Antropologija: Kastaneda

Srećkoviću jedan! Ma kako li si samo u pravi trenutak promijenio stranu!? Božja konjica protiv Kastanedinog pješaštva! Koje će to gaženje biti!

nisam menjao stranu ..ja ustvari i nisam znao da postoje strane pa i nisam zauzeo Kastanedinu stranu.
Od kada sam saznao i oduševio se Kastanedinom knjigama ja sam pokušavao da to što je Kastaneda pisao nekako uklopim u pojedina hrišćanska učenja..pre svega u verovanje u Boga.
oni koji su u to vreme pričali privatno samnom znaju za to.
Radio sam to na različite načine ,pre svega kroz verovanje da je Nagual ustvari Bog(što jako mnogo pristalica nagualizma veruje), i kroz molitvu(Oče naš i druga obraćanja Bogu jer svako obraćanje "razgovor" sa Bogom jeste molitva)
Neke druge stvari koje je Kastaneda pisao sam previđao , kao kada je zaljubljen čovek slep za loše osobine svoje ljubljene.
Kada zaljubljenost prođe i čovek progleda , zapita se kako je moguće da je bio toliko slep.
Dakle problem je u tome što Kastaneda laže narod kako je viđenje tolteka jedino pravo , kako je Orao jedino što postoji , nešto neizbežno za sve ljude, kako je nagualizam (a naročito rekapitulacija) jedini način da se prođe pored Orla.
E onda sam naišao na ljude koji su iz svog iskustva pisali nešto sasvim drugo , razmislio i video kakvo je Kastanedino učenje zapravo.
Orao je realnost samo onih koji ne poznaju Boga , ne i realnost svih ljudi.
Nagual nije Bog , sva je verovatnoća da je izvor nagualizma Sotona(ovo je tvrdnja jednog naprednog sanjača inače pristalice nagualizma koju do sada niko nije opovrgao svojim ličnim sanjačkim iskustvom)
Kastanedino (i Don Huanovo ) učenje jeste jedna (ne i jedina) od tzv. OPS (okrenutost prema sebi) orjentacija.
Don Huan je napravio od OPS orjentacije najbolje što je mogao ali to je i dalje OPS .Simbol te varijante jeste crna rupa koja sve uvlači u sebe i ništa ne pušta .
Takvi smo svi mi ljudi osim malog broja izuzetaka ( i ja naravno) , sebični, cicije, dajemo radi koristi, volimo radi koristi, sve radimo iz koristi očigledne ili skrivene i za nas same.
sve radimo u krajnjoj liniji za sebe .otud i naziv "Okrenutost Prema Sebi"
Ljudi se kunu da znaju da vole a pojma nemaju šta je ljubav, misle da su njihova davanja posledica njihove vrline a u stvari daju samo da bi mislili dobro o sebi.

Shvatio sam da ipak postoji i druga stana.Njen elitni predstavnik sviđalo se to nekome ili ne jeste Hristovo učenje.(Postoje i druge OPD :"Okrenutost Prema Drugome" religije i učenja) hrišćanstvo je samo najpotpunija .
OPS odrazumeva pravu ljubav (bez koristi), pravo davanje(bez koristi) , služenje drugima .
Ja lično bih radije ovu drugu varijantu, mada je ona mnogo mnogo teža nego Don Huanova.
Don Huan nas uči da budemo ravnodušni prema drugima.To je neuporedivo lakše nego voleti neprijatelja.Ja mogu da budem ravnodušan prema neprijatelju(da ga ne mrzim, da ne razmišljam o njemu, da on za mene jednostavno ne postoji)
Voleti ga to je već podvig koji ne znam da li ću ikada uspeti da ostvarim.

Ne radi se samo o rečima i opisima jednog i drugog pravca.Radi se o "plodovima"
Postoji jedan način da se izabere i da se u mnoštvu učenja i religija od kojih svako izgleda podjednako istinito(kao što je meni Kastanedino izgledalo istinito i beskrajno mudro) ipak izabere neko .
To je upravo rečenica o prepoznavanju lažnih proroka:

"Ne verujte svakom duhu nego ispitujte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lazni proroci izišli u svet.Po plodovima njihovim poznaćete ih"
Neka svako razmisli koji su to plodovi , neka ih proba i neka izabere po svom ukusu.
Ono što ja znam jeste da ne bih mogao da budem u družini ljudi koji razmišlaju isključivo kroz korist i isključivo o svom dupetu.
Družina naguala je družina koristi , oni su neophodni jedni drugima jer je u predatorskom univerzumu neophodan čopor da bi se preživelo.
Ja ne volim takvu vrstu odnosa ali to je moj lični ukus.
Što se tiče konjice i gaženja nemam potrebu svesnu niti nesvesnu da gazim nikoga
Ljudi koji žele da žive u materijalnim svetovima treba da budu pušteni jer to je njihova slobodna volja a i materijalni svetovi nisu stvoreni zalud.
Što se tiče one manjine koja jeste oličenje zla (u nju ne spada najveća većina ljudi bez obzira što su izgubili vezu sa Bogom)..
Bog zna šta će sa njom, ja nisam upoznat sa zvaničnom politikom :)
dakle ako nisi zlotvor ne boj se ne mogu da poverujem da će Bog ljubav mučitibilo koga ko ima barem ono zrno duše o kojem sam već govorio. možda nećemo ući u raj , možda ćemo biti glupi kao i sad što smo, ali sumnjam da ćemo se krčkati u kazanu:)
.Ako si zlotvor pokaj se dok možeš , ne gubi ljudskost i biće dobro.
Hrišćanstvo je elitna OPD religija koju biaju ljudi koji žele da se što više približe istini i svetlosti.Bog zna da neće svi moći da idu tim putem do kraja,
ali prodati dušu na način koji opsuje Kastaneda je ipak suludo.

Poslednja izmena:
Na kraju, hteo bih da se javno izvinim svima koje sam zaveo učenjem Karlosa Kastanede ranije dok sam bio opsednut i obmanut njime. Žao mi je što su možda neke osobe čitajući moje tekstove potpale pod uticaj demona. Ja sam zaista verovao u sve te stvari i došao na ivicu duhovne i fizičke propasti ali dobri Gospod me je izbavio iz kandži satane. Molim Vas oprostitie mi svi! Kao pokušaj da popravim stvari, napisao sam s Božijom pomoći ovaj tekst u nadi da će ISTINA odvratiti ljude od opasne satanske zamke skrivene u učenjima o kojima je pisao Karlos Kastaneda.

Bog Vas voli, Bog Vas blagoslovio.

Dragi prijatelju
stalker.GIF
osobno mi drago da si ipak u takvom obliku da mozes da nam napises i ovoliko teksta. Vrlo nam je drago sto lepo zivis sa svojom novom druzinom sa suprotne strane brda.

Puno je nas koji smo citali tvoje tekstove i podvlacili puno toga sto si rekao. Mi smo tebi verovali ti si nama bio glas razuma. A sada kada te nema eto batrgamo se na ova tri foruma trazeci glas istine. Sada smo kokoska bez glave.

Lepo je to od tebe sto se izvinjavas. Cisto sumnjam da je to dovoljno. I u svetu sa druge strane brda u kome zivi tvoja nova druzina reci malo toga znace, potrebna su dela. Puno tog je jos potrebno pored ovog teksta koji si prilozio vidim malo si ga samo prepravio nemoj da si lenjivac napisi detaljno i posteno ako stvarno hoces da se iskupis pred bogom.

Nema ti druge nego da navratis na Galaksiju i www.UcenjeDonHuana.com i pokusas i tamo da se izvines i aktivno ucestvujes sa svojom novom pricom pa mozda i spasis neku od onih dusa koju si zaveo svojim poznavanjem ove teme. A i to ce i tvoji novi prijatelji ceniti.

U cilju tvog iskupljivanja sredicemo da otvorimo temu Stalker nekad i sad* pa udri do mile volje i pisi sve sto ti je uz Božiju pomoc o zabludama u ucenju don Huana . Tako ce tvoje reci imati jacinu kao nekada oni tekstovi koje si pisao dok si uporedo sanjao. Mozda ti to pomogne. Toliko mozemo da ucinimo za tebe.

Mozda spasis nekog ako ne Spasi se bar ti.

Na kraju, hteo bih da se javno izvinim svima koje sam zaveo učenjem Karlosa Kastanede ranije dok sam bio opsednut i obmanut njime. Žao mi je što su možda neke osobe čitajući moje tekstove potpale pod uticaj demona. Ja sam zaista verovao u sve te stvari i došao na ivicu duhovne i fizičke propasti ali dobri Gospod me je izbavio iz kandži satane. Molim Vas oprostitie mi svi! Kao pokušaj da popravim stvari, napisao sam s Božijom pomoći ovaj tekst u nadi da će ISTINA odvratiti ljude od opasne satanske zamke skrivene u učenjima o kojima je pisao Karlos Kastaneda.

:roll::roll::roll: :roll::roll:
Ljudi nemojte da nasedate na ovo. Ni ovo sto je radio pre toga ni ovo sto sada radi, nista od toga nije bila njegova odluka. Odjednom je poceo da pljuje po svemu u sta se do tad kleo... Zatvorio svoj forum koji je vodio i otisao u manastir...Samo da kazem da ja niti sam pristalica Kastanede niti sam pristalica Pravoslavlja, ali sam malo vise upuceniji u ovakve slucajeve.

Taj decko je vodjen od druge sile i tada a i sada ga vodi ista ta sila. Decko ima Nova Svetska Religija programiranje. Programi koji se aktiviraju u svest, ubaceni od Iluminata. Zato je to uradio,zato se tako ponasao. I nesto je moralo biti u njegovom nacrtu misli da je ovo uopste moglo biti sprovedeno.

U ucenjima Karlosa Kastanede nema nikakve satanske zamke, vec kao i u svim drugim ucenjima kada krenete da se razvijate duhovno demoni vas napadaju i to je normalno. Neko izdrzi a neko ne. Sto ne znaci da sam ja pristalica Kastanede ali ne mislim da je toliko lose niti da je njegovo ucenje losije ili bolje od Pravoslavlja. Istina nije ni tu ni tamo nego je skrivena u vama.

Poslednja izmena:
Rekapitulacija se ne kosi ni sa jednom religijom.
Meditacija ima pandan u hriscanstvu, zove se tihovanje (na zalost malo poznato sire do hapsenja famoznog Dabica) i u drugim religijama, a zastupljena je i kod Kastanede.
Sanjanje rtakodje nije djavolja rabota. I bog i andjeli i demoni javljali su se u snovima raznim ljudima, i svecima i "obicnim".
Sta je tu kod Kastanede lose i djavolski, sto se kosi sa hriscanstvom?
Pa tumacenje i neke promene same biblije, a zbog kontrolisanja masa.
Svejedno, ako okarakterisete sebe kao nesto sto Kastaneda kaze da je "ratnik", zatvarate se. Ako karakterisete sebe kao OPS, opet se zatvarate. Kao monah, svetac, prosvetljeni, zatvarate se u necemu sto ste u zivotu iskusili i naucili. Deo ega koji je stecen.

Pogresno je shvaceno Don Huanovo gubljenje ljudskosti. Izgubiti sebe i svega ljudskog znaci otresti se svog ega. Svega sto je doslo u kontakt i stvorilo vas. E tada ostaje cisto ljudsko bice. I tada cete videti sta su ljudi. Predivni stvorovi, svejedno da li su ili nisu ostali bez sebe i da li su ili nisu na "putu svetlosti", "ratnici", "prosvetljeni", "opd", "ops" ili vec nesto.
I predivni su kao i dijamanti, bruseni svako od zivota na sebi svojsven nacin.
I onda ostaje cista radost postojanja, i tada nema ni demona ni andjela, osim ako ne pozelite malo toga. Nebitno da li u "materijalnom" svetu, ili u snovima ili u astralu/mentalu/.... Cisto iskustvo zivljenja.

I niko nece moci da vas "programira". Niti Kastaneda, niti reptili, niti muva/buva.

Poozzzzz.

Ja nisam ni bog ni demon ja sam vidiš čovek ili bolje reći potencijal čoveka.
Gde svrstavaš sebe? Da li i ti spadaš u "njih"? u te "njih" što su gori od demona ?

Ti kreiras sto si, mozes biti sve i nista tvoj izbor.Ja sam smo jedno zaljubljeno ljudsko bice koje se bori sa andjelima i demonima koje je samo stvorilo.Moj moto je:ne veruj proveri.Ako te neko pametan nauci kako?:heart:

ISTORIJA OSVAJANJA

Nekada davno, veoma, veoma davno, svi ljudi na zemlji su mogli videti vanzemaljce. To je bilo vreme kada su oni pristigli iz dubine svemira na našu planetu. Tada su bili potpuno vidljivi svakome. Kastaneda ih naziva letači jer se kreću po zemlji u džinovskim letećim skokovima.

Njihovo znanje i tehnologija su bili toliko superiorni da su ljudi bili šokirani i odnosili su se prema njima sa strahopostovanjem, kao prema bogovima. To je poreklo mnogobožačkih religija.

Oni su se pretstavili kao dobročinitelji, obećali su ljudima znanje i roditeljsku brigu te sveopšti napredak i blagostanje. Ljudi su to oduševljeno prihvatili i ušli u savez sa njima. Tada su počeli da im grade hramove, ogromne figure u kamenu i da ih obožavaju. Bogovi su sišli na zemlju.

To je bio početak propasti tadašnjeg čovečanstva, jer se ispostavilo da su oni lagali i u stvari su porobili ljude i pretvorili ih u svoje energetske baterije. Zaveli su okrutnu diktaturu i uveli socijalni poredak zasnovan na piramidi, poredak kakav je i danas.

To su bila veoma mračna vremena i neki su pokušavali da im se odupru. Postojao je herojski pokret otpora, grupa neverovatno hrabrih ljudi, boraca za slobodu.

Vanzemaljcima je bilo potrebno par stotina godina da se adaptiraju na novu planetu i pronađu još efikasniji način držanja ljudi u ropstvu, i otkrili su da je ljude najbolje kontrolisati ako postanu za njih nevidljivi. Ne možemo se zaštititi od neprijatelja koga ne vidimo. Koristeći superiorno znanje za manipulaciju energijom svesti, oni su to i ostvarili. Postali su za nas nevidljivi, i to je rešilo probleme sa pobunjenicima koji su im stvarali velike glavobolje.

Tada je nastao veliki pad u tamu i neznanje, i ljudi su postali nesvesni robovi i zaboravili su šta se desilo. Ostala su samo mutna, nejasna i iskrivljena sećanja na nekadašnje slobodno čovečanstvo u obliku mitova o Atlantidi, Šambali i sl. Od tada ljudi žive u iluziji slobode, blaženo nesvesni realnosti da im vanzemaljci otimaju oko 96% energije svesti, tj. života, jer se njome hrane. Oni sisaju i sisaju, a ljudi spavaju i spavaju - u tom matriksu.

Ovo se uklapa sa otkrićem savremene nauke da čovek u budnom stanju koristi svega nekoliko procenata svog mozga. A ta nauka nema objašnjenja zašto je to tako. Čekajte malo, pa šta je to? Zar je moguće da je u pitanju greška prirode ili je Bog pogrešio, pa s toga čovek ima ceo mozak ali je aktivno samo tih nekoliko procenata? Šta ili ko stoji iza te anomalije?

Međutim, danas se dešava velika promena. Mnogi ljudi su pod uticajem kosmičkih sila iznenada počeli da se polako bude i vanzemaljci su u panici. Nagla ekspanzija informatike i slobodan pristup informacijama, naročito preko interneta, doveo je do toga da je znanje o realnosti i oslobađanju od ovih neprijatelja, koje na sreću poseduje nekolicina ljudi na planeti, počelo naglo da se širi jer su probijene sve informativne blokade i cenzure koje su postavile neljudska bića. Stvari su se otele kontroli i oni više ne mogu zaustaviti širenje istine i radi toga su se našli u panici, jer postoji znanje koje vodi do oslobađanja od njihove okrutne vladavine. “Bogovi su pali na teme!”

Radi toga se oni pripremaju da pribegnu jedinom mogućem rešenju kako bi zadržali svoju vlast nad ljudima: ponovo će postati vidljivi svima i opet će se predstaviti kao prijatelji, starija braća, spasitelji. Oni veruju da će ponovo na isti način prevariti ljude, kao što su to učinili pre više stotina hiljada godina.

Kastaneda je o tim drevnim vremenima govorio u knjizi Armanda Toresa "Susreti sa Nagualom", vremenima kad su oni bili vidljivi, i rekao je da su onda usavršili tehniku i postali nevidljivi ljudima, radi lakšeg držanja u ropstvu.

Oni su nas ulovili pomoću jednog mamca kome mi ne možemo da odolimo.

Taj mamac je - znanje. Mi smo veoma pohlepni za znanjem jer znanje uvećava čovekovo biće i čini ga srećnim. Ali postoji i otrovno i iskrivljeno znanje zasnovano na lažima i nepotpunim istinama.

Nadam se da nećemo opet nasesti na isti trik. Ali, ko to zna?

http://stazaratnika.bravehost.com - intervjui s Kastanedom i njegovim saradnicama, predavanja...

Ovo sam "selektovao" sa jednog starog Stalkerovog posta kada je jos bio "ratnik"....da li se i vama cini da je skoro postovao INDENTICNU stvar samo sto je na kraju dodao i svoj hriscanski fanatizam LOL
Ovaj covek ima dar da napise BAS one stvari da bi postigao efekat straha kod ljudi...
A vi ste prema njemu sto bi reko moj cale - "Lozi babu da strika brze"

Danez je napisao:

Sanjanje takodje nije djavolja rabota. I bog i andjeli i demoni javljali su se u snovima raznim ljudima, i svecima i "obicnim".

Sanjanje samo po sebi nije djavolja rabota ali može da bude.sve zavisi sa kojim motivom neko sanja .Sve zavisi od toga sa kojim motivom čovek radi bilo šta.

Kod kastanede je svašta loše i đavolski.Kada je konkretno sanjanje u pitanju to je njegova laž da je za sanjanje neophodno da idemo u svet neorganaca i napajamo se njihovom energijom jer druge energije nema koju sanjači mogu da koriste(ovo je izjavio Don Huan )
Možda je to i istina za sanjanje koje su oni preduzimali (postoje ljudi koji tvrde da čak nije ni za njega ) ali ja nemam nameru da idem u svet neorganaca da bih imao energiju za sanjanje.Izvor te" mračne energije" kako je sam don Huan naziva je Nagual.
Postoji još jedan izvor : Bog, koga kastaneda ne pominje .To je ono zlo kod kastanede: manipulacija ljudi da pomisle kako je Nagual jedini izvor i kako moraju da uzimaju energiju od neorganaca.
Kažeš javljali su se anđeli u snovima i svecima?Šta misliš jel to zato što su ti sveti ljudi sakupili dovoljno energije iz sveta neorganskih bića ?

Svejedno, ako okarakterisete sebe kao nesto sto Kastaneda kaze da je "ratnik", zatvarate se. Ako karakterisete sebe kao OPS, opet se zatvarate. Kao monah, svetac, prosvetljeni, zatvarate se u necemu sto ste u zivotu iskusili i naucili. Deo ega koji je stecen.

Delimično se slažem..ipak OPS i OPD su činjenice..modaliteti delovanja.Ratnik je isto tako činjenica, monah isto, svetac isto.To onda zanči da nije na nama da se okarakterišemo ,ali gledano sa strane mi se ipak ponašamo na određeni način i jesmo nešto u određenom trenutku.To je činjenica i ona je promenljiva.
Zar nije Don Huan bio od ostalih okarakterisan kao Nagual?To je bila činjenica u tom trenutku , mogao je on da priča kako nije ništa i kako samo prati put srca ali gledano sa strane on je vršio tačno određenu funkciju i radnje sa određenim posledicama.

Pogresno je shvaceno Don Huanovo gubljenje ljudskosti. Izgubiti sebe i svega ljudskog znaci otresti se svog ega. Svega sto je doslo u kontakt i stvorilo vas. E tada ostaje cisto ljudsko bice. I tada cete videti sta su ljudi. Predivni stvorovi, svejedno da li su ili nisu ostali bez sebe i da li su ili nisu na "putu svetlosti", "ratnici", "prosvetljeni", "opd", "ops" ili vec nesto.

Ne mogu da se složim da su ego i ljudskost isto .Ne verujem da je iko ikada povezivao ego sa onim što je ljudsko..barem ne onaj ko pod čovekom smatra ono izvorno ljudsko.

Ne čini nas ljudima to smeće zvano ego nego naša duša.Izgubiti ljudskost znači izgubiti dušu.
Otrešću se "Svega što me stvorilo" :hahaha: pa nije mene stvorio moj učitelj u školici , niti roditelji niti društvo .Oni su nenamerno učestvovali u stvaranju mog ega .Mene je stvorio Bog .Ja sam unutra onaj ispod smeća (ega).

predivni su kao i dijamanti, bruseni svako od zivota na sebi svojsven nacin.
I onda ostaje cista radost postojanja, i tada nema ni demona ni andjela, osim ako ne pozelite malo toga. Nebitno da li u "materijalnom" svetu, ili u snovima ili u astralu/mentalu/.... Cisto iskustvo zivljenja.

da li su i one najgore psihopate bez trunke savesti takođe "predivni kao dijamanti" ?

Da, samo sto si ti iz nekog razloga slep da ga vidis...i sem sto bauljas izgubljen i nisi u stanju da normalno vodis razgovor, koji deo gluposti koju si izrekao ti nije jasan? =)

Glupost je podsecam jos jednom tvoja izjava da "Stanar nije mogao da izadje iz materijalnog sveta".

Dakle, pitao sam te iz kog to citata iz knjiga sledi ovakvo idiotsko shvatanje? =) Takav citat ne moze da postoji, zato sto je ovo sto si ti zakljucio utter bullshit koji nema nikakve veze ni sa cim iz knjiga. Jednostavno si totalno pogresio temu i nisi shvatio nista.

Isto tako sam te pitao koji to citat opovrgava bilo sta sto sam rekao. To si takodje izbegao da odgovoris i samo si izbulaznio

Vidi, moraću poneti kišobran kadpričam s tobom. Dok pričaš ti i bašču zalivaš :hahaha:

Citate si dobio, to što ih ti tumačiš onako kako tebi paše je opet tvoja privatna stvar (nemam ja ništa sa tvojim željama i htenjima) - ali u tom tumačenju ne postoji nikakva nužnost pa dabi bilo ko,ko je razuman, osećao ikakvu obavezu prema tako nečem, al ti bi da ono što nemanužnosti predstaviš kao da je tobož ima, a ako neko veli da nema onda da ga nateraš da on to prihvati. Jel, zaboga ako ko ne shvati onako kako si ti shvatio (a to je jeino vlajano i ispravno) ondaon greši i ništa ne shvata - a ti shvataš jel de:mrgreen:

Da ti ego nije toliko povredjen, bio bi u stanju da vidis vrlo precizan odgovor u vezi tvog totalno pogresnog shvatanja vezano za Stanara.

Naravno, sine Nebojša, naravno :mrgreen:

Iskopiracu opet, mozda ti ovaj put podje za rukom.

"Stanar je drevni vrac, koji je bio uhvacen i zarobljen u svetu neorganskih bica. Kada je otkrio da moze da im pobegne time sto ce da se pretvori u zenu, to je i uradio, s tim da je od tad ostao non-stop u strahu da ce ovi da ga otkriju i povuku nazad. Dakle, Stanaru je samo trebalo vise (odredjene vrste) energije da bi uspeo da ostane nedostupan neorganskim bicima koja su ga jurila...i to je dobijao od naguala i carobnjaka koji su mu u tom smislu odgovarali, zauzvrat darujuci razne vrste znanja u vezi sanjanja i manipulacije skupnom tackom uopste."
Ovo nije citat (već parafraza), kao prvo. Kao drugo to je opštepoznato. Kao treće nikakve nužne veze to so onimm što ja rekoh nema - niti ga opovrgava niti ga potvrđuje. Svet neorganskih bića nije isto što i materijalni svet i oslobađanja od sveta neorganskih bića nije oslobađanje od materijalnog sveta (, predupređujem, ako si takvu glupost slučajno pomislio) To što ga ti u svojoj glavi povezuješ kao po kakvoj tobožnjoj nužnosti je tvoja želja, tvoje htenje, takva veza ne postoji nigde u stvarnosti već samo u tvojoj glavi. Da bi moglo da se poveže na nekakav način (bez apodiktičnosti već samo čisto teoretski) bože moj, moglo bi čisto formalno logički, al da ono jeste povezano tako kako bi ti hteo da ga povežeš - bože sačuvaj - ni u snu, čak ni u stanarevom snu :hahaha:. Čak i samo to teoretsko povezivanje nije održvo ako se pravilno razume šta je tu kazato u celini.

Znaš, budući da si bipi-maji, nije ti jasno ali postoji prilična razlika između (formalno logički) "moguće" i (faktički) "jeste" :mrgreen:, naročito u logici. Jer u logici je formalno tačno reći - žena ima dve noge, kokoš ima dve noge, znači žena je kokoš. Formalno - logički je ispravno - al veze s vezom nema u istinitosti. :mrgreen:

Dakle, bilo ko ko iz ovoga ili bilo cega iz knjige "Umece Sanjanja" zakljuci da Stanar "nije mogao da izadje iz materijalnog sveta", je apsolutno nezreo za ove stvari, i stvarno je bolje da se okane cele price, i ode da igra badminton.

:hahaha: Koliko se ljudi zanose svojim idejama a ne znaju čak ni misliti kako valja.

Ajde, sad ću da ti nacrtam (explain him as you would explain to the child :hahaha:)

A kako bi se iz "toga" moglo zaključiti da stanar nije znao izlaz iz materijalnog sveta, kad ta tvoja parafraza ni ne govori o tome nit ikakve veze sa tim ima, moliću?

A iz "umeća sanjanja" bi moglo, i tek kako.

Po tebi (izgleda ?) - stanar se nije mogao, nije umeo osloboditi neorganskih bića (iako je tačno da je već odavno bio slobodan od njih pa je ispravno reći da se morao samo braniti od njih, da ga ponovo ne porobe, da mu tu slobodu ne oduzmu!) koji su baznačajni delić i smetlište materijalnog postojanja - a mogao se, onako ko od šale, osloboditi materijalnog postojanja :hahaha: Ne budi naivan, bipi-maji. :mazi: Nemoguće je da su mu neorganska bića, beznačajni deo smetlišta materijalnog postojanja predstavljala problem a da mu čitavomaterijalno postojanje nije predstavljalo problem. Da se mogao osloboditi materijalnog postojanja automatski bi bio slobodan svega što je u vezi sa tim postojanjem pa i neorganskih bića kao jednog beznačajnog dela tog postojanja :hahaha:

"Izazivač smrti je bio neizbežno uhvaćen u mreže neorganskih bića. Kerol je procenjivala da je možda proveo hiljadu godina kao zatvorenik, sve do trenutka kad je bio u stanju da se pretvori u ženu."

Očigledno, Stanar se OSLOBODIO od neorganskih bića i neorganskog sveta

„Prirodno da su joj za petama", uveravala me je Kerol. „Ta žena mi je rekla da mora da se brani od svojih gonilaca svakog trenutka svog života."
„Šta oni mogu da joj urade?"
„Da shvate da je bila muškarac i da je povuku natrag u ropstvo, pretpostavljam. "

Odavde je još očiglednije jasno da je Stanar već SLOBODAN od neorganskih bića i njihovog sveta, pa ne mora od toga da se OSLOBAĐA, već samo da se sa SLOBODE "brani" od njih "da je povuku natrag (sa slobode) u ropstvo"

Citat koji sam ti već dao glasi:

"Bio je to majstorski potez na šahovskoj tabli koji je povukao izazivač smrti prerušen u ženu u crkvi. Ona je koristila Kerolino i tvoje energetsko telo da se uzdigne, da se oslobodi svojih okova. Uhvatila te je na tvoju ponudu besplatne energije."

„Šta to znači don Huane?" upitao sam zabezeknut.
„To znači da je izazivačica smrti videla svoj konačan izlaz. Ona se zakačila za tebe. Tvoja sudbina je i njena sudbina."
„Šta to znači, don Huane?"
To znači ako ti stigneš do slobode, i ona će

Sad obrati pažnju i poveZi računa: :mrgreen:

Važni izrazi su oni koji su boldirani. "da se oslobodi svojih okova" (očigledno da je Stanar već slobodan od neorganskih bića kako sam predhodno objasnio i potkrepio Kerolinim citatima, on više nije okovan njima, slobodan je od NJIH, mora samo da pazi da ga ponovo ne okuju, kao što su ga u prošlosti (ne sadašnjosti) okivali ("povuku natrag u ropstvo").

"videla svoj konačan izlaz" - Konačan nigde se to ne povezuje sa neorganskim bićima, ne kaže huan izlaz od neorganskih bića> A i zašto bi rekao kada je Stanar već izašao iz njihovog sveta?! Jel ne bi bilo glupo da kaže da traži izlaz koji je već davno našao? Jasno da ovo "konačan" ne ukazuje na izlaz od neorganskih bića (jer je on već ostvaren) već ukazuje na končano postignuće kojem teže savremeni vidovnjaci - slobodu (mukti, oslobođenje od materijalnog postojanja). To je još jasnije iz sledećeg boldiranog dela citata:

"To znači ako ti stigneš do slobode, i ona će" Karlos nije bio porobljen neorganskim bićima, zarobljen u njihovom svetu, pa da bi se ovo "slobode" odnosilo na oslobađanje od sveta neorganskih bića (kako ti, izgleda, pogrešno shvataš? - a ako ne shvataš tako objasni kao shvataš i na čemu takvo shvatanje osnivaš - ovo naročito, pošto se tvoji iskazi uglavnom svode na proste tvrdnje i grozničavo držanje za njih bez da se ustanovi njihov temelj, ne čemu počivaju takve tvrdnje), ali nije postigao SLOBODU kojoj teže savremeni vidovnjaci, pa ako je postigne on postiće je i Stanar - očigledno da Stanar nije takođe postigao tu slobodu, jer da jeste onda bi bilo besmisleno reći "To znači ako ti stigneš do slobode, i ona će"!

A kako Stanar jeste postigao slobodu od neorganskog sveta i neorganskih bića, i kako Karlos nije ni porobljen od neorganskih bića pa da teži da se oslobodi od njihovog ropstva onda je više nego jasno da da Huan ovde govori o KONAČNOJ slobodi kojoj teže savremeni vidovnjaci. A ako ta sloboda nije sloboda od materijalnog sveta, može biti samo ondaneka niža od toga - te u svakom slučaju moja konstatacija (ne bih to nazvao ni tvrdnjom, jer sam prosto uzgred dao konstatacuju nečeg prilično jasnog svakom ko imalo valjano misli) da Stanar nije znao izaći iz materijalnog postojanja, već se morao nakačiti na Karlosa za kog je, izgleda, procenio da ima šanse da se oslobodi, - sasvim čvrsto stoji.

Ako se to tebi ne sviđa (ili si se prosto zaletio :dash: pa sad ti ego neda da se povučeš) ti onda obori tu konstataciju, ali nekim obrazloženjem a ne izrugivanjem ili prostim tvrdnjama kao što bezuspešno pokušavaš :mrgreen: Ovo što izložih je sasvim jasno i čvrsto utemeljuje takvu konstataciju, makar na osnovu onih informacija koje su nam u ovom trenutku dostupne o tome.

Očito, Stanar je slobodan od neorganskog sveta i neorganskih bića a nije slobodan od materijalnog postojanja, nije dostigao slobodu kojoj teži Karlos, Huan i savremeni vidovnjaci (ako je to uopšte sloboda od materijalnog postojanja - a i ako nije može biti samo neka sloboda niže vrste od slobode od materijalnog postojanja, pa čak i da se dostigne ta (predpostavljena) sloboda ona bi opet (i pod tim predpostavljenim okolnostima, pod predpostavkom da se vidovnjaci ne oslobađaju od materijalnog postojanja, već dostižu neku drugu vrstu slobode ) značila da opet nije dostignuta sloboda od materijalnog postojanja. Ti očigledno misliš da je osloboditi se od materijalnog postojanja dečija igra pa to malo sanjaš, malo tragaš i slobodan si. Bože, kako si naivan.

Poslednja izmena:
Ti kreiras sto si, mozes biti sve i nista tvoj izbor.Ja sam smo jedno zaljubljeno ljudsko bice koje se bori sa andjelima i demonima koje je samo stvorilo.Moj moto je:ne veruj proveri.Ako te neko pametan nauci kako?:heart:

Svak je ono što (oduvek) i jeste a ono što kreira je privremeno! Sve što je nastalo to i umire(prestaje da postoji) To o čeme ti goovriš golubice, već više puta, odnosi se na karmu, a naša večna priroda je nešto drugo,ona nema veze sa karmom čiji su rezultati (a i uzroci) privremeni. Ne postajemo mi nešto - mi već jesmo nešto - to što oduvek i jesmo, a nešto drugo i ne možemo biti, ma koliko se upinjali.

Forum je demokratična forma razmene mišljenja i želim da zamolim da divaniš sa mnom o odnosu znanja, jabuke, Eve i dobrog boga, takođe i tunjavog Adama. Takođe me interesuje i odnos ovog starozavetnog mita naspram učenja don Huana, ja ću svakako praviti paralele a sve u skladu sa svojim znanjem i energijom. Jednako tako ću i prihvatit odgovore tipa: neznalice, glupane, bez žaljenja jer ako je demokratija neka je i demonkratija.:D

Pa to je jako široka tema (svaka pojedina od tih tema je jako široka, a kamoli ako se upoređuju) Imaš li šta specifičnije u vezi sa tim a ne ovako široko i generalno. Ne znam odakle bi počeo. U vezi sa ovim što si rekao mogu samo reći da je vrlo teško (i nezahvalno) detaljno porediti različite spoznajne sisteme (kao što je recimo mistika i devocijska duhvonost) ali shvatiti njihovo mesto u celini, u stvarnosti u kojoj obitavamo je od velike koristi i dobrobiti. Ćovek se onda ne zbunjuje puno, stvari mu se u umu raščiste (za svest će morati još da poradi da bi se i u svesti raščistile) i ne ide u ekstreme, kao što vidim da i ovde ima tendencija podela na crno-belo, na - mi anđeli i vi đavoli a što mi baš liči na letačke smicalice.

Poslednja izmena:
Au, pa tebe izgleda neko placa da lupetas gluposti i pogresno shvatas sve sto procitas =))

Ti apsolutno pod milim bogom ne shvatas nista sto si procitao u knjigama, iz jednog jedinog razloga - jer si samo citao. Nemas znanje, nemas iskustvo, nista sto si procitao nisi proverio. Sto manje citiras i svodis zakljucke, bolje za tebe. =) To vreme bolje iskoristi i probaj da radis malo Tensegrity, ili pocni da radis rekapitulaciju, bices mnogo sredjeniji...osetices nesto, neces se vise vrteti u krug ko diletant i wanna-be ratnik bez ikakvog znanja.

Vracam se malo kasnije, da ti blize objasnim.

Poslednja izmena:
Rekapitulacija se ne kosi ni sa jednom religijom.

Dabome, rekapitulacija je najjači deo u Toltečkom učenju. Ona briše lažni ja, i kao takva ni potencijalno ne nanosi štetu sama po sebi. No, nije dovoljna sama po sebi ikao puno olakšava i puno raščišćava, ne samo u umu čoveka, već i u svesti (dakle na dubljem nivou, posebno na nivou naših emocija) - ali nije dovoljna. Ona je uslov da borba počne na pravi način. Al nije ni jedina, može i bez nje kao što može i bez sanjanja, ima i drugih puteva, ali definitovno ona može jako puno da pomogne. Nakon nje prava borba tek počinje, tek tada smo ono što kao ljudi jesmo, a nekon toga treba težiti da se to ljudsko zameni za božansko, jer mi nismo ljudi,već čiste duhovne duše, ljudi smo samo privremeno, dok smo utelovljeni u ljudska obličja, inače smo izvorno i večno čiste duhovne duše.

Stoga to o gubljenu ljudskog obličja može da se tumači različito, ali ne nužno kao nešto obavezno loše(mada iza toga može da se sakrije nešto loše, ali ne "mora", već samo "može"), o tome nešto kasnije.

Sanjanje takodje nije djavolja rabota. I bog i andjeli i demoni javljali su se u snovima raznim ljudima, i svecima i "obicnim".

Sanjanje već nije od iste vrste kao rekapitulaicja. Ono vrlo, vrlo, lako zavede, oslonjeno je u početku u mistici na neorganska bića, i tu neka cena mora da se plati, ne morada se završi loše, ali je rizično i opasno. Pored toga sanjanje uvećava ego, osoba počinje da se gordi zato što je "specijalna", može nešto što većina ne može i počinje da mašta o moćima koje bi mogla steći i iskoristiti u skladu sa stanjem svog bića (koje je u većini slučajeva više nego očajno)

Tako da sanjanje nije nužno đavolja rabota, ali vrlo vuče na tu stranu ako čovek sam pokušava da se probije kroz tu oblast koristeći se mistikom. Treba jasno reći da je tu rizik veliki iopasnost velika za većinu ljudi, onaj ko ima čisto srce neće imati problem, ali ko nema vrlo lako će biti zaveden. Ako je vrlo inteligentan i učen, ako je dovoljno informisan o prirodi tog sveta i šta može očekivati - i to može pomoći donekle da sam izbegne smicalice, ali čisto srce je garancija, no ko ima čisto srce neće ni imati potrebe da se u to upliće sam od sebe, ako mu dođe, dođe, ako neneće se posebno puno ni truditi oko toga. mnogi koji su prošli kroz rekapitulaciju obično spontano počinju da sanjaju lucidne snove, a da za to nisu ni znali ranije.

Pa tumacenje i neke promene same biblije, a zbog kontrolisanja masa.

Najčešće se radi o pogrešnom, a često i zlonamernom tumačenju, loše prepričanim rečima, interpretaciji kazatoga, na jedan zlokoban način koji više tovari psihološki teret na slušaoca nego li išta razjašnjava i ustanovljuje jasno i nedvojbeno.

No, s druge strane, ne treba ni smetnuti s uma da je mistika put zasnovan na ličnoj (vrlo ograničenoj snazi nas pojedinaca)i prepun, al prepun, opasnosti kao što je i materijalni svet prepun opasnosti na svakom koraku. No,čovek avanturističkog (plemićkog, ksatgriyskog) duha baš to voli i hoće. Pored toga to je u odnosu na konačno postignuće veoma, veoma dug put, većina u ovom dobu nikada ne može stići do konačnog cilja hodeći tim putem, mada može postići čuda u odnosu na ono što danas široke mase znaju o svetu i stvarnosti u kojem živimo). Naš život je kratak i vreme brzo protiče.

Da, to je tamno obojena interpretacija. Isto tkao mogla je da se oboji i u svetlo. Oni kojije procenjuju iz pozicije neznaja bojiće je raznim bojama, pa ipak ona ostaje ono što jeste, a to može znati smao onaj ko je doživeo to što je tim rečima opisano. Omiljena je smicalica zlonamernih da one koji ne znaju skrene u pravcu u kojem želi, ponekad to može biti bolje od pravca u kojem se kreću, ali ponekad može biti gore, zavisi od slučaja do slučaja. Ne treba se lako povoditi za onim što se čulo i odmah to poverovati i ići pričatni naokolo kao gotovu istinu.

Na pr. U bibliji ima tekst:
"Који љуби душу своју изгубиће је, а ко мрзи на душу своју на овом свету, сачуваће је за живот вечни. (jov. 12.25)"

Kako bi se to "mrzi" teko moglo tamno obojiti i reći da je to đavolja ujdurma. Zapravo hoće se reći nešto sasvim drugo.

ili:

"Ако ко дође к мени, а не мрзи на свог оца, и на матер, и на жену, и на децу, и на браћу, и на сестре и на саму душу своју, не може бити мој ученик." (Luk. 14.26)

I kako bi se tek ovo moglo tamno interpretirati!? Podseća na crnomagijski udžbenik a ne na bibliju. :eek::sad2:. Naravno ako ko hoće - može tumačiti u tamanim nijansama, al to ima svoje izvorno značenje i tumačenje.

Ne mogu se zaista načuditi, iznova i iznova, tolikom zastranjenju religioznih talibana. Takav pristup nikome ne pomaže, čak da u osnovi i jeste dobronameran (kamoli kada je ta dobronamernost pod velikačkim znakom pitanja) , samo odmaže! Ti ljudi nameju ni elementarni ljudski osećaj i zdravo rasuđivanje, a kamoli da imaju nekakvu duhovnost u sebi.

ili

Jov. glava 6.
“53. А Исус им рече: Заиста, заиста вам кажем: ако не једете тело Сина човечијег и не пијете крв Његову, нећете имати живот у себи.
54. Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан:
55. Јер је тело моје право јело и крв моја право пиће.
56. Који једе моје тело и пије моју крв стоји у мени и ја у њему.”

Pa jel ovo ne liči na tipične crnomagijske reptil rituale pijenja krvi i ljudskih žrtava! :think:(što mnogi protivnici hrišćanstva baš tako interpretiraju, a u prošlosti je za mnoge bilo "osnov" za optužbu da zagovaraju kanibalizam!)

Naravno, i to ima svoju svetlu interpretaciju, čak i statut svete tajne u hrišćanstvu.

Stoga to gubljenje ljudksog obličja nikeno ne može, i ne samo da nemože, već i ne sme da se interpretira jednostrano, jer očigledno ne postoji nikakva nužnost da bi se jedino tako interpretiralo. Meni ta poenta sa gubitkom ljudskog obličja, onako kako je predstavljena kod Karlosa, ne zvuči negativno, naprotiv.

Poslednja izmena:
I sta neko ko je na ovom nivou decije egomanije, uopste radi na iole ozbiljnim temama..? =) :mazi:

Taj "jedan" se nije odnosilo na tebe, izgleda da te to naljutilo :hahaha:

e, "ratniče", kapa ti odskače :mrgreen:

"Grabio sam sve kao što dete grabi slatkiše. Tatula je samo jedan od milion drugih puteva. I sve ostalo je samo jedan među bezbrojnim putevima (ip comino entre cantidades de caminos). Zato moraš uvek da imaš na umu to da je jedan put samo jedan put; ako osećaš da ne bi trebalo njim da pođeš, onda nipošto ne smeš ostati na tom putu. Da bi ti stvari bile tako jasne, moraš disciplinovano živeti. Samo tada ćeš znati da je bilo koji put samo put i nema uvrede ni za tebe ni za druge ako ga napustiš, pod uslovom da ti to tvoje srce nalaže. Ali na tvoju odluku da istraješ na jednom putu ili da ga napustiš ne sme da utiče ni strah ni ambicija. Upozoravam te. Razmotri svaki put dobro i razumno. Isprobaj ga koliko god puta misliš da treba. Onda postavi sebi, ali samo sebi, jedno pitanje. To pitanje je ono koje postavlja samo veoma star čovek. Moj dobrotvor mi je jednom o tome govorio kad sam bio mlad, ali moja krv bila je tada suviše jaka da bih to razumeo. A sad razumem. Reći ću ti koje je to pitanje: ima li taj put srca? Svi su putevi isti: nikud ne vode. To su putevi koji te vode kroz šumu ili u šumu. Mogu reći da sam u životu prešao duge, duge pute, ali nigde nisam stigao. Pitanje mog dobrotvora sad ima smisla. Ima li ovaj put srca? Ako ga ima, to je dobar put; ako ga nema, ne valja. Ni jedan ni drugi put nikuda ne vode, ali jedan ima srca, a drugi nema. Na jednom je putovanje radosno, dogod se po njemu krećeš, dogod si s njim sjedinjen. Drugi put će te naterati da proklinješ svoj život. Jedan ti daje snagu, drugi ti je oduzima."

Au, pa tebe izgleda neko placa da lupetas gluposti i pogresno shvatas sve sto procitas =))

Ti apsolutno pod milim bogom ne shvatas nista sto si procitao u knjigama, iz jednog jedinog razloga - jer si samo citao. Nemas znanje, nemas iskustvo, nista sto si procitao nisi proverio. Sto manje citiras i svodis zakljucke, bolje za tebe. =) To vreme bolje iskoristi i probaj da radis malo Tensegrity, ili pocni da radis rekapitulaciju, bices mnogo sredjeniji...osetices nesto, neces se vise vrteti u krug ko diletant i wanna-be ratnik bez ikakvog znanja.

Nemoj se razmetati svojim znanjem i iskustvom, jer se može ispostaviti da ga baš u toj oblasti kojoj si ti posvećen (a koju sam ja nekad davno malo proradio i išlo mi dobro) imaš manje iskustva nego naša malenkost. Imam sasvim dovoljno znanja i imao sam dovoljno iskustva u Toltečkom učenju, možda i onoliko koliko ti nećeš ni dostići, al za razliku od tebe neću da tu usporedbu iznosim kao tvrdnju, jer ne znam koliko je tvoje iskustvo, no po nekim simptomima ne čini se veliko, a pogotovo ne čini se značajno, valjano ili vredno iskustvo - pa bilo ono i veliko, (jel, i drevni vračevi su imalu gomilu beskorisnih i ne samo beskorisnih već i štetnih iskustva i sličnih im beskrajnih dubokih znnaja, koja su ih samo odvela u močvaru i stanja gora od smrti - tako da nemoj se razmetati glupošću) :mrgreen:

Vracam se malo kasnije, da ti blize objasnim.

Evo, gorim od želje inestrpljenja da čujem kojim to "iskustvom i znanjem" imaš potvrditi da je Stanar znao izlaz iz materijalnog postojanja, kad, sasvim očigledno, na osnovu do sada kazatog - nije. :per: De nam reci da si ga lično pitao i on ti kazo. ;)

Poslednja izmena:
da li su i one najgore psihopate bez trunke savesti takođe "predivni kao dijamanti" ?

Da ne bih komentarisao sve jer sam u vezi dobrog dela već kazao ponešto:

Ne trebaš smetnuti s uma da je po hrišćanstvu prvi stanovnik u raju bio onaj razbojnik koga su razapeli zajedno sa Hristom! Čitav svoj život on je bio razbojnik, a samo u jednom kratkom trenutku se pretvorio u "predivni kao dijamanti"- nema toga koga Bog ne može umiti i oprati. Nema tog greha koji se ne može oprostiti.

Svaka duša je prekrivena a ne ukaljana grehom, kao što i dijamant može biti prekriven izmetom, ali nikada ne prestaje biti neokaljani dijamant. Jer ta nečistoća nije njegova već nečistoća onoga što ga prekriva. Ukloni to i izvorni i nikad okaljani sjaj dijamanta će se ukazati.

Ne mislim da u vezi učenja koje je predstavljeno preko Kastanede ima razloga za neprijateljstvo prema tome. Za oprez ima, al za neprijateljstvo i provikivanje kako je to zlo samo po sebi i od sebe, - nikako. Da može da se zloupotrebi - pa, može, al može i sve ostlao, te stoga nije nikakav izuzetak. No,može biti i od dobrobiti za mnoge.

Mistika je po svojoj prirodi opasan i težak put, ona nije za svakoga, retki su oni koji tu mogu biti uspešni u smislu cilja koji se mistikom treba i valja postići (zastranelih ima gomila), ali ona nije loša po sebi i uvek postoji klasa ljudi koja joj je sklona - i treba da se bavi time, to je njihov put. Valja im samo predastaviti i druge puteve, pa ko voli nek izvoli, a ko neće nek poljubi pa ostavi. Devocijska duhovnost jeste principijelno beskrajno moćniji put od mistike, al to ne znači da je svako ko ga se poduvati automatski "bolji" ili u prednosti od nakoga ko se recimo bavi mistikom. To je individualno, može se neko čitav život baviti devocijskom duhovnošću i ne postići ništa, ili čak naštetiti sebi, a neko ko se bavi mistikom značajno napredovati - to je individualno iako je devocijska duhovnost definitivno principijelno najbolji, najbrži i najlakši način da se vratimo u svoj izvorni položaj, ne treba je nametati, ali je svakako treba preporučiti i predstaviti u svetlosti kakva jeste, pa kako ko hoće. A ljudi su različiti i svakom treba pomoći u skladu sa njegovim položajem a ne siliti ga na put kojim ne želi da ide ili odvraćati od puta kojim želi da ide (osim ako to zaista šteti njemu i drugima) - ako je on u neznanju, pa onaj ko je u znanju bi to trebao jasno da vidi i postupi u skladu s tim!

Poslednja izmena:
Kod kastanede je svašta loše i đavolski.Kada je konkretno sanjanje u pitanju to je njegova laž da je za sanjanje neophodno da idemo u svet neorganaca i napajamo se njihovom energijom jer druge energije nema koju sanjači mogu da koriste(ovo je izjavio Don Huan )
Možda je to i istina za sanjanje koje su oni preduzimali (postoje ljudi koji tvrde da čak nije ni za njega ) ali ja nemam nameru da idem u svet neorganaca da bih imao energiju za sanjanje.Izvor te" mračne energije" kako je sam don Huan naziva je Nagual.
Postoji još jedan izvor : Bog, koga kastaneda ne pominje .To je ono zlo kod kastanede: manipulacija ljudi da pomisle kako je Nagual jedini izvor i kako moraju da uzimaju energiju od neorganaca.
Kažeš javljali su se anđeli u snovima i svecima?Šta misliš jel to zato što su ti sveti ljudi sakupili dovoljno energije iz sveta neorganskih bića ?

Nije laz. Ali ti i dalje vidis svet neorganaca onako kako ga je Don Huan video i jos gore, vidis ga i dozivljavas onako kako ga je opisao.
Neko bi za Srbiju rekao, mani se mracna i bedna zemlja, jos su u srednjem veku. I jeste njemu tako. Ali eto nekom nije, vec je tom nekom zemlja malo briga, malo radosti, a trecem nekom je pa najbolja drzava, jelda? I svi oni opisuju svoj dozivljaj Srbije.
Huanu se taj svet nije svideo i opisao ga kao grabljiv, a energiju potrebnu kao mracnu, a ti naravno, po svemu sto si postao podrazumevas "mracno" kao djavolsko. Ne treba se tako shvatati crno na belo. Reko mi Huan i jeste tako i ja ga karakterisem kao sledbenika djavoljeg.
Pa sta bi bilo da je isti svet opisao neko drugi. Neko ko percepira taj svet drugacije. Da ga opisao kao vrlo zivopisno mesto, gde se igras sa slatkim neorgancima, gde su bica tako draga i predusretljiva da te vode gde hoces i gde zelis? Da je energija tog mesta ne mracna nego svetlo sivo zlatna? Ali u svojoj igri moze se desiti da te slatka bica "zavozaju" i privuku skroz u taj zivopisni svet? Sta onda, kako bi ti vido/shvatio svet neorganaca? Kazan na taj nacin, saopstava ti isto sto i Kastaneda samo drugim recima.
Zasto nije laz. Zato sto je taj svet jedam od vibracionih ravni kroz koji svest mora da prodje da bi isla/rasla dalje. Skupljanje "energije" (bila mracna ili siva) shvati kao sirenje/povecanje svesti.

Ne mogu da se složim da su ego i ljudskost isto .Ne verujem da je iko ikada povezivao ego sa onim što je ljudsko..barem ne onaj ko pod čovekom smatra ono izvorno ljudsko.

Ego = ljudskost. Ego ne= cisto ljudsko bice(izvorno kako kazes).

Primer Tarzani. Ne Tarzan iz romana, vec pravi Tarzani odrasli samo sa zivotinjama, ima tv emisije o toj deci, pa cak i osobama. Ima li ljudskog u njima? Ponasanje? Govor? Vera? Krecu se kao zivotinje, rade sve sto i zivotinje, uz jos ponesto, ali veca inteligencija. Znaci nisu ljudi. Godine im trebaju da se privikno na "ljudski" zivot. Treba im vremena da nauce da budu ljudi.

Da li su deca neodoljiva i da li su "izvorna" neukaljana ljudska bica?
Znaci tvoj odgovor ovde ide nesto tipa: Naravno da jesu, jer samo to je i odgovor na ovo pitanje.

Znaci mali Hitler je kao malo dete bio jedan stvarno cist sirovi dijamant. Sve dok mu jedan pobozni jevrejin nije jebbo mater (u bukvalnom smislu), sto je vremenom izbrusilo dijamant na jedan nacin ( to i jos ponesto/svasta), a to je netrpeljivost i mrznja prema jevrejima i jos po nekim "ljudskim" rasama.

n
Shvatio sam da ipak postoji i druga stana.Njen elitni predstavnik sviđalo se to nekome ili ne jeste Hristovo učenje.(Postoje i druge OPD :"Okrenutost Prema Drugome" religije i učenja) hrišćanstvo je samo najpotpunija .
OPS odrazumeva pravu ljubav (bez koristi), pravo davanje(bez koristi) , služenje drugima .
Ja lično bih radije ovu drugu varijantu, mada je ona mnogo mnogo teža nego Don Huanova.
Don Huan nas uči da budemo ravnodušni prema drugima.To je neuporedivo lakše nego voleti neprijatelja.Ja mogu da budem ravnodušan prema neprijatelju(da ga ne mrzim, da ne razmišljam o njemu, da on za mene jednostavno ne postoji)
Voleti ga to je već podvig koji ne znam da li ću ikada uspeti da ostvarim.

Don Huan je učio Kastanedu dugi niz godina istinama koje se teško izkazuju. Za svoj trud on je bio plaćen sitnim namirnicama i nepodeljenom pažnjom, nju je naročito tražio. Šta je dobio od tog tvog satane nije nam rekao , niti o satani svedoči Kastaneda iako je metodični naučnik i bogami prilično uporan katolik. I od kad se to satansko učenje može dobiti za malo namirnica , par flaša votke za nekog drugog, i pokoja šteka cigara za istog tog nekog drugog? Ma ko bi za tako malu nadoknadu trpio onu neznalicu i ispravljao zadrti um? A verovati da je sve zasnovano na satanskim lažima koja primenjuju svi koji žele satansku moć je glupo kad shvatiš da su učenja don Huana učenja prostog indijanskog seljaka iz jedne nevesele i siromašne sredine. NIje li satana imao lakše i uspešnije puteve no da spaja nespojivo: seljaka i naučenjaka. U ostalom kakav je to polumoćni bog od kojeg se odvali samozadovoljni anđeo i postane njegova suprotnost. Pa posle na očigled tog sada već infinitezimalnog boga(Karti jesam li uradio domaći...:per:?) sačeka kraj XX veka da bi činio donhuanovsko zlo. Oprostite mi poznavaoci boga ali meni takva ideja ne treba.
Bog svestvoritelj nije dobar, samo je dosledan i to ga dovodi u istu ravan sa orlom koji ne mora baš tako da se zove ali je izvor svih zračenja.

Back