1. Kako si ovo uspeo da okreneš, baš je suprotno!
Gle ovako... i teista ne mora da veruje, može da, na primer, ima sumnje, ali time ne postaje ateista. Dalje, postoje religiozni ljudi čije veroispovesti nemaju božanstva, a postoje i ljudi koji jednostavno nisu religiozni ili nisu verujući, ali nisu ni ateisti.
Da bi neko bio ateista on mora da ne veruje u božanstva, jer ateizam, u svojoj osnovi upravo to znači - bez božanstava.
2. Bio sam neprecizan. Mislio sam na temu koja se zove Ateisti ....
Više ateista je iznelo tvrdnju da kada ne bi bilo religija, ne bi bilo ni ateizma.
Ja se ne slažem sa tim stavom, jer definisanje sebe kao negacije nečega, po mom mišljenju, nije psihički zdravo i delom dopada mi se ideja o inherentnom ateizmu kod dece, a osim toga postoje i ateističke religije-
No, to nije bitno, bitno je da sami ateisti tvrde da je ateizam kontrapunkt religiji, pa je sasvim razumljivo što se priča o religiji. Takođe je za očekivati da se raspravlja o religiji imajući u vidu veroispovesti koje nemaju božanstva, tj. ateističke su.
Pod 1 nisi bio u pravu.
Bice da projektujes. Lepo sam te pitao da li se ljutis, i izgleda da sam pogodio, sto mi samo govori da su pitanja na mestu. Niti sam iznerviran, niti imam razloga da se ljutim na tebe, niti ti pristoji da vrsis analizu mog psiholoskog stanja a da me ni ne poznajes, koristeci pateticni straw man na koga toliko kukas. Mogao bi malo da smanjis taj pokroviteljsko-snishodljivi recnik. A sto se tice staze kojom sam krenuo, ignorisacu ovaj tvoj savet koji vise lici na pretnju.
Eh, baš šteta...
To sto oni ne prave razliku izmedju znanja i dogme nije moj problem. I sam si rekao da je to glupost. Ne postoji nacin da neko zna da je Isus vaskrsao, moze samo da veruje. Bas kao sto paganin veruje da postoji njegov bog za koga nema dokaza.
Slažem se da je neophodno praviti razliku između vere i znanja, i sam tu razliku redovno ističem. No, činjenica je da brojni pripadnici avramskih religija na ovom podforumu tvrde da
znaju da je Isus vaskrsao, baš kao što i deo ateista tvrdi da
zna da božanstva postoje.
Dalje, da postoje nepobitni dokazi, koji su van svake razumne sumnje, ne bi smo govorili o veri nego o znanju.
Trebalo da bi da razlučiš šta je vera, a šta znanje.
Preinacicu izjavu - paganin mora da veruje u postojanje bozanstava i eto ti dogme.
Ne mora da veruje u božanstva.

Baš si zapeo da dokažeš da pagani imaju dogme, zar ne?
Bolje promeni taj kvantifikator i usredsredi se samo na tvoju religiju, pa cemo videti da li i to stoji.
Koji kvantifikator?

Inače, napisano stoji i kada se odnosi na slovensku religiju.
Dogma je postojanje bozanstava. I sta sad?
Ovaj... opet ne praviš razliku između vere i znanja.
Izvini, trebalo je da kazem da vecina ljudi ne razmislja kriticki i ima licne dogme, pa tako i deo slovenskih pagana. Za primer cu uzeti pagane na stormfrontu cija je dogma da je bela rasa superiornija od crne.
Prvo, one budale na Stormfrontu teško da čine 95% slovenskih pagana, a drugo, oni većinom spadaju ili u kategoriju onih koje "lupamo po ušima" ili u kategoriju onih kojih smo se već odrekli i treće, kao što sam već ranije napisao, reč je ideologiji koja se prodaje pod maskom slovenske religije, a sa istom ne samo da nema veze, već je u delovima suprotna etici slovenske religije.
A poznajes li one na Stormfrontu?
Ne. Ne družim se sa budalama, a vidi i prethodni pasus mog odgovora.
Tako i ja ne poznajem apsolutno nijednog ateistu koji nije natprosecno inteligentan, a bogami i obrazovan.
Baš lepo što biraš dobro društvo.
Dalje, taj tvoj argument o obrazovanju je smesan, jer zavrsiti fakultet ne znaci ne biti neznalica.
Naravno da si u pravu, međutim postoji pozitivan keoficijent korelacije između znanja i visoke stručne spreme, koji nije zanemarljiv.
Zasto se ogranicavati na ovaj forum? Ljudi su inace neznalice, ogromna vecina. Sto se tice ovog foruma, da li se racuna ako neko ne zna da pise kako treba?
Pošto si izneo tvrdnju o 95% slovenskih pagana neznalica, a imajući u vidu da na ovom podforumu piše 5-6 njih, ukoliko je tvoja tvrdnja tačna, trebalo bi da imaš obilje uzoraka, zar ne?
Ili te sreća baš neće, pa svi slovenski pagani koji pišu na ovom forumu spadaju u onih 5%?
Mogu samo da podjem od sebe. Razlog zasto ne reagujem na pisanja pojedinih ateista je taj sto ne osecam pripadnost bilo kojoj grupi te se tako ne osecam odgovornim za nesto sto neko drugi pise i misli, dok to za vas ne vazi.
Samo konstatujem da si našao za shodno da reaguješ baš na moje poruke i poruke drugih vernika, koje su po mojoj oceni daleko racionalnije i potkrepljenije argumentima, nego skorašnja pisanja više ateista, na koja se nisi ni osvrnuo.
Sad, ako je već razlog zbog koga izbegavaš da na njihove budalaštine daš komentar, to što ne pripadaš nijednoj grupi, postavlja se pitanje, zbog čega onda odgovaraš na moje poruke?

Uzgred, svakako ću osetiti makar deo odgovornosti za nešto što neki drugi slovenski pagan napiše i ako to nije u skladu sa činjenicama, slovenskom religijom i njenom etikom, svakako da ću reagovati u pokušaju da ga urazumim ili objasnim pravo stanje stvari.
Uostalom, imas primere da hriscani osudjuju druge hriscane za nedolicno ponasanje, tako da je stvarno bezveze govoriti da samo paganske religije imaju monopol nad etikom.
U pravu si - bez veze je. Zato to nisam ni napisao.
Jasno sam napisao:
Može biti da je stvar u etici lovenske religije.
Dakel, reč je etici slovenske religije, ne o lekarskoj etici, ne o novinarskoj etici, ne o hrišćanskoj etici, ne o ateističkoj etici, ne o budističkoj etici, nego samo o etici slovenske religije.
Postaješ ili nepažljiv ili zlonameran.
P.S. Sad se setih da sam slao nekoliko privatnih poruka Celeste u kojima sam je uveravao da gresi sto te napada, ali ne zato sto osecam neku odgovornost, vec iz drugih razloga, i odgovorila mi je da sam vec treca osoba koja joj pise isto.
Bravo za tebe i tvoj integritet. Bilo bi još bolje da si i javno nešto napisao, pošto ovu temu ne čitamo samo nas troje, a i ja ne umem da čitam misli, niti tuđe privatne poruke.