Ateizam

Ja sam ateista,i mislim da su religije lose jer odvajaju ljude jedne od drugih. Ionako smo se bezbroj puta uverili u istoriji da se najvise ratovalo zbog religije. Ja licno smatram da je to glupost nevidjena.

Некада треба ставити и прст на чело па размислити - нарочито ако је чело веће од 2 сантиметара:

09.11.2005

Vodeci svetski ateista, prof. Entoni Flu objavio da je postao religiozan

Profesor filozofije Dr Entoni Flu (Anthony Flew) (star 81 godinu), koji je do skoro smatran "ikonom" i "sampionom" ateizma, objavio je da je postao religiozan, sto je izazvalo pravi sok u ateistickim krugovima. Ateisti su potom izjavili da prof. Flu samo uzima u razmatranje mogucnost da Bog postoji, ali ih je on odmah demantovao i ponovio da "veruje u Boga".

Treba reci da je prof. Flu predavao filozofiju na najpoznatijim svetskim univerzitetima, kao sto su Harvard, Oksford, Kembridz, Jejl i dr. On je imao status profesora "et lardz" (at large), koji ima veoma mali broj profesora u svetu. Taj status mu je omogucavao da predaje studentima sta zeli iz svoje oblasti.

Poznata je njegova knjiga "Bog i filozofija" (God and Phylosophy), koja predstavlja najsnazniju kritiku religije i Biblije. Ali, prof. Flu sada izjavljuje da su njegove knjige "prevazidjene" i da je u pripremi novo izdanje u kome ce on to i reci.

Vest je odjeknula u intervjuu koji je prof. Flu dao filozofskom magazinu Philosophia Christi. Ovaj intervju predstavlja razgovor izmedju prof. Flua i Geri Habermasa (Gary Habermas), profesora filozofije sa Univerziteta Liberty, kome je prof. Flu zahvalan sto je promenio svoje misljenje.

Prof. Flu kaze da razlog zasto je doneo ovakvu odluku jeste ono sto je uvideo analizirajuci DNK. Nensi Pirsi (Nancy Pearcey) autor knjige "Totalna istina" (Total Truth) to objasnjava: "U sredistu zivota, u centru svake celije kod svakog zivog organizma, nalazi se jezik, kod, ili ono sto zovemo informacija. Ne postoji poznati prirodni proces sposoban da proizvede informaciju. Poruka ili informacija jesu potvrda postojanja inteligentnog izvora informacije."

Prof. Flu i prof. Habermas su se susreli nekoliko puta u debatama oko pitanja religije, i tako su postali prijatelji. Habermas kaze da je prvo okretanje ka religiji Flu ucinio 2000. godine nakon njihove debate na nacionalnoj televiziji. Tada je Flu kazao: "Ja sam ateista sa mnogim velikim nedoumicama."

Flu je tada trazio od Habermasa da mu preporuci knjige vezane za inteligentni dizajn. Bio je odusevljen sa knjigom "Zakljucak dizajna" (The Design Inference) koju je napisao matematicar Vilijem Demski (William Dembski), a narocito knjigom "Darvinova crna kutija" (Darwin's Black Box) koju je napisao biolog Majkl Bih (Michael Behe) (ova knjiga ce se uskoro pojaviti na nasem jeziku).

U svojoj knjizi, Majkl Bih pokazuje da minimalni celijski i biohemijski zahtevi za postojanjem zivota otkrivaju "slozenost koja se ne moze svesti na nizi nivo", a koja ne moze nastati slucajno, vec mora biti dizajnirana.

U januaru 2004. godine, Flu je kazao Habermasu da je definitivno prihvatio da Bog postoji.

Habermas kaze da ce ovaj dogadjaj imati takav uticaj na ateisticki pokret. Ateisti su u stanju soka (:hahaha::hahaha::hahaha:) tvrde da je Flu samo pretpostavio jednu hipotezu ili da je samo prihvatio nekog "veoma minimalnog boga", tako da njegova odluka i nije toliko vazna. Ali, Habermas kaze da je odluka vodeceg ateiste da prihvati postojanje Tvorca, koga naziva Bogom, zaista veliki i vazan dogadjaj.

Flu kaze da je njegova odluka pitanje intelektualnog postenja: "Ceo moj zivot je vodjen principom Platona i Sokrata, da sledim cinjenice gde god me one odvele."

Flu ne prihvata neke religijske koncepte koji uce da ce Bog vecno muciti ljude u paklu. Takodje, Flu kaze da su primeri vaskrsenja u Bibliji veoma logicna i imaju mnogo vise dokaza nego razna cuda u koja ljudi veruju.

Vreme ce pokazati kakve ce posledice izazvati odluka prof. Flua.

Некада треба ставити и прст на чело па размислити - нарочито ако је чело веће од 2 сантиметара:

09.11.2005

Vodeci svetski ateista, prof. Entoni Flu objavio da je postao religiozan

Profesor filozofije Dr Entoni Flu (Anthony Flew) (star 81 godinu), koji je do skoro smatran "ikonom" i "sampionom" ateizma, objavio je da je postao religiozan, sto je izazvalo pravi sok u ateistickim krugovima. Ateisti su potom izjavili da prof. Flu samo uzima u razmatranje mogucnost da Bog postoji, ali ih je on odmah demantovao i ponovio da "veruje u Boga".

. Flua.

Stvarno?Nema nam druge nego da i mi krenemo njegovim putem.Moramo da shvatimo koliko su naši ateistički životi besmisleni ,bedni i mizerni
Šta si Eremito hteo da postigneš sa ovim tekstom odnosno to što se neko na izmaku života konvertovao je dokaz za šta?

Poslednja izmena:
81 godina... Mukica. :)

Ма да... сада је матор и излапео па не зна шта говори, је л' ???:hahaha:

Него, интересује ме стварно шта ћеш ти да радиш са собом ако у догледно време НАУКА ДОКАЖЕ постојање вишег интелигентног бића које ми зовемо Бог ???

Stvarno?Nema nam druge nego da i mi krenemo njegovim putem.Moramo da shvatimo koliko su naši ateistički životi besmisleni ,bedni i mizerni
Šta si Eremito hteo da postigneš sa ovim tekstom odnosno to što se neko na izmaku života konvertovao je dokaz za šta?

Само сам хтео да допуним "галерију атеиста" који на крају схвате да су ситна, минорна бића у рукама Господа... неки су поштени па то обзнане, а неки не...

Него, интересује ме стварно шта ћеш ти да радиш са собом ако у догледно време НАУКА ДОКАЖЕ постојање вишег интелигентног бића које ми зовемо Бог ???
Какав је то бог који се крије и кога наука мора да раскринка? :think:

Koja se to egzaktna nauka bavi dokazivanjem boga?

Jeste, siroma. Izlapeo. :(
Sa 81 godinom ne smeš da se baviš mnogim profesijama, ne možeš da voziš auto. U pojedinim zemljama ne možeš da samostalno potpišeš ugovor, već ti daju pravnog savetnika, tutora zapravo.
Ima razloga što je tako. Vrh intelektualnih sposobnosti čovek dostiže sa 27 godina otprilike. U nekim profesijama, vrh se postiže kasnije, jer je potrebno nagolimalavnje iskustva. Ali, ova granica nikada ne prelazi 50-60 godina.

"Postojanje višeg inteligentnog bića" je interesantna tema. Pretpostavimo da postoje bića koja su znatno inteligentnija od nas, što u principu ne bi bilo nemoguće. Koja bi mogla bezbrižno da rade sa našim svetom šta im je volja.
Recimo, kao baštovan koji se uopšte ne uzbuđuje zbog mrava i glista, već radi svoj posao. Mnoga od ovih sitnih bića ni ne primećuje. Ovo ne znači da ih je baštovan stvorio, niti da će na kraju sezone sakupiti sve uginule mrave i gliste i jednom po jednom suditi da li će ga baciti u peć ili će pokušati da ga oživi u novom telu.

Deo "inteligentnog dizajna" je i pretpostavka da su život na zemlji zasejali vanzemaljci. Ukoliko je to tačno, to su bića koja su na višem nivou od nas, i dugujemo im život, ali to ih ne čini bogovima.

Inače, ukoliko se sutra dokaže da postoji bog, ja ću naravno biti zatečen, otprilike koliko i ti. Jer taj bog uopšte neće ličiti na tvog Gospoda. :)

Poslednja izmena:

:cool: nauka se ne bavi budalashtinama :cool:

Само сам хтео да допуним "галерију атеиста" који на крају схвате да су ситна, минорна бића у рукама Господа... неки су поштени па то обзнане, а неки не...

Mito ako ikad odlucim da postanem religiozan necu sigurmo da verujem u palestinskog stolara,vec cu da izaberem ako bas moram da biram religiju prave srpske bogove Peruna,Triglava,Svetovida ... :cool:

Cesto se pogresno svrstavaju pod isti naziv i Ateisti i Agnostici.

Ateisti ne veruju u postojanje boga i bilo kakvih nadprirodnih sila.

Agnostici ne veruju ni jednog boga kakvog ga predstavljaju organizovane religije.
Veruju u visu silu,nesto,prirodu ali ne i da je to nesto svesno,zivo i upravlja sudbinom.

Panteisti se cak mogu nazvati agnosticima jer panteisti veruju da je sve bog,tj. deo boga.Svako zivo bice,kamen,drvo,pa smo samim tim sve u Univerzumu deo boga.

Po ovoj podeli, spadam u agnostike (panteiste)... Ne postoji ni najmanja shansa da me neko ubedi u postojanje Boga kao natprirodnog bica - najblize mom poimanju bozanskog jesu priroda i njene sile.

Poslednja izmena:

Ne, nego se uplašio smrti.

Sto mu je rupa blize to se vise uprpio,cak je i Sartr nesto slicno izjavio,ako si vec ateista budi ateista do kraja a ne sisica ...

Divine Oxymoron

Ateisti su nesumnjivo bozanstveni !

- Lizard King,Jimboooo!

Original postavio Beogradski sindikat Pogledaj poruku
Ja sam ateista,i mislim da su religije lose jer odvajaju ljude jedne od drugih. Ionako smo se bezbroj puta uverili u istoriji da se najvise ratovalo zbog religije. Ja licno smatram da je to glupost nevidjena.

E ovo je dobro ratovi se vode zbog religije:dash:
krstaški ratovi:dash:- ma da šibamo muslimane malo što ne priznaju Isusa, ne treba da se pljačka malo (nego puno), ala templari (masoni)
turci krenu na srbe, zato što nisu muslimani:dash:-ma njima nije trebalo carstvo, bogastvo evrope, oni to onako zbog religije
napoleon krene na svet hrišćanski:dash:-ma on to onako protestanti vs katolici, zbog religije
hitler takodje:dash:- ma on to sto ne voli pravoslavne - komunističke ruse
bombardovanje srbije:dash:-ma šta oni zaostali pravoslavni religiozni srbi....
malo po africi:dash:- treba ih naučiti religiji:dash::dash::dash:

Back