Astrologija: Eksperiment

i da na kraju rezimiramo....postoji jedna sila koja:
1. ne moze se izmeriti, ne moze se omirisati, ne moze se osetiti, ne moze se videti, ne moze se izracunati, i ne moze se na bilo koji nacin dokazati njeno dejstvo...
2. deluje samo kada se unapred zna da je onda tu.

Obersturmfuehrer:
i da na kraju rezimiramo....postoji jedna sila koja:
1. ne moze se izmeriti, ne moze se omirisati, ne moze se osetiti, ne moze se videti, ne moze se izracunati, i ne moze se na bilo koji nacin dokazati njeno dejstvo...
2. deluje samo kada se unapred zna da je onda tu.
Nije u pitanju sila ili nekakvo zracenje, niti ima bilo kakve veze sa poznatim prirodnim zakonima. Stvar je daleko kompleksnija i misteriozna za sada. Ali se moze i videti i dokazati. Ko ima oci neka vidi, ko nema - vise srece drugi put.

P.S. Posto si rekao da si ostao uskracen za suncev znak, da nisi mozda rodjen sa Suncem u Blizancima ili ti je Merkur u tom znaku. Blizanci cesto umeju biti mentalni sadisti, maliciozni, neozbiljni, bez koncentracije i povrsni. Ti se savrseno uklapas u taj opis.

Sto se mene tice ja ne verujem, ja zakljucujem na osnovu cinjenica a vera u nesto je slepilo. Dakle mogu da sudim o tacnosti ili netacnosti nekog fenomena koji su opet istina o njemu. Sudim na osonovu cinjenica. A scientific92 bez ljutnje u nauci se ne veruje vec zakljucuje.

I verujem i zakljucujem. Verujem jer zakljucujem.
OK, evo ti cinjenice. Ukratko.
1) Postoji 12 horoskopskih znaka. Svaki znak ima svoju "sudbinu". Pretpostavimo da je prosecno jednak broj ljudi rodjen u istom mesecu. Znaci da njih 1/12 deli istu sudbinu! (ne verujem u postojanje sudbine, izrazavam se astroloskim recnikom). Onda ce neko reci: pa to se odredjuje na osnovu polozaja planeta u vreme tvog rodjenja i tamo jos neke gluposti, svejedno ima barem 10 ljudi na svetu koij su se rodili manje-vise u istom trenutku. A svejedno - sta je onda sa "novinskim" horoskopima? Oni ne uzimaju u obzir te datume i sate i minute i sekunde i nanosekunde!
2) Kad smo vec kod novina, svaka onvina kaze drugu stvar....
3) I svejedno, obicno se ni ne kaze tacno odredjena buducnost. Npr., kaze "povredicete se", ti ces to shvatiti onako kako ti se dogodi. Svako se u jednom danu povredi -- ako ne fizicki, onda emocionalno, mentalno (kad se uvredite itd.)
4) Ona telefonska prorocanstva, samo sluze za zaradjivanje na ljudskoj gluposti! Kako moze neko tamo koga ni ne poznajes znati sta ce ti se desiti?!?!?! Otkud ona zna sta ces ti sutra raditi, sta ce ti se desiti?
5) Ako se unapred zna sta cemo raditi, sta ce nam se desiti, onda nema svrhe nerviranju, razmisljanju, uopste zivljenju. Ako je vec proreceno da ce me sutra npr. neko pokrasti (u smislu na ulici ce mi 'maznuti' novcanik), onda ja nemam izbora. Sta ako ja bas taj dan zaboravim novcanik kod kuce? Ili ni ne nosim pare sa sobom?!
Ovo je bilo samo ukratko... hocete li jos?

Scientist92:
Postoji 12 horoskopskih znaka. Svaki znak ima svoju "sudbinu".
Ne, svaki covek ima svoju sudbinu, a svaki znak (kao i njemu srodna planeta i polje) imaju svoje osobine,uplive,uticaje,manifestacije, itd. koji odredjuju tu sudbinu (nazalost)
Scientist92:
Pretpostavimo da je prosecno jednak broj ljudi rodjen u istom mesecu. Znaci da njih 1/12 deli istu sudbinu!. Onda ce neko reci: pa to se odredjuje na osnovu polozaja planeta u vreme tvog rodjenja i tamo jos neke gluposti, svejedno ima barem 10 ljudi na svetu koij su se rodili manje-vise u istom trenutku. A svejedno - sta je onda sa "novinskim" horoskopima? Oni ne uzimaju u obzir te datume i sate i minute i sekunde i nanosekunde!
Ima ih i vise, ali na razlicitim geografskim duzinama i sirinama, tj. u razlicito doba dana, sto za rezultat ima drugaciju natalnu kartu (citaj: sudbinu tj. zivot). Mada ce svi oni medjusobno biti daleko slicniji u psiholoskom smislu, nego bilo ko drugi ko se nije rodio toga dana, u tom kratkom intervalu ili cak trenutku.
Scientist92:
Kad smo vec kod novina, svaka novina kaze drugu stvar....
I svaki lekar moze dati bitno drugaciju dijagnozu od svog kolege. Hocu da kazem, ne raspolaze svako jednakim znanjem i talentom, a plus toga astroloska simbolika je ogromna i tesko je dati istovetan odgovor cak i pri slicnom nivou znanja, jer se i pristupi razlikuju. Ono sto je vazno meni, ne mora i tebi i obrnuto.
Scientist92:
I svejedno, obicno se ni ne kaze tacno odredjena buducnost. Npr., kaze "povredicete se", ti ces to shvatiti onako kako ti se dogodi. Svako se u jednom danu povredi -- ako ne fizicki, onda emocionalno, mentalno (kad se uvredite itd.)
Pretpostavljam da je taj primer iz nekog dnevnog horoskopa koji (iako cesto iznenadjujuce tacni) nisu nista drugo nego zabava, razbibriga... Ja bih ih licno zabranio, bas zbog toga da ne unose zabunu medju ljude (laike)
Scientist92:
Ona telefonska prorocanstva, samo sluze za zaradjivanje na ljudskoj gluposti! Kako moze neko tamo koga ni ne poznajes znati sta ce ti se desiti?!?!?! Otkud ona zna sta ces ti sutra raditi, sta ce ti se desiti?
Veruj mi i mene iritiraju tamo nekakva "instant" telefonska prorocanstva. Samo je tumacenje natalne karte (jedinstvene za svakog coveka) od strane proverenog astrologa ono pravo. U stvari, puno toga bi ljudi i sami mogli saznati, samo kad bi hteli i znali koju literaturu da konsultuju.
Sto se drugog dela pitanja tice, odgovoricu ti jednim kontra pitanjem. Kako bi nesto sto je navodno laz opstalo tolike hiljade godina i evo praktikuje se do dana danasnjeg, u doba razvijene nauke i tehnike. Ocigledno je da tu ima "nesto" istinito, cim tako uspesno odoleva vremenu. Samo da napomenem da astrologiju proucavaju ljudi najrazlicitijih zanimanja, uzrasta i drustvenog statusa, pocevsi od lekara, inzenjera, novinara, policijskih inspektora, studenata, domacica, univerzitetskih profesora itd. itd. Ovo sam napisao da bih preduhitrio nekoga ko bi se eventualno pozvao na ljudsku glupost i nedostatak inteligencije (ili mozda neobavestenost :wink: ), sto sam i ranije imao prilike da cujem.
Scientist92:
5) Ako se unapred zna sta cemo raditi, sta ce nam se desiti, onda nema svrhe nerviranju, razmisljanju, uopste zivljenju. Ako je vec proreceno da ce me sutra npr. neko pokrasti (u smislu na ulici ce mi 'maznuti' novcanik), onda ja nemam izbora. Sta ako ja bas taj dan zaboravim novcanik kod kuce? Ili ni ne nosim pare sa sobom?! Ovo je bilo samo ukratko... hocete li jos?
Istina cesto ume da boli. Ipak, da bi se covek oslobodio uslovno receno ropstva (ili barem pokusao), mora najpre da postane svestan da je rob, da postoji "nesto" sto ga sputava i ogranicava od samog rodjenja. Negiranje svega je mozda lakse i manje bolno, ali nece resiti problem.

Pitanje sudbine je jako diskutabilno. Za mene ona ne postoji jer prvo ne podnosim osecaj da licno ne upravljam svojim zivotom a drugo sudbina i ako postoji postoji u svetu deretminisanih stvari ili zakona koji vladaju univerzumom. Neki od njih su fundamentalni i jednostavni a drugi su prilicno komplikovani ne zato sto zaista jestu takvi vec zato sto trenutno nismo u stanju jednostavnije objasniti ih. Dakle deterministicki svet ili svet u kome sudbima vlada postoji kod objekata koji nemaju slobodnu volju. Covek je i te kako ima, a i sama kvantna mehanika ide u prilog nepostojanju sudbine.
Dakle, sudbina samo deli karte a mi smo ti koji igramo.

Dobro, mozda jesi opovrgao neke moje teze, ali ipak se ne slazem vecinom. Dakle, posto si ti rob, astralblade, cemu svrha da se uopste trudis. Recimo hoces da dobijes posao (ne znam koliko imas godina pa sam ovo rekla bez veze, moze biti i da recimo zelis se upisati u srednju, fax, ili recimo trebas raditi da bi sakupio radni staz da ides u penziju, sve su mogucnosti), i onda se pripremas za intervju (poslovni) ili pises CV (za ostale mogucnosti imas druge mogucnosti). I, recimo, pomocu natalne karte (ili vec sta) odredis da ces dobiti posao. Onda ti u stvari ni ne moras nista raditi! Samo lezi i spavaj, cak nemoj otici na intervju, a tek na pisanje CV-a zaboravi. Jer ces dobiti posao. Jer je takva tvoja sudbina, ti si ionako bezvredni rob. Pa zar ne?!

proximo:
Naravno da nije tragedija. Ovo mozes shvatiti kao savet da ne podlezes pritisku rulje,( u ovom slucaju nas troj ) da radis ovakve stvari na ovaj nacin. U mojim ocima nisi pao jer mislim da znam kako je sa tvog stanovista.
Evo sad konacnog odgovora. Nisam ni rak ni skorpija. Ostalo je jos 6 znakova. Necemo ici dalje. Rodjen sam 1.3.1984. u 11:30 ( znaci ujutru ) Da sam rodjen dan ranije sada bih kalendarski imao 5 ipo godina. Tada je bila prestupna godina, i bio bi to 29 februar.
Sve sam iskreno ti govorio, sve vremen, nista nisam ni slagao ni dodao. Jesam li Izrod??? Neces biti prvi slobodno reci. :-)
I ono sto je najbitnije iz svega, je zakljucak ili puka iz ovog testa? Ne mislim da se odnosi ni na nauku ni na astrologiju. Vec na nas same, na ljude. Uvek posle svakog uspeha ili neuspeha, opravdanog ili ne opravdanog, trazim u sebi pouku iz svega toga. Daj nam sad svima iskren savet.

A sto se tice neogeo i oberstrumfhrer, mislim da ces imati mnogo vise uspeha oko njiha. Ne kosta te nista da probas. I dalje neces pasti kao osoba u mojim ocima.

Wow, ima Formalhaut tacno na Mc-iju i Merkuru, i Merkura u konjukciji sa Suncem :D
steta sto mene mrzi sad sve ovo da citam:))

proximo:
Ponovicu ponovo da nauka funkcionise tako da sve svoje rezultate za koje tvrdi da su tacni moze da uradi u jednom smeru i u drugom.

Nesto radim pogresno:
Dakle kmekno' sam lepog, belog, negovanog, gajenog misa. Naizgled se dalo zakljuciti da je sve gore pobrojano +da je bas zivahan, takodje nije odstupao od ponasanja kontrolne grupe gajene pod istim uslovima. Nakon sto sam ga otvorila, uocila sam da je opis organa koje gledam bio analogan onim u knjigama koji prikazuju zdrave zivotinje. Zadovoljna, zakrpila sam ga i vratila u kaFez, odstupanje u odnosu na kontrolnu grupu je bilo alarmantno.

Pa nece to da moze prijatelju... mislim cak ako se manem empirijskog saznanja, ni u teoriji nisu bas svi postulati, axiomi, pretpostavke, ab initio proracuni deduktivno reverzibilni (u kontextu dokaza 1=1 u oba smera).

Pa nece to da moze prijatelju... mislim cak ako se manem empirijskog saznanja, ni u teoriji nisu bas svi postulati, axiomi, pretpostavke, ab initio proracuni deduktivno reverzibilni (u kontextu dokaza 1=1 u oba smera).
Jesu, naravno aku uzmes u obzir sve promenljive i sve gubitke kojih moze biti 10na n. Vecina ljudi ne razume ni cinjenicu da haos ne postoji vec da je on samo prividna zbog nase intelektualne slabosti da ga razumemo. Kakve veze ima haos sa reverzibilnim procesima??? Jako jako velike.

webhanuma:
Nesto radim pogresno:
Dakle kmekno' sam lepog, belog, negovanog, gajenog misa. Naizgled se dalo zakljuciti da je sve gore pobrojano +da je bas zivahan, takodje nije odstupao od ponasanja kontrolne grupe gajene pod istim uslovima. Nakon sto sam ga otvorila, uocila sam da je opis organa koje gledam bio analogan onim u knjigama koji prikazuju zdrave zivotinje. Zadovoljna, zakrpila sam ga i vratila u kaFez, odstupanje u odnosu na kontrolnu grupu je bilo alarmantno.

u stvari, ovo je odlicno....razumi sve "spojeve" u tom misu, razumi svaku pojedinacnu nervnu celiju, skontaj kako sve to radi, i uspeces da ga sklopis nazad 100% :)

Poceo sam da je citam iz pocetka i dosao do postova gde se Astral ponovo blamira nagadjajuci ko je koji znak. To mu nije prvi put, da znate! Na glavnoj temi Astrologija, ne znam tacno koja tema, tumacio je natalnu kartu HELENE33 i prilicno ispromasivao a onda su poceli da ubeduju HELENE33 da je to sto je rekao istina samo to ona ne zna!!!!:D
Zato sam se posle tih procitanih postova slatko nasmejao i dosao ovde na kraj. Cudi me samo da @proximo tako blagonaklono gleda na nagadjanja. Kada je nesto nagadjanje onda je nagadjanje, i tu ne treba voditi neku miroljubivu politiku. Zar ne vidis @proximo da je Astral zapravo @ristob samo na drugom polju?

Poceo sam da je citam iz pocetka i dosao do postova gde se Astral ponovo blamira nagadjajuci ko je koji znak. To mu nije prvi put, da znate! Na glavnoj temi Astrologija, ne znam tacno koja tema, tumacio je natalnu kartu HELENE33 i prilicno ispromasivao a onda su poceli da ubeduju HELENE33 da je to sto je rekao istina samo to ona ne zna!!!!
Zato sam se posle tih procitanih postova slatko nasmejao i dosao ovde na kraj. Cudi me samo da @proximo tako blagonaklono gleda na nagadjanja. Kada je nesto nagadjanje onda je nagadjanje, i tu ne treba voditi neku miroljubivu politiku. Zar ne vidis @proximo da je Astral zapravo @ristob samo na drugom polju?
Sad vidim. Samo sam pokusao to sa astrolozima na miran nacin da mi pokazu sami kako ne mogu da objasne to sto oni hoce da dokazu. Astrologija nije nauka niti to moze biti sve dok ne bude imala osnovne osobine intelektualne aktivnosti koje zahteva nauka.
Sa astralom mislim da nema ovde ko nije vodio rat. Samo sto sa takvim fanaticima ne treba ni ulaziti u raspravu jer oni veruju i od toga polaze.

proximo:
Sad vidim. Samo sam pokusao to sa astrolozima na miran nacin da mi pokazu sami kako ne mogu da objasne to sto oni hoce da dokazu. Astrologija nije nauka niti to moze biti sve dok ne bude imala osnovne osobine intelektualne aktivnosti koje zahteva nauka.
Sa astralom mislim da nema ovde ko nije vodio rat. Samo sto sa takvim fanaticima ne treba ni ulaziti u raspravu jer oni veruju i od toga polaze.
verujem, ne verujem... ;) ;) ;)

Back