Antropologija: Kastaneda

Sasvim ozbiljno trčanje odradim. Disnje ubrzano,postižem ubrzo:). Trudeći se da upamtim tačno ritam disanja: udah na nos, izdah na usta, količina vazduha i vreme. U glavi mi je blesnulo sećanje na najranije detinjstvo kada sam dišući tim ritmom namerno i ničim izazvano, (osim dečjom radoznalošću) dovodio sebe u stanje "vrti mi se u glavi" . Tako sam to zvao tada. A danas otkrivam danezov opis i moglo bi i tako da se opiše ono što sam tad doživljavao. Sećam se i stroge zabrane od strane majke da praktikujem "vrti mi se u glavi", toliko stroge da sam sve zaboravio:eek:. Do sad. Ali sad znam da dišem:). I pitao bih kad da radim vežbu? Postoje li ograničenja, nešto što se ne sme?

Ako ti se zavrti u glavi onda nisi potrefio pravilan ritam, menjaj ritam, ili trči ponovo dok se dooooobro ne zadišeš, pa pamti taj ritam (kada moraš disati na usta) i onda ga ponovi u stanju morovanja. A najbitnije je da si u glavi posve budan i trezven (po mogućnosti bez misli, ali posve budan i pribran na to što radiš, do stadijuma da ti je pažnja bistra a telo samo radi disanje - to omogućuje da se dugo diše pravilnim ritmom ("dugo" znači par minuta u tom jakom ritmu). Ako ti se zavrti uglavi - ritam ne valja, a ako osetiš strujanje, prne u telu (slično utrnuću, naročito u šakama, unutrašnjoj strani ruku, pleksusu, vrhovima usana i zuba, po obodu očiju, pa čak i sa unutarnje strane nogu - ponekad do te mere da se šake bukvalno nevoljno zgrče - onda je ritam dobar. Na dobrom si puti i ako osetiš ma kakvo strujanje prane u telu, al efekat može biti izuzetno jak, toliko da ne možeš biti apsolutno u nikakvoj sumnji da li si potrefio ritam ili nisi)

Ja lično nisam primetio nikakve negativne efekte, radim je svaki dan po jednom. Efekat je, između ostalog, da prosto za kratko vreme imaš pojačanu svest, kod mene redovno praćena jakim osećajem, da nemam vremena, da mi vreme ističe na ovoj planeti, neki su tako mogli i da probude davno zaboravljena sećanja iz detinjstva.

Ako ti se zavrti u glavi, prekini i probaj drugi ritam, ja se ubacim u fazon kao da trčim i tako dišem (inače sedim nastolici sa rukama ispreplatanih prstiju i spuštenih tako u krilo a neoge prekrštene u gležnjevima (nekada sam dobijao i takvo grčenje mišića nogu, s unutarnje strane da na kratko nisam mogao ni ustati sa stolice.

Često idem na trčanje ali imam vrlo jak tempo. Mislim da i to igra važnu ulogu, jer oponašajući taj ritam disanja nakon 3 minuta sam zaspao. Nakon 15-ak minuta sam se probudio iz vrlo dubokog mraka. Šta je uspeh i cilj te vežbe?

Da, moraštrčati dok se maksimalno ne umoriš (ne - iscrpiš, već ne umoriš, znači može i kratko ali da je toliko intenzivno da doslovno grabiš vazduh punim plućima i dubokim ali brzim udisajima, to je već individualno, zato svako i izaziva aerobnu nestašicu kroz zamor ili trčanje da bi uhvatio svoj lični ritam, jel taj ritam je različit kod različitih ljudi)

Ona ima kumulativno dejstvo (moraš je rediti vrlinski - dug vremenski period, redovno, a ne ostrašćeno, jedan dan deset puta a onda deset dana ništa... i sl.), cirkulaciju i akumulaciju prane (namere) u telu. Dobijaš energiju i bistri ti se svest. Postaješ svestan koliko si nesvestan :mrgreen:, jer na kratko možeš da uporediš svoje uobičajeno stanje svesti, sa tim pojačanim stanjem svesti i kako svest može zapravo da se pojača, kako intenzitet svesti može biti suštinski različit, vidiš da zapravo ljudi u uobičajenom stanju svesti na neki način - spavaju, naš potencijal je puno veći od toga na šta smo svedeni. Takođe usporava ili čak zaustavlja misli, na kratko, daje šansu da dopustiš da ti misli stanu. Spomenuta svesnost o vlastitoj nesvesti, je vrlo tanana, ali nedvosmislena, sve te stvari koje se tiču metafizike su vlro tanane, suptilne, zahtevaju posebnu receptivnost da bi uhvatili kratkih "pet minuta svoje šanse"

Da, moraštrčati dok se maksimalno ne umoriš (ne - iscrpiš, već ne umoriš, znači može i kratko ali da je toliko intenzivno da doslovno grabiš vazduh punim plućima i dubokim ali brzim udisajima, to je već individualno, zato svako i izaziva aerobnu nestašicu kroz zamor ili trčanje da bi uhvatio svoj lični ritam, jel taj ritam je različit kod različitih ljudi)

Ona ima kumulativno dejstvo (moraš je rediti vrlinski - dug vremenski period, redovno, a ne ostrašćeno, jedan dan deset puta a onda deset dana ništa... i sl.), cirkulaciju i akumulaciju prane (namere) u telu. Dobijaš energiju i bistri ti se svest. Postaješ svestan koliko si nesvestan :mrgreen:, jer na kratko možeš da uporediš svoje uobičajeno stanje svesti, sa tim pojačanim stanjem svesti i kako svest može zapravo da se pojača, kako intenzitet svesti može biti suštinski različit, vidiš da zapravo ljudi u uobičajenom stanju svesti na neki način - spavaju, naš potencijal je puno veći od toga na šta smo svedeni. Takođe usporava ili čak zaustavlja misli, na kratko, daje šansu da dopustiš da ti misli stanu. Spomenuta svesnost o vlastitoj nesvesti, je vrlo tanana, ali nedvosmislena, sve te stvari koje se tiču metafizike su vlro tanane, suptilne, zahtevaju posebnu receptivnost da bi uhvatili kratkih "pet minuta svoje šanse"

Pa nije onda neka vežba... Sva ta dostignuća imam i bez nje. :)
Šalim se (za prvu rečenicu), dobra je vežba, samo radi. Sve vežbe za povećanje svesnosti su dobre.

Sa zanimanjem sam pratio ovo što su Karti i Danez pisali o sanjanju slijepih. Da nadodam: ponekad sanjam snove u kojima nema ni traga vizuelnog, npr. u njima čujem neopisivo lijepu muziku i ni jedan drugi osjet ne postoji ili snovi u kojima nastojim iščupati iz grla nekakvu sluz (koju sanjam kada se loše osjećam) – ako uspijem, problem je razriješen. Tu postoje osjeti okusa i opipa.
Najteži i meni potpuno nebjašjivi su snovi u kojima moje tijelo stalno amorfno raste dok ne postane sve, a ja taj rast brojim, riječ je o nezamislivim veličinama, a kada zaboravim broj bude mi teško, jer ne želim iznova. U tom snu imam neko potpuno neobjašnjivo i neopisivo osjetilo.

Ovo sam upravo procitao -

Prava vrednost ljudskog bica ...

...u prvom redu je odredjena time koliko i u kom smislu se oslobodilo svoga Ja.

Albert Ajnstajn

Chova je bio ratnik ...

Hteo bih da pohvalim Ansa,coveku nije proradio ego(meni bi odavno),vec je sve pustio da proklizi...majstore od tebe ima dosta toga da se nauci samo kada ne bi toliko laprdao ...

Inace za tri nedelje mi je operacija,postajem sve vise Bice - Koje - Ce - Umreti,i zanimljivo kako su mnoga sranjca izgubila svoju vrednost ...

Preporucujem svima da imaju zakazanu po jednu potencionalno smrtonosnu operaciju svakog meseca,donosi totalno drugi pogled na stvari :)

Pozz

"Revolver" ću pogledati večeras. Radujem se filmu, zbog načina i reči kojim si preporučio. Prava je vratolomija način na koji sam došao do njega i "sva čuda svakodnevnog života".... "sitna sranjca" su me sprečavala da ga pogledam film, obični film. Ispraviću to.
Zadnji tvoj post nemam hrabrost da komentarišem.....

Inace za tri nedelje mi je operacija,postajem sve vise Bice - Koje - Ce - Umreti,i zanimljivo kako su mnoga sranjca izgubila svoju vrednost ...

Preporucujem svima da imaju zakazanu po jednu potencionalno smrtonosnu operaciju svakog meseca,donosi totalno drugi pogled na stvari :)

Pozz

``....duhovne i fizičke muke čiste podsvest. Kako se to dešava? Jedini način je izdržati muke - znači uzdići se duhom iznad njih, preneti tačku oslonca sa tela koje se muči na duh. Taj prirodni proces se dešava automatski. Čovek koji se muči postaje duhovniji.‚‚

Lazarev

:zag:

"OSHO, MAN’S PARTIAL CONSCIOUSNESS IS A STAGE IN THE GRAND EVOLUTION OF LIFE.
WHAT COULD BE THE SIGNIFICANCE OF HIS VOLITIONAL EFFORTS IN ITS GROWTH?

Evolution is unconscious. No volition is needed, no conscious effort: it is just natural. But once
consciousness evolves, then it is a totally different matter. Once consciousness is there, evolution
stops. Evolution is only up to consciousness; the work of evolution is to create consciousness. Once
consciousness is there, evolution stops. Then the whole responsibility falls upon consciousness
itself. So this has to be understood in many ways.
Man is not evolving now. Since long, man has not been evolving. Evolution has stopped as far as
man is concerned. The body has come to its peak, the human body has not evolved since long.
The most ancient bones and the most ancient human bodies that have been found are not basically
different from our bodies; there is no basic difference. If a human body which is one hundred
thousand years old can be revived and trained, it will be just like yours; there will be no difference at
all.
The human body has stopped evolving. When did it stop? When consciousness comes in,
evolution’s work is over. Now it is up to you to evolve. So man remains static, not evolving,
unless he himself endeavours. Now, beyond man, everything will be conscious. Below man
everything is unconscious. With man a new factor has entered – the factor of awareness, the
factor of consciousness. With this factor, evolution’s work is over. Evolution is to create a situation
in which consciousness evolves. Once consciousness enters in, then the whole responsibility is on
consciousness. So now man will not evolve naturally. There will be no evolution.
Consciousness is the peak of evolution – the last step. But it is not the last step of life.
Consciousness is the last step of evolution – of all animal heritage. It is the last step – the climax, the
peak – but for further growth, it has to be the first step. And when I say that evolution has stopped, I
mean that now an inner effort is needed. Now, unless you do something, you will not evolve. Nature
has brought you to a point which is the last for unconscious growth. Now you are aware; now you
know. When you know, you are responsible.
A child is not responsible for his acts, but an adult is. A madman is not responsible for his acts, but
a sane man is. If you are under an alcoholic intoxicant and you are not behaving consciously, you
are not responsible. With consciousness, with the faculty of knowing, you become responsible for
yourself.
Sartre has said somewhere that responsibility is the only human burden. No animal is responsible.
Evolution is responsible for all that the animal is. The animal is not responsible for anything: man is
responsible. So whatsoever you do will now be your responsibility. If you want to create a hell and
go down, it is up to you. If you want to evolve, if you want to grow and create a blissful state, it is up
to you."

The Ultimate Alchemy vol 2 , Osho

Poslednja izmena:
Neko je ovde trazio video westwood-ske serije...nasao sam je kod rusa na torrents.ru -

http://torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=1643660

...takodje na toj strani imaju dole jos tri linka za ostale delove knjige -

Ovaj link je za seriju muzevnosti -

http://torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=2082767

Brzina skidanja je odlicna,meni bila oko 200 kb,bacio sam malo pogled,na nekom cd-u vezbe radi lik sa refleksima kao usporeni konj :),a na ovom cd-u sa vezbama za seriju muzevnosti,vezbe radi neki superbrzi shaolin majstor ...

Napomena : ima samo jedna zackoljica,registracija na ovaj forum moguca je samo od 6 do7 moskovsko vreme,sto je kod nas od 4 do 5 ujutru,pa ili ostanite budni ili navijte sat ...

Pozz

Neko je ovde trazio video westwood-ske serije...nasao sam je kod rusa na torrents.ru -

http://torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=1643660

...takodje na toj strani imaju dole jos tri linka za ostale delove knjige -

Ovaj link je za seriju muzevnosti -

http://torrents.ru/forum/viewtopic.php?t=2082767

Brzina skidanja je odlicna,meni bila oko 200 kb,bacio sam malo pogled,na nekom cd-u vezbe radi lik sa refleksima kao usporeni konj :),a na ovom cd-u sa vezbama za seriju muzevnosti,vezbe radi neki superbrzi shaolin majstor ...

Napomena : ima samo jedna zackoljica,registracija na ovaj forum moguca je samo od 6 do7 moskovsko vreme,sto je kod nas od 4 do 5 ujutru,pa ili ostanite budni ili navijte sat ...

Pozz

Ja sam se bio raspitivao za to.

A ako si skinuo valjda imaš link za skidanje? Ima li šanse da okačiš negde za skidanje ili da jurimo ruse?

Back