Astrologija: Eksperiment

"slican" nije doboljno dobro objasnjenje.
Šta hoćeš da kažeš, da menstrualni ciklus žene treba da traje 29,53 dana, tačno do u sekund, da bi se dokazala veza između njega i Mesečevog ciklusa ?
Možda nikakva veza u smislu uticaja ne postoji (ako pogledaš malo bolje videćeš da to nisam ni tvrdila, nikad) ali je jasno da ima dodirnih tačaka.

za razliku od tih obolelih meteoropate su osetljive na razlike u pritisku, temperaturi i vlaznosti vazduha, sto su i te kako merljive velicine.
takodje, oboleli mogu biti osetljiviji na psihicki, filmski i holivudski uticaj punog meseca....
A šta je to nemerljivo kod obolelih ?
Ako sam dobro shvatila, pokušavaš da diskredituješ psihijatriju ? Ili šta ?

ko kaze da je za cudjenje?
ali to naravno ne znaci da mesec tako deluje na ljude....
da postoji eksperiment u kome par ljudi zatvoris u bunker tako da nemaju pojma dal je pun na ustap ili onakav - to bi bilo realno istrazivanje...ovako....
i realno istrazivanje bi bilo ono koje bi pokazalo koliko ljudi znaju kakav je mesec na nebu, i kakav stav imaju prema tim stvarima.
Ja nisam govorila o delovanju. A ne znam o kakvim eksperimentima ti pričaš, kao da pretpostavljaš da su sva "nerealna". Pa nisam ih ja radila :wink:

O, bože, pretvaraš se u Astral-Blade-a. :lol:

Šta hoćeš da kažeš, da menstrualni ciklus žene treba da traje 29,53 dana, tačno do u sekund, da bi se dokazala veza između njega i Mesečevog ciklusa ?

ako postoji uzajamna veza, to bi moralo biti mnogo tacnije od tog otprilike....

A šta je to nemerljivo kod obolelih ?
Ako sam dobro shvatila, pokušavaš da diskredituješ psihijatriju ? Ili šta ?

pa tja uticaj meseca :)
a psihijtriju i psihologija nikako necu da diskreditujem, naprotiv, pozivam je u pomoc.

Ja nisam govorila o delovanju. A ne znam o kakvim eksperimentima ti pričaš, kao da pretpostavljaš da su sva "nerealna". Pa nisam ih ja radila :wink:

lepo brate, zatvorimo se u bunker da NE ZNAMO u kom je mesec stadijumu i posmatramo nase ponasanje i ostalo sta se cini bitno :)

O, bože, pretvaraš se u Astral-Blade-a. :lol:

o ne....

ako postoji uzajamna veza, to bi moralo biti mnogo tacnije od tog otprilike....
Možda, ako bi ljudski organizam funkcionisao kao prost mehanizam. I naravno, ako bi na njega "uticao" (ili šta već) Mesec i samo Mesec. Lepo si i sam rekao
lepo brate, zatvorimo se u bunker da NE ZNAMO u kom je mesec stadijumu i posmatramo nase ponasanje i ostalo sta se cini bitno :)
S jednim malim izuzetkom a to je da žene, nažalost, ne mogu da žive po bunkerima da bi se zanemarili ili minimizirali ostali uticaji, kojih je inače (a naročito u današnje, savremeno doba) bezmalo mali milion. A čak i da je to moguće, ostali bi individualni faktori koji čine njen mesečni ciklus normalnim i ako je u intervalu između 21 i 35 dana.

Upravo se u intervalima izražavaju mnoge činjenice vezane za funkcionisanje ljudskog organizma, zbog njegove kompleksnosti i na hiljade varijacija (često u okviru normalnog). Ja znam da stvari mogu da zvuče jako "naučno" kada se nešto zaokruži na ne znam koliko decimala i proglasi za tačnu vrednost ali to prosto nije prihvatljivo kada pričamo o živom organizmu. I, naravno, u naukama koje se bave njim. Ne pričamo o astrologiji :lol:

@Elle-77
Izbegla si da mi odgovoriš na pitanje: otkud znaš da raspored planeta utiče na budući život ljudi?
No, ne samo ljudi. Saznao sam da se prave natalne karte (ako se tako zovu) i za životinje, a i za butike (znam da se za njih ne zovu natalne). Ispade da je astrologija svemoguća.

Sorry, stnco, nisam izbegla ... zaneli su me ovi ostali komentari pa si ti ostao bez odgovora :-?
Odgovor je da astrologiju relativno dugo proučavam i konstantno proveravam teoriju u svakodnevnom životu. Mislim, mene si pitao a ja ti odgovaram iz svog iskustva.

Mada, ne znam zašto astrologiju vezuješ isključivo za "budući život", rekla sam već da to nije proricanje sudbine, gatanje i bajanje. Postoji prognostika, kao jedan njen deo ali to je opet daleko od nekih predstava koje vi o njoj imate.
Astrologija je svemoguća, ako slušaš Astral-Blade-a :-D Inače je ograničena kao i sve drugo na ovom svetu. Ima šta se može, a šta ne.
Ja lično nisam čula da je iko (osim iz zezanja) radio horoskope životinjama, pretpostavljam da se šališ ili podsmevaš :wink: a što se tiče "butika" :lol: ... postoje horoskopi koji se rade u određene svrhe, za datum osnivanja ovog ili onog ali ne znam zašto te je to toliko dojmilo.

Sorry, stnco, nisam izbegla ... zaneli su me ovi ostali komentari pa si ti ostao bez odgovora :-?
Odgovor je da astrologiju relativno dugo proučavam i konstantno proveravam teoriju u svakodnevnom životu. Mislim, mene si pitao a ja ti odgovaram iz svog iskustva.

Je li u svom svakodnevnom životu, ili životu drugih? I kakvi su rezultati?

Mada, ne znam zašto astrologiju vezuješ isključivo za "budući život", rekla sam već da to nije proricanje sudbine, gatanje i bajanje. Postoji prognostika, kao jedan njen deo ali to je opet daleko od nekih predstava koje vi o njoj imate.
Pa dobro prosvetli me, šta je astrologija? I kosu to "vi"?

Astrologija je svemoguća, ako slušaš Astral-Blade-a :-D Inače je ograničena kao i sve drugo na ovom svetu. Ima šta se može, a šta ne.
Nije baš ni po Astralu svemoguća. On je izjavio da astrologija pogađa sa 60% a to je malo iznad slučajnih 50%.
Šta strologija može a šta ne?

Ja lično nisam čula da je iko (osim iz zezanja) radio horoskope životinjama, pretpostavljam da se šališ ili podsmevaš :wink: a što se tiče "butika" :lol: ... postoje horoskopi koji se rade u određene svrhe, za datum osnivanja ovog ili onog ali ne znam zašto te je to toliko dojmilo.
[/QUOTE]
Ne šalim se niti podsmevam. Ja to nisam izmislio već na Forumu pročitao kada sam nekada bio na Astrologiji. Tada sam sve to saznao pa i ovo: filmovi koji se prikazuju na raznim televizijama zavise od rasporeda planeta (ovo je Astralov biser a on sebe naziva astrologom).
Ko su zapravo astrolozi. Ovde na nekoj temi svojevremeno je bio jedan astrolog koji je tvrdio da su većina astrologa šarlatani.
Jesi li ti astrolog? Izvini na ovom direktnom pitanju, ali kada se setim šta su sve pisali razni astrolozi, ja sam onda po malo zbunjen, a rado bih da prodiskutujem sa nekim pravim astrologom a ne šarlatanom.

Au ... postavio si dosta pitanja koja zahtevaju opširne odgovore. Ne znam da li ću moći sve odjednom.
Je li u svom svakodnevnom životu, ili životu drugih? I kakvi su rezultati?
I jedno i drugo, prvenstveno u svom. Rezultati su svakakvi, uglavnom zadovoljavajući mada ne znam šta si pod tim pitanjem podrazumevao.

Pa dobro prosvetli me, šta je astrologija? I kosu to "vi"?
Pod onim "vi" podrazumevala sam sve vas koji kritikujete astrologiju. Strpala sam vas sve u isti koš iz prostog razloga što se uglavnom u svemu stoprocentno slažete. :-D

Nije baš ni po Astralu svemoguća. On je izjavio da astrologija pogađa sa 60% a to je malo iznad slučajnih 50%.
Šta strologija može a šta ne?
Kakva je to statistika ? Priča o "pogađanju", pa još u procentima ima smisla ako postoje samo dva moguća ishoda nekog događaja. Za sve ostalo (čega ima mnogo više) zna se kako se sprovodi istraživanje i u kom obliku se iznose zaključci (mislim na statistiku). Da, znam, bilo je ono valjda sa ishodom utakmica i sl, jel to ?
Šta je astrologija i šta može a šta ne je suviše opširno da bih sad detaljno objašnjavala.

Ne šalim se niti podsmevam. Ja to nisam izmislio već na Forumu pročitao kada sam nekada bio na Astrologiji. Tada sam sve to saznao pa i ovo: filmovi koji se prikazuju na raznim televizijama zavise od rasporeda planeta (ovo je Astralov biser a on sebe naziva astrologom).
Ko su zapravo astrolozi. Ovde na nekoj temi svojevremeno je bio jedan astrolog koji je tvrdio da su većina astrologa šarlatani.
Jesi li ti astrolog? Izvini na ovom direktnom pitanju, ali kada se setim šta su sve pisali razni astrolozi, ja sam onda po malo zbunjen, a rado bih da prodiskutujem sa nekim pravim astrologom a ne šarlatanom.
Blago meni :roll:
Šta podrazumevaš pod astrologom ? Ovde na forumu ima dosta ljudi koji stvarno mnogo znaju o astrologiji ali verovatno mnogo manji broj se njome bavi studiozno i ozbiljno. Za Astrala znam da ima dosta (kvalitetnog) znanja ali nema dovoljno širine jer za mnoge stvari vidim da nije čuo niti uzima u obzir. Ja znam relativno mnogo (u odnosu na ljude ovde), s veeeelikim akcentom na onom relativno jer je jasno da se ja ne mogu porediti sa stručnjacima iz ove oblasti koji se ovim bave godinama (ili decenijama), koji imaju isto toliko prakse i koji se konstantno usavršavaju i uče. Samim tim, mogu da pišem i komentarišem samo u skladu sa svojim znanjem. Ono što znam učila sam "školski", kao i bilo šta drugo.
Zato Astral i kaže da sam zatucana :lol:

Povodom onih horoskopa za raznorazne "stvari", rade se horoskopi za momenat osnivanja, početka nečega, rade se i horoskopi država npr. i slično, postoje i horoskopi događaja koji prikazuju neki momenat. Ne moraju se horoskopi raditi samo ljudima, ako naravno to ima iole smisla.
Ono što je Astral pričao o filmovima i programu rekla bih da se uklapa u horoskope događaja. Niko nije rekao da planete (...nečim) utiču na TV program već se opet radi o sinhronicitetu. Doduše ne sećam se tačno šta je on konkretno napisao na ovu temu ali znam koji članak je komentarisao. Tačnije, ja znam za više njih.

Mislila sam na usklađenost prirodnih bioloških ritmova kod ljudi (pa i ostalih bića) sa ciklusima u kosmosu, kao što su cirkadijalni i ostali ritmovi, na primer, kod čoveka koji su u skladu sa smenom dana i noći, godišnjih doba i sl. Nikakva verovanja tu ne postoje, to je čista biologija i fiziologija.
Konstatacija da nema smisla VEROVANJE :roll: da menstrualni ciklus žene ima veze sa Mesečevim ciklusima "jer Mesečev ciklus traje 29,53 dana, tako da se ne poklapa sa dužinom menstrualnog ciklusa kod većine žena". :oops: je gotovo najlaičkije objašnjenje na koje sam naišla. Niko nije rekao da Mesec "zračenjem" (ili čime već) izaziva ovo ili ono kod žena (niti ovo što pišem ima veze sa astrologijom!) već da je fakat da mesečni ciklus žene ima vrlo sličan period kao i ciklus Meseca, koji je u proseku trajanja 28-29 dana. Nije 58, ili 158, ili 13.
Izvini..ali pre nego što izjaviš ovako nešto..pitaj ako ne razumeš..
Da li to znači da sve žene na svetu pod uticajem Meseca imaju u isto vreme m. ciklus ? Tada bi tvoja smesna tvrdnja možda i imala nekog smisla..
Osim toga, postoje studije koje su pokazale izvesnu povezanost pogoršanja stanja kod obolelih (dakle, osetljivijih ljudi, ne na ponašanje SVIH ljudi) sa Mesečevim menama, kao što uostalom mnoge, naročito psihijatrijske bolesti pokazuju određenu periodiku.
Kao što meteoropate imaju tegobe tad i tad ...
Radi se o skladu u prirodi, a ne o volšebnim i neobjašnjivim uticajima. Čovek je deo prirode i kosmosa, stvarno ne znam što bi to bilo za čuđenje.
'Ajde pronadji naucnu studiju o tome..koje bolesti i na koji nacin ? Izvini..ali tako nesto ne postoji u medicini.
Klimatski uticaji postoje - da, covek je deo prirode i tu se misli na atmosferski pritisak, vlaznost vazduha, nadmorsku visinu, svetlost itd. ...sezonsko pogorsanje ili poboljsanje bolesti zaista postoji..ali to nema nikakvih dodirnih tacaka sa ezoterijama koje navodis..

Iako je danas Astrolgija zabava, a Astronomija ozbiljna nauka ona ne bi proistekla bez ove prve. Uticaj Sunca i Meseca jos su davno zapazeni, pa cak i preko zdravlja i raspolozenja. Postoje osobe koje poseduju veoma izrazen odnos osecaja ka Suncu Mesecu kroz sopstveno raspolozenje, pa cak i zdravlja. Za druga nebeska tela ili plejade nisam bas siguran...

Ipak.. Sunce (1/3) i Mesec(2/3) imaju uticaja na atmosferu i na pritisak ukoliko je Zemlja izmedju njih ili ukoliko su oba tela na istoj strani. Dolazi splostenosti ili izduzivanja atmosfere i pritiska (plima/oseka). Ovo nekim osoboma zaista ne prija i sigurno da je ovo davno primeceno i da je vezano ne samo za menstrualne cikluse, vec i za primitivna opazanja. Takodje postoje zivotinje koje ne vide ali se na ovaj nacin upravljaju u drugim zivotnim ciklusima znacajnim za njihov opstanak.

npr.:... u drevnim spisima moze se pronaci da muskarac ima blagi "ciklus", ali duzi u 1 godini, dok zena mesecni. Svakako da je u tome veza sa raspolozenjem, zdravljem, pa cak i ciklusom sakuplanja ili lova koji smo mi zbog blagodeti civ. izgleda brzo izgubili.

Treba shvatiti da su ljudi pre skorasnjih blagodeti, vestacke toplote, svetlosti i zimske hrane mnogo vise bili u vezani sa prirodom, te je jasnije i "osecali". Danasnji covek je ne oseca, vec je razumeva. Kada je bude potpuno razumeo, po svemu sudeci vise je uopste nece osetiti.

pozdrav svima...

Izvini..ali pre nego što izjaviš ovako nešto..pitaj ako ne razumeš..
Da li to znači da sve žene na svetu pod uticajem Meseca imaju u isto vreme m. ciklus ? Tada bi tvoja smesna tvrdnja možda i imala nekog smisla..
Moja (smešna) tvrdnja ima smisla ako se posmatra u pravom kontekstu a ne izvlači iz njega.
Ne, naravno da ne znači to što si rekao/rekla. Pričala sam o cikličnosti odnosno periodičnosti, i rekla samo da je period sličan i ništa više.

'Ajde pronadji naucnu studiju o tome..koje bolesti i na koji nacin ? Izvini..ali tako nesto ne postoji u medicini.
Klimatski uticaji postoje - da, covek je deo prirode i tu se misli na atmosferski pritisak, vlaznost vazduha, nadmorsku visinu, svetlost itd. ...sezonsko pogorsanje ili poboljsanje bolesti zaista postoji..ali to nema nikakvih dodirnih tacaka sa ezoterijama koje navodis..
Ja se nisam pozivala na ezoteriju, čak štaviše, nikakva ezoterija se nije ni provukla u ovoj priči, što sam u startu i naglasila. Takođe, ja sam rekla upravo ovo što ti navodiš, vezano za međuzavisnost i uticaj prirode i kosmosa na čoveka. Kao i da, u skladu sa tim, postoji određena periodičnost.

Knjiga "SUPERNATURE - a Natural HIstory of the Supernatural", Lyall Watson, kod nas u izdanju iz 1995. godine kao "SUPERPRIRODA - naučni pogled na natprirodno".

Citat :
"Američki Institut za medicinsku klimatologiju objavio je izveštaj o uticaju Meseca na čovekovo ponašanje, u kome se navodi da svi zločini sa sociopatskom motivacijom, kao što su podmetanje požara, kleptomanija, opasna vožnja i ubistva pod dejstvom alkohola, pokazuju najveću učestalost kada je pun Mesec, kao i to da oblačna noć nije faktor koji ublažava ovaj trend. Leonard Ravitz, neurolog i psihijatrijski konsultant, otkrio je direktnu fiziološku vezu koja bi mogla da objasni ovu povezanost između čoveka i Meseca. On je tokom više godina merio razliku električnih potencijala između glave i grudi mentalnih bolesnika. U ispitivanje je uključio i nasumice izabrane prolaznike, i kod svih otkrio ciklični obrazac koji se menjao iz dana u dan , pri čemu se najveća razlika potencijala glave i grudi javljala za punog Meseca, što je bilo posebno izraženo kod mentalnih bolesnika. Revic pretpostavlja da, pošto Mesec modifikuje zemljino magnetno polje, ove promene nagomilavaju frustracije kod ljudi čija je mentalna ravnoteža već prilično narušena. 'Svi smo mi, između ostalog, električne mašine. Stoga periodični kosmički faktori (kao što su sile koje stoje iza Mesečevog uticaja) mogu mobilisati naše energetske rezerve, što teži da pogorša neprilagođenost i konflikte koji su već prisutni'. "
"Proučavanje drugih mogućih veza između čoveka i Meseca se nastavlja. Utvrđeno je da tuberkulozni bolesnici najčešće umiru nedelju dana pred uštap, i da to može biti povezano sa lunarnim ciklusom koji prati promena pH vrednosti (stepen kiselosti) krvi.
Jedan nemački lekar takođe izveštava o odnosu između lunarnih faza, zapaljenja pluća, koncentracije mokraćne kiseline u krvi i, čak, vremena smrti. "

U knjizi je autor naveo samo opise tih istraživanja i eksperimenata, kao što se da videti, a zaintesovanima ću prepisati i reference za sve ovo što je ovde napisano, koje je i on napisao u knjizi.

Autor knjige je svetski priznat naučnik (ja mislim biolog po osnovnom opredeljenju) koji se bavio istraživanjima iz više oblasti, pre svega pomorske biologije, antropologije itd. (a tek mnogo posle toga proučavanjem graničnih oblasti nauke), a ovo što je pisao u pasusima koje sam navela bazirano je na naučnim istraživanjima. A ne na bilo kakvim alternativnim izvorima saznanja, "uvidima", prekogniciji. Niti su to radili ekstrasensi, proroci, astrolozi ili rašljari - već stručnjaci, ljudi koji se bave datim oblastima nauke.

Uz dužno poštovanje i ezoteriji i zvaničnoj nauci, ja ih nikad nisam (do sad) mešala i jednu objašnjavala drugom. Mislim da se to moglo videti iz svega što sam napisala, samo da si malo bolje pratio/la napisano. Zato te molim da, u skladu s tim, pre nego što ja izjavim bilo šta i pre toga pitam nekog ono što ne razumem, ti dobro pročitaš napisano i prokomentarišeš u skladu s onim šta i kako je napisano, bez svojih ličnih uvida o tome šta je ko hteo da kaže jer koliko vidim, tvoje kritike su pre bile upućene onome što ti misliš da sam ja rekla, a ne onome što jesam. Rasprave i nadmudrivanja su zaista suvišna, ako odatle potiču.

Moja (smešna) tvrdnja ima smisla ako se posmatra u pravom kontekstu a ne izvlači iz njega.
Ne, naravno da ne znači to što si rekao/rekla. Pričala sam o cikličnosti odnosno periodičnosti, i rekla samo da je period sličan i ništa više.
Ja se nisam pozivala na ezoteriju, čak štaviše, nikakva ezoterija se nije ni provukla u ovoj priči, što sam u startu i naglasila. Takođe, ja sam rekla upravo ovo što ti navodiš, vezano za međuzavisnost i uticaj prirode i kosmosa na čoveka. Kao i da, u skladu sa tim, postoji određena periodičnost.
Vrati se pa vidi sama sta si napisala o m. ciklusu i Mesecu..a usput se pozivas na biologiju i fiziologiju.
Nisam izvukla iz konteksta vec ti ukazala u kom slucaju bi tvdnja imala smisla..Povezujes slucajnu brojcanu podudarnost sa uticajem necega, a na kraju to sama negiras..

Citat :
"Američki Institut za medicinsku klimatologiju objavio je izveštaj o uticaju Meseca na čovekovo ponašanje, u kome se navodi da svi zločini sa sociopatskom motivacijom, kao što su podmetanje požara, kleptomanija, opasna vožnja i ubistva pod dejstvom alkohola, pokazuju najveću učestalost kada je pun Mesec, kao i to da oblačna noć nije faktor koji ublažava ovaj trend. Leonard Ravitz, neurolog i psihijatrijski konsultant, otkrio je direktnu fiziološku vezu koja bi mogla da objasni ovu povezanost između čoveka i Meseca. On je tokom više godina merio razliku električnih potencijala između glave i grudi mentalnih bolesnika. U ispitivanje je uključio i nasumice izabrane prolaznike, i kod svih otkrio ciklični obrazac koji se menjao iz dana u dan , pri čemu se najveća razlika potencijala glave i grudi javljala za punog Meseca, što je bilo posebno izraženo kod mentalnih bolesnika. Revic pretpostavlja da, pošto Mesec modifikuje zemljino magnetno polje, ove promene nagomilavaju frustracije kod ljudi čija je mentalna ravnoteža već prilično narušena. 'Svi smo mi, između ostalog, električne mašine. Stoga periodični kosmički faktori (kao što su sile koje stoje iza Mesečevog uticaja) mogu mobilisati naše energetske rezerve, što teži da pogorša neprilagođenost i konflikte koji su već prisutni'. "
"Proučavanje drugih mogućih veza između čoveka i Meseca se nastavlja. Utvrđeno je da tuberkulozni bolesnici najčešće umiru nedelju dana pred uštap, i da to može biti povezano sa lunarnim ciklusom koji prati promena pH vrednosti (stepen kiselosti) krvi.
Jedan nemački lekar takođe izveštava o odnosu između lunarnih faza, zapaljenja pluća, koncentracije mokraćne kiseline u krvi i, čak, vremena smrti. "
Ovde se uopste ne govori o dokazima, vec o mogucim pretpostavkama i mogucoj povezanosti. Podudaranje 2 pojave ne znaci automatski njihovo povezivanje u uzrocno-posledicnu vezu. Kada i ako se zaista pronadje povezanost i to zaista dokaze, nauka ce to i prihvatiti. Merenje elektricnog potencijala je toliko sirok pojam zavistan od sasvim drugih stvari..da ne smaram time.
Ovo napisano uopste nije validna naucna studija..a boldovano nema blage veze sa naukom...medicinom.
Uz dužno poštovanje i ezoteriji i zvaničnoj nauci, ja ih nikad nisam (do sad) mešala i jednu objašnjavala drugom. Mislim da se to moglo videti iz svega što sam napisala, samo da si malo bolje pratio/la napisano. Zato te molim da, u skladu s tim, pre nego što ja izjavim bilo šta i pre toga pitam nekog ono što ne razumem, ti dobro pročitaš napisano i prokomentarišeš u skladu s onim šta i kako je napisano, bez svojih ličnih uvida o tome šta je ko hteo da kaže jer koliko vidim, tvoje kritike su pre bile upućene onome što ti misliš da sam ja rekla, a ne onome što jesam. Rasprave i nadmudrivanja su zaista suvišna, ako odatle potiču.
Postoji velika razlika izmedju otvorenog uma i baratanja naucnim cinjenicama i nasumice procitanih raznoraznih, cesto kvazinaucnih informacija nevalidnih za bilo kakvu ozbiljnu raspravu..

... ................................................
Kakva je to statistika ? Priča o "pogađanju", pa još u procentima ima smisla ako postoje samo dva moguća ishoda nekog događaja. Za sve ostalo (čega ima mnogo više) zna se kako se sprovodi istraživanje i u kom obliku se iznose zaključci (mislim na statistiku). Da, znam, bilo je ono valjda sa ishodom utakmica i sl, jel to ?
Šta je astrologija i šta može a šta ne je suviše opširno da bih sad detaljno objašnjavala.
...............................................................

Ovde si malo pogrešila. O procentima može da se govori i ako ima više ishoda a to je baš bio slučaj sa Astralom. Naime, on je protumačio natalnu kartu HELEN33 i nabrojao je neke njene osobine. Ona se branila da to nije tačno a ja oberučke prihvatio uz smeh a Astral me ubeđivao da je pogodio sa 60%. A verovatnoća se izračunava kada se broj povoljnih događaja podeli sa ukupnim brojem događaja. Znači Astral je tvrdio da je od ukupnih osobina HELEN33 pogodio 60%. I sve je jasno.
Priznajem da mi je jako žao što zbog "opširnosti" ne možeš da mi odgovoriš na neka pitanja.
Da li čitaš dnevne horoskope u štampi i šta misliš o njima?

Jako je teško diskutovati o bilo čemu ako se ne prati šta sagovornik piše.

Vrati se pa vidi sama sta si napisala o m. ciklusu i Mesecu..a usput se pozivas na biologiju i fiziologiju.
Nisam izvukla iz konteksta vec ti ukazala u kom slucaju bi tvdnja imala smisla..Povezujes slucajnu brojcanu podudarnost sa uticajem necega, a na kraju to sama negiras..
I tebi bih preporučila vraćanje na prethodne postove, jer ovo sve što je napisano prosto ne stoji. Moje pozivanje na biologiju i fiziologiju odnosilo se na
... usklađenost prirodnih bioloških ritmova kod ljudi (pa i ostalih bića) sa ciklusima u kosmosu, kao što su cirkadijalni i ostali ritmovi, na primer, kod čoveka koji su u skladu sa smenom dana i noći, godišnjih doba i sl. Nikakva verovanja tu ne postoje, to je čista biologija i fiziologija.
a ne na bilo kakav Mesečev uticaj.

Ovde se uopste ne govori o dokazima, vec o mogucim pretpostavkama i mogucoj povezanosti. Podudaranje 2 pojave ne znaci automatski njihovo povezivanje u uzrocno-posledicnu vezu. Kada i ako se zaista pronadje povezanost i to zaista dokaze, nauka ce to i prihvatiti. Merenje elektricnog potencijala je toliko sirok pojam zavistan od sasvim drugih stvari..da ne smaram time.
Ovo napisano uopste nije validna naucna studija..a boldovano nema blage veze sa naukom...medicinom.
Još jedan osvrt na ono što sam napisala u tom postu ne bi bio na odmet, jer sam sve lepo napisala.
To nisu nedvosmisleni dokazi, niti 100% potvrđena zakonitost. To su rezultati jednog, dva, ili pet naučnih radova, a ja sam to lepo i naglasila. Koliko su to naučno validne studije ovim putem se definitivno ne može tvrditi, tim pre što sam naglasila da su to samo opisi. Zna se kako naučna studija izgleda.

No, u svakom slučaju glupo je stavljati mi u usta tvrdnje i zaključke koji ne stoje. Zbog jednog mog citata nekoga ili nečega (a još manje zbog moje pretpostavke ili razmišljanja :wink:) se nauka neće okrenuti naglavačke, niti sam to ni tvrdila niti očekivala. Svi znamo kako se i gde dolazi do naučnih činjenica tako da je ovakva rasprava u biti suvišna.

Ovde si malo pogrešila. O procentima može da se govori i ako ima više ishoda a to je baš bio slučaj sa Astralom. Naime, on je protumačio natalnu kartu HELEN33 i nabrojao je neke njene osobine. Ona se branila da to nije tačno a ja oberučke prihvatio uz smeh a Astral me ubeđivao da je pogodio sa 60%. A verovatnoća se izračunava kada se broj povoljnih događaja podeli sa ukupnim brojem događaja. Znači Astral je tvrdio da je od ukupnih osobina HELEN33 pogodio 60%. I sve je jasno.
Priznajem da mi je jako žao što zbog "opširnosti" ne možeš da mi odgovoriš na neka pitanja.
Da li čitaš dnevne horoskope u štampi i šta misliš o njima?

Aha, Ok onda. Nisam znala da se o tome radilo, mislila sam na nešto drugo. I sećam se toga :wink: Znaš, najcrnje je što Astral stvarno ima znanja ali taj njegov pristup ... :roll:
Šta razuman čovek može posle toga da pomisli uopšte ... ?

Ako pojednostaviš pitanja verovatno ću ti odgovoriti, nisam mislila da ne mogu nego da ne mogu odjednom :-D

Dnevni, nedeljni, mesečni horoskopi imaju prvenstveno zabavni karakter i malo je tu prave astrologije. Uglavnom ih ne čitam, jedino možda ponekad zanimacije radi (a čak ih ni ne smatram naročito zabavnim). Ja se čak nikad nisam obazirala mnogo ni na one knjižice o 12 znakova kad sam svojevremeno počinjala da se zanimam time, već sam gotovo odmah počela od onih ozbiljnijih knjiga (izrade natalnih karti i to). I gotovo nikad nisam pronalazila direktnu vezu između nečijeg horoskopskog znaka i njegovih osobina, posmatrajući samo znak (ovo što je Astral propagirao).

...................................................
Dnevni, nedeljni, mesečni horoskopi imaju prvenstveno zabavni karakter i malo je tu prave astrologije. Uglavnom ih ne čitam, jedino možda ponekad zanimacije radi (a čak ih ni ne smatram naročito zabavnim). Ja se čak nikad nisam obazirala mnogo ni na one knjižice o 12 znakova kad sam svojevremeno počinjala da se zanimam time, već sam gotovo odmah počela od onih ozbiljnijih knjiga (izrade natalnih karti i to). I gotovo nikad nisam pronalazila direktnu vezu između nečijeg horoskopskog znaka i njegovih osobina, posmatrajući samo znak (ovo što je Astral propagirao).

Ti si moju oskudnu predstavu o astrologiji potpuno uništila. Astrologija ne proriče budućnost; u horoskopima nema prave astrologije (sve su ovo tvoji zaključci). Pa na čemu se zasniva prava astrologija ako ne na 12 zodijačkih znakova? Ili možda ovakvo pitanje: ko onda utiče na pravac razvoja ličnosti od dana rođenja pa dalje?

Ovo je igra bez granica ...
Ne znam da li si ironičan ili me ozbiljno pitaš.

Jeste 12 znakova u pitanju ali nije samo to. Da li misliš da bi se ti lično uklopio u (celokupan) opis svog (ili bilo kog) horoskopskog znaka ? Da li ti čitaš horoskope iz novina ? Ako ikad jesi, da li je tebi nekad nešto "pogođeno" ? Ako jeste, zašto misliš da jeste, ako nije - zašto nije ? Da li to uopšte za tebe ima smisla ?
Mislim da znam odgovore ali ti kao da očekuješ od mene potpuno suprotne odgovore na ista ta pitanja.

Ovo je igra bez granica ...
Ne znam da li si ironičan ili me ozbiljno pitaš.

Jeste 12 znakova u pitanju ali nije samo to. Da li misliš da bi se ti lično uklopio u (celokupan) opis svog (ili bilo kog) horoskopskog znaka ? Da li ti čitaš horoskope iz novina ? Ako ikad jesi, da li je tebi nekad nešto "pogođeno" ? Ako jeste, zašto misliš da jeste, ako nije - zašto nije ? Da li to uopšte za tebe ima smisla ?
Mislim da znam odgovore ali ti kao da očekuješ od mene potpuno suprotne odgovore na ista ta pitanja.

Evo igram ovu igru fer i prekinu ću je. Ja uopšte ne čitam horoskope i za mene je astrologija samo obična zabava i veoma mi je smešno kada neko ozbiljno počne da diskutuje o istinitosti i naučnosti astrologije. Hteo sam preko tvojih odgovora da polako seciramo astrologiju i da pravimo neke zaključke npr. o blizancima, nekim primerima totalnih astroloških promašaja, o zabludi (po meni) da će deca rođena istog dana u istom porodilištu da imaju ista svojstva ako rastu u različitim sredinama, o precesiji Zemljine ose i posledicama itd. itd. ali se ti nisi dala. No, u svakom slučaju želim ti uspeha u tvom daljem astrološkom napretku i normalno želim ti da dostigneš te vrhunske astrologe koje si negde ovde pomenula.
Svakako oprostićeš mi na neznanju ako si te astrološke vrhove već dostigla. Poz.

Iskreno, ne znam o čemu pričaš, ali moram priznati da mi je tvoja ironičnost (i dalje) beskrajno simpatična.
:-D
Astrologija ne spada u nauke, a da bi to neko shvatio nije neophodan ne znam kakav nivo obrazovanja i informisanosti. Pa, ako je smešno dokazivati njenu "naučnost" (ne znam koju, ako nije nauka), takođe je (o)tužno prvo samoinicijativno pripisati tezu da je ona nauka astrolozima (ili "astrolozima") a onda se "upinjati" :wink: da se ona opovrgne.
Ako i jeste nauka (po nekima), definitivno nije priznata tako da se opet vraćamo na isto.

Mogu da shvatim da neko astrologiju ne voli, ne veruje u nju, ne zanima ga ili je čak prezire, i to zaista poštujem kao nečiji lični izbor. Ali zaista ne mogu da shvatim da neko polazi, ne jednom, od pogrešnih premisa a potom zaključke proglašava za valjane.

Ako te zaista zanimaju neke stvari na ovu temu, ja sam rekla da ću odgovoriti koliko znam, uključujući "seciranja", blizance, astrološke promašaje i Zemljinu precesiju.
Ako ne, nije mi jasan tvoj motiv u celoj ovoj raspravi. Nije neki izazov (a ni podvig) napraviti Elle_ 77 glupom i ludom, moraš priznati :wink: a ni astrologiju nenaučnom, kad je već proglašena za takvu.

Mada ja i dalje mislim da ovoj temi uopšte nije mesto na Prirodnim naukama.

E, zanima me ideja sa usklađenošću Mesečevog ciklusa i cikličnih pojava u prirodi.
Ali onda bi verovatno trebalo da svaka ciklična prirodna pojava bude usklađena sa Mesečevim ili ma kakvim drugim ciklusom.

Opet, cirkadijalni ritam je nastao usled prilagođavanja živih bića na pojavu svetlosti i tame napolju. Biološki sat se lako da resetovati, ako smo lišeni uticaja dana i noći (recimo, kod ljudi koji godinama rade treću smenu može da se očekuje promena u lučenju hormona rasta, a on je određen vremenom kada ležemo i ustajemo). Zanima me samo da li je moguće onda resetovati ostale pojave koje se ponavljaju? I, ako postoji uzročno-posledična veza, šta je došlo prvo, da li smo se mi prilagodili Mesecu ili je Mesec uticao na nas? Ako je prvo, onda zašto, a ako je drugo, onda kako?

hm... moracu malo da stanem na astralovu stranu... naime, on tvrdi da 15 minuta u chasu rodjenja chini mnogo... poshto sam navela pogreshno vreme za moju natalnu kartu zvuchi logichno da je ta greshka prouzrokovala i sve naredne greshke u samom tumachenju moje natalne karte, odnosno, moguce je da mi je zato pripisao osobine kojih nemam, dogadjaje koji se nikada nisu desili i sl. e, sad, skoro sam mu poslala pp gde sam ga zamolila da mi pogleda u mojoj natalnoj par stvari koje su me zanimale prvenstveno vezane za posao i mesto boravka... ovog puta sam tih pogodjenih 60% nashla u njegovom odgovoru...

Back