Astronomija - komentari

Uklanjanjem gena starosti imaju šansu (i svi ostali) da večno ostanu deca, a to je verovatno iskonski čovekov san. Nisam ni ja baš prestar i preozbiljan; i ja se osećam dosta mladalački i volim zdravi humor. Što se tiče Boga, ozbiljan sam prema Njemu koliko ste vi ozbiljni prema nauci. Ja ne omalovažavam nauku, jedino skrećem pažnju da treba, u komp-genetičkoj eri, najstrožije voditi računa o zloupotrebi naučnih dostignuća, jer su posledice nesagledive po čovečanstvo, a mogućnost kontrole veoma reducirana.

Bravo, i ja se slazem sa tim. Samo sto se ljudi koji izmisle nesto veliko namanje pitaju o upotrebi istog. Setimo se samo sudbine Nobela, Anstajna pa i Marije i Pjer Kiri...

Interesantno! Hvala na slikovitom objaŠnjenju, jer ja sam ipak samo praktičar, ali ovo mi daje potpuniju sliku.
--
U Srbiji i RS u BiH, pokreću se neki radovi (koje i ja pokušavam da uzmem) što se tiče referentne mreže, gravimetrijskih, astronomskih opažanja i određivanje geoida, tako da mi svaka slika potencijalnih, sferoidnih i fiz.površi zemlje znači i u teoretskom pogledu !

Hvala još jednom!

Jedan od postova bice posebno za tebe. Opisacu Sferne koordinatne sisteme, mozda ti nesto od toga bude korisno.;-)

Da naravno da smo svi ljudi od krvi i mesa sa svim svojim vrlinama i manama. Ali dobro neke stvari nikada necemo moci da promenimo.To je ponekad i prednost , zar ne? Bavim se istrazivanjima u oblasti gasnih elektricnih proboja inertnih gasova pod malim pritiscima. Neznam koliko si upucen u tu problematiku verovatno si nesto citao tome. Trenutno pokusavam da skrpim simulaciju jednog takvog u Ne gasnoj diodi na pritisku od 1mbar-a i polja reda ~20eV/mm. Neznam koliko ce ti to znaciti za dalji rad ali ako imas pitanja vezanih za eksperiment i teoriju vezanu za ovu oblast fizike rado cu pokusati da ti dam smisaon odgovor naravno ako ga znam.
Pozdrav svim gradjanima Slobodnog Sveta.
Batka

Cim budem imao slobodnog vremena pokusacu da ti nadjem nesto u vezi toga. Pre par dana sam skinuo preko 100 elektronskih knjiga vezanih samo za fiziku. Prelistao sam samo deo koji se odnosi na Astronomiju. Pogledacu, mozda nadjem nesto korisno za tebe i tvoje istrazivanje. ;-)

proximo:
Da, kiseonik nas i ubija a bez njega ne mozemo da zivimo. Jako tuzna i kontradiktorna cinjenica. ;-)
Bog ce resiti pitanje besmrtnosti??? Hoce, kada mu vratimo zabranjenu vocku.
Bog je rešio pitanje besmrtnosti. To pitanje je značajnije za naš ovozemaljski život nego za onaj posle. Pokušajte da se saživite (ali istinski) sa mišljenjem da smrt ne postoji, da prihvatite i ubedite sebe da smrti apsolutno nema. Tek tada ćete shvatiti šta je pravi život! To je opium vernika. A to je od Boga.

proximo:
Jedan od postova bice posebno za tebe. Opisacu Sferne koordinatne sisteme, mozda ti nesto od toga bude korisno.;-)

Hvala unapred.
Biće nam od koristi. Ja sam jedan od retkih u privredi koji zagovara prelazak na zvaničan sistem UTM projekcije (elipsoid WGS84) za lokalne potrebe ne samo naučne ili za pojedince koji se snalaze sa GPS tehnologijom. Trebaće Geoid određivati : Pre astrogeodetskih i gravimetrijskih merenja, trebaće odrediti i DMT u R=1:5000, a to ti je negde Grid na 10-25m, (velik posao)
---
Još jednom hvala !

ristob:
Bog je rešio pitanje besmrtnosti. To pitanje je značajnije za naš ovozemaljski život nego za onaj posle. Pokušajte da se saživite (ali istinski) sa mišljenjem da smrt ne postoji, da prihvatite i ubedite sebe da smrti apsolutno nema. Tek tada ćete shvatiti šta je pravi život! To je opium vernika. A to je od Boga.

Opium?! Zalim, ne volim da se uljuljkavam drogama u neku pseudo idilu. Kako sto vec nekoliko puta pomenuh ranije, probajte vi da se sazivite sa idejom da smrt ipak postoji i da nakon svega nema vrata raja niti oblaka ili andjelcica vec samo nistavilo odnosno bolje reci nepostojanje. Nije li to zastrasujuca pomisao? Ali sta ako je istinita?

Ne zamaraj sebe nepotrebnim obavezama . Zadnjih par nedelja mi je prosla kroz ruke skoro cela kolekcija radova u Physical Review a, b,...vezanih za ovu temu , gomila knjiga casopisa monografija jer sam ga bio ufitiljio sa nekim od koeficijenta vezanih za procese na povrsinama cevi i efikasnim presecimaza pobudu,bla bla truc tako da nesto novo zaista ne bih mogao da podnesem :). Salim se naravno ako naletis na nesto zanimljivo ali gledaj da ima grafikone i tabela sa egzaktnim vrenostima slobodno posalji moj imail je argobata@yahoo.co.uk. Unapred sam zahvalan, mislim da kod kuce imam u elektronskom obliku imam tvoju omiljenu knjigu pa cu Ti je prvom prilikom poslati .
Pozdrav

bata79:
Ne zamaraj sebe nepotrebnim obavezama . Zadnjih par nedelja mi je prosla kroz ruke skoro cela kolekcija radova u Physical Review a, b,...vezanih za ovu temu , gomila knjiga casopisa monografija jer sam ga bio ufitiljio sa nekim od koeficijenta vezanih za procese na povrsinama cevi i efikasnim presecimaza pobudu,bla bla truc tako da nesto novo zaista ne bih mogao da podnesem :). Salim se naravno ako naletis na nesto zanimljivo ali gledaj da ima grafikone i tabela sa egzaktnim vrenostima slobodno posalji moj imail je argobata@yahoo.co.uk. Unapred sam zahvalan, mislim da kod kuce imam u elektronskom obliku imam tvoju omiljenu knjigu pa cu Ti je prvom prilikom poslati .
Pozdrav
A kome si ovo napisao? :D Mi obično napišemo na primer:
@ Proximo / text.

Ovde zbog toga dolazi i do svadja
k010.gif
i do tuča.
k046.gif

Insect:
Opium?! Zalim, ne volim da se uljuljkavam drogama u neku pseudo idilu. Kako sto vec nekoliko puta pomenuh ranije, probajte vi da se sazivite sa idejom da smrt ipak postoji i da nakon svega nema vrata raja niti oblaka ili andjelcica vec samo nistavilo odnosno bolje reci nepostojanje. Nije li to zastrasujuca pomisao? Ali sta ako je istinita?
Reč sam namerno upotrebio da naglasim da je samo ateisti upotrebljavaju u ovom kontekstu, dok vernicima ništa ne znači.
I druga reč za vernika nema nikakvog značenja.

Dobro de bez varnica molim Vas 8-) . Kakva tuca :evil: sta vam bre pada na pamet samo na neku stetu mislite :twisted: . Mislio sam da je Proxi Boss na ovim stranama pa shodno tome sve sto nije upuceno eksplicite nekom drugom ide njemu. Dakle bilo je namenjeno njemu. Mada mozete da je shvatite i univerzalno namenjenu svima kojima dopadne pod ruku neki zanimljiv rad .
Pozdrav

bata79:
Dobro de bez varnica molim Vas 8-) . Kakva tuca :evil: sta vam bre pada na pamet samo na neku stetu mislite :twisted: . Mislio sam da je Proxi Boss na ovim stranama pa shodno tome sve sto nije upuceno eksplicite nekom drugom ide njemu. Dakle bilo je namenjeno njemu. Mada mozete da je shvatite i univerzalno namenjenu svima kojima dopadne pod ruku neki zanimljiv rad .
Pozdrav
On jeste jer je to njegova tema. Inače, mi smajlike 8-) :evil: :twisted: upotrebljavamo kada smo ljuti. Ove::lol: :-D :p ;) kada se šalimo. ;) Šta će tebi ona tri gore?:-? :(

ristob:
Pa zašto ristob da zavaravamo sebe? To zavaravanje je svojstveno vama vernicima. Meni ne treba šarena laža o besmrtnosti. Ja sam više za Frojdovu izjavu: "Ako hoćeš da živis navikni se na smrt" ("si vis vitas para mortem", ili tako nekako).
Čemu to: besmrtnost, raj, pakao, vaskrsenje. To su šarene laže za slabe, uplašene, neuke...Smrt je kraj, gotovo je, raspadamo se i to je opšti proces u prirodi. Ti se, možda, ne bojiš smrti jer misliš da ćeš "živeti" i posle, a ja se na bojim smrti jer sam "dojadio" i Bogu i narodu, a i V.V.Iliću.:D

PRAHA - Komu ve výhledu nebrání stromy či kopec, může ji spatřit. Jako vodítko poslouží planeta Jupiter a jasná hvězda Antares. Jupiter je ráno nejjasnějším objektem na obloze a dá se snadno najít. Vpravo šikmo pod ním je Antares, nejjasnější hvězda souhvězdí Štíra. Pozná se podle nápadné naoranžovělé až červené barvy. Nova s nimi tvoří třetí vrchol trojúhelníku. Velmi blízko nově je také hvězda Epsilon Sco.

Výjimečná jasnost novy je příležitostí pro pozorování z vesmíru. Ujmou se toho družice Chandra, Swift a INTEGRAL. Všechny se věnují zejména zdrojům rentgenového a gama záření z vesmíru.

Novu 4. února objevili takřka současně dva japonští astronomové. Byla vidět už malým dalekohledem, ale stále zjasňovala. Nyní slábne, ale za vynikajících podmínek je vidět stále pouhým okem.

Nova je ve skutečnosti dvojhvězdou. Dvě hvězdy kolem sebe obíhají v těsné blízkosti. Jedna je bílý trpaslík, tedy vyhořelá hvězda na sklonku svého života. Svou gravitační silou vysává atmosféru druhé hvězdy, nabaluje ji na svůj povrch a vytváří vodíkovou vrstvu. Proces pokračuje do doby, než se vodík dostatečně stlačí a zahřeje. Potom nastane termonukleární reakce obdobná výbuchu vodíkové bomby.
Vodíková slupka na bílém trpaslíkovi vzplane. To je okamžik, kdy se prudce zvýší jasnost hvězdy a pozemšťané ji pozorují jako novu. Po několik týdnů až měsíců se pak jasnost postupně vrací k normálu.

Moram ovako da postavim ceo tekst da ga vidim kada prevodim. Posle ću da ga izbrišem.
PRAG: Kome pri pogledu na nebo ne smeta drvo ili brežuljak, može da je vidi.Kao vodič mu služi planeta Jupiter i jasna zvezda Antares.Jupiter je ujutro najjasniji objekt na nebeskom svodu i moguće ga je lako naći.Desno ukoso pod njim je Antares, najjasnija zvezda sazveždja Škorpiona.Poznata je po napadnoj oranžovoj boji koja prelazi čak u crvenu.Nova s njima čini treći vrh trougla.Veoma blisko Novoj je takodje zvezda Epsilon sco.
Izuzetna jasnoća Nove je prilika za posmatranje iz svemira.Preuzeće to sateliti Handra,Swift i INTEGRAL. Svi se posvećuju pre svega izvorima rendgenskog i gama zračenja u svemiru.
Novu su 4. februara otkrili takoreći istovremeno dva japanska astronoma. Mogla se videti i mali durbinon a stalno je postajala sve jasnija. Sada slabi ali pod izvrsnim uslovima može se videti golim okom.
Nova je u stvarnosti dupla zvezda. (Ovaj termin ne mogu da prevedem kako ga nauka definiše jer ne znam). Dve zvezde oko sebe obilaze u tesnoj blizini. Jedna je Beli Patuljak, odnosno izgorela zvezda na smiraju svoga života. Svojom gravitacionom silom usisava atmosferu druge zvezde, pakuje je na svoju površinu i stvara vodonikov sloj. Proces se nastavlja do vremena dok vodonik ne pritisne dovoljno i zagreje. Posle toga nastaje termonuklearna reakcija slična eksploziji vodonikove bombe. Vodonikova ljuska na belom patuljku se raspali.To je trenutak kada se britko poveća jasnoća zvezde a zemljani je vide kao Novu. Posle nekoliko nedelja, čak meseci, se jasnoća postepeno vrati u normalu.

Back