Другим речима, требало би све да нас "угаси", јер на крају "зло" може бити било шта, од нетактичности до муве која улети у собу?
Bog je svemoguc, i zheli da sprechi zlo. Uchinice da zla nema. Nikakvog zla. On to mozhe jer je svemoguc. Za dodatak pogledaj chetvrti pasus.
Па, не знам баш да ли је то нека порука Библије, и да ли се Библија, као скуп књига, уопште тиме бави. Али оставимо Библију саму по себи по страни, и посматрајмо је у контексту целокупног хришћанског учења, дакле и оног послебиблијског. Пре мислим да је као проблем изнесено то да сво зло долази од тога што се људи не придржавају два основна правила која налажу да треба волети Бога свим бићем својим, а друге људе као самог себе. Али опет, то је само ствар утиска.
To je vec pricha o onoj igri. Ako Bog ne zheli zlo, i mozhe da ga sprechi, valjda mu je to bitnije od te "igre" da ja volim prvo Boga, i tebe, kao sebe. Ja sam stekao utisak da bi mu trebalo biti bitnije.
Sem toga, to da li zlo nastaje od neljubavi prema Bogu, ili drugim ljudima, ili je ta neljubav posledica zla je upravo stvar utiska. Moj utisak po tom pitanju se jednostavno razlikuje. Nit ja tebe mogu ubediti, nit ti mene.
Друго, прича о "Светлоношином" паду и борби војски анђела је више мимо-библијска него библијска, јер се у њој налазе само назнаке. По некој традицији, не знам да ли је званична или незванична, зло је тад настало. Опет, кажу и то да се Сатана и његови пали анђели са тиме неће сложити, већ да ће рећи да они сами ниједно зло на Земљи нису починили, већ су само човеку, као Божијем бићу са слободном вољом, давали идеје, али га ни на шта нису приморавали, већ су му такође остављали избор.
Dobro, to ti je vec ono "samoljublje --> zavist --> zlo". Moguce je reci da je tad nastalo zlo, mada je to, takodje stvar utiska. Da li je tad nastalo, ili je ono oduvek postojalo i samo chekalo da izbije u prvi plan?
Meni deluje kao ovo drugo.
А оно последње баш и нема смисла. Исто тако се може рећи, ако је свемогућ, нека пронађе корен из -1 међу реалним бројевима... не мора баш да значи.
Problem je chovekovo vidjenje svemoguceg kao necheg slichnog grchkim bogovima. Prde munje, igraju klikere planetama, i lizhu svoj lakat kad god im se cefne.
Bog bi trebalo da je savrsheno, svemoguce, apsolutno bice. Da mozhe sve. Sve. Sve.
To znachi biti svemoguc.
Нисам мислио на то. Не континуум као систем, гледан са стране, већ као једна свеукупност посматрана са становишта протока времена. Није допуштено зло, већ је допуштено нешто са слободом избора између добра и зла... од тог нечег, један део одабира добро, један део одабира зло, прича неко време траје, и зло бива обрисано.
Odnosno, zlo zapravo nije dopushteno, jer ce jednom nestati?
To bi znachilo da je Bozhiji cilj stvaranje savrshenog sveta bez zla sa 144 000 dusha u Edenu, odnosno da je ovo sve samo uvod?
Ukoliko na to mislish, to je opet pricha o "igri" i vracamo se na onaj pasus gore. I zashto ne bi mogao lepo da ponishti zlo pa da svi ljudi ikad rodjeni, i koji ce biti rodjeni, zavrshe u Raju? Shta bi tome falilo? Jel' dobar? Dobar je. Jel' svemoguc? Svemoguc je.
А што се тиче N-димензионалних концепата свемира (заборавих до ког броја иде то N)
Postoji vishe verzija N. Najcheshca je ona o 11. Ali, nije to ni bitno.
...оно заиста укључује појам постојања свих могућих светова, али ми причамо о овом. А и када бисмо причали о другима, исто тако можемо рећи и да зло не постоји, јер постоје милијарде и милијарде космоса у којима зла ни нема.
Па сад... не посматрамо из перспективе Бога или Универзалног Бића, јер нам је та перспектива непозната и непојмљива. Можемо говорити само о неким претпоставкама те перспективе, углавном о томе сам већ рекао у претпрошлом пасусу.
Posmatramo iz perspektive Boga jer pretpostavljamo da je on omnipotent, omniscient, i omnipresent. Sve zna, sve vidi, svugde je. Ceo Multiverzum je njegova kreacija, i svaki kutak istog mu je jednako blizak. Nema za njega ovaj-onaj svet. Sve je to njemu isto.
Samo mi reci, 'vako, radi jednostavnosti, jel' ovo tvoj stav :
"Zlo postoji u jednom trenutku vremena ---> Zlo postoji = Zlo ne postoji u jednom trenutku vremena ---> Zlo ne postoji"
...?
Poshto ti ja govorim da to nije isto. Nepostojanje je naprosto negacija postojanja. Ako je postojanje prisutno, nepostojanja ne mozhe biti.