Arhitektura u slikarstvu Milića od Mačve

lj_950:
Ovo je parafraza iz Starog Zaveta: Zašto, brate, vidiš trn u oku mome, a balvan ti u tvome ne smeta.
Ako ste rekli da je Milić počeo slikati balvane sa ovom slikom, onda ste rastumačili pojavu balvana u njegovom slikarstvu. Ćele-kula pderstavlja balvane u očima Turaka.
Ostalo je malo nedorečenosti oko Milićevog ludila.
Genije uvek vidi ispred svoga vremena. On takoođe vidi da je nemoguće običnom smrtniku objasniti šta on zapravo vidi tj. obični smrtnik nikako ne može razumeti genija. Otuda se mnogim genijalcima pripisuje ekscentričnost, što neki, reklo bi se koji se najmanje razumenju, krste kao ludilo.

ristob:
Ako ste rekli da je Milić počeo slikati balvane sa ovom slikom, onda ste rastumačili pojavu balvana u njegovom slikarstvu. Ćele-kula pderstavlja balvane u očima Turaka.
Ostalo je malo nedorečenosti oko Milićevog ludila.
Genije uvek vidi ispred svoga vremena. On takoođe vidi da je nemoguće običnom smrtniku objasniti šta on zapravo vidi tj. obični smrtnik nikako ne može razumeti genija. Otuda se mnogim genijalcima pripisuje ekscentričnost, što neki, reklo bi se koji se najmanje razumenju, krste kao ludilo.

Nismo to rekli, al ne bi bilo loše kad bi došli do podatka koja mu je prva slika sa balvanima.
Mislim da to nije problem sa guglom.

Kako to, rastumačili balvane? Čekaj,bre, daleko smo od toga.

Imam utisak da se Milić namerno pravio čudnim, da ne kažem ludim, kako bi mogao što duže nesmetano da fura svoj fazon. Ma kakav on bio. A,posle njegove smrti, ko hoće, neka lupa glavu.

Potrčao sam. Brvno u oku je samo jedna od ideja tumačenja balvana na Milićevim silkama.
Drugi dio se odnosi na obične ljude, koji se mnogo ne razumeju u struku genija. Ako ti nešto znači, postji vid monaštva, jurodivi, gde se monah namerno pravi lud da bi se što bolje otuđio od sveta i što više približio Bogu. (Verovatno to znaš) .

Bi2:
"
E, sad, nešto ne vidim ( večeras..:lol: ) vezu sa Ajom ? Jel da se bunimo protiv nje?

Je l vidiš danas?

Možda pesnik nije imao u vidu hram, već drugo značenje – mudrost...

Balvani – rezultati sa Googla:

„Svaka opsesija na neki način predstavlja "iskliznuće" iz normalnosti. Postavlja se pitanje definicije normalnog. Jer da nije opsesija i opsednutosti, danas bi ostali uskraćeni za većinu umetničkih dela. Opsesije koje su proizvod neuroza često iskliznu u patološka stanja kada postanu pogubna. Milićevi balvani, Dalijeva šizofrena androgidna stvorenja, Bošovi vrtovi ...“
(Pozajmljeno sa Psihologije, Tvorac Grada)

„Balvani na nebu su horizontalni, sirovi, bez srca i duše, međusobno udaljeni, pokretni, stropoštavaju se... Moguće da simbolizuju silu, vlast, političare...
Balvani na zemlji su vertikalni, fino oblikovani, sa srcem i dušom (produhovljeni), zbijeni, stabilni, čvrsto ukopani u zemlju, nepokretni.. Moguće da simboliziraju narod (naciju) i njegovo materijalno i duhovno blago.“
(Krstarica, Arhitektura u slikarstvu Milića od Mačve)

Nema veze s Milićevim balvanima, ali su mi ovi pametniji:

„A balvani istežu svoje vratove da što bolje vide sise!
Jer, celofan je proziran, i kad ne bi bilo ovog vražjeg bar koda među njenim nogama, što bi naslađivali oči. Još da je pršuta…
Muškarca bi, naravno, pretukli. - Što on gol radi usred grada!! Je li *****? Majku mu!
Gola cura usred grada nije *****. Ona je-hostesa. Ona se slika uz novi model auta, uz novi dizajn narukvice. Ili uz prezentaciju pršuta, da se vratimo temi.
Kako bi volio da je vegetarijansvo jedini problem. Ali na ovim prostorima se donedavno doista klalo ljude. Rezali su im se vratovi. Metak u glavu. Silovale se žene, masovno. Masovna ubojstva, grobnice, jame pune kostura s dokumentima.
Krivci nisu uhvaćeni. Svjedoci se boje. Ne vjeruju pravosuđu. Opravdano.
Ljudi zamotani u foliju, sa cijenom i barkodom. Jesu li to žrtve rata, može se netko pitati? Civili ili vojnici, svejedno. Cijena je po kilogramu.
Gledaju balvani i hihoću. Ne pada im na kraj pameti. Samo: Sise! Sise! Sise!“
(eBurza, Filip Povrženić, Ljudsko meso,,,http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=743&sr=1)

I, to je to, nema više! :idea: A, je li, Bi, što si se ti uhvatila za te balvane?

Bi2:
Imam utisak da se Milić namerno pravio čudnim, da ne kažem ludim, kako bi mogao što duže nesmetano da fura svoj fazon. Ma kakav on bio. A, posle njegove smrti, ko hoće, neka lupa glavu.
Crni plašt

in memoriam
Milić od Mačve

milicportretninib5.jpg

Lepo zvuči priča o besmrtnosti umetnika. Blago njima! Oni večno žive u svojim delima... Izvan te priče, stvarnost je malo drugačija. Čuješ vest: umro je slikar Milić od Mačve. To je sve. Nema više ni čoveka ni slikara.

U ovakvim trenucima svet čudno izgleda. On stalno gubi, ali se ne menja. Sve ostaje isto, osim nas. Znamo da smo gubitnici onda kada nam se izmakne ono što smo imali, kada nestane neko od onih koji nam daju.

Šta nam je dao Milić od Mačve? Koliko je slika ostalo iza njega, to niko ne zna. Ni on sam ne bi znao... Gde su te slike? E, to već znamo, i možemo da kažemo: ima ih svuda oko nas! Malo je Milićeve slikarske sabraće za čije delo se, kao za njegovo, može reći da je sa nama, sada i ovde, i da to traje već pola veka. Ne pitamo se više kako je on to postigao. Ne zovemo to postignuće uspehom - kao da je ono nešto prirodno, što (nam) se desilo jer je moralo da se desi.

Čudno se čini to što je u našoj stvarnosti toliko prisutan jedan slikar čiji svet nije bio stvaran. Kad je dalekih šezdesetih "Ludi Milić" poveo borbu "protiv matematike", nismo znali da će i nas uvući u taj svoj "rat". Hteli ili ne, našli smo se i sami, sa njim ili protiv njega. Imao nas je uza se mnogo, i suviše. Ali, on je tražio protivnike, izazivao ih na megdan, provocirao delom, rečima, ponašanjem. Zbog njih je slikao danonoćno, pisao knjige, ogrtao se crnim plaštom i nosio vladičanski štap. Vasko Popa bio je u pravu: niko nije mogao da kaže ko je on. Da li je nadrealista, izašao iz Dalijevog šinjela, ili anahronični epigon Brojgela i Boša? Da li je prvi i jedini savremeni Vizantinac, slikar srpskih vampira i pravoslavnih svetitelja? Da li izdanak razularene mašte najljuće jezuitske fele? Ili nesvesna žrtva droge kalvinističkog baroka? Gde mu je duša, na Istoku ili na Zapadu? Da li ga neki vole zato što ništa od toga ne razumeju, i osećaju ga svojim jer i sami ne znaju ko su? Ili ga ne vole oni koji "znaju sve", i razumeju sve, osim njegovog "ludila"? Sada je izvesno da mi nikad nismo imali takvog slikara, i može biti, nikad sličnog nećemo imati.

Da je Milićev pesnik Vasko živ, sada bi rekao: jedan slepi carski paun odneće njegov slikarski stalak u tamu. Za njim će otići blizanci vučići koji su mu jezikom mešali boje. Kičicu njegovu uzeće sveti Luka lično. Presušiće kiše ćilimarke koje su mu ispirale platna. Učena zmija čuvarkuća od koje je dobio prve i poslednje pouke, zaćutaće, podvijena repa. Mećave više neće prodavati njegove slike vešticama. Ali, kule njegove lebdeće u oblacima iznad Mačve, večno...

(ĐORĐE KADIJEVIĆ, NIN 2607, 14. decembar 2000...http://www.nin.co.yu/2000-12/14/15714.html)

lj_950:
Je l vidiš danas?

Možda pesnik nije imao u vidu hram, već drugo značenje – mudrost...

Balvani – rezultati sa Googla:

„Svaka opsesija na neki način predstavlja "iskliznuće" iz normalnosti. Postavlja se pitanje definicije normalnog. Jer da nije opsesija i opsednutosti, danas bi ostali uskraćeni za većinu umetničkih dela. Opsesije koje su proizvod neuroza često iskliznu u patološka stanja kada postanu pogubna. Milićevi balvani, Dalijeva šizofrena androgidna stvorenja, Bošovi vrtovi ...“
(Pozajmljeno sa Psihologije, Tvorac Grada)

Balvani na nebu su horizontalni, sirovi, bez srca i duše, međusobno udaljeni, pokretni, stropoštavaju se... Moguće da simbolizuju silu, vlast, političare...
Balvani na zemlji su vertikalni, fino oblikovani, sa srcem i dušom (produhovljeni), zbijeni, stabilni, čvrsto ukopani u zemlju, nepokretni.. Moguće da simboliziraju narod (naciju) i njegovo materijalno i duhovno blago.“
(Krstarica, Arhitektura u slikarstvu Milića od Mačve)

Nema veze s Milićevim balvanima, ali su mi ovi pametniji:

„A balvani istežu svoje vratove da što bolje vide sise!
Jer, celofan je proziran, i kad ne bi bilo ovog vražjeg bar koda među njenim nogama, što bi naslađivali oči. Još da je pršuta…
Muškarca bi, naravno, pretukli. - Što on gol radi usred grada!! Je li *****? Majku mu!
Gola cura usred grada nije *****. Ona je-hostesa. Ona se slika uz novi model auta, uz novi dizajn narukvice. Ili uz prezentaciju pršuta, da se vratimo temi.
Kako bi volio da je vegetarijansvo jedini problem. Ali na ovim prostorima se donedavno doista klalo ljude. Rezali su im se vratovi. Metak u glavu. Silovale se žene, masovno. Masovna ubojstva, grobnice, jame pune kostura s dokumentima.
Krivci nisu uhvaćeni. Svjedoci se boje. Ne vjeruju pravosuđu. Opravdano.
Ljudi zamotani u foliju, sa cijenom i barkodom. Jesu li to žrtve rata, može se netko pitati? Civili ili vojnici, svejedno. Cijena je po kilogramu.
Gledaju balvani i hihoću. Ne pada im na kraj pameti. Samo: Sise! Sise! Sise!“
(eBurza, Filip Povrženić, Ljudsko meso,,,http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=743&sr=1)

I, to je to, nema više! :idea: A, je li, Bi, što si se ti uhvatila za te balvane?

Pa, s oproštenjem, za šta da se uvatim, kad je Milić u pitanju??? Jel tebi to normalno da nebom lete balvani? Skoro na svakoj njegovoj slici, dvadesetak godina pred smrt, nezaobilazni detalj su leteći balvani? Koliko znam, nebom lete ptice, avioni, štuke...a, ne balvani??? Čovek je bio opsednut balvanima. Razlog - nepoznat. U svakom slučaju je "iskliznuće iz normalnosti"? Čije? Milićeve? Zašto?
A, i zeznuo te za san o lubenicama...:wink:

Bi2:
Pa, s oproštenjem, za šta da se uvatim, kad je Milić u pitanju???
I sa oproštenjem, i bez oproštenja – nemoj ni za šta da se hvataš kad je Milić u pitanju!

A, „nebom lete ptice, avioni, štuke...“ golubovi (pismonoše i TI)
golubbc9.th.jpg
, i naravno, „ne balvani???“

I ne Ćele kula, ampe razne... pa i ceo svet, ili mapa sveta:
Lv_11.jpg
Šta misliš, šta radi Milić na ovoj mapi?

Oćemo li još o balvanima, ili da idemo dalje, a ja ti obećavam da ću za par dana pokušati da nadjem nečije tumačenje balvana. Znam neku gospodu koja su ga poznavala. Zamoliću ih...

I sa oproštenjem, i bez oproštenja – nemoj ni za šta da se hvataš kad je Milić u pitanju!
Eto, vratio si mi milo za drago...:wink:

Šta misliš, šta radi Milić na ovoj mapi?
Iskreno: nemam pojma. Prvi put vidim ovu sliku. Jel su ovo "rani dani"? Ako ja dobro vidim, on to štapčetom pokazuje na Egipat, Nil?

Pa, i o balvanima i ostalim slikama sa tom tematikom. Daj da vidimo o čemu ovaj njegov ciklus govori, kad smo već to započeli. Nisu samo balvani nedokučiv detalj Boja. Al, bitno menja njegovo tumačenje.
Nemoj se plašiti dosade. Ne mogu se život i saznanja jednog slikara dešifrovati za pola sata. Seti se samo Mona Lize koja još uvek talasa čovečanstvo.

Ako si u mogućnosti, bilo bi lepo čuti još nečije tumačenje balvana.
Hvala ti za trud..:wink:

Bi2:
Je l su ovo "rani dani"? Ako ja dobro vidim, on to štapčetom pokazuje na Egipat, Nil?
Otkud znam koji su mu tad bili dani, ali ne pokazuje, već crta ne samo Egipat i Nil, već sve krajeve sveta gde se naselila sorabska civilizacija, od koje su nastali svi narodi sveta.

Evo, pogledaj. Izvini što ću citirati sebe. Sa teme „Tisuća...“:

lj_950:
... Милић од Мачве, покој му лудој души, нацртао мапу на којој стрелице из Србије стрељају сваки земаљски кутак.
Па се упустио и у лингвистичку пустоловину. Говораше како су РГ веде српске. Јер веде је од српског ведети – видети, а РГ? Е, ту је Милић сјајан:
– Па зар и данас не постоји псовка код Срба: Ргнем ти га мајци!!!
И, тако, СРБИ – НАРОД НАЈСТАРИЈИ!
A, za ovo dole... E, moja Oblakoglavko!...

Bi2:
...Ako si u mogućnosti, bilo bi lepo čuti još nečije tumačenje balvana.
Hvala ti za trud..:wink:
... Ja sam nov na Krstarici, kao i na ovom podforumu... Terao me djavo da se sa dvadesetak postova pridružim pravoslavnim krstašima... I sada kao da su moji postovi pod madjijom ignore... Osim tebe, naravno... A povremeno se javi AKHENATON, dva-tri puta Ristob, kod Šakala sam zabrljao, mislim dva puta, pa dodje ovde kada ga ti pošalješ... I tako – vidiš, valjda, koje su moje mogućnosti da se čuje još nečije tumačenje balvana.

P.S. Znam da je ovo jadikovanje bilo pristojnije uputiti na PM, ali namerno idem javno. Pa, Veliki post je, a greh ne ulazi u usta, već iz njih izlazi (u našem slučaju bi bilo ispravnije reći: iz prstiju, pošto kuckamo)... Treba grehe priznati, ispovediti se...

A popić mi, em mlad i zelen (kako da mu poverim grehe, kada sam mogao da učestvujem u njegovom začeću), em daleko. I on i crkva. A ja onemoćao...

U, bre, al sam se raskuckao... Mrzi me da brišem!

lj_950:
Otkud znam koji su mu tad bili dani, ali ne pokazuje, već crta ne samo Egipat i Nil, već sve krajeve sveta gde se naselila sorabska civilizacija, od koje su nastali svi narodi sveta.

Evo, pogledaj. Izvini što ću citirati sebe. Sa teme „Tisuća...“:

A, za ovo dole... E, moja Oblakoglavko!...

... Ja sam nov na Krstarici, kao i na ovom podforumu... Terao me djavo da se sa dvadesetak postova pridružim pravoslavnim krstašima... I sada kao da su moji postovi pod madjijom ignore... Osim tebe, naravno... A povremeno se javi AKHENATON, dva-tri puta Ristob, kod Šakala sam zabrljao, mislim dva puta, pa dodje ovde kada ga ti pošalješ... I tako – vidiš, valjda, koje su moje mogućnosti da se čuje još nečije tumačenje balvana.

P.S. Znam da je ovo jadikovanje bilo pristojnije uputiti na PM, ali namerno idem javno. Pa, Veliki post je, a greh ne ulazi u usta, već iz njih izlazi (u našem slučaju bi bilo ispravnije reći: iz prstiju, pošto kuckamo)... Treba grehe priznati, ispovediti se...

A popić mi, em mlad i zelen (kako da mu poverim grehe, kada sam mogao da učestvujem u njegovom začeću), em daleko. I on i crkva. A ja onemoćao...

U, bre, al sam se raskuckao... Mrzi me da brišem!

:lol: :lol: :lol:......Što da brišeš? Baš je lepo...
Nego, setila sam. Ti znaš da kuvaš kafu na Brodu ! Ajd, turi nam svima po jednu. Ajde, ajde, molim te. Budi drug...:wink:

Ma, iz koje godine je ova slika? Ok. crta čovek i u pravu je kad kaže da su Srbi naselili ceo svet. Razbežali smo se na sve strane sveta.
E, sad, da li su nastali Srbi pa Amebe, u to već sumnjam...:lol:

Ako si ti nama došao, medj nas krstaše, ako, ako... :wink:

Bi2:
:lol: :lol: :lol:... Ako si ti nama došao, medj nas krstaše, ako, ako... :wink:
Ti bi, bre, rasplakala čoveka sa ovoliko nežnosti u par rečenica...

Bem ti Milićeve balvane! Nisam mogao da se skoncentrišem da odgledam omiljenu seriju na TV. :mad: :mad: :mad:

Setio sam se jednog propalog profesora iz mog mesta. Propalog jer je u mladosti zavodio učenice u srednjoj školi, odležao par godinica i, kad se vratio, bacio se na lngvistiku.

Ne podnosim ga, težak čovek, pa sam ga zipovao i skrajnuo na neki stari hard.

Vidi, u mom Selevcu ima groblje Bavan. Tu su mi sahranjeni svi po majčinoj liniji, laka im zemlja.

E, sad, ovaj profesor, davno, u lokalnim novinama pisao o nazivu groblja kao toponimu. I, zamisli, nadjem na Rastku kratko Ćorovićevo objašnjenje, koje se apsolutno podudara sa delom profesorovog tumačenja. Ovde mu (profesoru) ne računam što je jeo *ovna i tražio balvane, čini mi se, u latvijskom, litvanskom i *ebem li ga u kojem sve jeziku.

Elem, Vladimir Ćorović, u poglavlju Slovenska plemena i njihova kultura:

„U boljevačkom srezu u Srbiji i u jednom delu Bugarske postoji običaj, da se na dan Sv. Jovana ili Bogojavljenje ikone i krstovi nose na reku ili kladenac i da se tu peru. V. Čajkanović sa razlogom vidi u tom ostatak starog običaja kupanja idola, poznat pod latinskim nazivom lavatio, pošto se to vrši određenog dana i na određenom mestu. Rok kupanja je vrlo karakterističan. O Bogojavljenju se završava niz "nekrštenih dana", posle koga je potrebno ritualsko čišćenje. Takav običaj, očevidno, Srbi nisu mogli primiti iz hrišćanstva; on rečito govori za to, da su ikone zamenile ranije idole, koji su se zvali balvani, pošto to značenje ova reč ima i danas u ruskom i u nekim srpskim krajevima. Dobro poznati običaj "nošenja krsta" nije hrišćanskog porekla; neko je, iz svešteničkih krugova uradio, da sa krstovima zameni stari običaj nošenja idola – balvana.

Razumeš: bovan = balvan. I pazi ovog ludaka:

On ih iz dubine perspektive „lansira“ ka nama, na nebu. Okupane... Čini mi se da je Ristob pomenuo (da li intuitivno?), nešto čisto, dakle – čišćenje ritualno posle nekrštenih dana...

Čist paganizam, presvučen u krstonoše...

Znao je, poganin, za ovu priču... Pogledaću još kod Mileta Nedeljkovića u „Godišnjim običajima Srba“!

A sad da metnem džezvu... :wink:

"Ti bi, bre, rasplakala čoveka sa ovoliko nežnosti u par rečenica...

Bem ti Milićeve balvane! Nisam mogao da se skoncentrišem da odgledam omiljenu seriju na TV."

:lol: :lol: :lol: ..A, posle mene pitaš zašto sam se uvatila tih balvana?..:lol:

Znao je, poganin, za ovu priču...

E, svašta je on znao...Lako je moguće da mu je i ovo tumačenje bilo na umu kad se uvatio njih.
Znači li to da te balvane treba oprati, očistiti od nečega? Da neke stare idole treba okupati, oprati...od nečega?
Ne, Ristob je rekao da ga podsećaju na vlast, moć, političare... I mene isto, mogu ti reći, ako je to uopšte bitno.
Balvani -kao vlast, moć, političara; Treba ih oprati, okupati...neke stare idole treba oprati... Hm...raniji idoli su se zvali- balvani? Šta je ovim hteo da kaže? Da smo mi i pre "balvana" bili hrišćani i da ne treba da verujemo tim idolima jer mi imamo svoje ikone? Imamo kome da verujemo? Lako moguće...
Dobro, a kako protumačiti tu crvenu pozadinu iz koje oni izleću pravo na nas?

A sad da metnem džezvu...

Turi..:wink:..Pa, se pišemo...

Bi2:
...Turi..:wink:..Pa, se pišemo...
I turio, i sipao, i namestio virtuelne grejače na šoljice da se ne oladi... i PIŠEM SE:

Ko se to boji i "mrtvog" Milica od Macve?

... Ja sam revnosni sakupljac tih starih i skoro zaboravljenih reci.
Na to "podviznistvo" licno me je pripremio, sada vec uspavan u Gospodu, moj dragi pobratim a u svemu drugom, samo dobri otac i mili ucitelj - Milic od Macve...

Naslovi on novo delce "Slovar o odseljniku" trazeci od mene da upristojim to recenzijom, ja poklekoh bred bratskim pozivom po prvi put, plaseci se opravdano da nisam dorastao te visine i da mu svojim malim imenom recenzenta ne posramim delo, pravdajuci se time, da ni "odseljnik' u naslovu i ne znam sta znaci...

... Onda me dariva stapom "viteza pera" napisavsi svojom rukom "genije - geniju. Milic od Macve - Milanu Veljkovu" i "otpusti" me recima:

"Neka ti ovo bude oslonac na zemlji dok ja Srbijom nebesam"...

I pozva me jos jednom pred nas ovozemaljski rastanak, jer nazirase svoj kraj, i pred upaljene tri svece stade mi diktirati duhovni testamenat, sa zadnjom zeljom, kad zato dodje cas, da ga rodu nasem na sav glas objavim...

... Srbija tone, Radovanova kula propada i sve zemno strada... jedino je Nebeska Srbija dobila dolaskom mog duhovnog brata, svetlom koji sija novom zvezdom sjaja, kao osmog Vlasica...
Mozda je Bog tebe poslao kao Andjela meni, da me mojim nerazumevanjem "tvoje" stare i divne staroslovenske reci podseti na na ono sto se ne smije zaboraviti, a veliko je... Hvala ti.

Ovo je drugi put kako me brat Milic opominje. Bog mi je svedok i veliki parznici da njegova slika na mom zidu podrhtavase, ostavljajuci utisak sata koji negde kuca... Da li je to nagovestaj nekog kraja, ili pak najava nekog pocetka?

(Kada mi se to desilo sa slikom, otisao sam po dva prijatelja iz Macve i doveo ih u kucu Pred slikom obojica su "pali" na kolena, moleci ga, da nam kaze sta trazi od nas i sta nam valja dalje ciniti.)

I uprkos volji mojih gostiju, skinuo sam ram i oslobodio sliku, i opet je vratio na svoje mesto.Ona je i dalje proizvodila treptaje koje sam vec opisao...

Zvao sam tada njegovog sinovca (inace slikara) i interesovao se za taj dan, trazeci od njega objasnjenje koje bi upotpunilo moju znatizelju, sta je to vazno a vezano za taj dan? Nista nismo nasli kao valjan razlog, sem da se tih dana ustanovila nagrada "Milic od Macve" za koju ja i nisam znao. Isto kao i za bistu koja je podignuta u slavu velikog brata i Srbina, koja je stigla kao poklon iz Cikaga a za koju su nam trazili da i carinu platimo. Bista je bila odlozena u Nardnoim muzeju i camila je nekoliko godina, i ni do danas nismo iskukali od (ne)kulturnih vlasti Srbije da nam daju zasluzan prostor gde bismo podigli Mauzolej velikom slikaru i pesniku...

Jedino SO Bogatic dala mu je jedan mali prostor i neugledan, i tu je skoro u tajnosti podignuta ta bista za koju sam ja licno cuo, citajuci novine...

Ko se to boji i "mrtvog" Milica od Macve?

Mozda sam gresan, i jesam, ali ja sam mali i nejak da se nosim sa tim alama koje prozdiru zivu Srbiju. Moj brat koji to sve zna, kako to i nece da "vidi"...

Milan
(*ttp://www.poezijascg.com/)

dadel:
Izvini, neznam da li znas sta je cuskija. Pored glupog neotesanog coveka cuskija je nesto vece od spritke/za paradiz/ ili kolca a manje od balvana.
... i pijanog, jako pijanog.

Ćuskija jeste i ovo drugo, ali samo po nameni...

... inače, ćuskija (tur.) je gvozdena alatka u vidu poluge koja se koristi za bušenje rupa u zemlji i za podizanje nekog tereta.

Pitanje je da li je poganin imao tu alatku u vidu. Mislim, da će, ipak, pre biti neka vrsta prosvećenog paganizma, ili, bolje rečeno, paganizma udenutog u duh prosvećenosti.

Ali, kada je Milić u pitanju, ko zna? Sve je moguće pa i tvoje drvene ćuskije, pogotovo sa tumačenjem koje si dao.

E, sad, Bi, mnogo, bre, tražiš. Za crveno, ili krvavo, ili već kakvo nebo, otkud znam... on je mene, kako reče, za*ebo sa lubenicama, i slažem se s tim...

Ajd da tražimo dalje. Šteta je što nemam ni jedan katalog sa prikazom, nemam monografiju. Ako toga i ima, onda je sve u formi štampanih spisa.

Na Googlu – ništa, a iskoristio sam sve reči za pretragu, od balvana, do Kule Radovanove...

lj_950:
..

...i pijanog, jako pijanog.

:lol:.:lol:.:lol:..da,i to. Mada se obično kaže za nekog da je glup ko ćuskija.

E, sad, Bi, mnogo,bre, tražiš
Nemoj zezati..:lol:..Znaš i sam da se elementi slike imaju neko značenje. Nije sigurno tek onako lupio baš crvenu boju po nebu? Što, imao tubu viška? I tako, više puta..:wink:
Daj da nadjemo šta se predstavlja crvenom bojom, uopšte. Njeno neko značenje.

i slažem se s tim
Drago mi je. Nije ti mogao reći njeno pravo tumačenje. Nema drugog.

Ajd da tražimo dalje

Slažem se..:wink:

Bi2:
... Nemoj zezati..:lol:..Znaš i sam da se elementi slike imaju neko značenje. Nije sigurno tek onako lupio baš crvenu boju po nebu? Što, imao tubu viška? I tako, više puta..:wink:
Daj da nadjemo šta se predstavlja crvenom bojom, uopšte. Njeno neko značenje.
Nisam našao još uvek crvenu boju (i zapamtićeš me zbog traženja jer ni na kraj pameti mi do sada nije bilo da ovoliko istražujem poganina Milića), ali evo njegovog pisanog promišljanja o nebu, perspektivi, horizontu...

Uskršnji darovi Zorice Rajkove

„... Ali, ta korpica zna i da poleti sa jajima, pa se to lebdenje celog sadržaja u slici može da protumači nesvesnom željom vile sa Žeravije da se druži sa svojim predmetima iz neke druge - stajne tačke, nego što bi bila ona lažna Albertijevska, uvek statična na horizontu, kako mi učimo u školama od 1430 godine. Težila je, dakle nesvesno u prostore rastuće ili božanstvene perspektive, što sam i sam upražnjavao čitavih dvadeset i pet zadnjih godina, svestan saznanja da je takva slika sveta (bez horizonta) postojala milenijumima od Egipta do Vizantije. A to je već osnovno polazište istočnog pogleda na svet. Graditi sliku po hijerarhiji vrednosti stvari, elementa i ličnosti. Podrazumevano je uspostavljanje duhovne vertikale koju je zapad izbacio iz slikarskog i filozifskog načela mišljenja. Taj zatureni istočni pogled na svet od strane zapada vaspostavljen je početkom sedamdesetih sa nastajanjem, slika Ledenog: "Anđeli prolaze - okreni se istoku" i "Posveta prahu Leonida Šeike" (1970), a nastavljen u živopisu Voždovačke crkve.

Zapadna laža o meridijanskoj ravni sa horizontom kao jedinom mogućnošću umetničkog izražavanja tada se ugasila definitivno, mada je već atraktivno slikarstvo najavilo smrt horizonta u slici.

Konačno, duhovna vertikala je ponovo uspostavljena. Stvorene su vrednosti rastuće perspektive po principu - sve što je dalje, veće je, a što je dalje i veće, ono je bliže Bogu. Tako se došlo do božanskog prostora ispunjenog najgušćom bojom, bojom zlata, kao što se ono nalazilo sve vreme na pravoslavnim ikonama.“

(MILIĆ od MAČVE, 12. Decembar 1995. Zvezdara, ’Kula na sedam vetrova’)

Vidiš, ja sam negde gore napisao da balvani izleću iz dubine perspektive ka nama, a on nije to hteo. On kaže, ako misli, recimo na Čegar, da je rastuća perspektiva – sve što je dalje, veće je – bliže Bogu.

Znači, balvani ne idu ka nama, već ka dubini slike. Medjutim, obrnuta perspektiva podrazumeva i da se slika tako da ono što ide ka dubuni slike raste, veće je.

normal_Sv.Trojica.jpg

To se odlično vidi kod ove ikone „Avramovo gostoljublje“ (sličajno sam naleteo na nju: *ttp://www.duporikone.com/gallery/albums/Ikone/normal_Sv.Trojica.jpg). Na njoj, u obrnutoj perspektivi, tj. sve što je dalje, veće je, i naslikano je tako.
Avram, andjeo u sredini i Sara su krupnije figure od andjela u prednjem planu, sto je širi u pozadini, stolice se šire ka dubini kompozicije. Isto je i sa arhitekturom, pa čak i kod onog drveta u pozadini može da se uoči to pravilo, kanon vizantijskog slikarstva, odnosno freskopisa.

Toga kod Milića nema, a da li ima u uskršnjim darovima slikarke (ili već šta je) Zorice Rajkove, pojma nemam. Nisam video slike.

Tako, opet ispada da je slikao jedno, a pisao ko da je jeo *ovna.

Nego, ti mi ne odgovori šta radi na mapi? Da se ne mučiš, slika nosi naziv: Lekcija o sorabskom jezickom i etnickom jezgru iz vremena Atlantide, 1984 (100x81), ulje na platnu.

Vidi, ovo, slučajno sam naleteo:

Forum Hrvata u dijaspori – *ttp://www.forumsvibe.com/hrvatskadijaspo/, tema: ČIČICA "VASKRSO" NA ZIDU CRKVE, 18. 05. 2006.
Dok se u Srbiji traži grob vođe četničkog pokreta, njegov lik osvanuo na živopisu u voždovačkoj crkvi

Đeneral Draža Mihailović na fresci

Cica-Draza-freska02-1.jpg

„Uz četničkog komandanta, na freskopopisu su i Tesla, Pupin, Mokranjac...
Hteli smo da pokažemo nepoznatu činjenicu našem narodu šta je to nebeska Srbija.
To nije nekrofilija, kaže starešina crkve Svetog kralja Vladimira, u naselju Medaković, u borovoj šumi. Desno od vrata, u priprati crkve, sveže urađen freskopis. Kompozicija naslovljena kao "Nebeska Srbija" prikazuje patrijarhe, arhijereje, sveštenike i monahe. Stoje oko časnoga prestola na molitvi. Na suprotnom zidu oko Hrama Svetog Save okupljeni vladari i znameniti Srbi. Iznad njih Hristos. U prvom redu, po sredini kompozicije, mala Milica Rakić, poginula na noši tokom bombardovanja NATO pakta. U četvrtom redu Nikola Tesla. Između Mokranjca i Mihajla Pupina u trećem redu - đeneral Draža Mihailović!

- Ideja je moja - ponosno kaže otac Jovan Blagojević, starešina crkve. Freskopis su, podvlači, počeli 9. maja 2003, a završili ga, simbolički, 9. marta ove godine. Stručni saradnik bio profesor vizantolog Dragan Vojvodić, a protomajstor Aleksandar Živadinović.

- Hteli smo da pokažemo nedovoljno poznatu činjenicu našem narodu - šta je nebeska Srbija. To nije neka nekrofilija. To su naši znameniti ljudi. Jedni kažu da ne mogu biti na fresci ako nisu svetitelji. A ja im kažem da su svi oni pripadali crkvi. Ni car Dušan nije svetitelj, pa je prikazan u crkvi - veli otac Jovan...“

Svašta se radi u Eparhiji beogradskoj, bogte mazo!!!

Back