Izvini..ali pre nego što izjaviš ovako nešto..pitaj ako ne razumeš..
Da li to znači da sve žene na svetu pod uticajem Meseca imaju u isto vreme m. ciklus ? Tada bi tvoja smesna tvrdnja možda i imala nekog smisla..
Moja (smešna) tvrdnja ima smisla ako se posmatra u pravom kontekstu a ne izvlači iz njega.
Ne, naravno da ne znači to što si rekao/rekla. Pričala sam o cikličnosti odnosno periodičnosti, i rekla samo da je period sličan i ništa više.
'Ajde pronadji naucnu studiju o tome..koje bolesti i na koji nacin ? Izvini..ali tako nesto ne postoji u medicini.
Klimatski uticaji postoje - da, covek je deo prirode i tu se misli na atmosferski pritisak, vlaznost vazduha, nadmorsku visinu, svetlost itd. ...sezonsko pogorsanje ili poboljsanje bolesti zaista postoji..ali to nema nikakvih dodirnih tacaka sa ezoterijama koje navodis..
Ja se nisam pozivala na ezoteriju, čak štaviše, nikakva ezoterija se nije ni provukla u ovoj priči, što sam u startu i naglasila. Takođe, ja sam rekla upravo ovo što ti navodiš, vezano za međuzavisnost i uticaj prirode i kosmosa na čoveka. Kao i da,
u skladu sa tim, postoji određena periodičnost.
Knjiga "SUPERNATURE - a Natural HIstory of the Supernatural", Lyall Watson, kod nas u izdanju iz 1995. godine kao "SUPERPRIRODA - naučni pogled na natprirodno".
Citat :
"Američki Institut za medicinsku klimatologiju objavio je izveštaj o uticaju Meseca na čovekovo ponašanje, u kome se navodi da svi zločini sa sociopatskom motivacijom, kao što su podmetanje požara, kleptomanija, opasna vožnja i ubistva pod dejstvom alkohola, pokazuju najveću učestalost kada je pun Mesec, kao i to da oblačna noć nije faktor koji ublažava ovaj trend. Leonard Ravitz, neurolog i psihijatrijski konsultant, otkrio je direktnu fiziološku vezu koja bi mogla da objasni ovu povezanost između čoveka i Meseca. On je tokom više godina merio razliku električnih potencijala između glave i grudi mentalnih bolesnika. U ispitivanje je uključio i nasumice izabrane prolaznike, i kod svih otkrio ciklični obrazac koji se menjao iz dana u dan , pri čemu se najveća razlika potencijala glave i grudi javljala za punog Meseca, što je bilo posebno izraženo kod mentalnih bolesnika. Revic pretpostavlja da, pošto Mesec modifikuje zemljino magnetno polje, ove promene nagomilavaju frustracije kod ljudi čija je mentalna ravnoteža već prilično narušena. 'Svi smo mi, između ostalog, električne mašine. Stoga periodični kosmički faktori (kao što su sile koje stoje iza Mesečevog uticaja) mogu mobilisati naše energetske rezerve, što teži da pogorša neprilagođenost i konflikte koji su već prisutni'. "
"Proučavanje drugih mogućih veza između čoveka i Meseca se nastavlja. Utvrđeno je da tuberkulozni bolesnici najčešće umiru nedelju dana pred uštap, i da to može biti povezano sa lunarnim ciklusom koji prati promena pH vrednosti (stepen kiselosti) krvi.
Jedan nemački lekar takođe izveštava o odnosu između lunarnih faza, zapaljenja pluća, koncentracije mokraćne kiseline u krvi i, čak, vremena smrti. "
U knjizi je autor naveo samo opise tih istraživanja i eksperimenata, kao što se da videti, a zaintesovanima ću prepisati i reference za sve ovo što je ovde napisano, koje je i on napisao u knjizi.
Autor knjige je svetski priznat naučnik (ja mislim biolog po osnovnom opredeljenju) koji se bavio istraživanjima iz više oblasti, pre svega pomorske biologije, antropologije itd. (a tek mnogo posle toga proučavanjem graničnih oblasti nauke), a ovo što je pisao u pasusima koje sam navela bazirano je na naučnim istraživanjima. A ne na bilo kakvim alternativnim izvorima saznanja, "uvidima", prekogniciji. Niti su to radili ekstrasensi, proroci, astrolozi ili rašljari - već stručnjaci, ljudi koji se bave datim oblastima nauke.
Uz dužno poštovanje i ezoteriji i zvaničnoj nauci, ja ih nikad nisam (do sad) mešala i jednu objašnjavala drugom. Mislim da se to moglo videti iz svega što sam napisala, samo da si malo bolje pratio/la napisano. Zato te molim da, u skladu s tim, pre nego što ja izjavim bilo šta i pre toga pitam nekog ono što ne razumem, ti dobro pročitaš napisano i prokomentarišeš u skladu s onim šta i kako je napisano, bez svojih ličnih uvida o tome šta je ko hteo da kaže jer koliko vidim, tvoje kritike su pre bile upućene onome što ti misliš da sam ja rekla, a ne onome što jesam. Rasprave i nadmudrivanja su zaista suvišna, ako odatle potiču.