Antropologija: Kastaneda

Taj "jedan" se nije odnosilo na tebe, izgleda da te to naljutilo

"Izgleda" da je ovo bio fin pokusaj da se izvuces. Samo sto tako nesto mozes sa nekim ko je na tvom ili ako postoji nizem nivou.

Jasno je da si mislio na sebe, zato sam i napisao da je smesno sta neko na takvom nivou uopste trazi na iole ozbiljnijim temama.

Citate si dobio, to što ih ti tumačiš onako kako tebi paše je opet tvoja privatna stvar

Ja ne mogu da "tumacim", mogu samo da ti kazem sta nesto znaci. Tvoja je privatna stvar dal si u stanju to da shvatis.
"Tumacenje" podrazumeva nepotpuno znanje o nekoj odredjenoj stvari. Ja nisam nigde rekao "mislim da...". Ja sam rekao kako stvari stoje. Ako govorim o necemu o cemu nemam potpuno znanje, tek onda mogu samo da "tumacim".

ali u tom tumačenju ne postoji nikakva nužnost pa dabi bilo ko,ko je razuman, osećao ikakvu obavezu prema tako nečem, al ti bi da ono što nemanužnosti predstaviš kao da je tobož ima, a ako neko veli da nema onda da ga nateraš da on to prihvati.

Nema nikakve "obaveze" niti "nuznosti" da neko shvati odredjenu stvar. To zavisi od individualnog nivoa svesti. Kao sto i od energije pojedinca zavisi da li ce biti sposoban da oseti i razgranici kome moze da veruje a ko i nije bas na mestu. Ne moze da postoji nikakva obaveza u tom smislu, niti bilo ko moze da natera nekog da prihvati bilo sta. To je smesno.

Jel, zaboga ako ko ne shvati onako kako si ti shvatio (a to je jeino vlajano i ispravno) ondaon greši i ništa ne shvata - a ti shvataš jel de:mrgreen:

Jedino je ispravno i tacno onako kako jeste. Ako neko dobije znanje o stvarima kakve jesu, onda DA - bilo ko, ko je shvatio drugacije, gresi i nije shvatio.

To je prosta matematika.

Ovo nije citat (već parafraza), kao prvo. Kao drugo to je opštepoznato. Kao treće nikakve nužne veze to so onimm što ja rekoh nema - niti ga opovrgava niti ga potvrđuje.

Ajde bar "kao prvo", pre nego sto pojuris da te letaci posisaju, tj. reagujes na nesto sto je neko napisao i sto je pretnja tvom nastradalom egu - obrati paznju na to sto citas. Naravno da nije "citat", stavio sam pod navodnike ono sto sam rekao u prethodnom postu, a iz cega ni u kom ludilu ikome ko ima trunku znanja o ovim stvarima, nije moglo da sledi da Stanar "nije mogao da izadje iz materijalnog sveta". Tako da, "kao drugo" to ocigledno nije "opstepoznato" jer iz toga sledi totalno drugacija stvar od one koju si ti zakljucio. I "kao trece" naravno da opovrgava. Bilo kome kome je priblizno jasna velicina znanja i umece percepcije koju ima takav carobnjak, ne moze pasti na pamet takav idiotski zakljucak koji si ti izveo u vezi Stanara.

To što ga ti u svojoj glavi povezuješ kao po kakvoj tobožnjoj nužnosti je tvoja želja, tvoje htenje, takva veza ne postoji nigde u stvarnosti već samo u tvojoj glavi. Da bi moglo da se poveže na nekakav način (bez apodiktičnosti već samo čisto teoretski) bože moj, moglo bi čisto formalno logički, al da ono jeste povezano tako kako bi ti hteo da ga povežeš - bože sačuvaj - ni u snu, čak ni u stanarevom snu :hahaha:. Čak i samo to teoretsko povezivanje nije održvo ako se pravilno razume šta je tu kazato u celini.

Izvini sto prekidam tvoju omiljenu radnju, tj. sizofrenicni monolog...Sta sam ja to povezao "po toboznjoj nuznosti"? =))

Znaš, budući da si bipi-maji, nije ti jasno ali postoji prilična razlika između (formalno logički) "moguće" i (faktički) "jeste" :mrgreen:, naročito u logici. Jer u logici je formalno tačno reći - žena ima dve noge, kokoš ima dve noge, znači žena je kokoš. Formalno - logički je ispravno - al veze s vezom nema u istinitosti. :mrgreen:

Opet se izvinjavam sto prekidam...mozes da nastavis =))

A kako bi se iz "toga" moglo zaključiti da stanar nije znao izlaz iz materijalnog sveta, kad ta tvoja parafraza ni ne govori o tome nit ikakve veze sa tim ima, moliću?

Ti si totalno izgubljen.

Pa naravno da moja parafraza ne govori o tome da stanar "nije znao izlaz iz materijalnog sveta", to je ono sto si ti rekao, a sto je idiotizam! =)) I ne radi se o toj parafrazi, vec o mom objasnjenju pored toga.

Ja upravo govorim kako Stanar ni u kom slucaju nije mogao da ima problem "da izadje iz materijalnog sveta". On stvara materijalne svetove! Kako moze da ima problem da izadje iz jednog?!? :hahaha: Daj malo razmisljajte, bez obzira sto nista ne znate. Problem koji je on imao nema veze sa tako necim, to je na totalno drugom nivou.

Po tebi (izgleda ?) - stanar se nije mogao, nije umeo osloboditi neorganskih bića

Ne, jos kad bi ti bio priseban, i bio u stanju da citas sta neko pise.

On se ocigledno oslobodio neorganskih bica, kao sto sam i rekao, samo sto je konstantno postojala opasnost da otkriju njegov manevar, pronadju ga i povuku nazad.

neorganskih bića, koji su baznačajni delić i smetlište materijalnog postojanja, a mogao se, onako ko od šale, osloboditi materijalnog postojanja

Prvo, oni nisu deo materijalnog postojanja. Drugo, sve su sem "beznacajni delic". Trece, "izaci iz materijalnog sveta" je "piece of cake" u odnosu na oslobadjanje od neorganskih bica, u Stanarevoj situaciji. Cetvrto, strasno je koliko nista ne shvatas, i peto, jos je strasnije sto si ubedjen da shvatas. Takvo tvoje stanje je hiljadama puta gore od nekoga ko je eventualno samo naivan.

Nemoguće je da su mu neorganska bića, beznačajni deo smetlišta materijalnog postojanja predstavljala problem a da mu čitavomaterijalno postojanje nije predstavljalo problem.

Ne znam sta ti tu nije jasno. Neorganski svet je milionima puta vece polje od bilo cega materijalnog. Sem ove pesnicke vedrine koju ti se svidja da koristis, kako mislis da su neorganska bica deo "materijalnog" postojanja..?

Da se mogao osloboditi materijalnog postojanja automatski bi bio slobodan svega što je u vezi sa tim postojanjem pa i neorganskih bića kao jednog beznačajnog dela tog postojanja

Pobrkao si malo loncice u vezi "materijalnog" i "neorganskog".

"videla svoj konačan izlaz" - Konačan nigde se to ne povezuje sa neorganskim bićima, ne kaže huan izlaz od neorganskih bića> A i zašto bi rekao kada je Stanar već izašao iz njihovog sveta?! Jel ne bi bilo glupo da kaže da traži izlaz koji je već davno našao? Jasno da ovo "konačan" ne ukazuje na izlaz od neorganskih bića (jer je on već ostvaren) već ukazuje na končano postignuće kojem teže savremeni vidovnjaci - slobodu (mukti, oslobođenje od materijalnog postojanja).

Naravno da se pod "konacni izlazom" ne podrazumeva izlazak iz sveta neorganskih bica. To se vec desilo. Tu se misli na trecu paznju, na totalnu slobodu, sto nije isto sto i "oslobodjenje od materijalnog sveta". Carobnjaci su u stanju da mnogo pre odlaska u trecu paznju, percipiraju apstraktne svetove koji nemaju nikakve veze sa materijalnim.

U tome i jeste glupost tvoje izjave da Stanar "nije mogao da izadje iz materijalnog sveta".

Najbolje da nije mogao.

Ali prvo i osnovno treba razjasniti sta ko smatra pod "materijalnim svetom".

Treba vam odredjen nivo znanja da biste mogli da razgovarate o ovim temama. Nije dovoljno samo da citate knjige, rasclanjujete i izvodite zakljucke. To nema nikakvu vrednost ako nije deo vaseg iskustva, ako nista od toga niste osetili na svom telu.

A ako ta sloboda nije sloboda od materijalnog sveta, može biti samo ondaneka niža od toga - te u svakom slučaju moja konstatacija da Stanar nije znao izaći iz materijalnog postojanja, već se morao nakačiti na Karlosa za kog je, izgleda, procenio da ima šanse da se oslobodi, - sasvim čvrsto stoji.

Stoji cvrsto, ali samo u tvojoj glavi.

Kao sto rekoh, ocigledno ti nisu jasni pojmovi "materijalno" i "neorgansko".

"Sloboda od materijalnog sveta" (sto je isto stvar koja treba jasno da se definise), se postize samim tim sto je neko u stanju da manipulise skupnom tackom i opaza razlicite svetove. Neki od tih svetova se sustinski razlikuju, i neki od njih nisu "materijalni" svetovi. Tako da "konacna sloboda" nikako ne moze da se kaze ili poistovecuje sa "oslobadjanjem od materijalnog sveta". To je nekoliko nivoa nize.

Ovo što izložih je sasvim jasno i čvrsto utemeljuje takvu konstataciju, makar na osnovu onih informacija koje su nam u ovom trenutku dostupne o tome...

Ovo je sustina svega o cemu ja pricam. Ovo je najvaznija stvar koju svako treba da procita triput i koja treba da se shvati, jer objasnjava bukvalno sve sto se desavalo na ovoj temi. Ti nemas nikakvo znanje, ti samo imas "informacije koje su ti dostupne" Procitaj jos jednom.
Znaci sve sto ti pricas, pricas na osnovu "informacija koje su ti trenutno dostupne", tj. koje procitas u knjigama. To nije "covek od znanja" niti ratnik...to je novinar. =)
I to je osnovna razlika izmedju tebe i mene. Sto je jos gore, ti si toliko izgubljen, da sve ljude stavljas u isti kos sa sobom! =)) "makar na osnovu onih informacija koje su NAM u ovom trenutku dostupne o tome..."

Ti govoris u mnozini, i podrazumevas da su svi ostali ljudi na istom nivou svesti kao ti, tj. da imaju isti nivo informacija i znanja kao ti =))) Ima li veceg idiotizma od toga? =) Ti poistovecujes sve ljude sa tvojim sopstvenim stanjem svesti, i iz nekog fantasticnog razloga iskljucujes mogucnost, tj. ne pada ti na pamet da neko nema samo "informacije" koje su tebi dostupne iz knjiga, vec pravo znanje. Neverovatno! =) Ali to je "majmun"..

Poslednja izmena:
Kartiikeya je napisao:
Ne trebaš smetnuti s uma da je po hrišćanstvu prvi stanovnik u raju bio onaj razbojnik koga su razapeli zajedno sa Hristom! Čitav svoj život on je bio razbojnik, a samo u jednom kratkom trenutku se pretvorio u "predivni kao dijamanti"- nema toga koga Bog ne može umiti i oprati. Nema tog greha koji se ne može oprostiti.

Nisam smetnuo to sa uma.Da si kojim slučajem pročitao neki od mojih prethodnih postova video bi da sam baš o tome govorio ..da su mnogi ljudi koji su celog života bili grešnici na kraju postajali sveti ljudi.
Taj razbojnik nije bio " psihopata bez trunke savesti" , niti su to bili pomenuti grešni a kasnije sveti ljudi.
Ja govorim o ljudima koji nemaju u sebi trunku savesti , o ljudima koji znaju da je to što rade zlo i uživaju u tome.Ja govorim o "zlim genijima"
Takvih bića među ljudima nema mnogo(kao što nema mnogo ni svetih ljudi) oni su ekstrem grešnosti.
U pitanju je moja nedoumica da li je ipak moguće izgubiti taj dijamant u nama i postati samo prjavština?
Na mnogo mesta pročitao sam da je to moguće, da li je to istina ili ne ne znam.

Ne mislim da u vezi učenja koje je predstavljeno preko Kastanede ima razloga za neprijateljstvo prema tome. Za oprez ima, al za neprijateljstvo i provikivanje kako je to zlo samo po sebi i od sebe, - nikako. Da može da se zloupotrebi - pa, može, al može i sve ostlao, te stoga nije nikakav izuzetak. No,može biti i od dobrobiti za mnoge.

nisam protiv Kastanedine strane medalje , ja sam protiv prikrivanja informacija , dovođenje u zabludu čitalaca da je taj put jedini postojeći i da drugi ne postoji.
Don Huan nije izmislio put sebičnosti i nema mu se šta zameriti ali Kastaneda dovodi ljude u zabludu da je put sebičnosti jedini put.E to je već zlo.

Jao, jao, šta se izdešavalo za par dana...
Čak je i Veliki odlučio da nešto napiše, ne samo da prati iz prikrajka.
Ljudi, udahnite duboko izmaknite se malo i pokušajte osetiti raspoloženje ovih postova. Uglavnom se samo jedan miris oseća... I to mnogo...
Oseća se Letačko sranje! I to veliko!

Danez je napisao:

Nije laz. Ali ti i dalje vidis svet neorganaca onako kako ga je Don Huan video i jos gore, vidis ga i dozivljavas onako kako ga je opisao.
Neko bi za Srbiju rekao, mani se mracna i bedna zemlja, jos su u srednjem veku. I jeste njemu tako. Ali eto nekom nije, vec je tom nekom zemlja malo briga, malo radosti, a trecem nekom je pa najbolja drzava, jelda? I svi oni opisuju svoj dozivljaj Srbije.
Huanu se taj svet nije svideo i opisao ga kao grabljiv, a energiju potrebnu kao mracnu, a ti naravno, po svemu sto si postao podrazumevas "mracno" kao djavolsko. Ne treba se tako shvatati crno na belo. Reko mi Huan i jeste tako i ja ga karakterisem kao sledbenika djavoljeg.
Pa sta bi bilo da je isti svet opisao neko drugi. Neko ko percepira taj svet drugacije. Da ga opisao kao vrlo zivopisno mesto, gde se igras sa slatkim neorgancima, gde su bica tako draga i predusretljiva da te vode gde hoces i gde zelis? Da je energija tog mesta ne mracna nego svetlo sivo zlatna? Ali u svojoj igri moze se desiti da te slatka bica "zavozaju" i privuku skroz u taj zivopisni svet? Sta onda, kako bi ti vido/shvatio svet neorganaca? Kazan na taj nacin, saopstava ti isto sto i Kastaneda samo drugim recima.
Zasto nije laz. Zato sto je taj svet jedam od vibracionih ravni kroz koji svest mora da prodje da bi isla/rasla dalje. Skupljanje "energije" (bila mracna ili siva) shvati kao sirenje/povecanje svesti.

Da.. ovaj drugi opis neorganskog sveta je podjedanako tačan.Samo.. tvoji opisi neorganaca kao "slatkih dragih i predusretljivih" su površno gledano tačni a suštinski gledano pogubni.
Nisam se ja uhvatio za reč "mračan" ali postoje neke činjenice o neorgancima koje ne mogu da mi se svide.

Znam da su neorganci krajnje predusretljivi i da nam daju ono što od njih tražimo.Na prvi pogled oni su pravi prijatelji..uvek tu oko nas , uvek spremni da pouče , da nam daju energiju potrebnu za sanjanje da nas odvedu na neko mesto i pokažu nam neko "čudo"
Problem je don huan jako lepo opisao:
Oni nam daju ono na šta smo slabi .kao kada alkoholičaru ispuniš jedinu želju koju ima:daš u burence rakije koje nikada ne presuši :pivce:
Na prvi pogled on je dobio šta je tražio od svojih "prijatelja" , ali suštinski oni su ga upropastili.Da li su to onda prijatelji?

Oni samo ispunjavaju naše želje kakve god bile, dobre ili loše po nas to njima nije važno.
jedino što im je važno jeste da nam prodaju to nešto na šta smo slabi.
A onda sledi naplata koja je suludo skupa.
Niko se od trgovine sa neorgancima nije usrećio u krajnjem zbiru.
Reci mi..da li u neorganskom svetu postoji nešto besplatno? nešto što ćeš dobiti od njih a da znaš da iza tog davanja ne stoji tačno pripremljen plan da te zarobe?
Kakao se družiti sa tim "slatkim dragim i predusretljivim" bićima ako znaš da je sve to samo maska odličnog trgovca koji je namerio da ti proda njegovo ništa za tvoje sve?

Ego = ljudskost. Ego ne= cisto ljudsko bice(izvorno kako kazes).

Primer Tarzani. Ne Tarzan iz romana, vec pravi Tarzani odrasli samo sa zivotinjama, ima tv emisije o toj deci, pa cak i osobama. Ima li ljudskog u njima? Ponasanje? Govor? Vera? Krecu se kao zivotinje, rade sve sto i zivotinje, uz jos ponesto, ali veca inteligencija. Znaci nisu ljudi. Godine im trebaju da se privikno na "ljudski" zivot. Treba im vremena da nauce da budu ljudi.

znači mi upotrebljavamo istu reč da označimo različite stvari.Kada ja kažem ljudskost ja ne mogu da to povežem sa egom.Ego nije ljudskost barem u mom rečniku.
ljudskost i čisto ljudsko biće su jedno te isto.Ako kažeš da se neko poneo ljudski (što se današnjim nazovi ljudima dešava s vremena na vreme :)) onda to meni znači da je ono izvorno ljudsko u njemu provirilo na trenutak.
Takvi trenuci postoje da ne postoje ne bismo ni znali da može i tako, da može i ljudski.
Tarzani su ljudi i to više nego ti i ja.to što nisu socijalizovani znači samo da imaju manji ego.Čovek i civilizacija nisu nužno sinonimi.
Kažeš "treba im vremena da nauče da budu ljudi"? :) Vidiš čovek je čovek zato što ima odgovarajuću energetsku konfiguraciju
Ako naletiš nekad na nekog tarzana i ako si u stanju da ga vidiš kao energiju shvatićeš da on ima istu energetsku konfiguraciju kao i neki civilizovani čovek a različitu od majmuna sa kojim živi.
Ne možeš da naučiš da budeš čovek.Tisi to samim rođenjem ili nisi, to je energetska činjenica.

Vidim odakle ti ovakvo shvatanje..Tores je baš tako govorio u svojoj knjizi "Razgovori sa Nagualom" .Izneo je laž da mi ljudskost dugujemo neorgancima.Da smo pre njih bili majmuni :hahaha:
Ali to je samo laž, ne dugujemo mi njima ništa, nisu nam nikada ništa pomogli, samo su nam kroz vekove prodavali šarenu lažu .Izgubili smo sve zarad ničega.
Jedina je uteha što će onaj koji se izvuče iz svih tih njihovih laži verovatno posle toga biti naprednije biće nego pre pada .
Oni lažu lude i na taj način..kao oni su tu da nas usavrše :hahaha:
(evo videh da sam umesto ljude "slučajno " stavio "lude" :) ) e to već nije slučajnost.

Da li su deca neodoljiva i da li su "izvorna" neukaljana ljudska bica?
Znaci tvoj odgovor ovde ide nesto tipa: Naravno da jesu, jer samo to je i odgovor na ovo pitanje.

Znaci mali Hitler je kao malo dete bio jedan stvarno cist sirovi dijamant. Sve dok mu jedan pobozni jevrejin nije jebbo mater (u bukvalnom smislu), sto je vremenom izbrusilo dijamant na jedan nacin ( to i jos ponesto/svasta), a to je netrpeljivost i mrznja prema jevrejima i jos po nekim "ljudskim" rasama.

ko zna šta je mali Hitler bio , ko kaže da je on uopšte bio čist čovek.."sin Čovečiji"
postoje ljudsko neorganski hibridi, postoje otelotvoreni neorganci u ljudskom obliku,
i ko zna šta sve ne postoji na svetu.
Možda je Hitler bio i "sin Čovečiji" pa mu je neki demon u nekom trenutku zaposeo telo.
Dijamant (duša)ne može da bude izbrušen da radi zverstva.
Mogućnosti su sledeće:
mogućnost da izgubimo taj dijamant?
mogućnost da zlo koje neki pojedinac čini(recimo Hitler) jeste zlo nekog bića koje ga je zaposelo.
Pa cela priča oko letača funkcioniše na istom principu.ako te neko uvredi , želi da te povredi na bilo koji način znaj da to ne radi onaj dijamant u njemu tj. ono što je izvorno on tj. ono što jeste on.
To je nešto drugo u nama, nešto što se pretvara da smo mi.

Poslednja izmena:
.
Don Huan nije izmislio put sebičnosti i nema mu se šta zameriti ali Kastaneda dovodi ljude u zabludu da je put sebičnosti jedini put.E to je već zlo.

Od Kastanede je tržio onoliko koliko bi ja i bilo ko bio spreman da odnese na noge bolo kojem od učitelja ma kojoj crkvi pripadao a koji bi bio spreman da nam pokaže svoja životna iskustva i da to podeli sa nama. Pa nemoj da te potsećam da su te namirnice zajedno jeli! Kao što bi sa nekim isposnikom a da si mu na gajbi. Još pritom nemaš ograničenja:Dođi kad hoćeš. Gde je tu sebičnost?

Još jedna Kastanedina manipulacija izvedena je upotrebom reči : "neorganci" i namernim propuštanjem od strane Kastanede da napomene kako Neorganci ne samo da su deo materijalnog sveta već da je njihov materijalni svet u svemu "materijalniji" od našeg.
Zaustaviću se ovde da bih pročitao iz kog izvora je Kartiikeja pravilno shvatio da su neorganci deo
materijalnog postojanja i zašto je to tako.

Od Kastanede je tržio onoliko koliko bi ja i bilo ko bio spreman da odnese na noge bolo kojem od učitelja ma kojoj crkvi pripadao a koji bi bio spreman da nam pokaže svoja životna iskustva i da to podeli sa nama. Pa nemoj da te potsećam da su te namirnice zajedno jeli! Kao što bi sa nekim isposnikom a da si mu na gajbi. Još pritom nemaš ograničenja:Dođi kad hoćeš. Gde je tu sebičnost?

Kada sam govorio o sebičnosti mislio sam na osnovu Don huanovog učenja..poslednje na umu mi je bilo nekakvo plaćanje don Huanu za njegovo podučavanje.
Ali kad si već to pomenuo trebaš da imaš na umu da Don Huan nije podučavao Kastanedu zato jer je dobri učitelj spreman da pomogne svakom ratniku na putu znanja koji zatraži pomoć.
ne radi se o "spremnosti" Don Huana da poduči i da "podeli svoja životna iskustva" sa njim :hahaha:
Don Huan sam to izričito kaže.Njemu (po samim njegovim rečima) uopšte nije bilo stalo do Kastanede , nije ga bilo briga.
Jedini razlog zbog čega ga je podučavao bila je komanda duha.
Duh je video Kastanedu kao korisnog za svoje ciljeve a don Huan je morao da ga poduči.Vidimo da se investicija u Kastanedu od strane naguala više nego isplatila.
U svetu Naguala u tom predatorskom univerzumu svako je investicija , tu nema ljubavi.
Šta misliš , šta se dešava sa investicijama(ratnicima) koji ne donesu "profit " gazdi Nagualu?
Don Huan je imao komandu da investira u kastanedu i to je sve.
da mu je duh u nekom trenutku dao komandu da ubije Kastanedu on bi to isto tako ravnodušno učinio.

U svetu Naguala u tom predatorskom univerzumu svako je investicija , tu nema ljubavi.
Šta misliš , šta se dešava sa investicijama(ratnicima) koji ne donesu "profit " gazdi Nagualu?

:eek: Zbilja je đavolski lukav taj nagual umesto da sa slašću pojede onoliku svest kod Isusa on ga prvo ostavi za pelcer pa onda daljnom kultivacijom raširi vrstu i po južnoj i severnoj Americi gde je već počelo da biva isuviše nejestivih jedinki:hahaha:

:eek: Zbilja je đavolski lukav taj nagual umesto da sa slašću pojede onoliku svest kod Isusa on ga prvo ostavi za pelcer pa onda daljnom kultivacijom raširi vrstu i po južnoj i severnoj Americi gde je već počelo da biva isuviše nejestivih jedinki:hahaha:

Nisi me baš dobro razumeo.
Kao prvo nije svako ljudsko biće investicija.Da bi bio nečija investicija taj neko mora prvo da uloži u tebe nešto.da bude tvoj mecena , "dobrotvor".
Mora postojati "značajno" davanje od strane Naguala .Govorimo o "velikoj" investiciji (druga je stvar što su ljudi spremni da se prodaju za par ženskih dupeta i nešto slave i para :lol:)
Takođe ovo što si rekao bi možda imalo smisla da je Nagual zaista jedino što postoji .Da je nagual Bog.
Ali pošto to nije tačno Nagual nema vlast nad onima koji mu ne pripadaju.
Tek kada se konačno opredeliš da ti gazda bude Nagual moraš da radiš ono što se od tebe traži.
Isus nije bio Nagualova investicija iz prostog razloga što mu Nagual nije pomogao u bilo čemu tj. oni nisu sklopili nikakav dil.
Ako si čitao Novi zavet onda možda znaš da je Nagual ponudio Hristu dil kakav nikada nikome do tada nije ponudio.
Hrist ga je odbio :D

Nisi me baš dobro razumeo.
Kao prvo nije svako ljudsko biće investicija.Da bi bio nečija investicija taj neko mora prvo da uloži u tebe nešto.da bude tvoj mecena , "dobrotvor".
Mora postojati "značajno" davanje od strane Naguala .Govorimo o "velikoj" investiciji (druga je stvar što su ljudi spremni da se prodaju za par ženskih dupeta i nešto slave i para :lol:)
Takođe ovo što si rekao bi možda imalo smisla da je Nagual zaista jedino što postoji .Da je nagual Bog.
Ali pošto to nije tačno Nagual nema vlast nad onima koji mu ne pripadaju.
Tek kada se konačno opredeliš da ti gazda bude Nagual moraš da radiš ono što se od tebe traži.
Isus nije bio Nagualova investicija iz prostog razloga što mu Nagual nije pomogao u bilo čemu tj. oni nisu sklopili nikakav dil.
Ako si čitao Novi zavet onda možda znaš da je Nagual ponudio Hristu dil kakav nikada nikome do tada nije ponudio.
Hrist ga je odbio :D

Čuj njega...Nagual je ponudio Hristu dil...:roll:

Pa i Bog je višestruko isplativo investirao u Isusa, kao što investira i u svako drugo ljudsko biće. A što? Jer je to način da spozna Sebe Samog.

Ja bih rekla da si i ti si investirao. Predao si se svom ‚‚dobrom Bogu‚‚ da bi sebi - svom samovažnom egu obezbedio večni život.;) Ili ne bi da se krčkaš na tihoj vatri...he, he, he.

Dokle god trgujemo, nema Slobode.

Poslednja izmena:
Čuj njega...Nagual je ponudio Hristu dil...:roll:

Pa i Bog je višestruko isplativo investirao u Isusa, kao što investira i u svako drugo ljudsko biće. A što? Jer je to način da spozna Sebe Samog.

Ja bih rekla da si i ti si investirao. Predao si se svom ‚‚dobrom Bogu‚‚ da bi sebi - svom samovažnom egu obezbedio večni život.;) Ili ne bi da se krčkaš na tihoj vatri...he, he, he.

Dokle god trgujemo, nema Slobode.

Haha...Hekate cuti, cuti - pa onda zavuce:hahaha:

Evo samo jedan predlog ako moze - svi vi "prosveceni vernici" koji pokusavate da nam dokazete da je Kastaneda reptil-ucenik djavola zasto ne napravite novu temu na forumu tipa "Kastaneda je lazov" i tamo pisete svoja misljenja.
Mislim...ne shvatam koja je svrha ovih postova...sta mislite da ce neko da procita i da preko noci promeni uverenja zbog nekih hriscanskih, i kvazi-hriscanskih postova.
99% osoba ovde su odrasli ljudi (dobro ja sam jos mali imam 19 god) sa svojim -ajd da kazem principima) i ne ocekujete valjda da ce neko da se menja...
RAZUMEM da imate nesto protiv Kastanede i njegovog "dela" i NARAVNO da imate dokaze ali ako nastavite sa ovim "intelektualnim onanisanjem" tipa - "JA SAM U PRAVU" - "NE! JA SAM U PRAVU" itd...jasno vam je da to moze trajati u nedogled (pod uslovom da se neko ne smori i odjavi sa foruma).
Svaka stvar ima svoje mesto i mislim da bi vasa tema o "Kastanedi lazovu" bila dobro razradjena na ovom forumu...
jer-svi mi mozemo-npr. da se uclanimo na forum ljubitelja romana i da im postujemo kako mrzimo romane - o ukusima (citaj principima) ne valja se raspravljati - posebno ako su ljudi odrasli a ta njihova zrelost nosi i veliku kolicinu tvrdoglavosti i samovaznosti.
Covek udje na forum ...procita "Aha ovo je o Kastanedi!'..udje u temu i cita stalkerove postove o reptilima i bozjem ratu i kaze "Au *** gde sam ovo zalutao".

P.S - Evo vec cidim sledeci post tipa - "Ok je to sto zboris, ali mi smo dosli ovde da damo svoje misljenje" ...i to je ok ..dajte to misljenje ali nemojte GUSITI ljude time.

prijatelju
ne oklijevaj idi svojim putem
ako je to put vjere idi njime
put vjere nije čitanje biblije nego predana molitva
kao što ni put ratnika nije čitanje kastanede nego prakticiranje znaš već kojih tehnika
cilj je isti
izlazak iz buke razuma i postizanje unutrašnje tišine
u tom stanju nema dilema o kojima pričaš
ni straha ni istine ni laži ni pretpostavimo da ...

dva ovna koja stoje na brvnu i brane svaki svoju stranu brvna
za koju su uvjereni da je ona prava postoje samo u razumu
u stanju unutrašnje tišine umjesto trulog brvna postoji prekrasno stablo koje je razum posjekao
pa ovnovi nemaju šta da brane i pasu mirno na livadi
a onda odeš dalje (a ne ideš nikamo) i vidiš
nema ni livade ni stabla ni ovnova
sve se stopilo u Jedno
i anorganci i kastanjeda i bog i vrag
i konjica i ja i ti
oduvjek i zauvijek

mjesto unutrašnje tišine je raj
razum je pakao
hoćeš u raj?
izađi prvo iz pakla!
kako?
TIŠINA!!!

"Izgleda" da je ovo bio fin pokusaj da se izvuces. Samo sto tako nesto mozes sa nekim ko je na tvom ili ako postoji nizem nivou.

Oh, gospodin je na “visokom nivou”. Visoko-sedeći podrep-gledeći. ;)

Jasno je da si mislio na sebe, zato sam i napisao da je smesno sta neko na takvom nivou uopste trazi na iole ozbiljnijim temama.

Jel jasno? A na osnovu čega je to tebi jasno, moliću? Vidiš svojom “jasnom” mističnom vizijom i kad ti znaš onda prosto znaš “simple as that”.

E, magare klempavo (ovo zbog tvog rečnika), mislio sam na “danez-a”, a ne na sebe, da sam mislio na sebe ne bih predhodno ovde (na 33 strani) rekao da rekapitulaciju nisam ni radio. Kolko ti imaš samovažnosti u sebi kad tako nisko misliš o drugima i još smelo tvrdiš kako ti znaš, kako je tebi, zamisli!, sasvim jasno šta je neko drugi mislio! :think: A znaš, isto tako kao što znaš da je stanar mogao da se oslobodi materijalnog sveta a nije mogao da se izbavi od progona neorganaca.

Nego idi u ćošak poklopi se ušima i ćuti neko vreme. Ne toni dublje, veliki ratničke.

Ja ne mogu da "tumacim", mogu samo da ti kazem sta nesto znaci. Tvoja je privatna stvar dal si u stanju to da shvatis.
"Tumacenje" podrazumeva nepotpuno znanje o nekoj odredjenoj stvari. Ja nisam nigde rekao "mislim da...". Ja sam rekao kako stvari stoje. Ako govorim o necemu o cemu nemam potpuno znanje, tek onda mogu samo da "tumacim".

Naravno, sine Nebojša, vidimo da je tebi sve “jasno” i da ti sve to zapravo “znaš”. A sve što znaš je da umišljaš sebi kojekakve detinjarije.

Nema nikakve "obaveze" niti "nuznosti" da neko shvati odredjenu stvar. To zavisi od individualnog nivoa svesti. Kao sto i od energije pojedinca zavisi da li ce biti sposoban da oseti i razgranici kome moze da veruje a ko i nije bas na mestu. Ne moze da postoji nikakva obaveza u tom smislu, niti bilo ko moze da natera nekog da prihvati bilo sta. To je smesno.

Nužnost (apodiktika), je logički pojam, ona označava da neki zaključak nužno sledi iz argumenata, da ne može biti drugačije nego tako – to jo ono što nedostaje u tvom umovanju (ako se to što činiš uopšte može nazvati umovanjem, više je to jedna nepovezana zbrka umišljenosti, fantazmagorija). Logički zaključak ako je apodiktičan (nužan, ako taj zaključak nužno sledi iz argumenata) može da natera svakog ko je razuman da nešto prihvati ili odbaci; naravno budalastoga koji ne razmišlja valjano tera njegova ludost da si svašta umišlja.

Jedino je ispravno i tacno onako kako jeste. Ako neko dobije znanje o stvarima kakve jesu, onda DA - bilo ko, ko je shvatio drugacije, gresi i nije shvatio.

To je prosta matematika.

Naravno, sine Nebojša, naravno. “Znam šta hoćeš da kažeš sinak, matematika je jasna, dvaput ništa je ništa, crva nije ni bilo!”

A pravilno je onako kako s ti shvatio, stoga i rekoh da si ti – 1 nikko, nova mera za pravilno shvatanje. Veliki mistik, Huan iz našeg sokaka. Ma kakav Huan, davno prevazišao Huana, Huanu su mnoge stvri bile nejasne i nepoznate a ovm iz našeg sokaka sve “jasno” i sve “zna”, ko mali zozon.

Ajde bar "kao prvo", pre nego sto pojuris da te letaci posisaju, tj. reagujes na nesto sto je neko napisao i sto je pretnja tvom nastradalom egu - obrati paznju na to sto citas. Naravno da nije "citat", stavio sam pod navodnike ono sto sam rekao u prethodnom postu, a iz cega ni u kom ludilu ikome ko ima trunku znanja o ovim stvarima, nije moglo da sledi da Stanar "nije mogao da izadje iz materijalnog sveta". Tako da, "kao drugo" to ocigledno nije "opstepoznato" jer iz toga sledi totalno drugacija stvar od one koju si ti zakljucio. I "kao trece" naravno da opovrgava. Bilo kome kome je priblizno jasna velicina znanja i umece percepcije koju ima takav carobnjak, ne moze pasti na pamet takav idiotski zakljucak koji si ti izveo u vezi Stanara.

:hahaha: pa ti si skroz pomatušio, jesil bio kod čika doce i jel ti dao lekić? To što si ti parafrazirao uopšte nema nikakve sa time što pokušavaš osporiti a kamoli da ga osporava. Ne meži se čak ni dovesti u predpostavljenu vezu iz razloga koje sam ti predhodno “nacrto”

Izvini sto prekidam tvoju omiljenu radnju, tj. sizofrenicni monolog...Sta sam ja to povezao "po toboznjoj nuznosti"? =))

Tu tvoju parafrazu sa pokušajem da ustanoviš da je stanar mogao izaći iz materijalnog sveta (i tako pokušaš da oboriš iskaz da on to nije mogao). A ta tvoja umišljana misaona konstrukcija nema u sebi logičku apodiktiku (nužnost) a ti je predstavljaš tako kao da ima, neuviđajući da otkrivaš da je to samo tvoja želja i htenje, i ništa više od toga.

Ti si totalno izgubljen.

Pa naravno da moja parafraza ne govori o tome da stanar "nije znao izlaz iz materijalnog sveta", to je ono sto si ti rekao, a sto je idiotizam! =)) I ne radi se o toj parafrazi, vec o mom objasnjenju pored toga.

Ja upravo govorim kako Stanar ni u kom slucaju nije mogao da ima problem "da izadje iz materijalnog sveta". On stvara materijalne svetove! Kako moze da ima problem da izadje iz jednog?!? :hahaha: Daj malo razmisljajte, bez obzira sto nista ne znate. Problem koji je on imao nema veze sa tako necim, to je na totalno drugom nivou.

Što bi komšinica Ilka rekla, “a! budale” Pa kako onda pokušavaš tom parafrazom oboriti tu “tezu” kad tvoj iskaz nema veze s njom?

Ti govoriš, vidi se iz tvog pisanja šta ti govoriš, nije sporno šta ti tvrdiš, sporno je čime, na osnovu čega ti to tvrdiš. Vidi se šta bi ti HTEO ustvrdit, al se ne vidi čim ti to ustvrđuješ, naprotiv, iz toga čime pokušavaš to da ustvrdiš vidi se da ne umeš zdravo i normalno, da rasuđuješ. Nemaš ni jedan argument kojim bi to što tvrdiš ustanovio makar kao značajno verovatno, a kamoli dokazao.

“On stvara materijalne svetove!”

Pa tebi uopšte nije jasno šta je materijalni svet. Drevni mistici, koji su se bavili aštanga yogom su mogli da stvore čitave planete! Al i čitava planeta je posve beznačajni delić, infinitezimalan, materijalnog sveta a ne materijallni svet. A ni oni nisu mogli da se oslobode materijalnog sveta - čak i oni koji su bili toliko moćni da privremeno izađu iz materijalog sveta zahvaljujući svojoj mističnoj moći (a o takvima zapisi postoje) i odu u duhovni – nisu mogi tamo da ostanu, morali su da se vrate u materijalni svet jer nisu bili kvalifikovani da ostanu u duhovnom svetu, tek kada se kroz devocijski proces kvalifikuju za duhovni svet mog da se oslobode materijalnog. A ne Stanar, praktično jedan crnomagijaš iz drevnog doba koji se nasukao koji je u svom snu umeo da stvori jednu ulicu ili kreira iluziju stvarnoga. Manipulacije unutar materijalnog sveta putem mističnih moći (bilo onih demonskih, kojih je ponajviše, bilo onih božanskih, koje su retke, su jedno – a oslobođenje od tog materijanog sveta je nešto sasvim drugo.

"
Ne, jos kad bi ti bio priseban, i bio u stanju da citas sta neko pise.

On se ocigledno oslobodio neorganskih bica, kao sto sam i rekao, samo sto je konstantno postojala opasnost da otkriju njegov manevar, pronadju ga i povuku nazad

Ispitujem samo šta tačno tvrdiš. Zaš, meni kad nešto nije jasno - pitam (zato tamo stoji znak pitanja i “izgleda”) a ne da tvrdim kad mi nešto nije jasno, kao ti.

Prvo, oni nisu deo materijalnog postojanja. Drugo, sve su sem "beznacajni delic". Trece, "izaci iz materijalnog sveta" je "piece of cake" u odnosu na oslobadjanje od neorganskih bica, u Stanarevoj situaciji. Cetvrto, strasno je koliko nista ne shvatas, i peto, jos je strasnije sto si ubedjen da shvatas. Takvo tvoje stanje je hiljadama puta gore od nekoga ko je eventualno samo naivan.

To ti rekoh, tebi nije jasno šta je materijalni svet i šta je materijano postojanje. Na osnovu toga što se sada razjašnjava i postaje jasnije kako si se zapleo u te tvoje tvrdnje i umišljenosti iz njih proizašle. Da si normalno i zrelo razgovarao (umesto što si počeo da traskaš, uznosiš se i pokušavaš biti uvredljiv i sarkastičan) i da si pitao kad ti nešto nije jasno (umesto što si tvrdio) i to bi postalo jasnije i ranije.

Ne znam sta ti tu nije jasno. Neorganski svet je milionima puta vece polje od bilo cega materijalnog. Sem ove pesnicke vedrine koju ti se svidja da koristis, kako mislis da su neorganska bica deo "materijalnog" postojanja..?

Meni je tu sve jasno. Tebi nije jasno šta je materijalni svet.

Pobrkao si malo loncice u vezi "materijalnog" i "neorganskog".

Nisam ja ništa pobrkao nego si se ti zaletio pa podrazumevao ko zna šta pod “materijalnim svetom”. Ajd objasni se šta razumeš pod materijalnim svetom?Jel to tvoj neki lični pogled ili ga osnivaš na nekom opštepoznatom učenju?

Materijalni svet se sastoji od 24 materijalna elementa. Neki su grubi elementi (kao zemlja, voda…) a neki su suptilni, (kao um, lažni ja…) Sve što svojim čulima vidiš i svojiim materijalnum umom možeš zamisliti ili svojim grubim ili suptilnim telom (dvojnikom, telom u kojem sanjaš) iskusiti – je materijalni svet! On sa sastoji iz fizičkog i metafizičkog (sutpilnog dela, raznih materijalnih energija, astrala) dela. Fizički svet je gruba materija a metafizički je suptilna materija. Neorganska bića imaju suptilna materijana tela, oni su duhovi. Mi takođe imamo suptilno materijalno telo, ali imamo i grubo materijalno telo. No pored toga imamo i dušu. Duša je suština, životna sila, a dva naša tela, grubo i suptilno su samo njeni prekrivači, mrtva materija (gruba i suptilna). Izvan grube i suptilne materije je duhovni svet (ne svet duhova, već svet gde obitavaju čiste duše slobodne i od svog grubog i od svog suptilnog materijalnog prekrivača).

Naravno da se pod "konacni izlazom" ne podrazumeva izlazak iz sveta neorganskih bica. To se vec desilo. Tu se misli na trecu paznju, na totalnu slobodu, sto nije isto sto i "oslobodjenje od materijalnog sveta". Carobnjaci su u stanju da mnogo pre odlaska u trecu paznju, percipiraju apstraktne svetove koji nemaju nikakve veze sa materijalnim.

E, upravo je treća pažnja to što bi moglo (ne i moralo) biti – izlazak iz materijalnog postojanja, sloboda od materijalnog sveta! To ti svo vreme i govorim. Prva pažnja se odnosi na fizički deo materijanog sveta, a druga pažnja se odnosi na metafizički, suptilni deo materijanog sveta (i jedno i drugo su materija, gruba i suptilna), ono što razvijamo sanjanjem, susretom sa neorganskim bićima i neorganskim svetom, svetom duhova, a ne duhovnim svetom – tu slična terminologija lako zavara, pa te za tako nešto i ne krivim.

Mogu i ja da percepiram Mesec sa Zemlje, pa to ne znači da sam slobodan od Zemlje i njenog gravitacionog polja. Isto tako mogu i da maštam, (pa i opažam) o duhovnom svetu pa ne znači da sam slobodan od materijalnog.

U tome i jeste glupost tvoje izjave da Stanar "nije mogao da izadje iz materijalnog sveta".

Najbolje da nije mogao.

Ali prvo i osnovno treba razjasniti sta ko smatra pod "materijalnim svetom".

E, konačno da i ti uviđaš da nije u pitanju glupost, već nesporazum, a to je ono što se najčešće dešava, ljudi se prosto ne razumeju valjano(što nijeni lako,naročito preko foruma), i davno bi smo se mi sporazumeli da nisi počeo (a upozorio sam te da biraš reči!) koristiti sarkastičan i uvredljiv rečnik bez ikakvog razloga.

Treba vam odredjen nivo znanja da biste mogli da razgovarate o ovim temama. Nije dovoljno samo da citate knjige, rasclanjujete i izvodite zakljucke. To nema nikakvu vrednost ako nije deo vaseg iskustva, ako nista od toga niste osetili na svom telu.
Eno ga opet sa svojim uznošenjem, ne uzdiži se nad drugima, razgovaraj normalno i ravnopravno, čak i ako imaš veće znanje, sa ljudima pa nećeš upadati u taj problem da lažni ja počnu međusobno da se šiljboče.

Stoji cvrsto, ali samo u tvojoj glavi.

Kao sto rekoh, ocigledno ti nisu jasni pojmovi "materijalno" i "neorgansko".

Ne u mojoj glavi, jer definiciju i objašnjenje fizičkog, metafizičkog i čisto duhovnog sveta nije moja izmišljotina, već deo duhovne nauke na osnovu koje govorim. To nisam ja izmislio to u usmenom obliku obitava takvo već milionima godina a u pisanom na ovoj planeti preko 5.000 godina. Tako da to nije u mojoj glavi, prosto se nismo razumeli. A tvoja predstava o materijalnom svetu, na čemu se osniva?

"Sloboda od materijalnog sveta" (sto je isto stvar koja treba jasno da se definise), se postize samim tim sto je neko u stanju da manipulise skupnom tackom i opaza razlicite svetove. Neki od tih svetova se sustinski razlikuju, i neki od njih nisu "materijalni" svetovi. Tako da "konacna sloboda" nikako ne moze da se kaze ili poistovecuje sa "oslobadjanjem od materijalnog sveta". To je nekoliko nivoa nize.

Opet ti tvrdiš a da nije ni razjašnjeno i raščišćeno to na čemu tvrdnju osnivaš!?
To je proboj iz fizičkog dela materijalnog sveta, u svet duhova, astralni svet, metafizički nivo, ili prosto svet suptilne materije. Ni to nije sloboda od fizičkog dela sveta a kamoli od materijalnog, jer onaj ko ostvari proboj do astralnog sveta, sveta duhova, nije slobodan od fizičkog sveta, još uvek se vraća nazad u svoju fizičku egzistenciju i tamo provodi najveći deo vremena, a kamoli da je slobodan od celog materijalnog sveta i materijalnog postojanja. Čak i kada umre, ako nije dostigao punu smospoznaju, ponovo se rađa u drugom grubom telu (suptilno telo nikada ni ne napušta dokle god boravi u materijalnom svetu, suptilo telo nakon smrti nosi dušu u drugo grubo telo, ili, ako je neko posve samospoznat, ono se razlaže a čista duhovna duša odlazi u duhovno, večno i izvorno postojanje, duhovni svet, koji je izvan i grube i suptilne materije, izvan zemaljskih, rajskih, edemnskih i paklenih planetarnih sistema ne samo ovog već i bilo kog materijalnog univerzuma (kojih ima bezbroj)

Ovo je sustina svega o cemu ja pricam. Ovo je najvaznija stvar koju svako treba da procita triput i koja treba da se shvati, jer objasnjava bukvalno sve sto se desavalo na ovoj temi. Ti nemas nikakvo znanje, ti samo imas "informacije koje su ti dostupne" Procitaj jos jednom.
Znaci sve sto ti pricas, pricas na osnovu "informacija koje su ti trenutno dostupne", tj. koje procitas u knjigama. To nije "covek od znanja" niti ratnik...to je novinar. =)
I to je osnovna razlika izmedju tebe i mene. Sto je jos gore, ti si toliko izgubljen, da sve ljude stavljas u isti kos sa sobom! =)) "makar na osnovu onih informacija koje su NAM u ovom trenutku dostupne o tome..."

Ti govoris u mnozini, i podrazumevas da su svi ostali ljudi na istom nivou svesti kao ti, tj. da imaju isti nivo informacija i znanja kao ti =))) Ima li veceg idiotizma od toga? =) Ti poistovecujes sve ljude sa tvojim sopstvenim stanjem svesti, i iz nekog fantasticnog razloga iskljucujes mogucnost, tj. ne pada ti na pamet da neko nema samo "informacije" koje su tebi dostupne iz knjiga, vec pravo znanje. Neverovatno! =) Ali to je "majmun"..
Evo, opet bi ti da se šiljbočiš svojim egom, a taman si se malo avertio (došo k sebi).

A otkud ti ideja da se to “nam” ne odnosi samo na mene!? Toliko puta sam na ovom forumu za sebe rekao “naša malenkost”! To je uobičajeni način skromnog, nenabusitog izražavanja o sebi, kada govornik ne želi da pridaje značaj sebi.

Pored toga, čak i da se to “nam” odnosi na ostale - ko se to od nas zna sa Stanarom pa da neposredno može tvrditi bilo šta valjanije i bolje od onoga što je Huan mogao tvrditi i reći o Stanaru, a koji ga valjda (dopuštaš to, jel?) zna bolje neg iko od NAS!

Kako si to ti iskustveno potvrdio da Stanar nije mogao ili je mogao da se oslobodi materijalnog postojanja, a nije ti ni jasno šta je tvoj sagovornik pod “materijalnim postojanjem” podrazumevao?! Aman, dobar čoveča, urazumi se, ne uznosi se svojim iskustvom i svojom “naprednošću”, kolika god da je, jer ako se uznosiš onda time ponajviše otkrivaš da ona nije velika. I kako bi ti to tvoje predpostavljeno iskustvo kojim se toliko busaš i uznosiš, pomoglo u donošenju suda o nečemu sa čim to iskustvo veze nema i ne može je imati (jel, nemaš ti iskustvo o tome jel se Stanar mogao osloboditi materijalnog sveta ili nije, tim pre jer ne znaš ni šta se pod materijalnim svetom podrazumeva u raspravi koju vodiš s sagovornikom).

Ni ja ni ti nemamo neposredno iskustvo o Stanaru, al je ima Huan. tj. mi verujemo (il neko može biti ne veruje) njegovom znanju, a iz onoga što je kazao sledi ono što sam ti potanko izložio i nacrto.

Tako, sada pamet u glavu pa se ne zaleći u buduće, ako to pravilno shvatiš mogo bi imati velike koristi od toga.

Oseća se Letačko sranje! I to veliko!

Ima jedn vic u vezi sa tim (neću njime reći ništa uvredljivo):

Ulazi u saloon strah i trepet divljeg zapada, surovi Džo, i kaže:
"Bedni crvi, sve ću vas posrati"!
Odneku, ispod stola, poviruje uplašeni Sam i pita:
"Zar i mene, stari prijatelju Džo?!
Džo odgovara:
"Naravno da ne, Same, - s tobom ću obrisati dupe."

:hahaha:

Ne znam otkud vam ideja da stalno tumačite i letače komirođiju stavljate u svaku supu.

Još jedna Kastanedina manipulacija izvedena je upotrebom reči : "neorganci" i namernim propuštanjem od strane Kastanede da napomene kako Neorganci ne samo da su deo materijalnog sveta već da je njihov materijalni svet u svemu "materijalniji" od našeg.
Zaustaviću se ovde da bih pročitao iz kog izvora je Kartiikeja pravilno shvatio da su neorganci deo
materijalnog postojanja i zašto je to tako.

Vedska kosmologija i ustrojstvo i ovog stvorenog (materijalnog) i onog večnog (duhovnog sveta) je vrlo detaljna. Materijalni svet se sastoji iz bezbroj materijalnih univerzuma.Svaki univerzum je najgeneralnije podeljen i sadrži u sebi:

Rajske planete (viši planetarni sistem) gde borave "anđeli", Srednje planetarne sisteme gde borave ljudska bića (životinje, biljke... ), niži planetarni sistemi gde borave demoni, paklene planete gde privremeno borave vrlo grešni, suptilan oblast duhova, gde borave neorganska bića i gde ztalaze ostali sa svojim suptilnim telima (telima u kojima sanjamo). Sve je to materijalni svet, izvan toga je duhovni.

Ono o čemu Huan govori kada je reč o neorganskim bićima koja prva sreće onaj ko sanja, su - duhovi. A oni koje označava kao da su "došli iz dubine kosmosa i porobili nas" su demoni.

Don Huan sam to izričito kaže.Njemu (po samim njegovim rečima) uopšte nije bilo stalo do Kastanede , nije ga bilo briga.
Jedini razlog zbog čega ga je podučavao bila je komanda duha.
Duh je video Kastanedu kao korisnog za svoje ciljeve a don Huan je morao da ga poduči.Vidimo da se investicija u Kastanedu od strane naguala više nego isplatila.
Don Huan je imao komandu da investira u kastanedu i to je sve.
da mu je duh u nekom trenutku dao komandu da ubije Kastanedu on bi to isto tako ravnodušno učinio.

kao što rekoh ja poštujem Hrišćansku duhovnost, onu izvornu, ali stav dobrog dela savremenih hrišćana (onih - taliban tipa) prema svetu, društvu, drugim VERODOSTOJNIM duhovnim pravcima smatram duboko pogrešnim.

Ovo ovde mi se čini da proizilazi iz takvog njihovog stava, predstavlja tamom obojenu interpretaciju (ne odričem teoretsku mogućnost tačnosti (iako ne verujem u nju) al odričem tobožnju faktičnost kazatoga, jer ona ne postoji, samo se hoće predstaviti takvom. Ne mora uopšte da se tako interpretira.

Naime:

1. После тога хтеде Бог окушати Аврама, па му рече: Авраме! А он одговори: Ево ме.
2. И рече му Бог: Узми сада сина свог, јединца свог милог, Исака, па иди у земљу Морију, и спали га на жртву тамо на брду где ћу ти казати.
3. И сутрадан рано уставши Аврам осамари магарца свог, и узе са собом два момка и Исака сина свог; и нацепавши дрва за жртву подиже се и пође на место које му каза Бог.

itd. (ima još sličnih primera)

Kao što vidiš ovaj primer je vrlo sličan onome što ti hoćeš reći odnosom Huana-Katanede (plus Avram je rođeni otac Isaka). Ni Avram na Božiju zapovest nije oklevao da rođenog sina žrtvuje, spali!.Da li je to nužno nešto tamno i negativno ? Pa, očito, nije, iako tako izgleda i čovek kada prosuđuje samo kao čovek zakleo bi se da je to najcrnja tama -spaliti rođenog sina na zapovest tamo nekog neutelovljenog glasa! No, jasno da to ne mora da ima tu tamnu nijansu, jer tu je bitna jedna duhovna filosofska poenta - Božija zapovest (zapovest Svetog Duha) je iznad svega! Ona je iznad ličnog zadovoljstva, trgovačke koristi, prava, običaja, kulture, morala, etike - iznad svega! Ona je alfa i omega. Jer je ona transcendentalna bilo čemu ovozemaljskom pa čak materijalističkom moralu kao najuzvišenijom materijalističkoj kategoriji i opštoj vrlini. Onda, jel Huan sluga Satane koji se preobukao u Svetog Duha da bi ga obmanuo a preko njega i nas, il samo sporovidi zapovest Svetog Duha!? Nije lak odgovor na to pitanje.Slična dilema se javlja i kod ljudi koji nisu u crkvi da poveruju crkvi nanačin kako ona to predstavlja.Huan bi rekao -"Duh nas uvek stavlja u strašnu poziciju da biramo!" pa birajmo, svak bira srcem, svojom najdubljom sklonošću, ako je ona čista, neće ga niko i ništa zavesti, ako ne, on ianako ide tamo gud ga srce vuče i to niko ne može sprečiti na veštački ili supresivan način.

Naravno, crkva će igrati na kartu da taj Kastanedin duh nije Sveti Duh, već nečisti duh, al to je upravo ono što je sporno a ne jasno! Kao što bi neko ko je materijalista mogao sporiti (i spori) i samo postojanje Svetog Duha! No šta ako taj duh koji se javio Huanu jeste Sveti?! Sveti Duh se, i po bilbiji !, slobodno javlja kom On hoće, i pohodi koga on hoće, da bi kako god nekoga spasao svojom beskrajnom mudrošću i sposobnošću da iz zla izvuče dobro, iz otrova nektar! Naravno da to crkva neće priznati, već će itakve pomisli pripisati nečistom duhu i njegovoj lukavosti da zavede, ali ni njoj materijalistički ljudi prosto ne priznaju, bez posebnog jasnog osnova, ni verodostojnost ni valjanost, već,navodeći slične primere i iz spisa i iz istorije optužuju je da je činila i čini zlo, interpretirajući sve to na neki svoj način, koji može, ali ne mora biti kakve stvari po sebi zaista jesu!

Ja se tu ne bih zaletao ni sajednim ni sa drugim, već pomno motrio i pažljivo ispitivao, ako se nešto može iskoristiti zašto da se neiskoristi, to nalaže mudrost koju Huan opisuje kao princip traganja "prepredenosts" - iz loše sklopljenog posla izvući ono šta se izvući može.!

U vedskoj duhovnosti Buda je inkarnacija Boga ali Njegovo učenje (budizam je proteran iz Indije i tamo ga ima svega 1.3%) - Budizam - ista ta vedska monoteistička duhovnost izričito svrstava u - ateizam!!! Kako je to moguće?!

Budizam kao vrhovnu Istinu ustanovljuje nirvanu (prazninu, ugasnuće), a odriče kao krajnju istinu Boga, dušu, duhovni svet i sve ostale osnovne istine svake monoteističke duhovnosti! Pa ipak Buda je, po vedskom učenju, inkarnacija Boga (koji predstavlja učenje koje praktično poriče Boga!?), a Njegovo učenje - prilično tipičan al malo prikriven - ateizam! Objašnjenje je prosto, budizam je imao svrhu da u datom vremenu, mestu, okolnostima i određenom tipu ljudi obilazno pomogne preko učenja koje bi ih moglo (ako tako oni hoće) postupno odvesti sa debelo krivog na pravi (ili makar manje kriv, sa koga će imati veće šanse da se izvuku) put; to je duga priča ali poenta je u tome. On je za ljude koji u ovom trenutku nisu za čistu duhovnost, ali nisu ni za materijalizam, već nešto između i to je tačno ono što je budizam, nešto između.

Tako da je koliko vidim Kastanedino učenje je idalno za okorele materijaliste (uostalom sam sam iz te pozicije pošao i upravo preko Kastanede se malo osvestio), koji nisu skloni monoteističkoj duhovnosti ali imaju izvesnu sklonost nečemu što nije grubo materijalno, a preko toga bome mogu da se uzvise i do treće pažnje (moguće - bezličnog Apsoluta) a odatle, ako dođu dotle (mada mogu i pre, dovoljno je da se malo razbude iz svog grubog materijalizma), je samo mali korak da valjano shvate i monoteističku duhovnost, što nebi bilo moguće ako bi se čvrsto držali materijalnog, jer nikada neposredno ne bi bili skloni monoteističkoj duhovnosti, prema kojoj iz te pozicije osećaju čak odbojnost, protivni su joj, jer je ne shvataju (niti iz te pozicije mogu) onakvom kakva ona jeste. Ne može se očekivati da će svi i odmah iskoristiti tu šansu, ali ona im se mora dati, jer su bez nje još beznadežnije izgubljeni;)

Јер премда сам слободан од свих, свима себе учиних робом, да их више придобијем.
Јеврејима сам био као Јеврејин да Јевреје придобијем; онима који су под законом био сам као под законом, да придобијем оне који су под законом;Онима који су без закона био сам као без закона, премда нисам Богу без закона него сам у закону Христовом, да придобијем оне који су без закона.
Слабима био сам као слаб, да слабе придобијем; свима сам био све, да какогод спасем кога. (1 Kor. 9.19-21)

Poslednja izmena:
Ima jedn vic u vezi sa tim (neću njime reći ništa uvredljivo):

Ulazi u saloon strah i trepet divljeg zapada, surovi Džo, i kaže:
"Bedni crvi, sve ću vas posrati"!
Odneku, ispod stola, poviruje uplašeni Sam i pita:
"Zar i mene, stari prijatelju Džo?!
Džo odgovara:
"Naravno da ne, Same, - s tobom ću obrisati dupe."

:hahaha:

Ne znam otkud vam ideja da stalno tumačite i letače komirođiju stavljate u svaku supu.

Da li znaš da seksualna energija mora negde da se utroši?
Ako se ne koristi za "ono", ili za sanjanje, mora negde da izadje. Zna se da zagoreli mnogo blebeću i laprdaju, što bi reklo da im izlazi na usta. U tvom slučaju i na prste. :D

Back