Antropologija: Kastaneda

О књигама Карлоса Кастанеде сам чула углавном похвале, али ја са прве двије (''Учење Дон Хуана'' и ''Одвојена стварност'') нисам нешто нарочито одушевљена.
Боље речено, нисам схватила поенту читања тих књига...
Јесу ли остале књиге занимљивије?

Да ли је тачно да је читање његових књига као дрогирање без наркотика? То негдје прочитах...:think:

probaj sa aktivnom stranom beskraja!
 
О књигама Карлоса Кастанеде сам чула углавном похвале, али ја са прве двије (''Учење Дон Хуана'' и ''Одвојена стварност'') нисам нешто нарочито одушевљена.
Боље речено, нисам схватила поенту читања тих књига...
Јесу ли остале књиге занимљивије?

Да ли је тачно да је читање његових књига као дрогирање без наркотика? То негдје прочитах...:think:
Tačno je da su njegove knjige poput droge ali vidi to se negleda tim očima...naime, tu se misli da Kastaneda dotiče osetljiva pitanja koja čovek prikriva sam od sebe.
Mogu reći sledeće...ne može se početi ozbiljnije povezivanje ukoliko nisu pročitane Put u Ixtlan, Moć tišine, Priče o moći i Unutrašnji oganj....naravno i sve to biće uzaludno jer čitalac je samo čitalac koji ne primenjuje to što u kjigama piše tako da neće moći doživeti u sebi pravu vrednost knjiga koje je pročitao.

Mnoge deonice u raznim knjigama ukoliko čitalac ponovo i ponovo pročita imaće utisak da to prvi put čita...naravno mislim npr pročitaš pre pet godina knjigu pa istu pročitaš ovih dana i otkriješ kako nisi čitao tu knjigu ili pak može se dogoditi da tražiš nešto što si pročitao nekad davno pa pročitaš sve knjige ponovo i uopšte ne nađeš to što si očekivao,,,(da bre,,,je sam pre par godina pročitao sve knjige ponovo da bih našao gde je pisalo da saveznici žive od 300 do 400 godina i pritom sam bio totalno siguran da je to pisalo a toga uopšte nije bilo)
 
http://trosjed.net.hr/ekipa/kundalini/blog/4753236/

"Pratim ovu diskusiju o Kastanedi i ne mogu da se iznova ne zacudim neverovatnoj ljudskoj osobini da se prosudjuje i presudjuje o stvarima samo na osnovu rekla-kazala. Kastaneda ovo, Kastaneda ono... Zamislite nekoga ko nikada nije vozio bicikl ali je o tome procitao literaturu koju su uglavnom napisali oni koji takodje nikada nisu vozili bicikl, pa je nakon dubokoumnog razmisljanja doneo genijalne zakljucke: 'Biciklizam je najveca glupost!' - ili - 'Biciklizam je najbolja stvar na svetu!'
Sam Kastaneda na vise mesta govori da su stvari koje opisuje u svojim knjigama potpuno razumljive jedino kada se prakticno iskuse - jednostavno radi toga sto direktno opažanje energije ('videnje') nema paralelu u nasem svakodnevnom iskustvu te ga sa njim ne možemo porediti a upravo to cine svi ovi bajni kriticari, i pozitivni i negativni.Dakle, ako npr. neko nikada u životu nije video boje jer je daltonista kako taj može biti siguran da zna nešto o tome na osnovu onoga sto mu pricaju oni koji ih vide? Takvome mozete do kraja vremena opisivati predivan svet boja uzalud.
Eto, ja sam citao Kastanedine knjige preko 15 god. i bio ubedjen da sam sve shvatio i da sam poseban. Medutim u svetu svakodnevice sam bio isti shupak kao i ranije a mozda cak i gori.
Jednoga dana sam setajuci ulicom naisao na ulicnog prodavca knjiga i spazio Kastanedinu knjigu 'Magija Pokreta.' Kupio sam je i procitao i bio sam fasciniran i naravno, nisam mrdnuo ni malim prstom da makar pokusam sa izvodjenjem nekog od pokreta (najzad da 'uzjasem taj bicikl' he, he, he...)
Posle nekog vremena dogodile su mi se velike nesrece u privatnom zivotu, razvod, gubitak posla,depresija, svi moguci problemi... Sada, sa ove vremenske distance, znam da je to bio pravi blagoslov sudbine (ili Duha) jer su me te nevolje naterale da se setim knjige i iz nje u ocajanju zapocnem uciti pokrete tenzegriteta ne bih li sakupio snagu da izadjem na kraj sa naizgled nepremostivim preprekama.
Svakako, na pocetku je to islo veoma tesko i mucno, ali nakon kraceg vremena vezbanja, iznenada sam poceo da osecam kako celo moje telo vibrira,kako kroz njega struji nekakva sila nalik elektricitetu ili kao kad lisce susti u krosnji drveta pod naletima vetra.Ta sila je prosto isijavala iz mene - u pocetku slabašno,a kako sam nastavio sa redovnim vežbanjem, to zracenje je bivalo sve intezivnije dok napokon nisam postao potpuno sposoban da jasno doživim sebe i svet kao energetska polja.Zaista,magijski pokreti su me doveli do spektakularnih stanja svesti i snage tako da sam mogao da se uverim kako Kastaneda i don Huan ne pricaju izmisljotine.Ta praksa mi je donela neophodnu energiju pomocu koje su se srusile barijere koje nas sprecavaju da dozivimo sebe kao cistu energiju, kao jedno malo sunce.Mogu da kažem da sam dosao do licne potvrde kako je kljuc za budenje ove svesti naša pažnja koja je nasilno, od strane Letaca, žestoko usredsredena na usko podrucje kosmicke vibracije koju zovemo ovaj svet svakodnevnog života.Vrednost tenzegriteta je u tome što on na cudesan nacin rusi tu usredsredjenost i preusmerava našu totalnu pažnju u podrucje gde smo sposobni da primecujemo energiju i - Letace.
Tako sam, sa jacanjem te percepcije, poceo da ih primecujem i mogu reci da je to bilo najjezivije iskustvo u mom dotadasnjem zivotu,gore od najstrasnijeg horor filma.Na srecu, posle kraceg vremena sam postao sposoban da vidim kako je svo to zastrasivanje samo iluzija.Naime,jedne veceri,kada sam legao da spavam i vec bio u polusnu,zacuo sam jezive i neljudske zvuke od kojih se ledi krv u zilama.Odmah potom sam ga ugledao: crna amorfna senka Letaca koja se preteci ustremljuje ka meni.Bilo je to vec po ko zna koji put da mi se to desava i ja bih uvek cvileo i uvijao se kao crv umiruci od straha, ali tog puta mi je iznenada sve preselo i pomislio sam da je bolje i umreti nego da skoro svake veceri trpim takvo maltretiranje.Naljutio sam se i okrenuo prema Letacu usmerivsi svu svoju paznju na njega spreman da umrem.Osetivsi moj bes i resenost da se suocim sa njim, Letac se zaustavio na trenutak a onda je ispustio neopisivo zastrasujuci urlik.Ja sam ga oponasao pa sam i ja urlikao na isti nacin, nemilosrdno ga gledajuci pun gneva. Onda sam osetio da se Letac totalno zbunio i cak uplasio,i odjednom je postao samo bleda i bezopasna senka bez ikakve snage. Tada sam spoznao da oni u nasem umu samo vesto stvaraju iluziju,tako sto uzimaju oblik nasih najgorih strahova.Obrt situacije mi je postao veoma smesan: prvo sam ja
bio prestravljen pa sam urlao kao budala, a onda je on postao preplasen i poceo da se povlaci.To je bilo veoma slicno psu koji laje i juri za nama dokle god bezimo, a kada se mi okrenemo i pojurimo njega on podvije rep pa bezi.Misleci o tome poceo sam da se smejem i smejao sam se dok me nije zaboleo stomak i dok mi suze nisu krenule na oci. Kad sam se smirio, osvrnuo sam se: Letaca nije bilo nigde na vidiku.
Susret i okrsaj sa Letacima ocekuje svakoga ko ozbiljno pocne da se bavi tenzegritetom ili bilo kojom drugom disciplinom koja povecava svest i percepciju, zato sto Letaci odmah primete da ih covek vidi pa onda navale na njega kako bi ga preplasili i strahom naterali da odustane od povecavanja svesti.To rade zbog toga sto oni znaju da kada covek postane sposoban da ih vidi, onda on moze i da se zastiti od njih i otera ih. Ne mozemo se braniti od onoga sto ne vidimo.
Zbog ovakvih neprijatnih iskustava, Kastaneda kaze da 'staza ratnika nije za svakoga' i da je potrebno imati 'muda od celika' da bi se tom stazom islo.

Stalker"
 
- - - - - - - - - -

Trenutno sam u fazi preispitivanja castanedinog ucenja. Prvi put nakon dosta godina ozbiljno sumnjam u pricu o slobodi. Jako puno je univerzalnih istina u njegovim knjigama, a uvjerih se i da magični pokreti djeluju. Al dal taj put vodi u slobodu ili mozda nesto zlokobno

Izgleda da ima svako svoj put do slobode, samo alati koji se koriste su isti, ali ovisi o pojedincu kakav je put, u slobodu ili nesto zlokobno.

Zlo ima svoju ulogu u ovome i sluzi da te zarobi ili oslobodi, zlo kao i dobro su iskustva.
 
Dali zna netko kakva je razlika kontaka s anorganskim bicima, jedna preko snova, druga preko jave?
Kad na prijmer, ako ta bica predju u ovu realnost, imali to kakve koristi, ili je bolje drzati kontakt ako uopce preko snova?
 
Svi su putevi isti.
Ni jedan ne vodi nikamo.
Svi oni vode kroz šikaru, u šikaru i van šikare.
Ima li taj put srce, to je jedino pitanje.
Ukoliko ima, tada je dobar... ukoliko ga nema tada nije ni od kakve koristi.
Oba puta ne vode nikamo, samo jedan ima srce, a drugi ga nema.
Putovanje jednim prava je radost; sve dok ga sijediš bit ćeš jedno s njim.
Zbog drugog ćeš proklinjati svoj život.
Jedan te čini snažnim, drugi ti snagu oduzima.

Karlos Kastaneda
 
flieger.jpg

to bi trebala biti ta slika od letaca koju je snimio prijatelj od kastanede...
 
Samo da upozorim sve da je prevod za Unutrasnji Oganj jako los, i da je bolje da citaju original na engleskom...ovaj retard Milos Komadina nema veze sa mozgom, i ima milion gresaka...molim samo boga da je ovo jedina koju je prevodio, ne smem ni da pogledam sad, ali provericu...kakav idiot.
 
Pa ne radi se samo o terminima, nego o kompletnim recenicama, ima sirovih i prostih gresaka (npr. umesto "poznatog" pise "nepoznatog") ali i onih gde se totalno promasuje smisao, covek uopste ne kapira sta je htelo da se kaze, i onda prevede kao idiot..to ne sme da se desava, one koji ne znaju dovoljno ce u najmanju ruku da zbuni, a vrlo moguce i odvede u pogresnom smeru...izdavaci ne kapiraju da ovakve stvari ne moze da prevodi bilo ko, mora da je kolko tolko u materiji...fala bogu da mu je ovo jedina, ali ovo definitivno mora opet da se prevede i izda.
 
Poslednja izmena:
Jel procitao neko knjigu ili zna bilo sta vise o njoj, zove se "Bitka Za Neznano", autor navodno Kastaneda, izdata je 1986-e na slovenackom...izgleda da je nekakva zbirka prica iz nekoliko knjiga, ali nisam siguran....ne znam da li ima bilo sta u njoj sto nema u ostalim knjigama.
 
Krajnji cilj toltečkog učenja

Hajde da malo pišemo o krajnjem cilju toltečkog učenja.

Krajnji cilj toltečkog učenja je da prolete pored nekakvog orla koji valjda jede svest, i da tako sačuvaju svest i žive "večno" koliko sam shvatio.

“To je krajnji cilj rekapitulacije: napraviti duplikat, i biti spreman za odlazak. Ne morate biti čarobnjak kako bi ste shvatili važnost svega ovoga. Umreti u bedi je očajan način umiranja. S druge strane, imati duplikat koji će te ponuditi Orlu vam garantuje da će te biti sposobni da nastavite dalje.”, kaže Kastaneda u „Susretima sa Nagualom“, Armanda Toresa.

Odavno sam odustao od tog cilja.

Ono što me zanima je biti ovde i sada.

...

Near dawn, the assistants made an enormous spiral with embers from the fire. Don Melchor came to me and told me i should look at the spiral until Xolostoc (the devil) revealed himself to me.

Malo niže, pomoćnici su načinili ogromnu spiralu od žara iz vatre. Don Melhor mi je prišao i rekao da treba da gledam u spiralu dok mi se ne prikaže Ksolostok (Xolostoc).

...

Rekapitulaciju sam radio, ali posle ovog „sitnog propusta“ koji sam video u prevodu knjige "Susreti sa Nagualom", Armanda Toresa, pitam se da li bi ikad više trebalo to da radim.

...

"Bog je apsolutni duh,to jest on je čista suština koja sebe pretvara u predmet ali u tome predmetu opaža (sagleda) samo samu sebe,ili ta se suština u svom postajanju nečime drugim prosto naprosto vraća u samu sebe i samoj sebi je jednaka.
Bog je prema momentima svoje suštine:

1.apsolutno sveti-ukoliko je on prosto naprosto u sebi opsta suština

2.apsolutna moć-ukoliko ostvaruje ono sto je opšte i u tome opštemu odražava ono što je pojedinačno ili on je večiti tvorac univerzuma

3.mudrost-ukoliko je njegova moć samo sveta moć

4.dobrota-ukoliko onome sto je pojedinačno ostavlja da u svojoj stvarnosti čini što mu je volja

5.pravičnost-ukoliko on to što je pojedinačno večito vraća u ono što je opšte

Zlo je otuđenje od Boga ukoliko se ono što je pojedinačno po svojoj volji odvoji od onoga što je opšte i u isključivanju od njega stremi da bude apsolutno za sebe.Ukoliko je priroda konačnog slobodnog bića to da se reflektuje u toj pojedinačnosti,valja je smatrati kao zlu."

Hegel

...

„Ko se gubi u apstrakcijama nalik je životinji koju zao duh vodi sprženim poljima oko kojih se zelene lepi pašnjaci." (Gete)

...

Šta vi mislite o ovom?
 
PUT I CILJ

Ostvari stanje krajnje praznine,
ostvari stanje potpunog mira,
stanje iz kojeg se sve stvari oblikuju,
stanje u koje se sve stvari vraćaju.
One rastu i napreduju u svijetu,
a zatim se vraćaju praizvoru.

Povratak i praizvor znači mir,
znači vratiti se svojoj vječnoj sudbini.
Preuzeti svoju vječnu sudbinu znači prosvjetljenje.
Tko ne zna svoju vječnu sudbinu boravi u mraku.
Prosvjetljenje znači razumijevanje,
razumjevanje znači velikodušnost,
velikodušnost znači sveprisutnost,
sveprisutnost znači živjeti u skladu s prirodom.
Biti u skladu s prirodom znači biti u skladu s Taom.
Biti u skladu s Taom znači besmrtnost.
Za takvog nema više patnje.

Lao Ce

...

„Ne moraš da tragaš daleko odavde:
Najviša nebesa šta mogu pomoći?
Ovde, baš u tom sastojku bića,
U svome telu, naći ćeš početak i kraj.”

ovo je valjda Buda rekao.
 
Near dawn, the assistants made an enormous spiral with embers from the fire. Don Melchor came to me and told me i should look at the spiral until Xolostoc (the devil) revealed himself to me.

Malo niže, pomoćnici su načinili ogromnu spiralu od žara iz vatre. Don Melhor mi je prišao i rekao da treba da gledam u spiralu dok mi se ne prikaže Ksolostok (Xolostoc).

...

Rekapitulaciju sam radio, ali posle ovog „sitnog propusta“ koji sam video u prevodu knjige "Susreti sa Nagualom", Armanda Toresa, pitam se da li bi ikad više trebalo to da radim.

...

našao sam objašnjenje ovog koje me je smirilo.

“I thought you were devil worshipers of
some sort, masquerading as Christians.”
Don Melchor laughed a great deal and said they’d put on that particular show to
help me break loose of my moorings and that they’d based it on my morbid and
ritualistic personality.
“You’ll see,” he said. “Your initiation ritual had much more depth to it than you
can remember at this moment. That night we used your fear to propel you into dreaming,
and it worked!
In the ritual, I told you to find Xolostoc. I was sure you wouldn’t even know the
meaning of that word but that you’d intuit it. The important thing was the shock it gave
to your body, and that went very well; we achieved our goal.”
“What do you mean by that?” I asked.
“We were looking to put you in the state of total awareness and there is nothing
better than fear to achieve this. Once the ritual acts and the power plants had opened you
up you were ready to enter into the other world, but you needed one final push. That was
when I told you to look at the fire, remember?”
I was able to recall the scene vaguely, as if it had been part of a dream.
“That kind of rite serves to open the apprentice. The use of power plants, more
than fear and the anticipation caused by the ceremony, produces the movement of the
assemblage point; it takes one to the magic world directly, without the need for
preliminary steps.”

The Secret of the Plumed Serpent
Further Conversations with Carlos Castaneda
Armando Torres

 
Pozdrav Wirdz,

Kada sam prevodio knjigu Armanda Toresa "Susreti sa Nagualom", ta rečenica u kojoj se spominje đavo mi je bila problematična. Znao sam da u drevnoj toltečkoj nauci uopšte ne postoji pojam zla ni đavola! Ništa nisu znali o tim judeo-hrišćanskim pojmovima. Zato sam pretpostavio da je neko mimo volje autora ubacio taj tekst u zagradama gde se Xolostoc prevodi kao "Đavo". No, sad vidim iz citata koji si gore naveo da je to bio samo trik učitelja da zaplaši učenika opterćenog pojmovima dobra i zla koji su usađeni njegovim rimokatoličkim vaspitanjem. Inače, nisam ni znao da postoji još jedna knjiga Armanda Toresa...
 
pozdrav.

ima još nešto.

„zvrčkica“

mislim da u knjizi:

The Secret of the Plumed Serpent
Further Conversations with Carlos Castaneda
Armando Torres

postoji jedna mala „zvrčkica“.

kaže kastaneda toresu:

"What I’d like you to do is go to the world of the ancient seers and ask them a
series of questions. I’ll prepare a list later and give it to you.
But you must take care,” he went on, “because they are wicked sorcerers, dark
and living in a permanent state of war, and they will try to kill you. To survive, you’ll
have to offer them something that interests them. Making them listen will be your only
chance of escaping in one piece."
"And what can I offer them?” I asked, trying to hide my fear.
"They are only interested in expanding their egos. They are so full of selfimportance
that they have focused all their evil deeds of sorcery on that particular goal,
entering worlds of a nature that makes them seek at any cost the type of energy that is
most suitable for supporting their insatiable egos.
To attract their interest, you must offer them something that inflates their selfimportance
to unimaginable levels. Something like a cult, which would be guaranteed to
nourish it. You must convince them that they will gain more by letting you go than
keeping your energy.
Promise them a reportage in which they and their stories will play central part. If
you succeed, you might come to an agreement with them."
"Why in the form of a cult?” I asked. “Is there no other way?”
"Yes,” Carlos replied. “Letting yourself be caught!
Those sorcerers have developed the morbid aspects of their personalities, such as
the taste for ritual, fixations, devotion and self-pity. Their character has a tendency
towards what might be described as ‘mystical’; it is their desperate attempt to restore
their unity.
The only way to win their favour is to present them with edifices even more
morbid than those they already worship, so that they see the momentary sacrifice of
energy as an investment that will disproportionately enhance their future possibilities.
Ritual and religious behaviour is the only way to produce the amount of energy those
aberrations require in order to achieve their dark goals."

kasnije, tores upoznaje izvesnu grupu, koju je, valjda, jako zavoleo.

maybe something to think about...
 
“To je krajnji cilj rekapitulacije: napraviti duplikat, i biti spreman za odlazak." Kastaneda

počeo sam rekapitulaciju da radim možda pre oko deceniju.
nisam je radio neko vreme, možda nekad ponovo budem.
ali ne zato da bih pravio duplikat i odleteo negde u svemir, nego da bih se opustio i rasteretio.
kao što napisah, ono što me zanima je biti ovde i sad.
možda mi nije jasna ta ambicija odletanja u svemir.

možda svako treba da se zapita šta zaista želi.
da li želi da sačuva svoju individualnu, subjektivnu svest, „večno“.
meni to liči na budženje ega, „večno“. (pogledati prethodni post na ovoj temi, kastanedine reči.)

možda sam više naklonjen istoku.
 
Za mene - krajnji cilj je da budem najbolja što mogu.
Najbolja verzija mene-zavisi od sakupljene/rasute energije.
Živim po tom učenju, ne pričam sa ljudima o tome, sem sa pobratimom (koji isto ide stazom ratnika).
Nije mi cilj da prevarim "Orla".
 
Dali zna netko kakva je razlika kontaka s anorganskim bicima, jedna preko snova, druga preko jave?
Kad na prijmer, ako ta bica predju u ovu realnost, imali to kakve koristi, ili je bolje drzati kontakt ako uopce preko snova?

Razlika je sto su tad mnogo mocniji, i mogu da se koriste kao "saveznici", ali to nikom ne treba osim ako mu nije sudjeno, tako da kontakt samo preko snova, a najbolje nikakav, zavisi sta koga zanima.

- - - - - - - - - -

Krajnji cilj toltečkog učenja

Hajde da malo pišemo o krajnjem cilju toltečkog učenja.

Krajnji cilj toltečkog učenja je da prolete pored nekakvog orla koji valjda jede svest, i da tako sačuvaju svest i žive "večno" koliko sam shvatio.

“To je krajnji cilj rekapitulacije: napraviti duplikat, i biti spreman za odlazak. Ne morate biti čarobnjak kako bi ste shvatili važnost svega ovoga. Umreti u bedi je očajan način umiranja. S druge strane, imati duplikat koji će te ponuditi Orlu vam garantuje da će te biti sposobni da nastavite dalje.”, kaže Kastaneda u „Susretima sa Nagualom“, Armanda Toresa.

Odavno sam odustao od tog cilja.

Ono što me zanima je biti ovde i sada.
...

Rekapitulaciju sam radio, ali posle ovog „sitnog propusta“ koji sam video u prevodu knjige "Susreti sa Nagualom", Armanda Toresa, pitam se da li bi ikad više trebalo to da radim.

Nisam razumeo sta je problem u rekapitulaciji, i "posle cega" ne znas da li to opet da radis?

Inace biti "ovde i sada" ne odudara od tolteckog ucenja, nego je u stvari sastavni deo, a ko odustane od slobode, odustao je od sebe.
 
možda svako treba da se zapita šta zaista želi.
da li želi da sačuva svoju individualnu, subjektivnu svest, „večno“.
meni to liči na budženje ega, „večno“. (pogledati prethodni post na ovoj temi, kastanedine reči.)

možda sam više naklonjen istoku.

Svako sigurno treba da se zapita sta zeli. A pitanje je prosto, da li zeli da zivi, ili da umre, tj. da li da bude svestan, ili ne.

Imati zelju da se zadrzi svest sigurno nije "budzenje ega" =) Naprotiv, da bi uopste imao sansu to da uspes, potrebno je da se ega oslobodis, tako da je to oksimoron ;)

- - - - - - - - - -

Za mene - krajnji cilj je da budem najbolja što mogu.
Najbolja verzija mene-zavisi od sakupljene/rasute energije.
Živim po tom učenju, ne pričam sa ljudima o tome, sem sa pobratimom (koji isto ide stazom ratnika).
Nije mi cilj da prevarim "Orla".

Ne radi se ni o kakvom varanju. Radi se o energiji, i tome ko je sta uradio sa sobom u toku zivota...smesno je pomisliti da takva jedna sila moze da se vara :mrgreen:

Radi se o slobodi i zadrzavanju svesti posle odvajanja od fizickog tela.
 
Svako sigurno treba da se zapita sta zeli. A pitanje je prosto, da li zeli da zivi, ili da umre, tj. da li da bude svestan, ili ne.

a jel može nešto između?

15977413_1177124189069205_6381035840687665417_n.jpg


ovako nešto?

...

„Nemoj birati: budi samo u sredini. U sredini je Istina. Na jednoj strani je zivot, a na drugoj smrt; ova energija, koja ide sredinom, koja ide izmedju, je Istina. Nikada nemoj birati jer biranje znaci izbor jedne strane na stetu druge. Biti u sredini znaci biti oslobodjen biranja. Ti ces se tako lisiti svih nepotrebnih stvari. Kada nisi okrenut izbirljivosti, ti vise neces patiti. Covek je ojadjen samo zbog mogucnosti izbora. Zato nemoj birati. Samo budi!

To je zaista tesko, izgleda nemoguce – ali vredi pokusati. Uvek kada imas dve mogucnosti, pokusaj da budes u sredini. Malo po malo ces doziveti taj osecaj, taj “ukus”.Kada jednom budes spoznao osecanje bitisanja u sredini, ( a to je jedna veoma delikatna stvar :nesto najfinije u zivotu), kada jednom to budes osetio, nista te vise nece moci uznemiriti, nista ti vise nece donositi patnju. Tada ces bitisati bez pacenja. To je upravo pravo znacenje sanijasa: bitisati bez patnje. Bitisati bez patnje znaci ziveti bez izbirljivosti – zato budi u sredini. Buda je prvi to otkrio, izumeo je svesni nacin da budete uvek u sredini. “

Osho



Imati zelju da se zadrzi svest sigurno nije "budzenje ega" =) Naprotiv, da bi uopste imao sansu to da uspes, potrebno je da se ega oslobodis, tako da je to oksimoron ;)

„A jogiji mogu da nastave sa tvrdnjama da nemaju ego,ali oni ne mogu biti bez ega. Sam njihov process stvara ego. Borba je taj proces. Ako se borite ,morate stvoriti ego. I sto se vise borite,ego ce biti jaci. I ako pobedite u borbi,steci cete vrhunski ego.“

Osho
 

Back
Top