Ateisticki kutak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

bubobubo

Ističe se
Poruka
2.683
Sta bi mi, ateisti mogli da uradimo za nas pokret?
Popovi mogu bez problema da koriste medije u Srbiji, popa je na celu RRA!
Nama treba medijska paznja, velika zainteresovanost potecijalnih ateista.
Najbolji nacin je da pozovemo u goste neku od super zvezda naseg pokreta? Richard Dawkins i sl?
Mogao bi da odrzi neko predavanje, reklamira svoje knjige, a mozda i da ima debatu sa nekim popom?
Naravno, ako bi popovi smeli.
Misljenja?

Удружење атеиста Србије већ дуже време контемплира око таквих идеја. Довести неког великог говорника као што је Р. Докинс је прилично неизводиво у овој ситуацији, а и проналажење свештених лица вољних јавно да дебатују није уопште лако. Они углавном више воле да буду на сигурном. (већ покушавано)

Тако да... није лако.

Удружење атеиста Србије већ дуже време контемплира око таквих идеја. Довести неког великог говорника као што је Р. Докинс је прилично неизводиво у овој ситуацији, а и проналажење свештених лица вољних јавно да дебатују није уопште лако. Они углавном више воле да буду на сигурном. (већ покушавано)

Тако да... није лако.
a sto je neizvodljivo dovesti nekog od njih? mozemo im poslati mejl i pitati ih, sta je potrebno za njihov dolazak i zato ih zelimo. ko zna, mozda je mnogo lakse nego sto mi zamisljamo. nije on papa. mada i papa bi dosao za dz. svako voli da siri svoj uticaj?

Sizife, sada znam kako izgledas i kako se zoves. Video sam te na video klipu o promociji treceg broja asteistickog magazina. Bio si dobar u svojoj uvodnoj reci. Cirilov je bio izuzetno dobar, a ostala dva gosta prilicno "okruglo pa na cose". Dakle u ovom "kutku" molo bi da se promovisu zahtevi Ateista Srbije Ustavnom sudu Srbije za pokretanje postupaka za utvrdjivanje zakonotisti pojedinih akata Vlade Srbije koja se veoma ostro suprotstavljaju sekulristickom uredjenju nase zemlje.

Poslednji akt takvog krsenja ravnopravnosti gradjana je slucaj sa grckim popom, okrivljenim za tesko krivicno delo ugrozavanja bezbednosti saobracaja i uzrokovanom smrcu dva nasa drzavljana. Isptada da je grcki pop savesniji od nasih gradjana.

Toliko za sada.

jel ova tema je iskljucivo samo za ateiste?
I ne samo dobronamerni go(0)sti, vec i svi nedobronamerni. Kad bi se uvelo ogranicenje samo na dobronamerne teiste, onda ih na ovoj temi uopste ne bi ni bilo. Drugo, ako nema teista, nema ni A teista.To ti je kao kovan novac, ili medalja, ima dve strane - lice i nalicje.

bicemo dobronamerni u onolikoj meri kao i ateisti u verskim temama
Toliko, mislim manje ne bi valjalo, bilo bi suvise monotono.

a koja bi onako tema bila interesantna izmedju dva obrazovana ideolska protivnika?
Sta mislis da to bude, izmedju ostalih, 'crkva i sekularizam', ili 'ukinuti sve benificije koje crkve uzivaju i izjednaciti popove da pred zakonom odgovaraju kao i svi drugi gradjani' I, na kraju, 'obustaviti svako dotiranje nevladinih organizacija ukljuciv i religiozne'. Sta ti mislis, da li bi ove i slicne teme bile interesantne za forumase vernike i ateiste.

Napomena. Ateisam nije ideologija.

a koja bi onako tema bila interesantna izmedju dva obrazovana ideolska protivnika?
Ima vrlo zanimljivih tema za razgovor između obrazovanih teista i ateista... prvo što mi pada na pamet je poreklo morala. O tome se često raspravlja, a ima i na forumu tema ako se ne varam. Takođe, zanimljive su teme o epistemologiji, istoriji religije, sukobu između modernista i fundamentalista u okviru same religije, i sl.

svi su dobro dosli. nisam bio odavno na forumu, i ne znam da li i dalje lako zakljucavaju teme, nadam se da nece i ovu.
sta kazete da uvek prozivamo najjacu stranku na vlasti za ne postojanje sekularizma. logicno je da ce uvek najjaca stranka u vladi najlakse izvojevati neku promenu.
u svakom nasem saopstenju, mozemo spomenuti kako je predhodna vlast (haha losi momci, a novi ce biti kao dobri), gazila ustav gde god je mogla.
navedemo primere gde se krsi ustav i trazimo od najjace stranke promenu. svima su bila puna usta postivanja ustava i zakona. i trazimo od njih da poprave stvar.
ako poprave svaka cast, ako ne, duznost nam je da budemo papagaji i da SAMO njih prozivamo. ako prozivamo vladu, to je kao u skoli, svi su dobili jedinice, i svima je ok.
i bitno je da pocnem sa malim stvarima. korak po korak. mozemo odmah da trazimo da ukinu "veronauku", ali to se nece desiti. ok. mozda i nisam u pravu, mozda neko ima bolji plan?

Poslednja izmena:
Glavna karakteristika ateizma je zavisnost. Ateizam nije zasebna 'nauka' koja moze samostalno opstat nego je u osnovi negacija religijskih ucenja i vjerovanja. Sa takvim, iako oprecnim, stavovima ona se u stvari izjednacava sa religijom i postaje posebno religiozno (ne)vjerovanje. Da nije teizma ni ateizam ne bi postojao. Kao satelit.

Glavna karakteristika ateizma je zavisnost. Ateizam nije zasebna 'nauka' koja moze samostalno opstat nego je u osnovi negacija religijskih ucenja i vjerovanja. Sa takvim, iako oprecnim, stavovima ona se u stvari izjednacava sa religijom i postaje posebno religiozno (ne)vjerovanje. Da nije teizma ni ateizam ne bi postojao. Kao satelit.
Sa jedne strane si u pravu . Ateizam je jedna vrsta zavisnosti . Zavisnosti od logike .
Ako mi je nesto logicno , mozda i povjerujem u pricu . Ako nije , onda nema razloga
da vjerujem .Recimo , biblija ima hiljade nelogicnih mjesta i nema razloga da vjerujem u
njenu istinitost . Vjernik sve te nelogicnosti zanemaruje i slijepo vjeruje da je svaka rijec bozja .

Sa jedne strane si u pravu . Ateizam je jedna vrsta zavisnosti . Zavisnosti od logike .
Ako mi je nesto logicno , mozda i povjerujem u pricu . Ako nije , onda nema razloga
da vjerujem .Recimo , biblija ima hiljade nelogicnih mjesta i nema razloga da vjerujem u
njenu istinitost . Vjernik sve te nelogicnosti zanemaruje i slijepo vjeruje da je svaka rijec bozja .

znaci tebi je logicno da je ceo svet produkt slucajnosti i explozije od pre 15 milijardi godina?:think:

Ili Ti imaš hiljade nelogičnih tumačenja onoga što je u Bibliji napisano?
Isto kao što Ti veruješ da ta reč nije Božija, tj. nije istina.

Glavna karakteristika ateizma je zavisnost.
Od cega i zasto?

Ateizam nije zasebna 'nauka' koja moze samostalno opstat nego je u osnovi negacija religijskih ucenja i vjerovanja.
Ateizam nije, uopsteno govoreci, naluka. Otkrila si rupu na sakciji. To sam samo par postova iznad i ja konstatovao, naravno, drugaicjim, jasnijim recima.

Sa takvim, iako oprecnim, stavovima ona se u stvari izjednacava sa religijom i postaje posebno religiozno (ne)vjerovanje.
Tesko je religioznom i nepokolebljivom verniku dokazati da ateizam nije relgija.U njegovoj svesti je sve povezano s religijom. U sustini, ateizam je negacija teizma, ali nije religija vec licni stav ateiste, moglo bi se reci filozofsko vidjenje zivota.

Da nije teizma ni ateizam ne bi postojao. Kao satelit.
Nista novo, samo sledis ono sto sam ja u vise navratra iznosio. Medalja sa licem i nalicijem. U ovom slucaju nalicije koje koriguje nesavrsenost religioznog laznog ucenja o istoriji sveta i coveka.

Ili Ti imaš hiljade nelogičnih tumačenja onoga što je u Bibliji napisano?
Isto kao što Ti veruješ da ta reč nije Božija, tj. nije istina.
Da li ti iskreno verujes da je Biblija "rec bozja"? De, budi dobar, objasni mi kako si dosao do saznanja da je Biblija rec bozja? Ubedjen sam da znas da je ta "rec bozija" ispravljana, tj. editovana kroz vekove, da su je ljudi, obicni smrtnici, "kanonizovali", da su cetiri jevandjelja ljudi kanonizovali a ostala proglasili apokrifnima. Ko im je dao ovlascenje da to cine? Sta vise, znas da su i sama jevandjelja medjusobno u mnogim stavovima kontradiktorana. Zar, po tebi, bog moze da cini tolike greske da su ga nazovi duhovni oci morali korigovati i doterivati.

znaci tebi je logicno da je ceo svet produkt slucajnosti i explozije od pre 15 milijardi godina?:think:
Ne, to što je neko ateista uopšte ne mora da znači da mora da veruje u teoriju Big Bang-a. Pre dva milenijuma, kada su pisane knjige iz kojih ti crpiš znanje o tome kako je svet nastao, čovek nije znao ni šta izaziva bolesti, niti je znao da slepi miš nije ptica, niti je imao najblažu predstavu o veličini univerzuma. A hteo je da zna... jedina osnova od koje je mogao da krene bila je bujna mašta i izmišljanje raznih maštovitih priča, kojima je bar na tren mogao da utaži svoju urođenu radoznalost.
Ateizam nije zasebna 'nauka' koja moze samostalno opstat nego je u osnovi negacija religijskih ucenja i vjerovanja.
Ni ti ne znaš šta je ateizam... jedno je "negacija učenja i verovanja", a sasvim drugo je neverovanje u bogove. Kao ateista, ja se u 90% stvari slažem sa logičnim religijskim učenjima i verovanjima - to da ne treba ubijati, da ne treba krasti, da treba biti milosrdan i pomagati drugima.... dakle ateizam nije negacija religijskih učenja. Ateizam je samo neverovanje u bogove. Vernici misle da mi ne ubijamo zato što je bog tako rekao kroz svoje proroke, ateisti misle da ne treba ubijati zato što je osnova moralnog zakona upravo to da ne radimo drugima ono što sami ne želimo sebi. Niko normalan ne želi da bude ubijen, bio on vernik ili ateista. U prirodi su najuspešnije one zajednice u kojima jedinke pomažu jedna drugoj. Životinje nemaju svoje bogove, pa opet najbolje napreduju kao zajednica ako se drže ovih biološko evolutivnih principa.

Sta bi mi, ateisti mogli da uradimo za nas pokret?
Popovi mogu bez problema da koriste medije u Srbiji, popa je na celu RRA!
Nama treba medijska paznja, velika zainteresovanost potecijalnih ateista.
Najbolji nacin je da pozovemo u goste neku od super zvezda naseg pokreta? Richard Dawkins i sl?
Mogao bi da odrzi neko predavanje, reklamira svoje knjige, a mozda i da ima debatu sa nekim popom?
Naravno, ako bi popovi smeli.
Misljenja?

ja stvarno nemam ideju u glavi da pripadam nekom ateističkom pokretu,
misim ako pripadam, 'oću člansku kartu odmah sa kojom može da se kupuje u rodiću sa 20% popusta.

i da se veronauka izbaci iz školstva.

to bi otprilike bilo to.

Ko ti je rekao da ja vjerujem u tu pricu naucnika ? Gledam na to na teoriju koja moze a i ne mora biti tacna .
Svijet je mozda star milijardu godina , mozda deset , a mozda sto .Teorija o velikom prasku je samo teorija .
Ne vjerujem naucnicima kao vi popovima . U tome je kljucna razlika .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back