Astrologija: Eksperiment

ponavljam, svaki ozbiljan investitor, klijent ili onaj sto prodaje krompir na pijace ce se orijentisati prema stanju na trzisusta, potrazcnji i zahtevima. e, TO je nauka. (ona prava) :)
Naravno da jeste, mislim da si pogrešno shvatio jer niko nije rekao da astrologova analiza i reč ide ispred svega ostalog.

e sad...
koliko ja znam ti ljudi se zovu analiticari i ekonomisti i ne znam kako jos...prvi put da cujem da neko unajmljuje astrologa.
Astrologe unajmljuju mnoge velike svetske kompanije, ne znam da li ću preterati ako kažem da je to maltene trend i to u savremenom svetu... Verovatno će za vas biti iznenađenje ili čak šok činjenica da kompanije tipa Microsoft i IBM (uz sijaset ostalih mega-giga nivoa) zaista imaju svoje astrologe.
(da ne provlačim kroz priču i biznismene tipa Donalda Trumpa za kojeg se doduše ne sećam ničeg konkretnog o njegovim ličnim astrolozima ali je opšte poznato da svoje "dvorce" gradi uz pomoć feng-shui konsultanata)

Kod nas je to već svi znate na kom nivou (kao i sve, iza zapada) ali s "uvozom" Velikog Brata "uvezli" smo i astrologe u njihovom timu, pa sad ...

Naravno, bez ikakvog ličnog unošenja u priču, ovo su činjenice odgovaralo to meni ili nekome ili ne.

pa dobro, samo unajmljivanje astrologa samo po sebi nije lose, bas zato sto je to ko sto kazes "trend"...velike firme dosta polazu na te fensi fazone...
naravno, druga stvar je da li ce neko te njihove rezultate da uzme zdravo za gotovo...

Na samom kaju XX veka, izvršeno je eksperimentalno ispitivanje da li Astrologija daje tačne rezultate. Negde na Astrologiji, ovde često pominjani Astral, je naveo i link gde smo mogli da vidimo rezultate. Eksperiment je pokazao da Astrologija pogađ slučajno. Astral je, normalno, naučnike koji su vršili eksperiment nazvao šarlatanima, ali je to nevažno.
Nisam bila lenja i pročešljala sam (ponovo) štošta s ovim u vezi (mislim na teme) ali ja i dalje ne znam o kom se Astralovom linku tu radi, niti kakvo je to istraživanje, na šta se svodi. On je mnoge nazivao šarlatanima tako da mi to nije nikakva smernica :wink:
Možeš li ti da ostaviš link ili mi barem reci o čemu se radilo u tom istraživanju pa ću ja pokušati da pronađem ostalo ?

E sada, zagovornici teze da je Astrologija istina, navode primere i jedan od tih primera je onaj o dva uzorka, na osnovu kojih je izveden zaključak u vezi tačnosti astroloških predviđanja. Znači ako je naučno dokazano da Astrologija pogađa slučajno, onda je potpuno pogrešno uzeti samo dva primera, ako ima na milione ljudi koji su rođeni istog datuma i koji se ne bi uklopili u posmatrni profil.
Za ovo što sam podvukao nije potreban nikakav broj uzoraka, nego je jasno da u vremenu u kojem nauka ignoriše astrologiju a i dokazije da je pogrešna, da će astrolozi da se hvataju za svaki primer kao davljenik za slamku. Zato je i naveden primer samo dva čoveka koja su rođeni istog datuma i koji imaju isti profil, što odgovara astrolozima, a potpuno zanemareni milione drugih, koji se prema nauci ne bi uklopili u profil.
Nešto slično je kada bi, a ima sklonih tome, na osnovu što je neko sanjao da će se avion, kojim sutradan treba da leti, srušiti i nije putovao njim, i na osnovu toga zaključiti kako se snovi ostvaruju, ne vodeći računa da nekoliko stotina poginulih to uopšte nije sanjalo, a i mnogi koji su u nekim drugim slučajevima sanjali da će se avio srušiti a nije se srušio, ali te svoje snove nisu obelodanili, kao onaj jedan koji je ostao živ.
Pa jasno, ali ja opet ne znam gde je to na osnovu dva čoveka koji su rođeni istog datuma "zaključeno" ovo ili ono, pa još da to "odgovara astrolozima" ? Tim pre što samo datum nečijeg rođenja u astrologiji može i govoriti mnogo i ne reći ništa, tako da to nije uopšte merilo nečega niti se mogu donositi zaključci, makar uzorak bio 5 miliona.

pa dobro, samo unajmljivanje astrologa samo po sebi nije lose, bas zato sto je to ko sto kazes "trend"...velike firme dosta polazu na te fensi fazone...
naravno, druga stvar je da li ce neko te njihove rezultate da uzme zdravo za gotovo...
Slažem se, dosta toga je stvar pomodarstva ali pomodno je i zdravo živeti, baviti se fitnessom i jesti zrnevlje :wink:
Nije nikakav dokaz i daleko od toga da je ovo moj argument, samo sam htela da kažem da nije sve što je pomodno uvek i samo "trend", može biti bazirano i na nekim praktičnim stvarima. Osim toga, lično mislim da bi ljudi iz kompanija tipa IBM i slično teško prihvatili nešto što je trend samo trenda radi, ne vidim zašto bi plaćali debelo tamo nekoga čisto radi zanimacije ... biznis je biznis.

A ti bi barem trebalo da znaš da je Hitler imao svoje lične astrologe :-D I da je i sam (koliko se sećam) bio poznavalac, i da se gotovo u potpunosti rukovodio njihovim savetima naročito u bitnim momentima. I ne, nije argument to kako je na kraju prošao :lol:

Ovde sa malo varaš. Jasno je da astrolozima odgovara da prihvataju primere koji će potvrditi istinitost astrologije, bez obzira što sa stanovišta statistike tako mali broj uzoraka ne može da da tačne rezultate. Znači ja kao astrolog mogu da pogodim jednom i to na sva zvona da objavim jer mi odgovara, ali mnogo promašaja ću da prećutim, jer mi i to odgovara.
Zavisi šta i koga podrazumevaš pod "astrolozima", ja baš ne znam mnogo njih koji bi se tako postavili kako ti pišeš. Da ne kažem da ih znam veoma malo, i pričam o ljudima koji se ozbiljno bave njome a ne površnim poznavaocima i onim drugima.

Neistinitost ili istinitost Astrologije nije nešto što meni odgovara ili ne. Na terazijama istine ja držim stranu dokaza. Da li si posetila sajt o Astrologiji koji je neko ovde naveo. Pronađi ga i vidi koja pitanja i kakve zaključke izvodi autor teksta, pa onda možemo dalje da nastavimo sa diskusijom.
Koji sajt o astrologiji ?

Nisam bila lenja i pročešljala sam (ponovo) štošta s ovim u vezi (mislim na teme) ali ja i dalje ne znam o kom se Astralovom linku tu radi, niti kakvo je to istraživanje, na šta se svodi. On je mnoge nazivao šarlatanima tako da mi to nije nikakva smernica :wink:
Možeš li ti da ostaviš link ili mi barem reci o čemu se radilo u tom istraživanju pa ću ja pokušati da pronađem ostalo ?

Pa jasno, ali ja opet ne znam gde je to na osnovu dva čoveka koji su rođeni istog datuma "zaključeno" ovo ili ono, pa još da to "odgovara astrolozima" ? Tim pre što samo datum nečijeg rođenja u astrologiji može i govoriti mnogo i ne reći ništa, tako da to nije uopšte merilo nečega niti se mogu donositi zaključci, makar uzorak bio 5 miliona.

Mnogo si mi zadataka dala. Link o istraživanju je postavio Astral i zamoli njega ako se seća. Ali šta će ti link. Ja sam ti rekao rezultate istraživanja.
Pogledaj na ovoj temi na str 15 postove 372 i 373.

Zavisi šta i koga podrazumevaš pod "astrolozima", ja baš ne znam mnogo njih koji bi se tako postavili kako ti pišeš. Da ne kažem da ih znam veoma malo, i pričam o ljudima koji se ozbiljno bave njome a ne površnim poznavaocima i onim drugima.

Koji sajt o astrologiji ?

Ja ne znam ni jednog astrologa van Foruma. Znam ove koji su se na Forumu izjašnjavali kao astrolozi i sa njima sam mnogo raspravljao i sve što sam napisao to je rezultat tih rasprava. Eto jedan je Astral i sećam ga se jer je još ovde prisutan dok su mnogi bili pa nestali.
Pretražio sam celu ovu temu i nisam našao adresu. Pozivam forumaša koji je postavio link da kaže gde je ili da ga ponovo postavi. Podsećam ga da je autor sajta razmišljao o tome kakve bi uticaje mogle imati planete: gravitacione, elektromagnetne ili neke nepoznate i u svim slučajevima došao do interesantnog i očekivanog zaključka.

@Elle-77
Malo sam prošetao po temi Astrologija i nisam našao ni na jednoj strani podtemu Astrologija istina ili prevara. I ovde na prirodnim naukama mnogo se raspravljalo prošle godine na podtemi koja je imala u naslovu Pluton. Evo sada takve teme nema. Dakle nemoguće je uputiti te na neke ranije rasprave jer ih verovatno moderator briše ako su neaktivne.

Mnogo si mi zadataka dala. Link o istraživanju je postavio Astral i zamoli njega ako se seća. Ali šta će ti link. Ja sam ti rekao rezultate istraživanja.
Pogledaj na ovoj temi na str 15 postove 372 i 373.
Čuj šta će mi link :lol: kad si ti rekao "astrologija pogađa slučajno", i tačka. :wink:

Pogledala sam te postove, i već sam dala odgovor u postu koji si citirao da to ne ide tako. Niti je, koliko vidim, Astral to tvrdio, samo je rekao da ima veze sa astrologijom. Sve je Ok dokle god se na osnovu toga ne donose zaključci, mislim da je to jasno.

Pretražio sam celu ovu temu i nisam našao adresu. Pozivam forumaša koji je postavio link da kaže gde je ili da ga ponovo postavi. Podsećam ga da je autor sajta razmišljao o tome kakve bi uticaje mogle imati planete: gravitacione, elektromagnetne ili neke nepoznate i u svim slučajevima došao do interesantnog i očekivanog zaključka.
A ko je autor sajta, čime se bavi ? Astrolog ili ... ne-astrolog :lol:?
I koji je interesantan i očekivan zaključak, u dve rečenice? ako već nemamo ni naziv sajta, ni autora, ni postavljača linka ...
Ja sam pratila sve ove i slične teme ali se ovakvog linka ne sećam. Mora da je bilo jaaako davno.

@Elle-77
Malo sam prošetao po temi Astrologija i nisam našao ni na jednoj strani podtemu Astrologija istina ili prevara. I ovde na prirodnim naukama mnogo se raspravljalo prošle godine na podtemi koja je imala u naslovu Pluton. Evo sada takve teme nema. Dakle nemoguće je uputiti te na neke ranije rasprave jer ih verovatno moderator briše ako su neaktivne.
Ne brišu se te teme nego na pretraživaču ukucaš ključnu reč i on ti izbaci sve slične teme koje su ikad postojale (a da nisu obrisane, mada se uglavnom ne brišu).

Pročešljala sam sve o tom famoznom Plutonu, gde btw svega ima više osim o njemu samom ... Nezgodno je jedino kad se polazi od svoje percepcije toga čime se astrologija bavi a čime ne, kao u kontemplacijama na temu Ceres, Sedne (uticaj Plutona da ne pominjem) i ostalo ... A ispada da sam ja za Xenu (odnosno Eris) saznala maltene pre tebe, putem astrologije :| Ne mora svako od vas pojedinačno baš da čita ne znam koje knjige i bude sam sebi astrolog, kao što Astral voli da propoveda ... ni približno. Nekad je dovoljno pitati ... a ne donositi zaključke naprečac.

Tu je Astral između ostalog ostavio ovaj link
http://www.astralreflections.com/arc...2019, 03.txt
, ne znam da li si na to istraživanje mislio kada si pominjao da je "naučno dokazano da astrologija pogađa slučajno" ? ... ili još da tražim dalje ? Oči mi pobeleše :|

A ti bi barem trebalo da znaš da je Hitler imao svoje lične astrologe :-D I da je i sam (koliko se sećam) bio poznavalac, i da se gotovo u potpunosti rukovodio njihovim savetima naročito u bitnim momentima. I ne, nije argument to kako je na kraju prošao :lol:

pa bas i nije tako.
Ovo je samo jedan od mitova koji o Trecem Rajhu...ovo je verovatno nastalo od samih astrologa, kao i od pogresnog tumacenja stvari kojima se bavila Ahnenerbe SS (drevne civlizacije, poreklo arijevaca i slicno)...U stvarnosti je Hitler prezirao astrologe i ismejavao sve to...

Da li je tako ili ne, nemam pojma, samo prenosim ono što sam čitala i to iz više izvora koji mahom nisu imali veze sa astrologijom. Poenta je pre bila njegova uvrnuta priroda nego priča "ko se sve bavio astrologijom". Po jednom od izvora čovek ne samo da je "prezirao i ismevao" astrologe već ih je proterivao, zabranjivao ili šta već, i to zato da bi sprečio da se bilo ko, osim njegovih ljudi i bez njegove kontrole bavi njome. Inače je bio opsednut i raznoraznim okultnim stvarima i sl, astrologija je jako mali deo toga a sve to ne bi li ostvario svoju bolesnu želju da bude najmoćniji ... i tra-la-la.

Pa sad ... ako su lagali mene ... :lol:

dobro, ja samo kazem sta znam o hitleru i drustvancetu....mada se prica da je himler bio u tom nekom fazonu, al ko zna....on je i inicirao onu ekspediciju na tibet da vide dal tamo ima arijevaca :)
a da ne govorim o raznim projektima tipa "suplja zemlja" i slicno....

evo mladih nemaca kako proucavaju rune :)

Ahnenerbe-class.jpg

A ko je autor sajta, čime se bavi ? Astrolog ili ... ne-astrolog :lol:?
I koji je interesantan i očekivan zaključak, u dve rečenice? ako već nemamo ni naziv sajta, ni autora, ni postavljača linka ...
Ja sam pratila sve ove i slične teme ali se ovakvog linka ne sećam. Mora da je bilo jaaako davno.

Autor sigurno nije astrolog. Polazi od pitanja koji bi mogli biti uticaji planeta:
1. Poznati (gravitacioni ili elektromagnetni, ostala dva su kratkog dometa pa ne dolaze u obzir), i zaključuje da ova dva ne mogu biti jer gravitacioni uticaj Meseca i Sunca i elektromagnetni uticaj Sunca je veoma prisutan a ni Mesec ni Sunce nisu interesantni za astrologe već samo planete.
2. Nepoznati-onda je očigledno da ne zavisi od rastojanja već od položaja planeta. I onda se postavlja pitanje zašto Ceres nema taj uticaj a Pluton ima, ili zašto ne utiču te silne planete koje su otkrivene van našeg sistema?
Ovo je ukratko ono što sam zapamtio.

Naletela sam na jednu vrlo impresivnu temu ... Mogu li se izbeći loši planetarni uticaji na Astrologiji.

Ključna reč - Shawn Carlson. Ili beše So ? :wink:
Jel to ?
:-D

Ne znam da li je Carlson ali znam da je bio Šo. Sećam se da je jednoj gospođici-astrologu (možda si ti njena reinkarnacija s obzirom na gornji stil) bilo jako važno što sam ja naveo Šo baš onako kako je prevedeno u listu "Galaksija" u kome sam saznao za navedeni eksperiment, a ne Šon kako je ona pročitala.
No, imajući u vidu neke tvoje postove rekao bih da ti ne moraš da tražiš ništa ranije napisano protiv astrologije, jer tvoji su stavovi jasni.

Ne brišu se te teme nego na pretraživaču ukucaš ključnu reč i on ti izbaci sve slične teme koje su ikad postojale (a da nisu obrisane, mada se uglavnom ne brišu).

Pročešljala sam sve o tom famoznom Plutonu, gde btw svega ima više osim o njemu samom ... Nezgodno je jedino kad se polazi od svoje percepcije toga čime se astrologija bavi a čime ne, kao u kontemplacijama na temu Ceres, Sedne (uticaj Plutona da ne pominjem) i ostalo ... A ispada da sam ja za Xenu (odnosno Eris) saznala maltene pre tebe, putem astrologije :| Ne mora svako od vas pojedinačno baš da čita ne znam koje knjige i bude sam sebi astrolog, kao što Astral voli da propoveda ... ni približno. Nekad je dovoljno pitati ... a ne donositi zaključke naprečac.

Tu je Astral između ostalog ostavio ovaj link
http://www.astralreflections.com/arc...2019, 03.txt
, ne znam da li si na to istraživanje mislio kada si pominjao da je "naučno dokazano da astrologija pogađa slučajno" ? ... ili još da tražim dalje ? Oči mi pobeleše :|

Ako si čitala astrološke knjige i saznala "za Xenu (odnosno Eris)" (usput, ja nikad čuo) onda traži dalje, ali ako si nekim astrološkim egzibicijama saznala za njih, onda prekini pretragu i odmaraj oči, jer bilo šta da nađeš neće te zadovoljiti, jer su onda tvoji stavovi jasni.:-(
PS ako je ovo drugo tačno onda nemoj da pronalaziš već pronađeno, već nešto što će tvoje ime da ovekoveči.:-)

Ako su simboli, Ok. Već sam se zabrinula, ne sećam se da sam u svojoj veštičijoj školi videla rune sa kukastim krstom :lol: (ili sam na časovima runa spavala)

Svačim su se zamlaćivali ti Nemci ;)

Ha, ha, bar sada znam sa kim raspravljam. Vidim da nisi reinkarnacija tamo neke, jer ona nikada ne bi priznala da je išla u veštičiju školu iako se tako ponašala.:D

Autor sigurno nije astrolog. Polazi od pitanja koji bi mogli biti uticaji planeta:
1. Poznati (gravitacioni ili elektromagnetni, ostala dva su kratkog dometa pa ne dolaze u obzir), i zaključuje da ova dva ne mogu biti jer gravitacioni uticaj Meseca i Sunca i elektromagnetni uticaj Sunca je veoma prisutan a ni Mesec ni Sunce nisu interesantni za astrologe već samo planete.
2. Nepoznati-onda je očigledno da ne zavisi od rastojanja već od položaja planeta. I onda se postavlja pitanje zašto Ceres nema taj uticaj a Pluton ima, ili zašto ne utiču te silne planete koje su otkrivene van našeg sistema?Ovo je ukratko ono što sam zapamtio.

Šteta što nisam uspela do sad da nađem link do ovog teksta, baš me zanima i ostatak.

Elem ... nadam se da je ovo što si do sad napisao barem donekle verodostojno u odnosu na originalni tekst.
Kao prvo, ne znam kako Mesec i Sunce ne mogu biti bitni za astrologiju, kad su oni osnova. Pa i laici znaju da je nečiji "znak" zapravo baziran na položaju Sunca na dan njegovog rođenja, kako to može biti nebitno.
Kao drugo, ono za Ceres (... i još štošta) nije tačno.
Kao treće, ima jako mnogo faktora koji se u astrologiji uzimaju u obzir (nisu to samo planete kao što autor misli) ali je logično da će nešto što nam je bliže imati veći značaj od "planeta otkrivenih van našeg sistema".

Osim toga, nisam čula "interesantan i očekivajući zaključak". Astrologija pogađa slučajno zato što Pluton ima uticaj a Ceres ne, a zato što Mesec i Sunce nisu bitni a planete Sunčevog sistema jesu ? :grin:
Ok, "astrolozi pogađaju", mogu ja s tim da živim, ali i protivnici astrologije "pogađaju" razloge i argumente, koliko vidim. Ali neću baš da kritikujem dok ne pročitam taj tekst, iako sam pročitala sijaset sličnih koji su btw u 99% slučajeva bazirani na argumentima koji uopšte ne stoje, jednostavno nije tačno to što je napisano.

Back