Ateizam

Prvo, one budale na Stormfrontu teško da čine 95% slovenskih pagana, a drugo, oni većinom spadaju ili u kategoriju onih koje "lupamo po ušima" ili u kategoriju onih kojih smo se već odrekli i treće, kao što sam već ranije napisao, reč je ideologiji koja se prodaje pod maskom slovenske religije, a sa istom ne samo da nema veze, već je u delovima suprotna etici slovenske religije.

http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman

:mrgreen:

Posle sam se ispravio, napisao sam da je dogma verovanje u bozanstva.
OK, onda.

Ok, nisam ni rekao da moraju da veruju u ista bozanstva, ne znam zasto to spominjes uopste, bio sam dovoljno jasan.
Zato što dogma sobom povlači izvesne posledice, od kojih sloboda izbora verovanja u određena božanstva nije jedna. Drugim rečima, verovanje u božanstva je vezano za teizam, a ne za slovensku religiju per se, tj. čak i ako to posmatraš kao dogmu, ta dogma je nasleđena iz nadređenog skupa.

A taj najstariji sloj slovenske religije, to je onda neka druga religija, zar ne? Ne ova u koju ti verujes. Sta mislis da o postojanju dogmi u paganskim religijama priupitamo recimo Sokrata? ;)
Ne, to je takođe slovenska religija. Šta misliš odakle potiču vampiri?
Možemo da upitamo Sokrata. Samo da te upozorim da već imam spreman Grejvsov odgovor. :lol:

Nije fora da se nadmudrujemo, vec da razgovaramo kao ljudi. Ako znas na sta sam mislio, bilo bi lepo i da me ispostujes.
Ja ne mogu sa sigurnošću znati na šta si ti mislio, a ovu rapsravu ne vodimo privatnim porukama, te ja zbog sebe, moram paziti kako i šta odgovaram.

Mozemo da napravimo i anketicu. I da se opkladimo. ;)
Ja se ne bavim igrama na sreću, a što se ankete tiče, sumnjam u rezultate iste, jer će pojedini ateisti izjaviti da nemaju ni dogme, a i da ne smatraju da su sve religije iste, što će već prvom sledečom porukom poreći.
No, dobro, neka bude anketa.
Uzgred, primeti da sam ja tebi dozvolio da kao uzorak koristiš ateiste sa ovog foruma, a ne sa foruma udruženja "Ateisti Srbije" (ovo je vezi sa time da se sagovornik ispoštuje :lol:).

Pa neka gledaju. Njihova stvar.
Kada baciš kamen u vodu, nastaju talasi.

Kao sto rekoh, njihova stvar. Zar nije zanimljivo i vredno razmisljanja ono sto sam malopre pomenuo u vezi "zajednickog neverovanja"? Shvatas li sta to povlaci?
Nisam siguran da li znam na šta misliš u vezi posledica "zajedničkog neverovanja". :confused:

Zato što dogma sobom povlači izvesne posledice, od kojih sloboda izbora verovanja u određena božanstva nije jedna. Drugim rečima, verovanje u božanstva je vezano za teizam, a ne za slovensku religiju per se, tj. čak i ako to posmatraš kao dogmu, ta dogma je nasleđena iz nadređenog skupa.
Mene nisi ubedio. Za druge ne znam.

Ne, to je takođe slovenska religija. Šta misliš odakle potiču vampiri?
Mislim da samo vrdas.

Mene nisi ubedio. Za druge ne znam.
Ubedio u šta? :dontunderstand:

Mislim da samo vrdas.
Vrdam tako što ti ukazujem da ti pristup temi nije odgovarajući ili time što ti skrećem pažnju da o slovenskoj religiji treba još ponešto da saznaš pre nego što bi mogao nešto decidno da tvrdiš? :dontunderstand:

Caliburne ti verujes u vampire?!? Odma' se vidi da si cudan, al ovako nesto nisam ocekivao.:think:
Ti ne veruješ u vampire?! :eek:

Još kada bi ti znao šta je vampir... :lol:

Poslednja izmena od moderatora:
A kako bi ti simbolično ili na neki drugi način shvatio pojam ateizam? :dontunderstand:

Prosto da ne može prostije: Ateista je onaj koji nije religiozan. Ako ateizam shvataš kao protivljenje bozanstvima onda ja nisam ateista - kako mogu da se protivim nečemu što ne postoji. Inače, ne pripadam nijednoj formalnoj ni nefomalnoj grupi. Svoje shvatanje sveta i čoveka u njemu formirao sam na osnovu svog razuma, bez presudnog uticaja bilo kog autoriteta. To je nezavisnost. Pripadanje bilo kojoj religijskoj grupi isključuje nezavisnost.

Prosto da ne može prostije: Ateista je onaj koji nije religiozan.
A šta su onda budisti i džedaji? :dontunderstand:

Ako ateizam shvataš kao protivljenje bozanstvima onda ja nisam ateista - kako mogu da se protivim nečemu što ne postoji.
Čuo si valjda za antiteiste? :think:

Inače, ne pripadam nijednoj formalnoj ni nefomalnoj grupi. Svoje shvatanje sveta i čoveka u njemu formirao sam na osnovu svog razuma, bez presudnog uticaja bilo kog autoriteta. To je nezavisnost. Pripadanje bilo kojoj religijskoj grupi isključuje nezavisnost.
Zbog čega pripadanje bilo kojoj religijskoj grupi isključuje nezavisnost? :dontunderstand:

Nije.

Ako nije podeli sa nama svoje znanje...o Caliburne, da ne zivimo ko neznalice...sta je vampir?
Mislim da nisam jedini koji bi bio presrecan da to cuje od tebe. ;)

Ovo nije tema za tako nešto, ali ću zaista morati da napišem jedan duži tekst na temu vampira u slovenskoj religiji, sa osvrtom na njihovo izostanak u jednom periodu slovenske religije i njihov povratak. :think:

A šta su onda budisti i džedaji? :dontunderstand:

Ja opisujem svoja shvatanja. Što uplićeš njih?

Čuo si valjda za antiteiste? :think:

Oni su valjda protivnici božanstava, rekoh da ja nisam protivnik nečega što ne postoji.

Zbog čega pripadanje bilo kojoj religijskoj grupi isključuje nezavisnost? :dontunderstand:

Zbog obaveze prihvatanja verskih dogmi.
U religiji postoji neprikosnoveni autoritet - neko božanstvo.
Ne postoji nezavisnost jer dogma mora da se usvoji u izvornom obliku.

Ja opisujem svoja shvatanja. Što uplićeš njih?
Zato što si napisao da je "ateista je onaj koji nije religiozan". To nije tačno.
E, sad... ako misliš da koristiš reči kojima ćeš da pridružuješ svoja značenja, koja nisu u skladu sa konvencijom, samo napred, ali nemoj se iznenaditi kada te ne razumeju ili isprave.

Oni su valjda protivnici božanstava, rekoh da ja nisam protivnik nečega što ne postoji.
Antiteisti su podskup ateista.

Zbog obaveze prihvatanja verskih dogmi.
U religiji postoji neprikosnoveni autoritet - neko božanstvo.
Ne postoji nezavisnost jer dogma mora da se usvoji u izvornom obliku.
Prvo, zavisi od religije do religije, a drugo, ako tako posmatraš stvari, ne postoji život bez dogme, tj. niko nije nezavistan.

Prvo, zavisi od religije do religije, a drugo, ako tako posmatraš stvari, ne postoji život bez dogme, tj. niko nije nezavistan.

Kaliburn, priznajem da nisam stalno na forumu, nisam ni ovu celu temu pročitao pa bih ti
postavio jedno pitanje: jesi li ti vernik, simpatizer religije ili religije proučavaš ?

Potrudi se, napregni te tvoje autorstrade, tj. mozdane nazovi vijuge, ne bi li saznao odakle da pocnes. Na primer, pocni od prvih ratova Germana i Slovena, a zavrsi sa prvih desetak, a zavrsi sa poslednjim ratom koji smo mi vodili protivu Grka.p

Caliburn:
Krajem VI veka su već Sloveni počeli sa borbama protiv Vizantije na tlu Balkana.
Koje su ratove tada vodili? Imas li imena vojskovodja i rezultate tih ratova? Sta je sa Srbima? Koje su ratove oni vodili i s kim?

Caliburn:
Onda imamo perido ustanaka Slovena koji su bili pod vizantijskom vlašću 783., 805., 850. 976, 1036., 1040., 1072., 1145. Imamo i Samuilovo carstvo na prelazu X u XI vek.
Bravo, to su sve bili ratovi izmedju nas Srba i Grka? Cak je i Samuilo osnovao prvu srpsku(?) carevinu i proglalsio se carem Srba. ::lol::hahaha: Bravo! Ponosim se na nasu istoriju i na nase pretke.Veruj mi, Caliburne, nisam znao da je Samuilo bio Srbin.

Caliburn:
Onda slede borbe srpske države protiv Vizantije, sve do cara Dušana, koji je vodio kampanje protiv Vizantije skoro do pred smrt 1355. godine.
:rotf: Od hiljadugodisnjeg rata sa Grcimo sada nam serviras samo nekoliko lokalnih ustanaka protiv Vizantije. Hiljadarka se pretopisa u nekih pola veka. Gde se istopise onih devet i po vekova???. :hahaha1: Ovo je za ubiti. I ne samo to, sada se ne govori o nasem (srpskom) hiljadugodisnjem kontinuiranom ratovanju sa Grcima, to su sada i makedonski Sloveni, Bugari, itd. Mi, Srbi, smo bili stanovnici velike imperije, i osim par manje-vise kratkotrajnih ustanaka slovenskih plemena, i ne samo srpskih, koje jedna neznalica sopstvene istorije pretvara u grandiozne hiljadugodisnje kontinuriane ratove protiv imperije zvane Vizantija, koja je, inace, bila potresana brojnim pobunama sirom imperije i iscrpljujucim ratovima sa Persijancima, Saracenima, Bugarima, Turcima i kasnije, dolazkom kralja/cara Dusana Silnog, sa Srbima.

Cuj, bolan, nesretnice. Sve skupa kad saberes koliko su trajali ti ustanci i Samuilovo (srpsko? Bugarsko? ili makedonsko?) carstvo ne prelazi pedesetak godina. Gde su se istopile preostalih 950 godina??? Mozda si zaboravio da navedes i cara Simeona. Kako si njega mogao da zaboravis?

Caliburn:
Zaista ne vidim poentu ovog preganjanja.
:per:, on ne vidi poentu “preganjanja” Pa kad ne vidis poentu, zasto se preganjas??? I otkrivas koliko si supalj. Kakvi su ti PORIVI? Osvetnicki porivi prenaduvanog EGOa..

Da rezimiram: Od hiljadu godina “naseg” ratovaja sa “Grcima” sve se svodi na desetak lokalnih pobuna slovenskih (i srpskih) plemena i na jedinog ozbiljnog srpskog drzavnika i ratnika, cara Stefana Dusana. Nemanja malo katolik malo pravoslavac bio je veciti Vizantijski vazal. Ostali srpski kraljevi, “sve do cara Dusana”, su uglavnom vodili unutrasnje borbe oko prestola.:klap:

Caliburn:
Shvatam da osim neznanja nemaš ništa drugo da ponudiš, ali zaista ne vidim koja je poenta da ga stalno nudiš.
Cova je vise nego smesan :rotf::rotf:

Sta je bilo sa HILJADUGODISNJIM RATOVIMA GERMANA I SLOVENA????

Back