Astronomija - komentari

proximo:
Ja imam deda mraza, malog koji zivi u meni ali koji ne moze da ispuni svaku zelju nego mi samo daje mali tracak nade, da sve bice ok, da cu resiti ono sto treba biti reseno, da cu obuci dublje cizme za vece probleme, da cu videti zive i zdrave one od kojih sam daleko, sledeci put kada im dodjem, da cu moci da okujem u zvezde one koje sam pogresno shvatao, da cu moci da cekam rodu sa istoka sa prvim zracima sunca i da se radujem tom osmehu malog deteta koje mi bude donela... deda mraze deda mraze, ne skreci sa staze...

Drago mi je da smo presli sa prepirki i dokazivanja na sarkazam (neko ga je, cini mi se pomennuo vec???). Nadam se da je sledeci korak razumevanje, jer to je razlog zbog kog sam i imao zelju da postujem ovde.

ristob:
Treba li ovo da protumačim kao poraz? Koliko brzo!

ne raduj se prerano...

markomm:
Drago mi je da smo presli sa prepirki i dokazivanja na sarkazam (neko ga je, cini mi se pomennuo vec???). Nadam se da je sledeci korak razumevanje, jer to je razlog zbog kog sam i imao zelju da postujem ovde.

mislim da sam vec rekao nesto, sto ce od sada da se postuje...
ko ima dodatna pitanja ima PP meni ili proksimu....

Obersturmfuehrer:
karel capek 1921 godine u Rosumovim Univerzalnim Robotima (RUR)....
nastao od reci rabota, rabotiti (kako li vec kazu cesi, to ilic bojle zna)....
Listam stranice i tek sada vidim ovo.:-D :-D
Da, bio je to Karel Čapek u svom delu RUR. Reč je ponikla od glagola robotovat . A robotovali su najamnici za svoga gospodara. Svako je svom gospodaru morao da odradi odredjene sate ili da da nešto od onoga što je proizveo. Na primer, mlinar je morao da odrobotuje (odradi) za svoga gospodara odredjene sate, kovač, obućar i td. Inače glagol raditi iz našeg jezika na češki se prevodi kao dělat (djelat). Dakle robotovat je bio odredjeni rad za gospodasra a nije sinonim za dělet (raditi). Otuda i naziv za mašinu koja sama radi ROBOT.

Proximo pa dobro gde si ti,neznam kako drugacije da te nadjem pa reko preko ovoga,jesi primio poruku od mene,ovde nemam tvoje adrese a i komp mi nije radio nisam mogao na net itd,ni sad mi neradi najbolje moramo da ga radimo a nemam dobrog majstora,izvini sto moram preko ovoga da ti pisem,javi se kad budes mogao i samo sam hteo da znam jesi primio poruku od mene znas za sta nisam imao nijedan drugi broj osim onog jednog,tako pozdrav svim mornarima i minro more

@
Insect
Učlanjen:: 14.09.2004.
__________________________________________________________________________________

Idi na ladju i polazi Malu Maturu! Nema protekcije!
d066.gif

(Ovakva pitanja su počeli postavljati na Istoriji. Logično mesto im je ovde).

Zemlja se kreće 30 km/s na putanji oko Sunca. Kolikom brzinom se kreće Sunce na putanji oko centra galaksije i da li je ta putanja kružna, eliptična ili spiralna? (Koliko traje revolucija Sunca?) Da li se taj centar galaksije okreće oko nekog drugog centra?

mislim da sunce obidje oko centra galaksije za oko 200 i nesto miliona godina.
odgovor na ostala pitanja je da.
...osim onoga da li se nasa galaksija okrece oko nekog drugog centra - to ne znam, ali znam da gravitaciono reaguje sa drugim galaksijama...

ristob:
(Ovakva pitanja su počeli postavljati na Istoriji. Logično mesto im je ovde).

Zemlja se kreće 30 km/s na putanji oko Sunca. Kolikom brzinom se kreće Sunce na putanji oko centra galaksije
217km/s
i da li je ta putanja kružna, eliptična ili spiralna?
Elipticna.
(Koliko traje revolucija Sunca?)
Nesto manje od 250.000.000 godina.
Da li se taj centar galaksije okreće oko nekog drugog centra?
Da, oko centra lokane grupe koju cini tridesetak galaksija.

lightm:
Da, oko centra lokane grupe koju cini tridesetak galaksija.
Samo da se nadovezem na ovo.
Nasa Lokalna grupa galaksija se sastoji od tri velike galaksije, naseg Mlecnog Puta, Andromede i Triangulum galaksije; preostale galaksije su male i ustvari su deo satelitskih sistema prve dve. Gravitaciono srediste je negde izmedju nase galaksije i Andromede.
Nasa Lokalna grupa galaksija je deo Virgo Supercluster-a.

ristob:
A može li se pretpostaviti koliko je Sunce imalo svojih (sunčevih) godina do sada i koliko će ih još imati?
Posto Suncu treba 225-250 miliona godina za jednu rotaciju oko galaktickog centra, od svog nastanka ono je napravilo 20-25 punih orbita. Odgovor na drugo pitanje tesko da moze bilo ko da dâ.

Starost nase galaksije se procenjuje na 13.6 ± 0.8 milijardi godina, tj. nesto je malo mladja od samog Univerzuma.

Sentient:
Posto Suncu treba 225-250 miliona godina za jednu rotaciju oko galaktickog centra, od svog nastanka ono je napravilo 20-25 punih orbita. Odgovor na drugo pitanje tesko da moze bilo ko da dâ.

Starost nase galaksije se procenjuje na 13.6 ± 0.8 milijardi godina, tj. nesto je malo mladja od samog Univerzuma.
Prema brzini potrošnje "goriva" pri fuziji, procenjuje se da će Sunce "živeti" još oko 4 milijarde godina, pa imajući u vidu period Sunca u Mlečnom putu, može da se proceni broj punih krugova. Naravno sve se svodi na procene.

Insect:
Stvarno?! Cool! To bi bilo lepo videti. :D Iako naravno znam da to nije neki brzi sudar ali ce tu biti sigurno zanimljivih pojava na nebu. :)
Jednostavno ne mogu a da ovo ne prokomentarisem sa jednom slikom:
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap051022.html

A sto se tice poremecaja orbite, moguce je da toga dodje mnogo pre nego sto dodje do sudara nase galaksije i Andromede. Ali ako ne dodje do (nekog znacajnog) poremecaja orbite, to sto ce Sunce za oko 4 milijarde godina potrositi zalihe vodonika ne znaci da ce prestati da postoji - ono ce prvo postato crveni dzin, a zatim beli patuljak. Stoga sam i rekao da niko ne moze da kaze koliko ce orbita Sunce napraviti oko galaktickog sredista pre nego sto prestane da postoji. Naravno, to je akademsko pitanje, posto ce zivot na Zemlji daleko pre toga zgasnuti (runaway greehouse effect, udar velikog asteroida, bliska Supernova, ...).

Back