Antropologija: Kastaneda

sanjaci se moraju namamiti :-) kazes im npr. da ce ih sve zenske obozavati kada postanu mocni (sto moze ali i ne mora da znaci) mamis ih bogatstvom i tako nekim prizemnim stvarima.meni se to ne svidja ali tako mora zato sto sa njima drugacije ne moze.

od ono malo sanjaca sto sam upoznao(jedan je moj drug) video sam sledece zajednicke karakteristike:kao mali imali su nocne more pa su morali da nauce da knntrolisu svoje snove.ali prvi neprijatelj na putu ratnika je strah.zato se desava da oni odbace ono sto postignu jer u jednom trenutkn pocnu da dozivljavaju nesto sto oni opisuju kao zivotinski strah jer im se desava da se probude a da ne mogu da pomeraju telo pa shvate da jos sanjaju i tako neke divote :-) ko tu poklekne cao zdravo ratnice,nikad vise ne nastavlja.ali ostaju mu izuzetno zivi snovi i ono malo moci sto je sakupio do tad.

taj moj drug je izgleda odustao jer jednostavno ne zeli da prica samnom o onome sto je sanjao.samo kaze da je bilo strasno i menja temu.ako se ne secas da li si sanjao lucidne to znaci da si ili sanjac malog nivoa ,ustvari ti jos nisi ni prvi nivo hehe ,ili znaci da si tragac .a i u tom slucaju si noob :-) jer prvi nivo tragaca je njegov prvi lucidni san.barem je takav slucaj bio samnom.

imas u putu u ixtlan mnogo korisnih a krajnje obicnih i naizgled jednostavnih tehnika.jedna se tice kontrole snova.probaj nemas sta da izgubis samo mozes da dobijes.ja sam odmah probao i nisam se pokajao :-) a poceo sam pre jedno 2 meseca

Evo me registrovah sa na forumu jer me je upravo ova tema zainteresovala.
Pocinjem sa citanjem Castanede, imam sve njegove knjige u elektronskom obliku osim "Magije pokreta".
Da li bi neko bio ljubazan da mi je posalje na mail?
Pozdrav i nadam se da cu kako vreme bude odmicalo postajati sve ravnopravniji sagovornik na ovoj zanimljivoj temi!

vladimirko, i ja sam sa neta skinuo sve njegove knjige osim te. Vrlo moguce da uopste nije ni postavljeno na net. Ne mora se citati po redu samo se potrudi da prvo procitas Ucenje don Huana. Ipak je to njegova prva knjiga. Posle toga - voljno! :)

ama pitam te da li si ikada bio svestan da sanjas dok si sanjao.sanjas i svestan si da je to san...
Ја сам имала луцидне снове пуно пута и нису били повезани с ноћним морама. Мој проблем је други: ти луцидни снови су се догађали случајно, сами од себе, а требало би да могу да из изазовем својом вољом, свесно. То се може постићи вежбом, али мени недостаје дисциплина. Никад од мене беспрекоран ратник. Његове две најважније особине су самодисциплина и стрпљење. Немам ни једно ни друго.

@Vladimirko
Боље ипак читај редом. Биће ти јасније шта се збива. Неки су појмови објашњени у ранијим књигама, па их онда нећеш разумети ако читаш од позади.

Ја сам имала луцидне снове пуно пута и нису били повезани с ноћним морама. Мој проблем је други: ти луцидни снови су се догађали случајно, сами од себе, а требало би да могу да из изазовем својом вољом, свесно. То се може постићи вежбом, али мени недостаје дисциплина. Никад од мене беспрекоран ратник. Његове две најважније особине су самодисциплина и стрпљење. Немам ни једно ни друго.

@Vladimirko
Боље ипак читај редом. Биће ти јасније шта се збива. Неки су појмови објашњени у ранијим књигама, па их онда нећеш разумети ако читаш од позади.

a ja sam cuo od nekoga da se na pojavljivanje lucidnih ne moze uticati, vec da nam ih Duh daje po nekom njegovom redosledu...to znaci da ti ne nedostaje disciplina.
sto se tice redosleda citanja , procitao sam negde da tragaci treba da citaju od poslednje ka prvoj a sanjaci od prve knjige ka poslednjoj.poslednja je najprizemnija.prvu nisam citao i nemam ni zelju.prva dovodi ljude u zabludu da su za magiju potrebne razne "travke" :drunk: .a u stvari one su potrebne samo zadrtim sanjacima kakav je Kastaneda bio.

То се може постићи вежбом, али мени недостаје дисциплина. Никад од мене беспрекоран ратник. Његове две најважније особине су самодисциплина и стрпљење. Немам ни једно ни друго.

Kakvo grozno samosažaljenje. Fuj.To je ono što don Huan zove prepuštanjem. To se i meni dešava, zato te sad kao malo kritikujem :) Uočiti slabosti i vezanosti je već pola obavljenog posla. Ovo se zove govor samosažaljenja.

“Čovek od znanja je svaki onaj čovek koji je istinski išao kroz teškoće što su iskrsavale pred njim na putevima ovladavanja znanjem”, rekao je. “To je, pre svega, čovek koji je, bez ikakvog posrtanja ili žurbe , dosegao toliko koliko je god mogao u otkrivanju tajni svoje unutrašnje moći.”

don Huan

ili štono kažu Budisti „Padni sedam puta, ustani osam puta.”

Dok sam sređivao svoje beleške, otkrio sam da je još jedna tema koju je Karlos naglašavao u svojim govorima, bila koncept rekapitulacije. Isticao je da je to vežba kojoj čarobnjaci posvećuju većinu svog vremena.
Jedanput je naglasio da uprkos energetskom iscrpljivanju kome smo izloženi kroz socijalne interakcije, svi mi imamo izbor, zato što nam zapečaćena priroda naše svetlosne konfiguracije omogućuje da ponovo započnemo od nule u bilo kom trenutku i da tako obnovimo svoju celokupnost.
“Nikada nije kasno,” rekao je. “Dokle god smo živi, uvek postoji način da se pobedi bilo koja vrsta blokade. Najbolji način da povratimo svetlosna vlakna koja smo izgubili je da pozovemo našu energiju nazad. Najvažniji deo je preduzeti prvi korak. Za one koji su zainteresovani da sačuvaju i povrate svoju energiju, jedini dostupan način je rekapitulacija.”
“Čarobnjak zna da ako ne krenemo u potragu za svojim utvarama, one će doći po nas. Zbog tog razloga on ništa ne ostavlja nerazrešenim. On prepričava svoju prošlost, u potrazi za magičnim spojem – tačnim trenutkom u kome je bio uvučen u nečiju sudbinu – i usmerava svu svoju koncentraciju na tu tačku razmrsujući čvorove namere.”
“Čarobnjaci kažu da mi živimo svoj život sa distance, kao da je on skup sećanja. Provodimo život pogrbljeni, povređeni nečim što se desilo trideset godina ranije, noseći teret koji više nema nikakvog smisla. ‘Ne mogu to da oprostim!’ vrištimo, ali to nije istina, mi sami sebi ne možemo da oprostimo!”
“Emocionalne veze koje uspostavljamo sa ljudima su kao ulaganja koja činimo usput. Moramo biti potpuno ludi da bi napustili i odbacili svoje nasleđe na takav način!”
“Jedini način na koji možemo ponovo postati potpuni je da pokupimo ta ulaganja usklađujući sebe sa svojom energijom tako da uklonimo težak teret osećanja. Najbolji način da to izvedemo koji su otkrili čarobnjaci je da se setimo događaja naše lične prošlosti dok ih potpuno ne rezimiramo. Rekapitulacija vas izvlači iz prošlosti i prebacuje u sadašnjost.”

Armando Tores, "Susreti sa Nagualom"

Што се тиче рекапитулације, то радим. И у праву си да је то супер ствар. Сећам се да је у једном моменту дон Хуан рекао нешто као: "Гомилу ђубрета покупи светлосно биће док пролази кроз живот". Ем враћаш енергију, ем се ослобађаш тог ђубрета. Верујеш ли ми да сам месецима рекапитулирала бомбардовање и сва осећања којима сам реаговала на та дешавања.

Али говорили смо о луцидним сновима. Очито имам нешто мало талента чим ми се такви снови дешавају сами од себе. Али иако знам поступак за вежбање "сањања", ја не могу да натерам себе да обавим припремне радње пре него што заспим. Немам дисциплине. И тако већ годинама.

Back