APEL ZA POMOĆ - PSI LUTALICE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Када пружите руку да помилујете непознатог пса никада не можете значи како је он дресиран, на шта је научен, или какве трауме вуче од претходних контаката са људима...
ruka se ne pruza tek tako psu pogotovo ako nema vlasnika koji ce vam reci da li sme da se mazi ili ako dobro ne poznajete pse, njihov govor tela i psihologiju. ni ljudima, pa ni deci ne prija da ih neko cacka i mazi samo zato sto su tom nekom simpaticni. isto ni svaki pas nije maza, kao sto i onaj koji jeste maza nece to biti dok jede, spava ili je u nekom svom losem raspolozenju.

ruka se ne pruza tek tako psu pogotovo ako nema vlasnika koji ce vam reci da li sme da se mazi ili ako dobro ne poznajete pse, njihov govor tela i psihologiju. ni ljudima, pa ni deci ne prija da ih neko cacka i mazi samo zato sto su tom nekom simpaticni. isto ni svaki pas nije maza, kao sto i onaj koji jeste maza nece to biti dok jede, spava ili je u nekom svom losem raspolozenju.

Тачно, управо то и говорим.

Иначе, слажем се да има и много накарадног васпитања. Наиме, била сам сведок једном на мору. Дотрчало неко штене (од 2-3 месеца) до детета (3-4 године отприлике)... И кученце никог не дира, само трчка поред... Мајка виче детету:''Шутни га! Шутни га! Удари га!'' И дете шут, и развали њушку том штенету, а затим узме свој пластични камион и почне да га млати, мајка му се придружује и одшутира куче даље.... Штене цвилећи побегне...
Недуго затим, дотрчава пуштени вучјак и само се мува туда, и дете креће опет да својим пластичним камионом бије пса... Вучјак само зарежи, а мајка панично граби дете и бежи трчећи...
Мој другар (који је са мном био сведок целог догађаја) викнуо јој је:''Што овога не шутнете, госпођо?!'' :mrgreen:

Мислим, како васпитава дете, супер су и прошли!
(Да се разумемо, никако нисам за то да вучјаци трчкају без повоца и без корпе, али та мајка не размишља какве последице неодговорносг понашања сутра може да сноси њено дете.)

munja gresi, jer se sterilizacija pokazala kao dobro resenje u dr.zemljama ali na duze staze i u kombinaciji sa azilima, udomljavanjem stenaca i odraslih kucica(jakom reklamom da se takve stvari rade) i angazovanjem svih nas jer to jeste nas problem. ne moj, ne ljudi koji vole pse, ne onih koji su izujedani nego nas kao drustva koje valjda preuzima odgovornost za nesto.

e, baš mi znači kad čoojem da to može da se reši i viđam po gradu stalno poonktove za udomljavanje kooca....i to je sve lepo......problem nisu pojedinačni psi...pas kao pas...nego čopori pasa koji štite svoju teritoriju....od svih uljeza...to je u prirodi životinje...........i tu mora da se delooje...takvi psi su ozbiljna pretnja...

[мајка панично граби дете и бежи трчећи...
kakva divna slika..... ( :

ja stvarno verujem da ce se problem lutalica srecnije resavati i resiti ubuduce. evo kod nas u naselju puno ljudi je usvojilo lutalice. ne samo kao stence, nego kao odrasle pse, a takodje poneki ulaz "usvoji" jdenog do dva psa o kojima se neko brine ali ostaju napolju delimicno "lutalice". i za mace isto, nas ulaz ce da sterilise jednu koja nam se uselila. polako se menja svest ljudi i kada svako krene po malo da resava u svom dvoristu koliko moze stvar se brze resava.

da ne spominjem da pas koga hrane ljudi i ima svoju stalnu teritoriju nece napadati, poznaje ljudske komsije i komsije znaju njega... kod nas nema copora zainteresovanih za ljude, a kamoli napade. siti, malo smrznuti, ali pitomi, mazulje.

Иначе, слажем се да има и много накарадног васпитања. Наиме, била сам сведок једном на мору. Дотрчало неко штене (од 2-3 месеца) до детета (3-4 године отприлике)... И кученце никог не дира, само трчка поред... Мајка виче детету:''Шутни га! Шутни га! Удари га!'' И дете шут, и развали њушку том штенету, а затим узме свој пластични камион и почне да га млати, мајка му се придружује и одшутира куче даље.... Штене цвилећи побегне...
Недуго затим, дотрчава пуштени вучјак и само се мува туда, и дете креће опет да својим пластичним камионом бије пса... Вучјак само зарежи, а мајка панично граби дете и бежи трчећи...
Мој другар (који је са мном био сведок целог догађаја) викнуо јој је:''Што овога не шутнете, госпођо?!'' :mrgreen:
)
Ова прича говори подоста о карактеру те госпође.:roll:
Била бих у стању да разлупам сваког ко удара животињу, а да ова при томе није кидисала на њега.
Ужас, каквих људи има!

ja stvarno verujem da ce se problem lutalica srecnije resavati i resiti ubuduce. evo kod nas u naselju puno ljudi je usvojilo lutalice. ne samo kao stence, nego kao odrasle pse, a takodje poneki ulaz "usvoji" jdenog do dva psa o kojima se neko brine ali ostaju napolju delimicno "lutalice". i za mace isto, nas ulaz ce da sterilise jednu koja nam se uselila. polako se menja svest ljudi i kada svako krene po malo da resava u svom dvoristu koliko moze stvar se brze resava.

da ne spominjem da pas koga hrane ljudi i ima svoju stalnu teritoriju nece napadati, poznaje ljudske komsije i komsije znaju njega... kod nas nema copora zainteresovanih za ljude, a kamoli napade. siti, malo smrznuti, ali pitomi, mazulje.
Ма да, ево на Булевару Револуције, свака зграда, тј. улаз храни неко куче. И онда се они, јадни, понашају као да је зграда њихова, па кад крене у њу неко ко ту не станује, одмах лају, бране територију.:D
Није наивно, али мени лично, баш симпатично.
Али, опет остаје нерешено питање оних агресивних!:idea:

Psi lutalice postaju prava napast i opasnost po građane, a posebno decu, na ulicama gradova širom Srbije.

Upravo sam predsedniku opštine Obrenovac, uputio zahtev za preduzimanje potrebnih mera radi uklanjanja pasa lutalica sa ulica. Broj pasa lutalica, koji krstare u čoporima ulicama Obrenovca jako je veliki, a među istim ima i jako agresivnih. Moj unuk je, zahvaljujući jednom prolazniku izbegao ozbiljnije posledice napada, ali je u njega usađen veliki strah, tako da se pri pojavi većih čopora (ima ih i do jedanaest, pa i više u istim) veoma uplaši, odbija da ide sam do škole,... Pre nekoliko dana, upravo u školi u koju ide moj unuk, jedan učenik je bio žrtva napuštenog vučjaka, intervenisala je i policija, ali se nažalost, na tome sve i završilo!

Volim životinje, ali ovo što se događa prevršilo je svaku meru.
Molim da pomognete utoliko, što bi ste na adresu soobren@absolutok.net uputili po jednu poruku sa npr. samo jednom rečenicom: "Gospodine predsedniče, apelujemo na Vas, da preduzmete sve potrebne mere za uklanjanje pasa lutalica sa ulica Obrenovca!"

Nadam se, da će i ova, u nizu akcija koje želim inicirati, naterati odgovorne u opštini, da ovaj problem hitno i na odgovarajući način reše!
Unapred se svakom od vas zahvaljujem, a spreman sam da podržim sličnu akciju ako je pokrene bilo ko od vas!

Srdačan pozdrav!

Jao , mi u Nisu imamo isti problem..

Ма да, ево на Булевару Револуције, свака зграда, тј. улаз храни неко куче. И онда се они, јадни, понашају као да је зграда њихова, па кад крене у њу неко ко ту не станује, одмах лају, бране територију.:D
Није наивно, али мени лично, баш симпатично.
Али, опет остаје нерешено питање оних агресивних!:idea:

na nekom "animal" kanalu sam gledala kako odredjuju da li je pas koji je uhvacen stvarno nepopravljivo agresivan. znaci i to moze. ako jeste nazalost, zbog dobrobiti i ljudi i drugih pasa, takva jedinka mora da se uspava.

ps. ovi "nasi" sticenici ne napadaju, ponei laju, ali stvarno ne napadaju.

nema razloga da se ljutim, dok uljudno razenjujemo misljenja i otvoreni smo da cujemo nesto novo.

niko ne stavlja ni pse ispred ljudi ni obrnuto. problem postoji i treba da se resi humano-povoljno po obe strane. pogotvo sto su ljudi krivi za nastanak problema a ne psi. odakle toliki psi na ulicama? ljudi su ih izbacili, oni se nekontrolisano mnoze- covek ne reaguje dok nije prekasno i onda hoce na brzinu da resi problem muckim ubijanjem.

naravno da saosecam sa ljudima koje su psi napali i koji imaju jak nekontrolisani strah. ali na tome treba raditi, mi zivimo zajedno sa njima-psima i mackama lutalicama i moramo da znamo kako da se ponasamo prema njima. decu od malena treba ne zastrasivati nego uciti kako se postupa u pojedinim situacijama sa zivotinjama.

ako imamo svest da je njihova sudbina u nasim rukama, i uglavnom postoje mogucnosti da resimo ovaj problem kako treba, zasto onda pribegavati laksim ali nehumanim i jezivim metodama tamanjenja slabijeg? a oni iako to iz pozicije ujedenog deteta ne izgleda tako, jesu ugrozeni i jesu slabiji. a slabijem treba pomoci.

kada oseti strah psu nije jasno sta hoces od njega, kako ces reagovati i da li mozda zelis da ga napadnes. zato nekad laju i reze, sto izgleda kao napad, na ljude koji se jako plase.

niko ne zeli da ostavi agresivne jedinke da ujedaju ljude po ulicama. ali zbog nekolicine takvih ne treba istrebiti sve pse. munja gresi, jer se sterilizacija pokazala kao dobro resenje u dr.zemljama ali na duze staze i u kombinaciji sa azilima, udomljavanjem stenaca i odraslih kucica(jakom reklamom da se takve stvari rade) i angazovanjem svih nas jer to jeste nas problem. ne moj, ne ljudi koji vole pse, ne onih koji su izujedani nego nas kao drustva koje valjda preuzima odgovornost za nesto.

da li me razumes?
joj, Alal, razumem te odlicno, ali nikako u sebi ne mogu da nadjem ni tracak osecaja humanosti za te pse.
jednostavno bih najvise volela da ih nema. :-|

Pa ni oni nevole da su to što jesu lutalice, kučići se vezuju za osobe tj. vlasnika i nekaže se da je pas čovekov najbolji prijatelj za džabe.
Volela bih da se ta cela situacija sredi na neki human način. Moje naselje je uvek imalo po 2-3 kučića koje je smo hranili branili od šintera. Celo naselje ih je znalo uvek su im ljudi nosili kosti nikada niko od drugih pasa nije tuda prolazio a sa našima nismo imali problema. Nekako sam zbog njih i zavolela kučiće jer se moja mama panično boji pasa. Jednom je kuče ujelo bila je njena krivica jer mu je stala na rep dok je spavao.

Nisu ti psi krivi sto su na ulici gladi i zedni.Mi smo se ogranizovali u kraju i pomazemo im koliko mozemo.Ja sam inace veliki ljubitelj pasa (imam 3 psa, od toga 2 sa ulice) i trudim se da im pomognem koliko mogu. Ako vidite neko promrzlo stene na ulici uzmite ga i odnesite u neko drustvo za zastitu zivotinja da bi se taj problem resio ili pokusajte da ga udomite. Ne mogu se ti psi pobiti i oni su ziva bica i imaju pravo da zive.Sto se tice besnih pasa a to je najveci problem. Trebalo bi ORCA da se "pozabavi" sa tim. U sinteraju ih muce i ubijaju na najgori mogucu nacin.Te pse treba zbrinuti da ne bi ujedali i napadali decu. Najezio sam se dok sam citao post od Helen.Muciti jedno malo nemocno stene i tako vaspitavati dete moze samo bolesna osoba.

joj, Alal, razumem te odlicno, ali nikako u sebi ne mogu da nadjem ni tracak osecaja humanosti za te pse.
jednostavno bih najvise volela da ih nema. :-|

da, ali treba biti zrela odrasla osoba koja preuzima odgovornost a ne zatvara oci pred losim resavanjem problema. nije bitno samo da problem bude resen bitno je i kako se resava, koje su posledice. ima hrane koju ne volimo da jedemo, ali treba jer je dobra za nas, ima stvari o kojima ne bismo da brinemo ali moramo jer postoji ono sto je ispravno i ono sto nije ispravno.

procitala sam originalni post i razmisljala sta da ti odgovorim kada sam vec stvarno pokusala lepo da objasnim i odgovorim na njen post. drago mi je da si ga promenio, ako nista drugo, valjda delimicno uvidjas da onakav stav nije u redu.

Ne bas naprotiv . Psima nije mesto da slobodno setkaju gradom. Ali naravno najkrivlji u svemu ovome su vlasti u ovom slucaju Beograda mada i u drugim gradovima je slicno.
Takodje i sto se tice vlasnika pasa treba maximalno poostriti zakone pa ce svako pre nego sto nabavi psa prvo dobro razmisliti da li je sposoban za tu obavezu.Recimo u zgradi ima jedna devojka koja ima toliko agresivnog psa da je to nesto strasno.Vec par puta je napadao ljude a jednom klincu je malte ne otkinuo ruku. Pa iskreno da sam otac tog klinca istog trena bi gazdaricu odvalio od batina a psa joj ubio. (Eto sada necu brisati post) Jedno je kada je zivotinja izazvana pa napadne u samoodbrani s tim sto u tom slucaju taj pas te nece ujesti to je 100%, a drugo je kada te napadne iz cista mira i takve pse treba eliminisati a ostale treba skloniti sa ulice u razna prihvatilista ili vec naci neko resenje za njih.

nemogooće je organizovari tako velike azile za pse....zato je sterilizacija jedan od efikasnih načina...psi nisu divlje zveri i odoovek su živeli pored ljoodi.....ako neki pas predstavlja opasnost.....trebalo bi i da orca i slična udrooženja reagooju po zahtevima ljoodi koji mogu da boodu potencijalno napadnooti..........zato i postoji ono čipovanje pasa....

Ne bas naprotiv . Psima nije mesto da slobodno setkaju gradom. Ali naravno najkrivlji u svemu ovome su vlasti u ovom slucaju Beograda mada i u drugim gradovima je slicno.
Takodje i sto se tice vlasnika pasa treba maximalno poostriti zakone pa ce svako pre nego sto nabavi psa prvo dobro razmisliti da li je sposoban za tu obavezu.Recimo u zgradi ima jedna devojka koja ima toliko agresivnog psa da je to nesto strasno.Vec par puta je napadao ljude a jednom klincu je malte ne otkinuo ruku. Pa iskreno da sam otac tog klinca istog trena bi gazdaricu odvalio od batina a psa joj ubio. (Eto sada necu brisati post) Jedno je kada je zivotinja izazvana pa napadne u samoodbrani s tim sto u tom slucaju taj pas te nece ujesti to je 100%, a drugo je kada te napadne iz cista mira i takve pse treba eliminisati a ostale treba skloniti sa ulice u razna prihvatilista ili vec naci neko resenje za njih.
mozda, ali zar ne mislis da je taj problem potrebno resiti humano? a ne istrebljenjem svih. cinjenica je da se svi od jednom ne mogu skloniti sa ulice na prihvatljiv nacin.

nisam za preuzimanje zakona u svoje ruke.

svakako da se agresivne jedinke moraju ukloniti, ali takodje se moze lepo odrediti koji su psi stvarno agresivni, a koji ne. ljudi, deca cesto ce reci da nicim nisu provocirali psa, sto je nekada tacno, ali nekada nije i rezultat je neznanja o ponasanju prema zivotinjama.

ps. cini mi se da ti je predhodni post bio malo drugaciji, ali necemo cepidlaciti.

mozda, ali zar ne mislis da je taj problem potrebno resiti humano? a ne istrebljenjem svih. cinjenica je da se svi od jednom ne mogu skloniti sa ulice na prihvatljiv nacin.

nisam za preuzimanje zakona u svoje ruke.

svakako da se agresivne jedinke moraju ukloniti, ali takodje se moze lepo odrediti koji su psi stvarno agresivni, a koji ne. ljudi, deca cesto ce reci da nicim nisu provocirali psa, sto je nekada tacno, ali nekada nije i rezultat je neznanja o ponasanju prema zivotinjama.

ps. cini mi se da ti je predhodni post bio malo drugaciji, ali necemo cepidlaciti.

Da u prethodnom postu sam napisao da sam imao licno iskustvo da me ujede pas i to iz cista mira. Znaci opusteno sam prosao pored tri psa koje cak nisam ni pogledao i kada sam ih prosao jedan me je od pozadi ujeo za nogu.Inace nisam bio jedini koji je imao to zadovoljstvo od tog malog copora. Isti taj coporcic vise nije medju zivima.
Takodje sta je provociranje psa.Pre par dana gledam u Tosinom Bunaru ima isto neki copor i neka zena potrcala za autobusom i ovi za malo da je rastrgnu. Da ljudi sa stanice nisu pritrcali ko zna sta bi bilo. Znaci provocirala ih je sto je potrcala? Ne sme ni da se potrci zbog njih.

alal, koji je tvoj savet?
savet u smislu - sta ciniti ako pas krene da laje na vas ili, daleko bilo, krene da napada (bez povoda)?
jao brrrrrr sva sam se najezila :neutral:

Pa savet ti je da ne bezis posto si tek onda gotova vec da se okrenes ka njima i krenes na njih. Tako su ti najvece sanse. Mada ako je copor u pitanju onda najbolje ako ima neko drvo u blizini pa skaci na njega ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back