Ateizam

A, ko poistovecuje kreacionizam i religiju?

Taj uvazeni gospodin se vec izjasnio da je vernik, pa bi se moglo zakljuciti da ne pobija kreacionizam. Uostalom, ne citam nebuloze, pa tako ni njegove postove:rtfm:

Prvo me pitas ko poistovecuje kreacionizam i religiju, a onda u sledecoj recenici kazes da vernici podrzavaju kreacionizam i to cak ne pravis razlike izmedju vernika razlicitih vera. :confused:

Ne zameri mi, samo da preciziramo - on je ateistički taliban, veruje da zna nauku. ;)

P.S. Mada ni ono što si ti napisao nije uopšte loše, kada bolje razmislim... :think:
Ipak je pojmom "ateista" zahvaćena suviše velika grupacija. :think:

Ti si vernik i verujes u vampire a nismo upuceni da znas sta su posto tvrdis da vikipedija nije u pravu.

Poslednja izmena od moderatora:
Znači li ovo da bi umeo da navedeš elemente slovenske religije na osnovu kojih bi se mogli formirati stavovi rasističke i profašističke ideologije koja je popularna na Stormfrontu? :ceka:

Zasto bih se upustao u tako zaludnu rabotu da dokazujem kako stara slovenska religija ima formativne elemente jedne pseudofilozofije i ideologije 20. veka? :confused: Nije stvar u tome da su svi pagani neonacisti nego da su neki neonacisti sa pomenutog Stormfront-a slovenski pagani, pa sledstveno tome i tvoj sud o slovenskim paganima kao listom nedogmatskim, kriticnim, prosvecenim i obrazovanim osobama nije dobar. Deluje kao dosta povrsna generalizacija jednog slovenskog paganina idealiste. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Znači li ovo da bi umeo da navedeš elemente slovenske religije na osnovu kojih bi se mogli formirati stavovi rasističke i profašističke ideologije koja je popularna na Stormfrontu? :ceka:

A da li bi ti mogao da navedes kako to ateizam (neverovanje u bozanstva) utice na neznanje, dogmatizam, zatucanost i talibanstvo?

Sudeći po tvojim porukama - ti:
Taj uvazeni gospodin se vec izjasnio da je vernik, pa bi se moglo zakljuciti da ne pobija kreacionizam.
Kreacionizam i kreacionisti na (zlo)delu.!

Prvo me pitas ko poistovecuje kreacionizam i religiju, a onda u sledecoj recenici kazes da vernici podrzavaju kreacionizam i to cak ne pravis razlike izmedju vernika razlicitih vera. :confused:
Kao što već napisah - ateistička dogma. :thumbdown:

Zasto bih se upustao u tako zaludnu rabotu da dokazujem kako stara slovenska religija ima formativne elemente jedne pseudofilozofije i ideologije 20. veka? :confused:
Zato što mi prebacuješ "no true Scotsman" argument, pa da proverimo ima li tu nečega ili ne. ;)

Nije stvar u tome da su svi pagani neonacisti nego da su neki neonacisti sa pomenutog Stormfront-a slovenski pagani, pa sledstveno tome i tvoj sud o slovenskim paganima kao listom nedogmatskim, kriticnim, prosvecenim i obrazovanim osobama nije dobar. Deluje kao dosta povrsna generalizacija jednog slovenskog paganina idealiste. :mrgreen:
Moj stav se odnosi na slovensku religiju, a ne na sve njene vernike. Više puta sam skretao pažnju i reagovao upravo na budale slične onima sa Stormfront-a. Poenta je da njihova ideologija ne samo da nema nikakve veze sa slovenskom religijom, nego joj je u delovima suprotstavljena.
Dalje, na Stormfront-u se nalazi poveća sekcija posvećana hrišćanstvu, a na osnovu letimično bačenog pogleda sam primetio da na tom forumu ima i ateista.
Koliko sam mogao da primetim, ateistima uglavnom dosta smeta kada im neko prebaci zločine koji su činjeni u vreme Francuske revolucije, Španskog građanskog rata, brojnih komunističkih režima. Njihov je redovan argument da ateizam i komunizam nisu isto, čak da nemaju veze.
Očigledan je pristupu dvostrukih aršina.
Pri tome, kao što smo svi svedoci, za razliku od slovenskih pagana, koji na budale koje se za slovenske pagane izdaju reaguju prvom prilikom, takav integritet kod ateista nismo uočili u analognim slučajevima.

A da li bi ti mogao da navedes kako to ateizam (neverovanje u bozanstva) utice na neznanje, dogmatizam, zatucanost i talibanstvo?
Prvo, Zhuangzi, ovo teško da je odgovor na moje pitanje. Očigledno je da odgovora nemaš, a da skrećeš priču na neku drugu stranu.
Drugo, mogu da ti navedem primer zvaničnog foruma udruženja "Ateisti Srbije" (na kome ima nekoliko puta više ateista nego na ovom podforumu), na kome se promovišu neznanje, dogmatizam, zatucanost i ateističko talibanstvo. Pri tome, na tom forumu se ne promoviše nijedna druga ideologija suprotna ateizmu, ili različita od ateizma, nego samo ateizam (uporediti sa slučajem Stromfront-a i slovenske religije).

Ne zameri mi, samo da preciziramo - on je ateistički taliban, veruje da zna nauku. ;)
:

Zna nauku? Interesantno? A koju to nauku? Uopste ili samo jednu naucnu disciplinu? Ako je strucan samo u jednoj oblasti nauke onda je ok, ali ako "zna" nauku uopste , na to nemam sta da kazem. Meni je inace interesanta ta vera u nauku , i potezanje iste kao argumenta protiv Boga. Niti nauci treba verovanje , niti se nauka bavi Bogom .

Prvo, Zhuangzi, ovo teško da je odgovor na moje pitanje. Očigledno je da odgovora nemaš, a da skrećeš priču na neku drugu stranu.
Izvini, na koje pitanje? :dontunderstand:
Drugo, mogu da ti navedem primer zvaničnog foruma udruženja "Ateisti Srbije" (na kome ima nekoliko puta više ateista nego na ovom podforumu), na kome se promovišu neznanje, dogmatizam, zatucanost i ateističko talibanstvo. Pri tome, na tom forumu se ne promoviše nijedna druga ideologija suprotna ateizmu, ili različita od ateizma, nego samo ateizam (uporediti sa slučajem Stromfront-a i slovenske religije).
Dakle, ko sta radi, ti generalizujes. Nisam te uopste to pitao. Na mene neverovanje u bozanstva nije uticalo da postanem neznalica, taliban i dogmatik. Druga greska koju pravis je da svrstavas u istu grupu ljude koji ne veruju u istu stvar. Sto se tice onog foruma, rekao bih da je to antiklerikalni i antireligiozni forum, a ne ateisticki forum, posto tamo ima i agnostika, a zajednicko im je to da se bore protiv religija, dakle veruju, zalazu se za istu stvar (seti se mota "protiv dogmi i neznanja"). Moze se dakle reci da je to forum militantnih ateista, a ne ateista uopste. Ne moze Obraz na primer da predstavlja sve pravoslavce. I ateisti mogu da budu raznorazni, znas. Bas kao i tvoji slovenski pagani. To sto nisam nikad spomenuo doticne ateiste s foruma znaci da ne smatram da spadamo u istu grupu zato sto ne verujemo u izmisljena bozanstva (primer s gremlinima), ne znam dokle treba da objasnjavam. Ti si neko ko pripada nekoj grupi, ne ja, za tebe je razumljivo sto se ogradjujes.

Poslednja izmena:
Zna nauku? Interesantno? A koju to nauku? Uopste ili samo jednu naucnu disciplinu? Ako je strucan samo u jednoj oblasti nauke onda je ok, ali ako "zna" nauku uopste , na to nemam sta da kazem.
Ama... veruje da zna, ;)

Meni je inace interesanta ta vera u nauku , i potezanje iste kao argumenta protiv Boga. Niti nauci treba verovanje , niti se nauka bavi Bogom .
Razuman čovek, koji se bavi naukom, će podržati ovaj stav, bez obzira da li je teista ili ateista. To je posledica toga što se zaista i bavi nauko. Ključna reč je razuman. ;)

Izvini, na koje pitanje? :dontunderstand:
:eek:
Citiraš moje pitanje, komentarišeš ga pitanjem i pitaš me "koje pitanje"?! :hahaha:
Koje pitanje?

Dakle, ko sta radi, ti generalizujes.
Generalizujem? Teško, s obzirom da jasno navodim ograničenja važenja onoga što tvrdim.

Nisam te uopste to pitao.
Jesi, samo ti se nije dopao odgovor. :lol:

Na mene neverovanje u bozanstva nije uticalo da postanem neznalica, taliban i dogmatik.
Pa? Ti si samo jedan odbirak. Ja sam ti ponudio mnogo više odbiraka, nego što ih ima na ovom podforumu, a koji pokazuju upravo ono što sam napisao.

Druga greska koju pravis je da svrstavas u istu grupu ljude koji ne veruju u istu stvar.
:roll:
Kako bi bilo da odgovoraš na ono što pišem, a ne na ono što misliš da sam napisao? ;)

Sto se tice onog foruma, rekao bih da je to antiklerikalni i antireligiozni forum, a ne ateisticki forum, posto tamo ima i agnostika, a zajednicko im je to da se bore protiv religija, dakle veruju, zalazu se za istu stvar (seti se mota "protiv dogmi i neznanja"). Moze se dakle reci da je to forum militantnih ateista, a ne ateista uopste.
A ja sam negde napisao da je to forum ateista uopšte? :confused:
Ili sam negde napisao da se njihovi stavovi odnose na sve ateiste? :confused:
Seti se da sam pravio jasnu distinkciju između ateista na tom forumu i dela ateista na ovom podforumu - i još uvek je pravim. Naročito, kada se uzme u obzir da su i neke ovdašnje razumne ateiste tamo banovali.
Što se tiče tvojih ocena... ja se slažem sa istima, ali to ne menja činjenicu da su to i dalje ateisti. Osim toga, oni ipak imaju veću težinu od tvog i mog mišljenja, s obzirom da su oni registrovano udruženje ateista, koje zastupa ateističke ideje.

Ne moze Obraz na primer da predstavlja sve pravoslavce. I ateisti mogu da budu raznorazni, znas. Bas kao i tvoji slovenski pagani.
Postoji jedna ozbiljna razlika koju nisi uvideo. "Obraz" je marginalna grupa, baš kao što su i neonacistički slovenski pagani (što je, da naglasim - oksimoron). Sa druge strane, na pomenutom forumu se okuplja znatno više ateista nego na ovom podforumu, tj. njihovi su stavovi u ateističkoj populaciji, prema rečima njihovih osnivača, procentualno znatno zastupljeniji, nego stavovi "Obraza" među pravoslavcima (iako su ti stavovi sve prisutniji) ili stavovi budala sa Stormfront-a među slovenskim paganima (zapravo, intenzivno radimo na njihovoj eradikaciji).

To sto nisam nikad spomenuo doticne ateiste s foruma znaci da ne smatram da spadamo u istu grupu zato sto ne verujemo u izmisljena bozanstva (primer s gremlinima), ne znam dokle treba da objasnjavam. Ti si neko ko pripada nekoj grupi, ne ja, za tebe je razumljivo sto se ogradjujes.
Problem sa primerom koji si dao je da nije primenljiv i ovoj konkretnoj situaciji, jer razmatramo ateizam u različitim pojavnim oblicima, a ne nešto deseto, kao u tvom primeru.

Pa radim isto sto i ti, koliko da vidis da umem i ja da se ponasam kao ateista , i uopste nije tesko
Zbog čega bi se spuštao na taj nivo? :dontunderstand:

Ti si vernicki taliban i verujes u vampire a nismo upuceni da znas sta su posto tvrdis da vikipedija nije u pravu.

Za to da si ti ateistički taliban imam kao potvrdu ovu tvoju izjavu:
Dalje,komunizam je omanuo jer se nije zustrije razracunao sa opijumom naroda.
Neku sličnu, koja bi potvrdila to što pišeš o meni nećeš naći, jer je nema.
Stoga je više nego jasno da ti, kao ateističkom talibanu, osim vređanja ne preostaje ništa drugo. :bye:

Revision history of Vampire
:hahaha:

Poslednja izmena:
Ti si vernicki taliban i verujes u vampire a nismo upuceni da znas sta su posto tvrdis da vikipedija nije u pravu.

Sto se vampira tice stvari stoje ovako- simptomi jednog oblika porfirije ( genetski izazvano obleljenje -organizam nije u mogucnosti da sintetizuje razlicite hormone ) se poklapaju sa karakteristikama vampira kao sto su preosetljivost koze na UV zracenje koja je "mrtvacki" bleda , neodoljiva zelja da se pije krv i jede zivo meso . Zbog svog izgleda i potrebe za krvlju ili zivim mesom , kao i izbegavanje sunceve svetlosti jasno je odakle potice verovanje u vampire .

Da li mogu ateisti da se tretiraju kao grupa ili se uvek radi samo o pojedincima koji iznose svoje misljenje?

Ateisti su osobe koje prihvataju stav da duhovni svet ne postoji. Ovo samo po sebi daje ateistima slobodu da o drugim temama imaju razlicite i suprostavljene stavove. Jedan moze da navija za zvezdu, drugi za partizan :mrgreen: . Medjutim kad se pojave na pdf religija, njih objedinjuje zajednicki stav da duhovni svet ne postoji i oni pisu na pdf zastupajuci taj stav. Nacini na koji zastupaju taj stav varira od ideje da treba zabraniti popovima da pricaju do stava da nije bitno sta vernici rade, dokle god ne diraju ateiste.

Iz gore navedenog ateisti kada pisu na pdf religija mogu da se tretiraju kao grupa, jer kad na njemu pisu njih povezuje dominantna ideja tog pdf, stav prema duhovnom svetu, ali kad pisu na pdf politika ili sport, ne mogu da se tretiraju kao grupa, jer biti ateista nije odredjujuci faktor za politicko opredeljenje ili odabir sporta kojim ce se baviti ili pratiti.

Hogarius:

Taj uvazeni gospodin se vec izjasnio da je vernik, pa bi se moglo zakljuciti da ne pobija kreacionizam. Uostalom, ne citam nebuloze, pa tako ni njegove postove

pandkungfu:
;Prvo me pitas ko poistovecuje kreacionizam i religiju, a onda u sledecoj recenici kazes da vernici podrzavaju kreacionizam i to cak ne pravis razlike izmedju vernika razlicitih vera.
Krajnje je vreme, uvazeni panda, da pocnes da citas ono sto pise a ne sto vidis tim svojim himalajskim ocima. Gde si ti procitao da sam ja rekao da “vernici podrzavaju kreacionizam, …”. To vec prelazi svaku meru pristojnosti i civilizovan nacin opstenja. Zaboravi, nisi na Himalajima. Prvo, nisam rekao “vernici”, vec da se neko izjasnio da je “vernik”. Ako je taj neko vernik, on svakako nece podrzati postavku da je zemlja stara 4,5 milijardi godina, niti ce podrzati Darvinizam. Pokusaj da se ponasas kao mudri Kinezi i zen budisti. Razmisljas kad pises. Kad govoris gluposti to se brzo zaboravlja, ali kada nesto stavis na papir, to stoji kao cvrst argument.

Moje pitanje “A, ko poistovecuje kreacionizam i religiju?” i nadalje ostaje neodgovoreno. Bas kao i pitanje upuceno tvom vernom podrzavaocu Carliburnu o dva HILJADUGODISNJA kontinuirana rata. Od njega, doduse, i ne ocekujem ozbiljan odgovor. Kako je moguce da neko ko je neozbiljan pruzi ozbiljan odgovor, odnosno da se od takvog forumasa ocekuje ozbiljna rasprava. On ne moze da se odlepi od kvalifikacije “ateisticka dogma” i “ateistiki talibani” To su mu glavni i jedini "neoborivi aduti". Klinacko ponasanje, zar ne?:rtfm::rtfm::rtfm:

Zna nauku? Interesantno? A koju to nauku? Uopste ili samo jednu naucnu disciplinu? Ako je strucan samo u jednoj oblasti nauke onda je ok, ali ako "zna" nauku uopste , na to nemam sta da kazem. Meni je inace interesanta ta vera u nauku , i potezanje iste kao argumenta protiv Boga. Niti nauci treba verovanje , niti se nauka bavi Bogom .
Opet prazno naglabanje bez smisla i ikakve logike. Ha, ha, "protezanje", "natezanje", "istezanje" itd. nauke, zamisli, nista manje nego protiv Boga. E, svasta u ovom Zutom svetu. Ovo mi lici na ono, "salepdzija za bozadziju". I jeste na tom nivou.Skupila se bratija teisticka, pa se "slazu", "slazu" i samo se slazu. Doduse, povremeno se i “nadopunjuju” i “nadovezuju” jedan na drugoga. Pa se i zajednicki potpisuju. Cudi me da jos niste poceli da citirate vase "svete spise" i jevandjeliste.:hahaha:

Opet prazno naglabanje bez smisla i ikakve logike. Ha, ha, "protezanje", "natezanje", "istezanje" itd. nauke, zamisli, nista manje nego protiv Boga. E, svasta u ovom Zutom svetu. Ovo mi lici na ono, "salepdzija za bozadziju". I jeste na tom nivou.Skupila se bratija teisticka, pa se "slazu", "slazu" i samo se slazu. Doduse, povremeno se i “nadopunjuju” i “nadovezuju” jedan na drugoga. Pa se i zajednicki potpisuju. Cudi me da jos niste poceli da citirate vase "svete spise" i jevandjeliste.:hahaha:

:D :D :D

:eek:
Citiraš moje pitanje, komentarišeš ga pitanjem i pitaš me "koje pitanje"?! :hahaha:
Koje pitanje?
Tvoje pitanje nije bilo upuceno meni, vec Koacenku.

Postoji jedna ozbiljna razlika koju nisi uvideo. "Obraz" je marginalna grupa, baš kao što su i neonacistički slovenski pagani (što je, da naglasim - oksimoron).
Molio bih statistiku za ovo. :ceka:

Sa druge strane, na pomenutom forumu se okuplja znatno više ateista nego na ovom podforumu, tj. njihovi su stavovi u ateističkoj populaciji, prema rečima njihovih osnivača, procentualno znatno zastupljeniji, nego stavovi "Obraza" među pravoslavcima (iako su ti stavovi sve prisutniji) ili stavovi budala sa Stormfront-a među slovenskim paganima (zapravo, intenzivno radimo na njihovoj eradikaciji).
Molio bih statistiku za ovo. :ceka: Ovo boldovano je rekla-kazala.

Problem sa primerom koji si dao je da nije primenljiv i ovoj konkretnoj situaciji, jer razmatramo ateizam u različitim pojavnim oblicima, a ne nešto deseto, kao u tvom primeru.
Moze li ovo na srpskom? :dontunderstand:

Poslednja izmena:
Zhuangzi je pitao kako ateizam utiče na neznanje, dogmatizam, zatucanost i talibanstvom.
Pogledajmo jedan od više načina na koji ateizam utiče:

Zanimljivo, zar ne? :lol:

Kako jadno. :thumbdown: I posle kazes da ne generalizujes i da se tvoji stavovi ne odnose na sve ateiste.
Nemas nijedan dokaz da ateizam na ovo utice. Srozavas se u mojim ocima, ovo je cista demagogija i propaganda. Tako sam i ja mogao da uzmem nekog nacistu sa Stormfronta. Zaista sramota kako jedno radis a drugo govoris.. :thumbdown:

Poslednja izmena:

Back