Dragi Ansić!
Ovo što ti se dešava na ovom forumu, već ti se desilo i na Galaksiji i na ucenjedonhuana i desit će ti se opet, ma gdje otišao. Do sada ti ni na jednom forumu nisam rekao ni a, ali drugi jesu. U čemu je pogreška? U tebi ili u nama?
Draga Eva, jednom si napisala da ti se ne sviđa termin ratnik. Draži ti je izraz ˝čovjek od znanja˝. U tome je tvoj problem.
Jer, draga moja Eva, ratnik=učenik, to nije titula, to je naziv za patnika koji iz dana u dan rekapitulira, radi tensegriti, sanja itd., naziv za čovjeka koji potpuno prihvaća sve elemente učenja i izvodi ih iz dana u dan, iz godine u godinu, uz pužev napredak. To je naziv za čovjeka koji se sustavno, stalno, mukotrpno bori protiv svog ega, moja Eva, a možda krajnjeg rezultata nikad ne bude. Ratnik ne odabire: neću raditi tensegriti, meni se ne rekapitulira, ... Takav ˝ratnik˝ neće uspjeti, on će zauvijak ostati čovjek od ega, razmaženo derište.
A Vi bi, dragi Jargijevi, preskočili ovu fazu, Vama se to ne sviđa, Vi bi odmah bili ˝čovjek od znanja˝=majstor. Bez muke. Pa ste za sada samo čovjek, a znanja nema.
˝Sto se zbiva s covjekom koji je na taj nacin porazen, don Juane? Umre li on zbog toga?˝
˝Ne, ne umre. Njegov drugi neprijatelj samo ga onemoguci da postane covjek od znanja; umjesto toga takav covjek se moze pretvoriti u poletnog ratnika ili klauna.˝
I tako, na svakom forumu, cijediš li cijediš, suhu drenovinu, u beskraj. A šta u stvari cijediš, dragi Ans? Svoju energiju! A meni to, dragi Ansić, ne smeta. Ovaj puta sam odabrao da to napišem, kao što sam u predhodnim slučajevima odabrao da odšutim. Ludost tragača bi trebala biti kontrolirana. Okreni zadnjih par stranica, pa zaključi sam. Je li to kontrolirana?
˝Lovac koristi svoj svijet stedljivo i s ljubavlju, pa bio to svijet stvari, biljaka, zivotinja, ljudi ili moci. Lovac se prema svom svijetu odnosi prisno, a ipak je nepristupacan tom istom svijetu.On ga koristi umjereno, ostaje onoliko koliko je potrebno, a zatim hitro odlazi, jedva ostavljajući trag.˝
I onda, kada ti se kaže ono što ti se ne sviđa, odlaziš.
Draga Eva, shvati ovo moje baljezganje kao izraz naklonosti a ne kao zlobu. Ne mislim da sam bolji od tebe. Ja sam ratnik=učenik-mučenik.
U svijetu ratnika, suprotno tvojim tvrdnjama, nema zakona, nema morala. Ali ima nešto jače od svega toga sranja: ima srca, osjećaja.
˝To je tvoj svijet - rece, pokazujuci uzurbanu ulicu ispred prozora. - Ti si covjek toga svijeta. I tu, u tom svijetu, tvoje je loviste. Nemoguce je umaknuti djelovanju nasega svijeta, stoga ratnik pretvara svoj svijet u svoje loviste. Kao lovac, ratnik zna da je svijet stvoren zato da se koristi. Zato on koristi svaki njegov dio. Ratnik je poput gusara koji se ne ustrucava uzeti i iskoristiti sto god zeli, s tom razlikom sto ratnik ne mari ili se ne osjeca uvrijedenim, kad njega iskoriste i uzmu.˝
˝Cilj opravdava sredstvo.˝ , dragi Jargijevi, je ljudska baljezgarija, pokušaj da se formalo opravdaju. Ratnik ima samo jedan cilj: produžiti svoje postojanje. I samo jedno sredstvo: svoju energiju. Sve ostalo su ljudske ludosti.
Duboki naklon
dr.gonzo svaka čast - pun pogodak