Artritis

ancika

Iskusan
Poruka
5.441
Moja mama boluje od artritisa. Lekari ne pominju koja vrsta artritisa je u pitanju, a simptomi navode na to da je u pitanju osteoartritis. Da li neko od vas ima problema sa ovom boleshcu i koje lekove koristi? Mami su prepisali brufen, ali on slabo deluje... Na netu chitam da je najbolje koristiti gluozamin u kombinaciji sa hondroitinom. Da li je ta informacija tachna?

Препиши дијагнозу. ;)

Ако је само артритис, онда је бруфен сасвим коректан избор. Он се даје да би ублажио болове, али као и сваки лек против болова да би почео да делује мора постићи одређену концентрацију у крви.
Дакле, бруфену и свим осталим лековима против болова (изузев опиоидних који се дају уз строг надзор доктора или у терминалним стадијумима болести) треба времена да почну да дају резултате.
Иначе, бруфен спада у нестероидне антиинфламаторне лекове- примарна улога му је да спречи запаљење.

Терапија коју си ти навела је недовољна.
Приде, то је терапија за обнављање хрскавице, превасходно, а не за спречавање запаљења. Самим тим, неки лек из групе из које је и бруфен је неопходан. :)

Poslednja izmena:
Joint MD такође служи за регенерацију хрскавица као и глукозамин и хондроитинсулфат.

Клиничка искуства су опречна. Неки тврде да од тих и таквих препарата нема неке посебне користи, неки тврде да има.

На пацијенту је да процени. :)

za @Софија

Soko moja-reumatoidni artritis je jako gadna stvar ali me muci jedan problem...Terapija koju koristim ima i svojih propratnih dejstava kao na primer svaka dva meseca moram kontrolisati prednji ocni vid -kolor-koristim rizosin-250mg jednu uvece.Stvaraj se i vodene oci i jos dosta toga..Cula sam da bitno utice na vid-postoji li jos neka terapija koja moze biti adekvatna ali bez ovakvih propratnih dejstava-jer oci su oci...

Да, реуматоидни артритис је хроничан и за сад лек који искорењује узрок није пронађен. :(
Али ми није јасно како ризосин ?
Да будем искрена, прво нисам ни знала који је то лек. Па сад кад прогуглах видим да је за :

Показания к применению препарата РИЗОСИН

— гигиенический уход за слизистой носа взрослых и детей (включая и младенцев) для мягкого и быстрого очищения полости носа от вязкой слизи и корочек;

— сухость слизистой оболочки носа, в т.ч. возникающая при работе в запыленных помещениях или работе с лакокрасочными материалами, при длительном пребывании в помещениях с кондиционерами;

— синуситы, риниты различной этиологии (в комплексном лечении);

— после хирургического вмешательства на полости носа.

Превод:

- хигијенска нега носне слузнице одраслих и деце (укључујући и бебе) за благо и брзо пречишћавање носне шупљине од вискозне слузи и краста;

- сува носна слузница, укључујући и када се ради у прашњавим условима или рад са бојама, и дугорочни боравак у собама са климама;

- синузитис, ринитис различите етиологије ;

- После операције носне шупљине.
---------------------------------

Да није грешка? :)

Да, реуматоидни артритис је хроничан и за сад лек који искорењује узрок није пронађен. :(
Али ми није јасно како ризосин ?
Да будем искрена, прво нисам ни знала који је то лек. Па сад кад прогуглах видим да је за :

Превод:

- хигијенска нега носне слузнице одраслих и деце (укључујући и бебе) за благо и брзо пречишћавање носне шупљине од вискозне слузи и краста;

- сува носна слузница, укључујући и када се ради у прашњавим условима или рад са бојама, и дугорочни боравак у собама са климама;

- синузитис, ринитис различите етиологије ;

- После операције носне шупљине.
---------------------------------

Да није грешка? :)

Nije sreco greska-evo pravilno napisan lek-RESOCHIN

A meni je pored toga dat i lek za zeludac Contraloc 20 mg i plus sam dobijala inekcije svaki mesec po jednu...I obavezno naznacena kontrala vida i prednjeg vidnog polja...
Evo nesto o tom leku-nisam vise pametna sta raditi???

Upravo sam nasla indenticno moj slucaj-odgovor jednog lekara o ovom leku

ek Resochin je najpre koriscen u lecenju malarije, ali je kasnije primeceno da iz nepoznatih razloga dobro deluje kod reumatoidno artritisa. Kod duze upotrebe leka treba da se kontrolise krvna slika. Ako se znacajno pogorsa ukinuti lek. Meloxan je lek iz grupe nesteroidnih antireumatika, te kao takav deluje protiv zapaljenja. Bola, otoka i osecaja ukocenosti. Ovaj lek ublazava tegobe, ali ne utice na tok bolesti. Moze da izazove tegobe od strane organa za varenje. Lakse se podnosi ako se pije u toku jela ili uz mleko. Da bi ispoljio dejstvo treba da ga koristite tacno po uputstvu lekara. U principu je najbolje da ga pijete uvek u isto doba dana.

za @Софија

Soko moja-reumatoidni artritis je jako gadna stvar ali me muci jedan problem...Terapija koju koristim ima i svojih propratnih dejstava kao na primer svaka dva meseca moram kontrolisati prednji ocni vid -kolor-koristim rizosin-250mg jednu uvece.Stvaraj se i vodene oci i jos dosta toga..Cula sam da bitno utice na vid-postoji li jos neka terapija koja moze biti adekvatna ali bez ovakvih propratnih dejstava-jer oci su oci...

Da, to je lek koji se koristi pri RA...koliko vremena koristis taj lek i imas li neke nuspojave?

Inace postoji tema o RA, koju sam davno postavila....

Nije sreco greska-evo pravilno napisan lek-RESOCHIN

A meni je pored toga dat i lek za zeludac Contraloc 20 mg i plus sam dobijala inekcije svaki mesec po jednu...I obavezno naznacena kontrala vida i prednjeg vidnog polja...
Evo nesto o tom leku-nisam vise pametna sta raditi???

Upravo sam nasla indenticno moj slucaj-odgovor jednog lekara o ovom leku

ek Resochin je najpre koriscen u lecenju malarije, ali je kasnije primeceno da iz nepoznatih razloga dobro deluje kod reumatoidno artritisa. Kod duze upotrebe leka treba da se kontrolise krvna slika. Ako se znacajno pogorsa ukinuti lek. Meloxan je lek iz grupe nesteroidnih antireumatika, te kao takav deluje protiv zapaljenja. Bola, otoka i osecaja ukocenosti. Ovaj lek ublazava tegobe, ali ne utice na tok bolesti. Moze da izazove tegobe od strane organa za varenje. Lakse se podnosi ako se pije u toku jela ili uz mleko. Da bi ispoljio dejstvo treba da ga koristite tacno po uputstvu lekara. U principu je najbolje da ga pijete uvek u isto doba dana.

Еееее, па то ми реци! ;)
Важно је да се правилно напише лек. :)

РА је свакако болест за коју не постоји лек који делује на узрок болести. Зашто те лече тим леком, није ми јасно. Зна се који је протокол у лечењу РА. Лек који пијеш има доста нежењених ефеката, не само слепило. Уосталом, треба ли више од слепила?

Poslednja izmena:
Еееее, па то ми реци! ;)
Важно је да се правилно напише лек. :)

РА је свакако болест за коју не постоји лек који делује на узрок болести. Зашто те лече тим леком, није ми јасно. Зна се који је протокол у лечењу РА. Лек који пијеш има доста нежењених ефеката, не само слепило. Уосталом, треба ли више од слепила?

Antimalarik se koristi pri lecenju RA, kad bolest sporo i blago napreduje...to je jedan izmed bezbednijih lekova iz te grupe sa malo nezeljenih dejstava, gde nije potreban laboratorijski nadzor, vec samo povremeni pregledi kod oftamologa ...
Na sta tacno mislis kod protokola u lecenju RA?

Па није безбедан, чим се мора ићи на редовне контроле офталмологу. А читала сам да има и друге нежељене ефекте (халуцинације, мучнине, главобоље....).

Мислим на лечење пре свега нестероидним антиинфламаторним лековима, па глукокортикоиди , па метотрексат, соли злата, цитостатици...

Први пут чујем да се неким анти-малариком лечи РА.

Мада, истина је и да нисам реуматолог па нећу ни да се правим паметна. :)

п.с. али без обзира, имам у окружењу особе које болују од РА и не чух да је ико добио лек који помињете.

Napisah da je bezbedniji, ne bezbedan..ne postoje lekovi koji nece izazvati neke nuspojave...+ treba racunati na to da svaki pojedinac razlicito reaguje na iste, ima dodatne zdravstvene probleme/ vise bolesti, koristi razlicite lekove ...

Cistostatici i glukokortikoidi imaju takodje nezeljena dejstva....od infekcijskih, parazitskih bolesti (upala grla, povisena temperatura, razne infekcije...), psihijatrisjkih poremecaja (promene raspolozenja, depresija, zbunjenost....), vrtoglavice, glavobolje, ispadanje kose, pospanosti, zamagljenog vida, vaskulitisa, povracanja, zatvora, urtikarije, svrabeza.. da ne spominjem napad akni, zabuhlost u licu, rast dlaka na mestima gde ih nisi imao..:lol: ili neke jos ozbiljnije nuspojave....

Neki nemaju nikakvih nuspojava a neki ih zarade i vise..

Kad ti neces da se pravis pametna, sta ja da kazem uopste nisam lekar a laprdam..:rumenko: super je sto bar neko strucan ovde obraca paznju na bolesnike sa tom bolescu...:aha:

На жалост, управу си, сви ти лекови имају нузефекте и то не баш слатке. :neutral:

Уствари, оно што је најгоре код РА јесте то да се не зна узрок настанка па је и терапија самим тим, онако, доста уопштена. Сви ти лекови лече још ''н'' неких других болести и стања. Самим тим, јасно је да не могу утицати адекватно на узрок.

Него, обрушила сам се на лек који споменусте јер спада у антималарике па ми баш безвезе да и њега гурају у терапију јер је ето, показао да делује добро на РА.:lol:
Уствари, нервира ме немоћ медицине. Заиста је за многа стања од мале користи. :(

Koliko mi je poznato i Sulfasalazin je prvenstveno koristen kod upalnih bolesti creva...ali su kasnije otkrili da balgodjeno dejstvuje i na RA.....:lol:

Inace i mene nervira nemoc zvanicne medicine, jos vise kad ne zele ni da cuju za pomoc alternativne....:( sto licno smatram pogresnim...u mnogim zemljama alternativno lecenje je nesto najnormalnije + kombinacija jedne i druge....:aha:

Moja mama boluje od artritisa. Lekari ne pominju koja vrsta artritisa je u pitanju, a simptomi navode na to da je u pitanju osteoartritis. Da li neko od vas ima problema sa ovom boleshcu i koje lekove koristi? Mami su prepisali brufen, ali on slabo deluje... Na netu chitam da je najbolje koristiti gluozamin u kombinaciji sa hondroitinom. Da li je ta informacija tachna?

Aloa vera sigurno najbolja stvar koja postoji i koja drži ovu bolest pod kontrolom.
Ovo je provereno i dokazano iz moje uže porodice.
Jedino neznam, da li je to 100% sok ili neki koncetrat. To ću provjeriti i javiti za dva dana.
To je jedna bijela flašica u PVC 1/2 litra.
Piješ 3*1 kašiku svaki dan i za 14 dana nećeš imati nikakvih problema. Oni natečeni zglobovi postaju sasvim normalni.

Obično se to povrati kroz nekoliko mjeseci pa ponovo pij ALOJU 10-14 dana i prestane i sve je podpuno normalno bez ikakvih bolova ili problema.

Ovi ljekovi koje daje zvanična medicina ništa ne pomažu osim što za nekoliko sati ublaže bolove ali prsti i zglobovi i dalje otiču i postaju nepokretni.
To ti je posledica, jer se neki otrovi zadržavaju u organizmu i koji se preko jetre nemogu očistiti. Očisti ih Aloja i rezultati su odlični.

Poslednja izmena:
Koliko mi je poznato i Sulfasalazin je prvenstveno koristen kod upalnih bolesti creva...ali su kasnije otkrili da balgodjeno dejstvuje i na RA.....:lol:

Inace i mene nervira nemoc zvanicne medicine, jos vise kad ne zele ni da cuju za pomoc alternativne....:( sto licno smatram pogresnim...u mnogim zemljama alternativno lecenje je nesto najnormalnije + kombinacija jedne i druge....:aha:

Да, сулфосалазин се користи код Крона и улцерозног колитиса....али има једну заједничку са РА, а то је запаљење. ;)
Зато има више логике применити њега, него неки антималарик.
Мада и за тај антималарик сигурно постоји нека логика.

Алтернативу јако ценим и сматрам да би се требала уврстити у терапијски протокол. Међутим, код нас се то неће скоро десити.
У свету, како где, негде јесте негде није прихваћена адекватно.

Dijeta Johane Budvig, povoljno deluje na artritis : http://www.bard99.com/specialized_sr.html

Бар је ланено семе јевтино. :)
Може да се купи у свакој продавници здраве хране.
Иначе, нема ефекат ако се једе цело, пошто има ону опницу која је тешко сварљива.

Ја га самељем у прах заједно са орасима, корнфлексом и убацим какао и то једем као један оброк заслађен медом и помешан с јогуртом. :)

Ја га самељем у прах заједно са орасима, корнфлексом и убацим какао и то једем као један оброк заслађен медом и помешан с јогуртом. :)

To je super, med i laneno seme je i ona preporučivala da se konzumira nekoliko dana pre glavne stvari , a to je pomešan sir i laneno ulje. Tako je posebno efikasno jer su proteini iz sira, kao neku nosač za to što sadrži laneno ulje. Može i jogurt, ali je sir posebno dobar zbog neke rastvorljivosti sa sumporom ...

Da li znaš možda kakav je to švapski ili posni sir, da li se traži na pijaci kao "posni", ili kako , ako si imala dodir sa tim. Na nekom jutub snimku vidi se da je dosta mekan skoro kao krem sir .Zato što je baš on preporučen za tu mešavinu.Pozz :cool:

To je super, med i laneno seme je i ona preporučivala da se konzumira nekoliko dana pre glavne stvari , a to je pomešan sir i laneno ulje. Tako je posebno efikasno jer su proteini iz sira, kao neku nosač za to što sadrži laneno ulje. Može i jogurt, ali je sir posebno dobar zbog neke rastvorljivosti sa sumporom ...

Da li znaš možda kakav je to švapski ili posni sir, da li se traži na pijaci kao "posni", ili kako , ako si imala dodir sa tim. Na nekom jutub snimku vidi se da je dosta mekan skoro kao krem sir .Zato što je baš on preporučen za tu mešavinu.Pozz :cool:
Зову га још и ,,сремски сир".
Можеш га и сам направити тако што од произвођача узмеш ПРЕСНО млеко, оставиш га на топлом, око 35Ц, негде, рецимо, 12 сати, и од око 2л пуномасног млека добијеш приближно 500г сира+сурутку која је исто хранљива.
Не можеш га добити од пастеризованог или стерилисаног млека из продавница јер у њему не постоје бактерије које изазивају врење.

Dodao bih samo par stvari posto vidim da je rasprava o rumatskim oboljenjima. Dakle reumatska oboljenja su velikim delom autoimunog tipa pa samim tim deluju na njih razni lekovi. Otuda sve cesca uoptreba tzv "imunomodulatora" lekova koji bi uticuci na imuni sistem, koji "prejako" deluje i delove svog organizma prepoznaje kao strana tela, popravili i klinicku sliku manifestnu u kostano zglobnim pojavama.
Nazalost reumatske bolesti ne deluju samo na kostano zglobni sistem pa je zato pozeljno raditi kontrole srca, pluca, bubrega i druge analize.
Pomenuti antimalarik deluje na imunitet pa je zato primenjen u nekim slucajevima.
Takodje "Embrel" je lek od koga se vise ocekivalo ali je ipak dao solidne rezultate u dosadasnjim studijama.
NSAIL tj grupa lekova gde spadaju brufen, diklofen, nimulid, movalisi sl je prihvatljiva i pozeljna zbog antiupalnog dejstva ali nisu u pitanju lekovi koji lece reumatoidne bolesti vec zalecuju...
Ono sto se moze naci u prirodi a moze biti korisno su Djumbir kao oblozi i caj, zatim Aloja koja je vec pomenuta kao i Omega 3 masne kiseline, zatim svi moguci glukozaminski preparati kombinovani sa antioksidantima gde bih preporuci Ceski lek Gela Drink koji posebno u prahu daje dobre rezultate i ispitan je u klinickoj studiji.
Eto ako nekome ovo bude od koristi bilo bi milo...

Hvala svima na odgovorima, puno mi znache :) Nenade, nisam sigurna da li sam dobro upucena ili ne, ali nisu sva reumatska oboljenja autoimune bolesti. Konkretno osteoartritis nije autoimuna bolest, t.j. ne napada vitalne organe, vec samo zglobove, t.j. hrskavicu. Da li sam u pravu?

Hvala svima na odgovorima, puno mi znache :) Nenade, nisam sigurna da li sam dobro upucena ili ne, ali nisu sva reumatska oboljenja autoimune bolesti. Konkretno osteoartritis nije autoimuna bolest, t.j. ne napada vitalne organe, vec samo zglobove, t.j. hrskavicu. Da li sam u pravu?

Već sam ti rekao, neka pije ALOJU i vrlo brzo se zglobovi poprave bez ikakvih problema - PROVJERENO.

Ovi ljekovi zvanične medicine ništa ne pomažu i čovjek se samo pati dalje-PROVJERENO.

Управу си.:) Није свако обољење зглобова аутоимунско.

Back