Ateističke mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zahvalio bih se svima koji su odgovorili na temu o ateističkim mudrostima. Takođe, zamolio bih i one koji nisu ateisti da poštuju moju molbu i drže se teme.

Evo još jedna od mojih omiljenih izreka, koja možda najbolje oslikava ono što ja smatram pravim ateizmom:

"The world is my country, all mankind are my brethren, and to do good is my religion." - Thomas Paine (1737-1809) Britanski revolucionar, borac za ljudska prava i pronalazač.

zasto se ateisti toliko trude da dokazu da boga nema ?

zasto se ateisti toliko trude da dokazu da boga nema ?
Zato što su religije veoma štetne po čovečanstvo (naročito avramske), i bilo bi najbolje da budu iskorenjene. Religije uče ljude da veruju bez pogovora i preispitivanja, što je veoma loš pristup.

Uzgred, niko ne može dokazati da bogova i drugih mitskih bića nema ("proving a negative"), ali je evidentno da nema validnih dokaza ni da ih ima, što je dovoljno za veoma čvrstu pretpostavku da ih nema.

girl-suicide-bomber.jpg

ti u stvari stetnim smatras fanatizam a ne religiju..
Ni slučajno. Fanatizam jeste štetniji od umerenog praktikovanja religije, ali sama ideja takve indoktrinacije jeste zastrašujuće zla i pokvarena na svakom nivou.

Svaka religija koja sledbenike uči da je radoznalost loša osobina je ekstremno štetna po društvo!

Pa eto vidis, religija te podstice da postavljas pitanja, znaci podstice i tvoju radoznalost. Ta pitanja su stvorila najbolja knjizevna dela. A kako ateizam doprinosi radoznalosti. Jel ima boga ?- Nema. Kraj :)))

Vidis sve dok postoji i najmanja sansa da se tako nesto desi, ja cu biti ateista.

Kao sto je jedna mnogo mudrija osoba od mene, vec napisala :
Isn't it enough to see that a garden is beautiful without having to believe that there are fairies at the bottom of it too? ;)
-- Douglas Adams, from Last Chance To See

Preporucujem da procitas knjigu, stvarno je neverovatna.

mozdda samo pocetak novih religija...

Mozhda . Mozhda pochetak novih ideja , sve one rupe koje je verae u Boga olako popunjavala se polako popunjavaju kako treba znanjem , vera nije uvek negativna stvar , ali kad choveka ostavi slepog kod ochiju ( i josh vazhnije razuma ) jeste , (skoro)sve shto iz choveka izvlachi vrline treba negovati .

Poslednja izmena:
"Ćuo sam jednu zanimljivu priču, vezanu za osećaj vrtoglavice.
Ta ideja mi se instinktivno svidela, a ide otprilike ovako:

Osećaj vrtoglavice koji doživljavamo dok stojimo na nekom visokom mestu, ne potiče od straha da ćemo pasti.
Ustvari sasvim je obrnuto, upravo nas pojava vrtoglavice navodi na osećaj straha od pada, što dovodi do zaključka da je reč o veoma iracionalnoj vrsti straha.
Međutim u dalekoj prošlosti, na samom početku našeg evolutivnog putaovanja, pre nego što smo dostigli današnje stanje, živeli smo na drveću.
Skakali smo sa grane na granu. Čak postoje i spekulacije da u našem genetskom kodu imamo i primese ptičijeg materijala, gledajući kompletnu linuju naših predaka.
U tom slučaju, moguće je da postoji deo našeg uma koji, kada se suoči sa prazninom, prosto očekuje da jurne u tu provaliju, i ne samo da očekuje već nam i naređuje da to učinimo.
Tako da na kraju, osećaj vrtoglavice koji se javi u našem mozgu, ustvari je konflikt između njegovog primitivnog, instiktivnog dela koji kaže "Skoči!" I onog modernog, racionalnog dela koji kaže "Zaboga, nemoj da skačeš!".
Zapravo, vrtoglavica kako je neki objašnjavaju, ne nastaje zbog straha da ćemo pasti, već zbog želje da tako nešto stvarno i uradimo."

-Daglas Adams, from Last Chance to see

Meni je ovo totalno zanimljivo! :D :mrgreen:

Poslednja izmena:
A sta je tu zanimljivo, to sto smo nekada skakali s grane na granu, a sad vise ne skacemo ? :))
Ne, nego sto evolucija moze da objasni neke tako, naizgled nebitne stvari, koje uticu na rad naseg mozga.
I obrnuto.
Sto ovim primerom jasno mozemo da vidimo kako su se razna iskustva i instikti nasih predaka polako talozili u nama, cineci nas onim sto smo danas.
A naj vaznije sto se jasno vidi, da se svoje proslosti jos uvek nismo potpuno otresli.

Poslednja izmena:

Back