Astrologija: Eksperiment

Necu" da ti odgovorim na ovo pitanje ali cu ti ispricati jednu epizodu iz mog detinjstva. Devojka na plazi, sa momkom koji je bio mnogo stariji od mene ( ja sam dakle klinja), je imala veoma dubok glas i ja diskretno pitam momka je li ona musko ili zensko. Ona me nadjavola cula pa kaze: digni nogu pa vidi.

HaHHAHAHHAHAHAHHAH. Dobar si. hehehehheeh

stnco:
a010.gif
E, uspeo sam konacno. Evo ti i evo, i evo, i evo. Zao mi samo sto mi je u ruci malj a ne Biblija. :D
Evo ti biblija
n005.gif
a045.gif

Али како ћеш је тестирати кад ништа у животу ниси прочитао о њој и не знаш основне ствари? Јел ти тако тестираш и друге феномене?

Astral, nismo deca.
Tvrdis da na osnovu planeta mozes odrediti karakter, ja ti kazem pokazi i objasni mi kako.
Ja sam bio fer i kad sam rekao da cu raditi big bang odradio sam par tema i na kraju sam stao jer nema svrhe kad se rezultati izvrcu.
Ajde ti meni objasni ( rekao si da znas znanje ) sta radis i kako radis i pokazi mi na primeru. Ja cu ti dati datum i ti mi lepo u detalje objasni sta radis i zasto. Necu te prekidati. Kad zavrsis naci cemo nekog drugog astrologa na nekom drugom forumu koji ne zna ni tebe ni mene i dacemo mu isti datum pa onda jos jednog i jos jednog dok ne promenimo recimo 5. Ono sto zelim da vidim hocete li svi isto reci i hocete li nesto od toga pogoditi.

Ako meni nije bilo mrsko da ti pisem onolike postove i to koliko vidim za dzabe, ispostuje me makar toliko i objasni astrologiju.
Posteno?

proximo:
Astral, nismo deca. Tvrdis da na osnovu planeta mozes odrediti karakter, ja ti kazem pokazi i objasni mi kako.
Рекох ти, крени сам у истраживање, па ако ти негде запне, онда питај. А немој тражити комплетан туторијал на форуму. То би био гаргантуански посао.
proximo:
Ja sam bio fer i kad sam rekao da cu raditi big bang odradio sam par tema i na kraju sam stao jer nema svrhe kad se rezultati izvrcu. Ajde ti meni objasni ( rekao si da znas znanje ) sta radis i kako radis i pokazi mi na primeru. Ja cu ti dati datum i ti mi lepo u detalje objasni sta radis i zasto. Necu te prekidati.Kad zavrsis naci cemo nekog drugog astrologa na nekom drugom forumu koji ne zna ni tebe ni mene i dacemo mu isti datum pa onda jos jednog i jos jednog dok ne promenimo recimo 5. Ono sto zelim da vidim hocete li svi isto reci i hocete li nesto od toga pogoditi.
Чак и да дамо 100% идентично тумачење, ти ћеш можда бити фасциниран, али опет нећеш разумети, све док је сам не провериш. Ја сам се уверио у њену истинитост за свега пар дана користећи само сунчев знак, а све остало је била надградња и некакве финесе и наравно увек има нових ствари да се науче. Е сад, рецимо да теби треба десет пута више времена, мислим да то није много за издвојити да се провере оне најуочљивије ствари: дакле Сунце и Месец у знаку и пољу, подзнак, планете у 1. и 10. пољу. Ако те то не задовољи (иако би требало бити сасвим довољно), ти крени мало дубље у материју, па проучи и друге планете и показатеље и види како се манифестују код тебе или код теби блиских особа. Тако ћеш најлакше и најбоље проверити да ли је астрологија истина.
proximo:
Ako meni nije bilo mrsko da ti pisem onolike postove i to koliko vidim za dzabe, ispostuje me makar toliko i objasni astrologiju.
Posteno?
Не може се астрологија објаснити некоме, ако он само пасивно посматра, без жеље да сам прочита и истражи неке ствари. Што се тиче космологије, ја сам је у великој мери испоштовао (јер ме између осталог и јако занима) и доста сам читао на ту тему да бих могао да учествујем у расправи и критикујем неке ствари. Ако не знам неке детаље, онда питам или на други начин сазнам. Е сад, кад си ти у питању, не треба ништа да читаш, већ хоћеш да ти други све "од нуле" објашњава и да то поткрепи експериментом по могућству уз коришћење неког мерног инструмента. А заборављаш де је астрологија на првом месту наука о човеку и његовом односу са другима, дакле психологија и да ниједан експеримент не може бити независан од онога ко исти спроводи, дакле његовог знања и талента. П.С. Независност експеримента и учесника, није никаква гаранција да се добијени резултат неће интерпретирати на начин како некоме одговара, а тога нажалост има пуно у свим природним наукама. Тако да, ако је човек објективан и непристрасан и заиста тражи истину, онда ће свака провера бити валидна, а не само строго формализовани експерименти попут оних у физици или хемији.

Astral-Blade:
... А заборављаш де је астрологија на првом месту наука о човеку и његовом односу са другима, дакле психологија и да ниједан експеримент не може бити независан од онога ко исти спроводи, дакле његовог знања и талента.

U nekoliko navrata si pomenuo kako astrologija, pre neko bilo kakvi drugi faktori utiču na formiranje ličnosti. To se apsolutno kosi sa osnovnim stavovima psihologije, i mislim da zbog toga postoji vrrrrlo jasna granica između psihologije i astrologije. Samim tim, psihologija nije astrologija, niti je astrologija psihologija. Jedino je moguće ako si termin "psihologija" uzeo u nekakvom širem smislu, tj. svaki pokušaj objašnjavanja ljudske psihe.

guitarrr_babe:
U nekoliko navrata si pomenuo kako astrologija, pre neko bilo kakvi drugi faktori utiču na formiranje ličnosti. To se apsolutno kosi sa osnovnim stavovima psihologije, i mislim da zbog toga postoji vrrrrlo jasna granica između psihologije i astrologije. Samim tim, psihologija nije astrologija, niti je astrologija psihologija. Jedino je moguće ako si termin "psihologija" uzeo u nekakvom širem smislu, tj. svaki pokušaj objašnjavanja ljudske psihe.
На астролошким предавањима чести гости су психолози и многи од њих се баве астрологијом, а ти размисли зашто то раде :wink: А што се медицине тиче, још је Хипократ назвао лекаре који не практикују астрологију - воловима, а ти опет размисли зашто.

П.С. Астрологија је много шири појам од психологије, која је њен саствани део, тако да се не треба много узбуђивати око тога шта кажу психолози, јер они не знају узрок, могу само да пресипају из шупљег у празно и да лупају главу зашто је неко овакав или онакав.

Astral-Blade:
На астролошким предавањима чести гости су психолози и многи од њих се баве астрологијом, а ти размисли зашто то раде :wink: А што се медицине тиче, још је Хипократ назвао лекаре који не практикују астрологију - воловима, а ти опет размисли зашто.

Setila sam se! Da nije zato što je astrologija jedina na svetu prihvatljiva nauka? Džiz... :roll:

Uvek će biti plitkih umova... Nego je problem kada plitki umovi sebi pripisuju izrazitu oštroumnost. Onda dolazimo do ovoga...

Nego, da li se, pored virusologije, astronomije, teologije i hmmm... pa ne znam više čega, baviš i psihologijom? Pa ti si Da Vinči, čoveče... A svi naučnici su ovce... jea, rajt.

Da se razumemo, meni je ekstremno zabavno čitanje o horoskopskim znacima, krajnje je vickasto. Ali to je samo neko uzeo pregršt osobina i pobacao ih na dvanaest znakova, pa kome se šta zalomi. Ne mogu da kažem da verujem u to nešto preterano, mada ima simpatičnih stvarčica. To je i dalje pseudonauka, presipanje iz šupljeg u prazno.

E, da, htela sam ovo oduvek da znam: da li i životinje imaju horoskopske znake?

Back