Astrologija: Eksperiment

Ne znam da li je Carlson ali znam da je bio Šo. Sećam se da je jednoj gospođici-astrologu (možda si ti njena reinkarnacija s obzirom na gornji stil) bilo jako važno što sam ja naveo Šo baš onako kako je prevedeno u listu "Galaksija" u kome sam saznao za navedeni eksperiment, a ne Šon kako je ona pročitala.
No, imajući u vidu neke tvoje postove rekao bih da ti ne moraš da tražiš ništa ranije napisano protiv astrologije, jer tvoji su stavovi jasni.
Meni actually to što je opisano u vezi s tim eksperimentom nije dovoljno, neke stvari mi nisu jasne. Ti si ga prvi pominjao, imaš li neki link? Bože, ja sam ovde kao neki kontra-Ober. On samo ostavlja linkove, a ja ih samo tražim :grin:

Pu, pu, daleko bilo, da sam njena inkarnacija, devojka živa i zdrava. Ne diraj Mady :twisted: :lol:

I, zašto da ne tražim ništa od onog, i kakve to veze ima sa mojim stavovima ? Nije valjda sve u prepucavanju, treba se malo i informisati ;) U oba smera.

Ako si čitala astrološke knjige i saznala "za Xenu (odnosno Eris)" (usput, ja nikad čuo) onda traži dalje, ali ako si nekim astrološkim egzibicijama saznala za njih, onda prekini pretragu i odmaraj oči, jer bilo šta da nađeš neće te zadovoljiti, jer su onda tvoji stavovi jasni.:-(
PS ako je ovo drugo tačno onda nemoj da pronalaziš već pronađeno, već nešto što će tvoje ime da ovekoveči.:-)
Nije mi baš najjasnije šta si hteo da kažeš, koja je razlika između astroloških knjiga i astroloških "egzibicija" ?

Meni actually to što je opisano u vezi s tim eksperimentom nije dovoljno, neke stvari mi nisu jasne. Ti si ga prvi pominjao, imaš li neki link? Bože, ja sam ovde kao neki kontra-Ober. On samo ostavlja linkove, a ja ih samo tražim :grin:

Pu, pu, daleko bilo, da sam njena inkarnacija, devojka živa i zdrava. Ne diraj Mady :twisted: :lol:

I, zašto da ne tražim ništa od onog, i kakve to veze ima sa mojim stavovima ? Nije valjda sve u prepucavanju, treba se malo i informisati ;) U oba smera.

Ma nemam link, rekao sam ti, čak ne mogu da te uputim ni na onaj koji sam skoro pročitao. Pitao sam preko PP-a neke ovde prisutne ljude i niko ne zna. Izgleda da sam ja to sanjao.:D
Oh, pa ti je znaš!
Mislio sam na virtuelnu reinkarnaciju: banovan pa se javi, a daleko bilo ono što si ti pomislila, pu, pu. Esada smo sigurni da neće ništa da joj se desi.:D

Šteta što nisam uspela do sad da nađem link do ovog teksta, baš me zanima i ostatak.

Elem ... nadam se da je ovo što si do sad napisao barem donekle verodostojno u odnosu na originalni tekst.
Kao prvo, ne znam kako Mesec i Sunce ne mogu biti bitni za astrologiju, kad su oni osnova. Pa i laici znaju da je nečiji "znak" zapravo baziran na položaju Sunca na dan njegovog rođenja, kako to može biti nebitno.
Kao drugo, ono za Ceres (... i još štošta) nije tačno.
Kao treće, ima jako mnogo faktora koji se u astrologiji uzimaju u obzir (nisu to samo planete kao što autor misli) ali je logično da će nešto što nam je bliže imati veći značaj od "planeta otkrivenih van našeg sistema".

Osim toga, nisam čula "interesantan i očekivajući zaključak". Astrologija pogađa slučajno zato što Pluton ima uticaj a Ceres ne, a zato što Mesec i Sunce nisu bitni a planete Sunčevog sistema jesu ? :grin:
Ok, "astrolozi pogađaju", mogu ja s tim da živim, ali i protivnici astrologije "pogađaju" razloge i argumente, koliko vidim. Ali neću baš da kritikujem dok ne pročitam taj tekst, iako sam pročitala sijaset sličnih koji su btw u 99% slučajeva bazirani na argumentima koji uopšte ne stoje, jednostavno nije tačno to što je napisano.

Pošto 99% tekstova prikazuje netačno, hajde onda ti kaži šta je tačno. Kako položaj Sunca na dan rođenja utiče na "znak"? Šta u vezi sa Ceresom nije tačno? Kako Mesec utiče?
Koja je to vrsta uticaja i kako znaš da utiče ako ti je nepoznat uticaj. Ili mi daj neka osnovna uputstva, da pa i linkove da bih to saznao.
Dakle ovo mu dođe kao mala besplatna škola astrologije.:D Nemoj samo da se bojiš da ću ti postati konkurencija.:-)

Ma nemam link, rekao sam ti, čak ne mogu da te uputim ni na onaj koji sam skoro pročitao. Pitao sam preko PP-a neke ovde prisutne ljude i niko ne zna. Izgleda da sam ja to sanjao.:D
Oh, pa ti je znaš!
Mislio sam na virtuelnu reinkarnaciju: banovan pa se javi, a daleko bilo ono što si ti pomislila, pu, pu. Esada smo sigurni da neće ništa da joj se desi.:D
Naći ću ja linkove, sve koji me zanimaju, jednom kad budem dokona. Sada nisam :wink:

I nisam ja ona :lol: Tek sam sad skapirala da si na to mislio.

Pošto 99% tekstova prikazuje netačno, hajde onda ti kaži šta je tačno. Kako položaj Sunca na dan rođenja utiče na "znak"? Šta u vezi sa Ceresom nije tačno? Kako Mesec utiče?
Koja je to vrsta uticaja i kako znaš da utiče ako ti je nepoznat uticaj. Ili mi daj neka osnovna uputstva, da pa i linkove da bih to saznao.
Dakle ovo mu dođe kao mala besplatna škola astrologije.:D Nemoj samo da se bojiš da ću ti postati konkurencija.:-)
Neke stvari sam već rekla ranije.
A sve ovo što si me pitao zahtevalo bi esej...

Položaj Sunca ne "utiče" na znak nego se žargonski položaj Sunca u znaku naziva nečijim znakom. Ono kad te neko pita "šta si u horoskopu" i to :-D
U vezi sa Ceres nije tačno to da "Ceres nema taj uticaj a Pluton ima". Odnosno autor je hteo da kaže da se u astrologiji selektivno proučavaju stvari a zapravo nije dobro informisan.
Kako Mesec utiče možeš da nađeš u mnogim izvorima i van astroloških ...

Nemam ja ništa protiv kritike jer sam i sama kritična ali - rekla sam već ... Nezgodno je ako se kao argumenti uzimaju neke teze koje uopšte ne važe u astrologiji. Tipa "uticaj planeta" i ostale fraze ... Ako postoji korelacija i sinhronost u nekim pojavama i događajima u prirodi (generalno) ne znači automatski da planete i ostala tela "zrače" i ostale nebuloze. Nije astrologija u sukobu sa naukom kao što oni koji se bave (samo) njome vole da predstavljaju.

Ja lično ne znam šta deluje. Astrologija se ne bavi tim fenomenima. Znam šta ne deluje, a znate i vi ... gravitacija i sl.nije.

gravitacija se spominje samo zbog onog "ako mesec deluje na more, sto ne bi i na ljude" :)
a i covek bi ocekivao da posle 2-3000 godina astrologija konacno sazna sta to deluje, a nije uslovljeno daljinom i iskljucuje vansolarne planete :)

Mesec deluje na ljude, to kaže nauka, ne treba ti astrologija za to. :-D

To što ti pitaš nije predmet proučavanja astrologije. Ona proučava kakva je korelacija a ne čime je ona uslovljena. Time valjda treba zvanična nauka da se bavi ... ne tamo neke pseudoznanosti :lol:

Mesec deluje na ljude, to kaže nauka, ne treba ti astrologija za to. :-D

tacno, deluje.
ali KAKO?

To što ti pitaš nije predmet proučavanja astrologije. Ona proučava kakva je korelacija a ne čime je ona uslovljena. Time valjda treba zvanična nauka da se bavi ... ne tamo neke pseudoznanosti :lol:

e ****** sad, kako to da osnovna sila koja deluje na ovu planetu, na osnovu koje se izracunavaju svi oni horoskopi i natalne karte nije predmet proucavanja astrologije?
pa valjda, ako hoces da unapredis svoju nauku, treba da skapiras i kako sve to radi i na najbolji nacin iskoristis to.

tacno, deluje.
ali KAKO?
Ne znam sad tačno u 3am. Nekad sam znala :lol: Mislila sam da ti znaš.

e ****** sad, kako to da osnovna sila koja deluje na ovu planetu, na osnovu koje se izracunavaju svi oni horoskopi i natalne karte nije predmet proucavanja astrologije?
pa valjda, ako hoces da unapredis svoju nauku, treba da skapiras i kako sve to radi i na najbolji nacin iskoristis to.
Nit' je sila, nit' je osnovna. Niti se horoskopi izračunavaju na osnovu "sile", zna se šta je horoskop. To jeste predmet proučavanja astrologije. Ali ona ne proučava ZAŠTO.

Ne znam sad tačno u 3am. Nekad sam znala :lol: Mislila sam da ti znaš.

znam zasto ljudi smatraju da pun mesec deluje na ljude....imam i par linkova, a ko sto kazes 3am, a i napravio sam neku klopu, tako da malo kasnije :)

Nit' je sila, nit' je osnovna. Niti se horoskopi izračunavaju na osnovu "sile", zna se šta je horoskop. To jeste predmet proučavanja astrologije. Ali ona ne proučava ZAŠTO.

e, upravo se zbog toga astrologija diskretdituje kao nauka, i upravo to ostavlja astrologiji ogroman prostor za manipulaciju.
isto kao fengsui i ostale besposlice....
bas sam danas gledao lika koji je ispitivao kako neka biljka deluje na smanjivanje elektrosmoga u stanu....nije pokazao nista...EM polje je bilo podjednako jako sa i bez te travuljine....
a da sam ja na njegovom mestu, dodao bih parce aluminijumske folije, pa da vidis kako nestaje EM zracenje :D:D

znam zasto ljudi smatraju da pun mesec deluje na ljude....imam i par linkova, a ko sto kazes 3am, a i napravio sam neku klopu, tako da malo kasnije :)
Znam da ima nekog zračenja al sad da me ubiješ ... :-D opet ne bi dobio odgovor.

e, upravo se zbog toga astrologija diskretdituje kao nauka, i upravo to ostavlja astrologiji ogroman prostor za manipulaciju.
isto kao fengsui i ostale besposlice....
Eto ti sad ... svako ima svoje mantre :-D ako je definisan predmet proučavanja ne vidim u čemu je problem.

Znam da ima nekog zračenja al sad da me ubiješ ... :-D opet ne bi dobio odgovor.
Koliko ja znam glavni astroloski centri su odustali od pokusaja da to cime se bave uopste objasne bilo kakvim fizickim uticajem planeta; sve se sada svodi na korelaciju i sinhronitet, sto su stvari koje je malo teze naucno opovrgnuti.

Ali, za pocetak, i ovo moze da posluzi:
http://www.rudolfhsmit.nl/d-arti2.htm

Ono sto bih ja voleo da vidim, da strucnjaci za jezik analiziraju veci broj astroloskih predvidjanja, i ustanove koji procenat iskaza u njima nije jednoznacan vec se moze tumaciti na vise nacina.

Koliko ja znam glavni astroloski centri su odustali od pokusaja da to cime se bave uopste objasne bilo kakvim fizickim uticajem planeta; sve se sada svodi na korelaciju i sinhronitet, sto su stvari koje je malo teze naucno opovrgnuti.

Ali, za pocetak, i ovo moze da posluzi:
http://www.rudolfhsmit.nl/d-arti2.htm
Za većinu tih dokaza ili "dokaza" za astrologiju sam znala od ranije. Ne znam da li si u toku sa tim šta sve tamo piše ili si mi samo (pasivno ;) ) prosledio link, pa da li vredi uopšte sve da komentarišem. :D

Ono sto bih ja voleo da vidim, da strucnjaci za jezik analiziraju veci broj astroloskih predvidjanja, i ustanove koji procenat iskaza u njima nije jednoznacan vec se moze tumaciti na vise nacina.
Za to uopšte nisu potrebni stručnjaci za jezik. :wink:

Grešiš, pošto astrologiju svodiš na laičko shvatanje da je ona proricanje sudbine i isključivo predviđanje budućih događaja. Prognostika je samo jedan njen deo (i to relativno mali, ja bih rekla). I definitivno nije njena poenta.

Očigledno se nismo razumeli. Ja nisam mislila na bapsku verziju uticaja Meseca na ponašanje ljudi, kao što piše ovaj ... novinar ?

Mislila sam na usklađenost prirodnih bioloških ritmova kod ljudi (pa i ostalih bića) sa ciklusima u kosmosu, kao što su cirkadijalni i ostali ritmovi, na primer, kod čoveka koji su u skladu sa smenom dana i noći, godišnjih doba i sl. Nikakva verovanja tu ne postoje, to je čista biologija i fiziologija.
Konstatacija da nema smisla VEROVANJE :roll: da menstrualni ciklus žene ima veze sa Mesečevim ciklusima "jer Mesečev ciklus traje 29,53 dana, tako da se ne poklapa sa dužinom menstrualnog ciklusa kod većine žena". :oops: je gotovo najlaičkije objašnjenje na koje sam naišla. Niko nije rekao da Mesec "zračenjem" (ili čime već) izaziva ovo ili ono kod žena (niti ovo što pišem ima veze sa astrologijom!) već da je fakat da mesečni ciklus žene ima vrlo sličan period kao i ciklus Meseca, koji je u proseku trajanja 28-29 dana. Nije 58, ili 158, ili 13.

Osim toga, postoje studije koje su pokazale izvesnu povezanost pogoršanja stanja kod obolelih (dakle, osetljivijih ljudi, ne na ponašanje SVIH ljudi) sa Mesečevim menama, kao što uostalom mnoge, naročito psihijatrijske bolesti pokazuju određenu periodiku.
Kao što meteoropate imaju tegobe tad i tad ...

Radi se o skladu u prirodi, a ne o volšebnim i neobjašnjivim uticajima. Čovek je deo prirode i kosmosa, stvarno ne znam što bi to bilo za čuđenje.

kod žena (niti ovo što pišem ima veze sa astrologijom!) već da je fakat da mesečni ciklus žene ima vrlo sličan period kao i ciklus Meseca, koji je u proseku trajanja 28-29 dana. Nije 58, ili 158, ili 13.

"slican" nije doboljno dobro objasnjenje.

Osim toga, postoje studije koje su pokazale izvesnu povezanost pogoršanja stanja kod obolelih (dakle, osetljivijih ljudi, ne na ponašanje SVIH ljudi) sa Mesečevim menama, kao što uostalom mnoge, naročito psihijatrijske bolesti pokazuju određenu periodiku.
Kao što meteoropate imaju tegobe tad i tad ...

za razliku od tih obolelih meteoropate su osetljive na razlike u pritisku, temperaturi i vlaznosti vazduha, sto su i te kako merljive velicine.
takodje, oboleli mogu biti osetljiviji na psihicki, filmski i holivudski uticaj punog meseca....

Radi se o skladu u prirodi, a ne o volšebnim i neobjašnjivim uticajima. Čovek je deo prirode i kosmosa, stvarno ne znam što bi to bilo za čuđenje.

ko kaze da je za cudjenje?
ali to naravno ne znaci da mesec tako deluje na ljude....
da postoji eksperiment u kome par ljudi zatvoris u bunker tako da nemaju pojma dal je pun na ustap ili onakav - to bi bilo realno istrazivanje...ovako....
i realno istrazivanje bi bilo ono koje bi pokazalo koliko ljudi znaju kakav je mesec na nebu, i kakav stav imaju prema tim stvarima.

Back