lindica:
sunce konjukcija merkur (merkur vladar 8. i 10.kuće a -oboje u 10.kući)
Ja kazimi merkur situaciju posmatram sa dva aspekta. Prvi se tice cinjenice da ono sto je merkurom predstavljeno u horoskopu predstavlja najbolju poziciju te karte. Imam primer osobe sa naglasenom VI kucom, fiksnim T kvadratom koji direktno i blisko povezuje MA, vladara VI u VIII 90 SA 180 VE u skorpiji u VI. Prilicno obeshrabrujuci horoskop. Kako se devojka i sama povrsno bavila astrologijom, kada me je upoznala pitala me je kakvo je njeno zdravlje po mom misljenju i sta mislim o ovom fiksnom T kvadratu u koji su, u losim kucama, ukljucena oba malefika. Pogledala sam kartu pazljivo i videla vladara ascendenta ME u kazimi situaciji. Na njeno iznenadjenje rekla sam da je zdrava osoba, snazne konstitucije (kazimi u fiksnom znaku) i da, verovatno, nije imala vecih problema sa zdravljem iako je u 30-tim godinama. Nije joj bilo jasno kako sam dosla do tog zakljucka na osnovu tako teske karte i priznala da je veoma zdrava, da nikada nije imala ozbiljne povrede tela, niti upadala u neke neprijatne i opasne situacije po njen fizicki integritet. Kasnije me je pitala na sta se onda odnosi taj kvadrat i ja sam ga tretirala horarno. I u toj karti vladar asc je bio dobro pozicioniran, oslobodjen od bilo cega loseg,bez veze sa VI kucom. Pokazalo se da se situacija sa maleficima iz VI odnosi na kraj njenog zivota u dubokoj starosti i neke njoj veoma bliske ljude. Ovo je primer da kazimi konjunkcija predstavlja najbolji od svih astroloskih aspekata i da ono sto planeta u kazimi situaciji predstavlja, moze da iznese najbolje iz sebe. Ovo je izuzetno zastitnicki aspekt.
Sa druge strane kazimi merkur tretiram vrlo slicno kao i situaciju u kojoj je on spaljen od sunca, dakle na rastojanju do 8s od SO. Ako nema planeta u prvoj kuci, onda ME preuzima ulogu vladara prve u domenu ponasanja osobe. Prakticno do izrazaja dolazi samo sunce i osoba ostavlja utisak izblazirane licnosti sklone povrsnim kontaktima, visokih standarda ili predrasuda. Mnogo toga sto se arhetipski vezuje za lava i simboliku sunca primecuje se u ovakvoj situaciji. Osoba zaista mnogo prica, ali samo da bi izrazila sebe i od sagovornika izvukla potvrdu sopstvenih predubedjenja. Takvu osobu tesko je razuveriti, njen je ego natprosecno osetljiv, kada prica iz nje izlazi bujica reci, recenica je smislena i lepa, ali bez sustinske sadrzine. Ova osoba prica mnogo, ali malo toga zaista i kaze. Primetila sam da ne dozvoljavaju, cak ni bliskim prijateljima, da se otvoreno prica o njihovim manama za koje veruju da ih i nemaju. Njihove mane su redovno lose samo po njih, a ne po druge. Sebe ne vide realno i teski su subjekti za ono sto savremena psihologija zove "dubinska psihologija". Ovi ljudi tesko prelaze prag formalnog i uopstenog i cesto su vrlo povrsni, a da toga nisu ni svesni. Primetila sam da imaju neke neobicne nastupe koje ih cine upadljivim. Neobicno im je drzanje, ova moja prijateljica, recimo, redovno pusi na mustiklu, istice svoju kosu i okrece vlasi kose oko prsta i na javnom mestu. O sebi govore u superlativu. Naravno sve ovo zavisi od toga da li u I kuci ima planeta jer samo tada ME O SO ima ovakvo znacenje. Slicna je situacija i sa mladim mesecom, kada su SO i MO u konjunkciji.
Preuzeto sa astroart-a.