Napast
Aktivan član
- Poruka
- 1.640
Srećkoviću jedan! Ma kako li si samo u pravi trenutak promijenio stranu!? Božja konjica protiv Kastanedinog pješaštva! Koje će to gaženje biti!
nisam menjao stranu ..ja ustvari i nisam znao da postoje strane pa i nisam zauzeo Kastanedinu stranu.
Od kada sam saznao i oduševio se Kastanedinom knjigama ja sam pokušavao da to što je Kastaneda pisao nekako uklopim u pojedina hrišćanska učenja..pre svega u verovanje u Boga.
oni koji su u to vreme pričali privatno samnom znaju za to.
Radio sam to na različite načine ,pre svega kroz verovanje da je Nagual ustvari Bog(što jako mnogo pristalica nagualizma veruje), i kroz molitvu(Oče naš i druga obraćanja Bogu jer svako obraćanje "razgovor" sa Bogom jeste molitva)
Neke druge stvari koje je Kastaneda pisao sam previđao , kao kada je zaljubljen čovek slep za loše osobine svoje ljubljene.
Kada zaljubljenost prođe i čovek progleda , zapita se kako je moguće da je bio toliko slep.
Dakle problem je u tome što Kastaneda laže narod kako je viđenje tolteka jedino pravo , kako je Orao jedino što postoji , nešto neizbežno za sve ljude, kako je nagualizam (a naročito rekapitulacija) jedini način da se prođe pored Orla.
E onda sam naišao na ljude koji su iz svog iskustva pisali nešto sasvim drugo , razmislio i video kakvo je Kastanedino učenje zapravo.
Orao je realnost samo onih koji ne poznaju Boga , ne i realnost svih ljudi.
Nagual nije Bog , sva je verovatnoća da je izvor nagualizma Sotona(ovo je tvrdnja jednog naprednog sanjača inače pristalice nagualizma koju do sada niko nije opovrgao svojim ličnim sanjačkim iskustvom)
Kastanedino (i Don Huanovo ) učenje jeste jedna (ne i jedina) od tzv. OPS (okrenutost prema sebi) orjentacija.
Don Huan je napravio od OPS orjentacije najbolje što je mogao ali to je i dalje OPS .Simbol te varijante jeste crna rupa koja sve uvlači u sebe i ništa ne pušta .
Takvi smo svi mi ljudi osim malog broja izuzetaka ( i ja naravno) , sebični, cicije, dajemo radi koristi, volimo radi koristi, sve radimo iz koristi očigledne ili skrivene i za nas same.
sve radimo u krajnjoj liniji za sebe .otud i naziv "Okrenutost Prema Sebi"
Ljudi se kunu da znaju da vole a pojma nemaju šta je ljubav, misle da su njihova davanja posledica njihove vrline a u stvari daju samo da bi mislili dobro o sebi.
Shvatio sam da ipak postoji i druga stana.Njen elitni predstavnik sviđalo se to nekome ili ne jeste Hristovo učenje.(Postoje i druge OPD :"Okrenutost Prema Drugome" religije i učenja) hrišćanstvo je samo najpotpunija .
OPS odrazumeva pravu ljubav (bez koristi), pravo davanje(bez koristi) , služenje drugima .
Ja lično bih radije ovu drugu varijantu, mada je ona mnogo mnogo teža nego Don Huanova.
Don Huan nas uči da budemo ravnodušni prema drugima.To je neuporedivo lakše nego voleti neprijatelja.Ja mogu da budem ravnodušan prema neprijatelju(da ga ne mrzim, da ne razmišljam o njemu, da on za mene jednostavno ne postoji)
Voleti ga to je već podvig koji ne znam da li ću ikada uspeti da ostvarim.
Ne radi se samo o rečima i opisima jednog i drugog pravca.Radi se o "plodovima"
Postoji jedan način da se izabere i da se u mnoštvu učenja i religija od kojih svako izgleda podjednako istinito(kao što je meni Kastanedino izgledalo istinito i beskrajno mudro) ipak izabere neko .
To je upravo rečenica o prepoznavanju lažnih proroka:
"Ne verujte svakom duhu nego ispitujte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lazni proroci izišli u svet.Po plodovima njihovim poznaćete ih"
Neka svako razmisli koji su to plodovi , neka ih proba i neka izabere po svom ukusu.
Ono što ja znam jeste da ne bih mogao da budem u družini ljudi koji razmišlaju isključivo kroz korist i isključivo o svom dupetu.
Družina naguala je družina koristi , oni su neophodni jedni drugima jer je u predatorskom univerzumu neophodan čopor da bi se preživelo.
Ja ne volim takvu vrstu odnosa ali to je moj lični ukus.
Što se tiče konjice i gaženja nemam potrebu svesnu niti nesvesnu da gazim nikoga
Ljudi koji žele da žive u materijalnim svetovima treba da budu pušteni jer to je njihova slobodna volja a i materijalni svetovi nisu stvoreni zalud.
Što se tiče one manjine koja jeste oličenje zla (u nju ne spada najveća većina ljudi bez obzira što su izgubili vezu sa Bogom)..
Bog zna šta će sa njom, ja nisam upoznat sa zvaničnom politikom

dakle ako nisi zlotvor ne boj se ne mogu da poverujem da će Bog ljubav mučitibilo koga ko ima barem ono zrno duše o kojem sam već govorio. možda nećemo ući u raj , možda ćemo biti glupi kao i sad što smo, ali sumnjam da ćemo se krčkati u kazanu

.Ako si zlotvor pokaj se dok možeš , ne gubi ljudskost i biće dobro.
Hrišćanstvo je elitna OPD religija koju biaju ljudi koji žele da se što više približe istini i svetlosti.Bog zna da neće svi moći da idu tim putem do kraja,
ali prodati dušu na način koji opsuje Kastaneda je ipak suludo.
Poslednja izmena:

pa nije mene stvorio moj učitelj u školici , niti roditelji niti društvo .Oni su nenamerno učestvovali u stvaranju mog ega .Mene je stvorio Bog .Ja sam unutra onaj ispod smeća (ega).
Nemoguće je da su mu neorganska bića, beznačajni deo smetlišta materijalnog postojanja predstavljala problem a da mu čitavomaterijalno postojanje nije predstavljalo problem. Da se mogao osloboditi materijalnog postojanja automatski bi bio slobodan svega što je u vezi sa tim postojanjem pa i neorganskih bića kao jednog beznačajnog dela tog postojanja
pa sad ti ego neda da se povučeš) ti onda obori tu konstataciju, ali nekim obrazloženjem a ne izrugivanjem ili prostim tvrdnjama kao što bezuspešno pokušavaš 
. Naravno ako ko hoće - može tumačiti u tamanim nijansama, al to ima svoje izvorno značenje i tumačenje.
(što mnogi protivnici hrišćanstva baš tako interpretiraju, a u prošlosti je za mnoge bilo "osnov" za optužbu da zagovaraju kanibalizam!)
De nam reci da si ga lično pitao i on ti kazo.