Jehova,ali nam zato vjerujete kad kazemo da ne postoje drugi bogovi. :rida: Zanimljivo....

Zaista. Komparativno sagledavanje religija krajnje je zanimljivo. :)

Vi ne mozete provjeriti big bang jer se desio prije Bog zna koliko milijardi godina,a ipak slijepo vjerujete u to. :hahaha1:
Ja ne verujem. :D Jednostavno, nemam pojma jer me problem nikada nije interesovao. To ne znači da sam slepo prihvatio tu teoriju.

Govorili smo o virusima i energiji a ne ledenoj vodi. :mrgreen:

Govorili smo o tome kako se razlikuju naši osećaji da ima, odnosno nema boga.
Rekao sam da se razlikuju zašto što se radi o stvarima koje ne postoje. Kada se suočimo sa realnim svarima, stvarima koje postoje, videćemo da ih osećamo na isti način.
Isto važi i za razboljevanje u koje su uključeni virusi i bakterije. Ako se razbolim od kuge, naduće mi se potpazušne limfne žljezde. Naduće se i tebi, ako se razboliš od kuge.

Можда ниси испратио од почетка, о томе се и ради. Хигсов бозон или "божија честица" је математички претпостављена величина, која је у процесу доказивања.
Питао сам Зазијавала да ли је логично да атеисти не верују у то док се не докаже.
Значи, пре педесет година, никоме није ни на памети било да би тако нешто могло да постоји и сада, да је неко рекао тада да постоји нешто мање од атома, не би ли га прогласили за "човека са гласовима у глави"?
Шта ако је за дефинисање и доказивање Бога потребно још милијарду година? Значи ли то да не постоји?
Ne ide tako. Bog je već definisan i dokazano je d nešto što se tako definiše ne postoji.
Za milijardu godina neće se rešiti kvadratur kruga niti će se dokazati bog.
U međuvremenu, ateisti i vernici mogu prihvatiti i odbiti teoriju o postojanju bozona. Sve dok se eventualno ne dokaže da postoji. Ili da ne postoji. Onda će ateisti bozona prihvatiti da ne postoji, a vernici bozona će i dalje verovati da postoji.

Rekoh ja vec negde (nego ti izbrisa:mrgreen:), put upoznavanja tog Avramovog, posebno je vazno da se covek posveti temeljnom trazenju istine, je najsigurniji i najcesci ka jednom pravom ateisti:D
Sto se tice da su doprinos znanju dali religiozni ljudi...da, niko ne osporava;), svi mi zivimo u nekom svom ubedjenju, po meni, zabludi. Ko je u vecoj...necemo nikada saznati. Postujem svacije ubedjenje osim sto se borim protiv fanatika...svih vrsta.
Izvini ali istina je dostizna i razumljiva, i svako moze znati da li je u istini ili ne...
Ili se neko moze opravdavati filozofijom tipa, nikada necemo saznati... ;)

i zasto bi se borio protiv ikoga osim protiv sebe...

Izvini ali istina je dostizna i razumljiva, i svako moze znati da li je u istini ili ne...
Ili se neko moze opravdavati filozofijom tipa, nikada necemo saznati... ;)

i zasto bi se borio protiv ikoga osim protiv sebe...

Jel to ona cuvena: put do pakla je poplocan dobrim zeljama:mrgreen:
Samo ti trazi tu istinu, sutra cu ti reci...dobro dosla u Club:D

Ateisti zele da budu ''slobodni'' na svoj ovozemaljski nacin, da zive u grehu i da nemaju grizu savesti, ne poznavajuci Istinu koja ce ih osloboditi.
Ovo je izopaceno i tendenciozno vredjanje jedne velike grupe ljudi koji ne veruju u boga. Cinjenica je da su vernci u proseku veci i tezi prestupnici i gresnici od ateista, negira ovaj skandalozan nacin karakterizacije ljudi.
Gledaju na Boga kao na robovlasnika, jer misle da je svako ko sluzi Njemu rob i okovan u lance Bozije, opet govore to ne znajuci koliko radosti to pricinjava onima koji Mu sluze...
Iako je ovaj opis isuvise naivan i detinjas, mislim da je biti bilo kome potcinjen, ponizan, rob koji puzi po prasini, apslutni mazohizam.
[Kada ih pitamo zasto ne veruju? Onda sledi odgovor kakav sam naveo iznad i slican, kao sto je Neije isgurno da Bog postoji, ja ne zelim grizu savesti, zelim da zivim slobodno..
.Ovo je totalno neformirana misao, ocigledan haos u mislima.
[A to im je samo izgovor, a sta ih kosta da ucine taj jedan korak, pa da vide sami, njih na to niko ne tera, ako Boga ima (ima ga naravno) oni ce to videti i nastaviti dalje da hodaju sa Njim, medjutim oni na to nisu spremni jer su puni ponosa.
.
Zasto ti vidis da je greh biti ponosan, da se ponosis ako si uspesan, ako imas srecnu porodicu, dobar posao, itd. itd. Tebe je sramota da si ponosan??? O.K. budi ponizan.

Ipak, ko moze da diplomiranog geologa, kome je poznat sastav, strukturu i starost stena, ubedi da je bilo moguce stvoriti zemlju i zivot na njoj za samo 6 dana.

Kako mozes biologa i specijalistu za genetiku da ubedi u razlicito stvaranje zivotinja, coveka i zene. Zar ce njemu jedan pop govoriti kako je covek stvoren, kako je zena stvorena (zasto ne kao i Adam), zasto se covek pari i radja na isti nacin kao i svaka druga toplokrva zivotinja, zasto imaju isti ili veoma slicne hemijske sastave krvi, zasto im je svima potreban kiseonik, voda i hrana koju uzimaju na isti nacin. Dakle, da bi to sve covek spoznao morao bi biti dobro potkovan najmanje srednjoskolskim znanjem. To ocigledno nedostaje ogromnom broju ljudi ne samo u nasoj zemlji vec i u mnogo razvijenijim zemljama.:rtfm:

Poslednja izmena:
A. A. Milne o ateizmu i teizmu

Free-Agent - 31. mart 2008. u 14.24

A. A. Milne o ateizmu i religiji

Milne konstatuje da uprkos cinjenici da je hrišćanstvo na Zapadu još uvek jako, veliki broj ljudi napusta hrišćanstvo i deklarisu se da su bezboznici. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Zašto ljudi napustaju hrišćanstvo. veru svojih porodica i sebe otvoreno deklarisu agnosticima ili ateistima. Neki, čak, tvrde da je to zapocelo sa grehovima same religije.

A.A. Milne, tu pojavu tumaci na sledeći način:
„Stari zavet je odlgovoran za masovan porast ateizma, agnosticizma, bezboznistva – zovite to kako želite – nego bilo koja druga do sada napisana knjiga. Taj, nazovi sveti spis prazni crkve vise nego svi antireligiozni napisi, pamfleti, bioskopi, sportske utakmice i bilo koje druge zabavne priredbe.”

N.B. Alan Alexander Milne (1882 - 1956), jedan od najeminentnijih britanskih pisaca (pesnik i prozaista), Skotlandjanin, rođen u Londonu. Deklarisani ateista.

Ovo je izopaceno i tendenciozno vredjanje jedne velike grupe ljudi koji ne veruju u boga. Cinjenica je da su vernci u proseku veci i tezi prestupnici i gresnici od ateista, negira ovaj skandalozan nacin karakterizacije ljudi.
Iako je ovaj opis isuvise naivan i detinjas, mislim da je biti bilo kome potcinjen, ponizan, rob koji puzi po prasini, apslutni mazohizam.
.Ovo je totalno neformirana misao, ocigledan haos u mislima.
. Zasto ti vidis da je greh biti ponosan, da se ponosis ako si uspesan, ako imas srecnu porodicu, dobar posao, itd. itd. Tebe je sramota da si ponosan??? O.K. budi ponizan.

Ipak, ko moze da diplomiranog geologa, kome je poznat sastav, strukturu i starost stena, ubedi da je bilo moguce stvoriti zemlju i zivot na njoj za samo 6 dana.

Kako moze biologa i specijalista sa genetiku da ubedi u razlicito stvaranje zivotinja, coveka i zene. Zar ce njemu jedan pop govoriti kako je covek stvoren, kako je zena stvorena (zasto ne kao i Adam), zasto se covek pari i radja na isti nacin kao i svaka druga toplokrva zivotinja, zasto imaju isti ili veoma slicne hemijske sastave krvi, zasto im je svima potreban kiseonik, voda i hrana koju uzimaju na isti nacin. Dakle, da bi to sve covek spoznao morao bi biti dobro potkovan najmanje srednjoskolskim znanjem. To ocigledno nedostaje ogromnom broju ljudi ne samo u nasoj zemlji vec i u mnogo razvijenijim zemljama.:rtfm:

:D

No, samo geolozi su rekli da je zemlja nastala u roku od 3 minuta... A el ti znas da vreme za nas nije isto kao i za Boga, da je Bogu 1000 godina kao jedan dan, el znas to?
A, zasto su manje gresni? zato sto sve sto na primer blud ne smatraju grehom, ja ih ne vredjam i ne sudim im, oni su sebi odavno presudili...
Neko se bas ponosi necim, a to nije uvek dobro, a pogotovo kada se hriscanin hvali necim, jer se hvali i ponosi onim sto je postigao, a zaboravlja onoga ko mu je to omogucio!

p.s. kojoem nordiskom plemenu pripadas? zbog statusa... ili si to ovako stavio?

Ateista Bertrand Rasel je napisao u svojoj knjizi "Zašto nisam hrišćanin" da ako je istina da je za sve potreban uzrok, onda je i Bogu potreban uzrok. On je iz ovog zaključio da ako je Bogu potreban uzrok, onda Bog nije Bog (i ako Bog nije Bog onda naravno ni nema Boga). Ovo je u stvari bilo malo sofisticiran oblik detinjastog pitanja, "Ko je stvorio Boga?" Čak i deca znaju da stvari ne postaju od ničega, tako da ako je Bog "nešto"onda i On mora da ima uzrok, zar ne?

Pitanje je lukavo jer se krije iza lažne pretpostavke da je Bog došao odnekud i onda pita, gde bi to moglo biti.

Sta mislite o ovome?

Ateista Bertrand Rasel je napisao u svojoj knjizi "Zašto nisam hrišćanin" da ako je istina da je za sve potreban uzrok, onda je i Bogu potreban uzrok. On je iz ovog zaključio da ako je Bogu potreban uzrok, onda Bog nije Bog (i ako Bog nije Bog onda naravno ni nema Boga). Ovo je u stvari bilo malo sofisticiran oblik detinjastog pitanja, "Ko je stvorio Boga?" Čak i deca znaju da stvari ne postaju od ničega, tako da ako je Bog "nešto"onda i On mora da ima uzrok, zar ne?

Pitanje je lukavo jer se krije iza lažne pretpostavke da je Bog došao odnekud i onda pita, gde bi to moglo biti.

Sta mislite o ovome?

Mislim da je pitanje Ko je stvorio Boga, ili kako je on nastao nama neshvatljivo i da nam se cak objasni.... NO On je oduvek i zauvek! :D
Sve sto ne pise u Bilbiji ima svoje zasto, a to je zato jer mi to nebi smo mogli da shvatimo...

Mislim da je pitanje Ko je stvorio Boga, ili kako je on nastao nama neshvatljivo i da nam se cak objasni.... NO On je oduvek i zauvek! :D
Sve sto ne pise u Bilbiji ima svoje zasto, a to je zato jer mi to nebi smo mogli da shvatimo...

Odgovor je da ovo pitanje nema nikakvog smisla. To je kao da pitate, "Kako izgleda plavi miris?" Plavo ne spada među stvari koje imaju miris, tako da je pitanje samo po sebi nevalidno.Na isti način, Bog ne spada u kategoriju stvari koje su stvorene, ili su nastale ili su prouzrokovane. Bog je neuzrokovan i nestvoren – On jednostavno postoji.

Kako mi ovo znamo? Pa, mi znamo da iz ničega ništa ne proizilazi. Tako da ako je ikada postojalo vreme gde apsolutno ništa nije postojalo, tada ništa nikada ne bi ni nastalo. Ali stvari postoje. Međutim, kako ne može da postoji apsolutno ništa, nešto je oduvek moralo da postoji. To što je oduvek postojalo mi zovemo Bog.

Odgovor je da ovo pitanje nema nikakvog smisla. To je kao da pitate, "Kako izgleda plavi miris?" Plavo ne spada među stvari koje imaju miris, tako da je pitanje samo po sebi nevalidno.Na isti način, Bog ne spada u kategoriju stvari koje su stvorene, ili su nastale ili su prouzrokovane. Bog je neuzrokovan i nestvoren – On jednostavno postoji.

Kako mi ovo znamo? Pa, mi znamo da iz ničega ništa ne proizilazi. Tako da ako je ikada postojalo vreme gde apsolutno ništa nije postojalo, tada ništa nikada ne bi ni nastalo. Ali stvari postoje. Međutim, kako ne može da postoji apsolutno ništa, nešto je oduvek moralo da postoji. To što je oduvek postojalo mi zovemo Bog.

da tako je... :D ovo sto sam napisao za pitanja znam zasto jer neki kao OB koga nema na forumu :eek: odmah postavljaju pitanja a zasto to nije objasnjeno....

evo da se citiram
On je oduvek i zauvek

Poslednja izmena:
:D

No, samo geolozi su rekli da je zemlja nastala u roku od 3 minuta... A el ti znas da vreme za nas nije isto kao i za Boga, da je Bogu 1000 godina kao jedan dan, el znas to?
Zao mi je, ali ovo nije tacno. Potrazi na internetu Veliki prasak. dakle ne u 3 sekunde, vec u mnogo, mnogo kracem vemenu. Drugo, i da je bozja godina 1000 tvojih godina to je samo 6.000.000 godina. Zemlja je stara 4,6 milijade godina.

A, zasto su manje gresni? zato sto sve sto na primer blud ne smatraju grehom, ja ih ne vredjam i ne sudim im, oni su sebi odavno presudili...
Ohoho, popovi su najveci bludnici, pa onda bogatasi, pa politicari, pa drzavna birokratija, itd. svi su oni hriscani. Sta mislis da Isus nije imao ljubavnicu. Da, to je bila Marija Magdalena.

Neko se bas ponosi necim, a to nije uvek dobro, a pogotovo kada se hriscanin hvali necim, jer se hvali i ponosi onim sto je postigao, a zaboravlja onoga ko mu je to omogucio!
Svako je kovac svoje srece, to narod kaze. A ti ako u to ne verujes, ti se prepusti mazohismu, pa se ponizuj i uvijaj kao crv u prasini.

p.s. kojoem nordiskom plemenu pripadas? zbog statusa... ili si to ovako stavio?
Vikinzima, nego sta.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back