Prisoner
Elita
- Poruka
- 21.018
lj_950:Vidi, ovo, slučajno sam naleteo:
Forum Hrvata u dijaspori – *ttp://www.forumsvibe.com/hrvatskadijaspo/, tema: ČIČICA "VASKRSO" NA ZIDU CRKVE, 18. 05. 2006.
Dok se u Srbiji traži grob vođe četničkog pokreta, njegov lik osvanuo na živopisu u voždovačkoj crkvi
Đeneral Draža Mihailović na fresci
![]()
„Uz četničkog komandanta, na freskopopisu su i Tesla, Pupin, Mokranjac...
Hteli smo da pokažemo nepoznatu činjenicu našem narodu šta je to nebeska Srbija.
To nije nekrofilija, kaže starešina crkve Svetog kralja Vladimira, u naselju Medaković, u borovoj šumi. Desno od vrata, u priprati crkve, sveže urađen freskopis. Kompozicija naslovljena kao "Nebeska Srbija" prikazuje patrijarhe, arhijereje, sveštenike i monahe. Stoje oko časnoga prestola na molitvi. Na suprotnom zidu oko Hrama Svetog Save okupljeni vladari i znameniti Srbi. Iznad njih Hristos. U prvom redu, po sredini kompozicije, mala Milica Rakić, poginula na noši tokom bombardovanja NATO pakta. U četvrtom redu Nikola Tesla. Između Mokranjca i Mihajla Pupina u trećem redu - đeneral Draža Mihailović!
- Ideja je moja - ponosno kaže otac Jovan Blagojević, starešina crkve. Freskopis su, podvlači, počeli 9. maja 2003, a završili ga, simbolički, 9. marta ove godine. Stručni saradnik bio profesor vizantolog Dragan Vojvodić, a protomajstor Aleksandar Živadinović.
- Hteli smo da pokažemo nedovoljno poznatu činjenicu našem narodu - šta je nebeska Srbija. To nije neka nekrofilija. To su naši znameniti ljudi. Jedni kažu da ne mogu biti na fresci ako nisu svetitelji. A ja im kažem da su svi oni pripadali crkvi. Ni car Dušan nije svetitelj, pa je prikazan u crkvi - veli otac Jovan...“
Svašta se radi u Eparhiji beogradskoj, bogte mazo!!!
Ha, sad sam tek ukapirala o čemu se radi....
Na Voždovcu postoji crkva sv. Konstantin i Jelena koja se u narodu zove Voždovačka crkva, zato što je to glavna crkva ove Opštine, prve parohije. Crkva sv. kralja Vladimira ne nalazi se u naselju Medaković, to je greška. Ta crkva je u Banjičkoj šumi, blizu Sportskog centra Banjica. U naselju Medaković jeste nova crkva, verovatno sagradjena oko 2003.g. i nemam pojma kako se zove. A, sve one jesu voždovačke crkve. Tu je zaeb..

Milić je oslikao Voždovačku crkvu, i završio oko 90te.
Naslikao je cara Dušana, to je tačno.