Ateisticki kutak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa dobro i zlo su etikete koje lepimo na naše akcije. Nedostatak dobra ne proizvodi nužno zlo.

Ako prođeš pored prosjaka i ne daš mu dinar, to ne znači da si negde stvorio serijskog ubicu.
Tako da, te analogije sa nedostatkom dobra ne piju vodu.

Primer Ti je demagoški, jer se vezuje za nejasnu, široku uzročno-posledičnu vezu.
Prosjak eventualno prosi, kako bi nešto pojeo i popio, možda kako bi se drogirao, alkoholisao i itd, pa zato taj primer nije adekvatan.

Ali recimo da se složimo oko činjenice da je dobro da čovek ima srce, jer bez srca ne može da živi, dakle, dobro je kada postoji srce, onda bi mogli reći da je nedostatak srca u čoveka, zlo, tj. zlo jasno proizilazi da zlo je nedostatak dobrog.

Zašto misliš ne možeš?

Možda ne možeš reći da postoji apsolutan nedostatak Boga, tj. možeš reći Bog jeste apsolutno sveprisutan.
Ali ga negde ima više, negde manje, negde ga ima beskonačno mnogo, a negde ga ima beskonačno malo, ali ne možeš reći da ima negde gde ga apsolutno nema.

не. Бог јесте свеприсутан. али питање је како? није свеприсутан својом природом (која је трансцедентна) него својом вољом, тј. енергијом.

Primer Ti je demagoški, jer se vezuje za nejasnu, široku uzročno-posledičnu vezu.
Prosjak eventualno prosi, kako bi nešto pojeo i popio, možda kako bi se drogirao, alkoholisao i itd, pa zato taj primer nije adekvatan.

Ali recimo da se složimo oko činjenice da je dobro da čovek ima srce, jer bez srca ne može da živi, dakle, dobro je kada postoji srce, onda bi mogli reći da je nedostatak srca u čoveka, zlo, tj. zlo jasno proizilazi da zlo je nedostatak dobrog.

Nije ni tebi jasan primer. Srce pumpa krv, nema ono veze sa dobrim i zlom

зашто мислиш да је Адам био ружан?

Moderan čovek, Homo sapiens, počeo je da emigrira iz Afrike i osvaja svet pre najmanje 100.000 godina, tvrdi tim medjunarodnih istraživača, čiju je studiju objavio naučni časopis "Science".
homo-sapiens-afrika-1328585176-68105.jpg

da li to znaci da je nas bog jaci od zivotinjskih bogova, pa mi vladamo :think:
Pitanje je... lično mislim da je bog bakterija najjači, pošto od njih sve zavisi... :mrgreen:

sta ti mislis dal ce coveku da evoluira neko novi organ za jedno 16 milijardi godina...?El to dovoljno vremena?
Ne znam. Znam samo da Zemlje neće biti za 16 milijardi godina, a to pitanje novog organa stavlja u drugi plan.
sta je toplota?
Toplota je kada mali, nevaljali molekuli neke supstance divljaju. Kada se odmaraju, onda je hladnoća. Kad se skroz ukoče, onda je apsolutna nula.

Moderan čovek, Homo sapiens, počeo je da emigrira iz Afrike i osvaja svet pre najmanje 100.000 godina, tvrdi tim medjunarodnih istraživača, čiju je studiju objavio naučni časopis "Science".

нећу да се упуштам у заврзламе теорије еволуције. први човек је Адам. а Адам је створен према лику Христа (који је праслика- икона човека).

Pa jeste zlo, ti si to uradio, dakle proaktivno. Nisi ti samo sedeo, gledao u pištolj i imao zle misli da me ubiješ pa pištolj opalio sam od sebe, jer to bi bio primer da je nedostatak dobra proizveo zlo. Jadac, kao što vidiš :)

cekaj da razvijem telekinezu pa cu onda da te roknem na taj nacin...za sada mora ovako i nema tu ni dobra ni zla..najaci ostaju...stoli me bojko..:mrgreen:

znaci za tebe je apsolutnost samo sveprisutnost?recimo materija je sveprisutna i ti nju svrstavas po svojoj logici u rang boznastva...energija je sveprisutna i ti nju takodje svrstavas u bozanstvo...

materija u kom obliku? energija u kom obliku?
sw kaze
не. Бог јесте свеприсутан. али питање је како? није свеприсутан својом природом (која је трансцедентна) него својом вољом, тј. енергијом
:aha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back