Napast
Aktivan član
- Poruka
- 1.640
Eh da.... evo ga jos jedan prosvetljeni kao i Stalker...ali cekaj malo koliko se secam Stalker je napisao kako mu je njegov covek (neki sveti covek koji ga je vratio hriscanstvu) objasnio da je Kastaneda izgubio jetru u borbi protiv nekog bozjeg sluge...jos je rekao kako zna kako se zove taj sluga ali ne sme da obelodani.
Pa bas nesto pomislih...u *** pa taj Stalkerov sveti covek je bas informisan o ratu demona i boga...hahaha![]()
ne vidim ništa smešno u ovome što si rekao.Ne razumem šta si hteo ovim da kažeš..
zgred kad smo vec kod svetaca...znas li npr. da je Sveti Simeon u stvari Stefan Nemanja...obican drzavnik koji je vladao Srbijom i borio se svim (pa i vojnim) silama za presto - par godina je otisao u manastir i kad je umro postao je svetac koga i danas slave.
Znam .Ono što ljudi ne shvataju jeste da su mnogi svetitelji bili veliki grešnici.Mnogi od njih bili su ubice npr.
Lepota hrišćanstva i Boga koji je ljubav (Boga iz Novog Zaveta) jeste u tome što i najveći grešnik može da postane svetac.Potrebno je samo da se iskreno pokaje.Iskreno pokajanje ne svodi se na reči "kajem se" već ono odrazumeva da je čovek shvatio zašto je ono što je činio bio greh.Potrebno je da čovek zaista nauči tu lekciju.
Postoje mnogi ljudi koji ne mogu u svojim glavama da prihvate da je čovek koji je npr, ubijao u jednom trenutku svog života čak postao svetac.
Njihova je logika: "Ja ne ubijam, ja ne kradem , kako to da ja nisam svetac a on koji je ubujao i krao jeste?"
To je njihova zavist, njihova samovažnost jer su umislili da imaju vrline koje nemaju.
Ponoviću još jednom: svako ima šansu da dosegne savršenstvo bez obzira na svoju grešnu prošlost.
Bog oprašta svima , ljudi su ti koji nisu u stanju da oproste sami sebi za svoje grehove pa zato padaju sve dublje jer pogrešno misle da za njih nema oprosta.
A znas li koja je bila srednjovekovna crkvena parola... "neznanje je moc" - nikako nemojte jesti "jabuku znanja" jer dok god vam je intelegencija zanemarljiva vas bog vas voli.
U srednjem veku su samo svestenici bili intelektualna elita, (a i dan danas vuku pola konaca u politici)...i sve ali bas sve je bilo u sluzbi crkve- od pisaca, kompozitora, slikara pa nadalje.
Da ne pricamo o svetoj ti inkviziciji koja je vekovima tlacila ljude u ime boga - mada danas to ne smeta jednim meksikancima koji padaju u trans i nesvest dok papa u svom 'papamobilu' prolazi njihovim gradom (pogledaj taj prizor - to je fanatizam).
Ti ili nisi pročitao ono što sam odgovorio AkosretnešTerzi ili nisi shvatio?
Kakve veze ima inkvizicija sa izvornim Hristovim učenjem?Kakave veze ima papa sa njim ,kakve veze ima neki pripadnik crkve i njegovo ponašanje?
Ja nisam nijednom rekao kako treba čitati knjige koje je eventualno napisao papa, ili neki inkvizitor.
Ja verujem u Hristovo učenje iz Novog Zaveta i ono što su pisali pojedini hrišćanski svetitelji.Za sada sam premalo knjiga pročitao od ovih drugih(tek sam na samom početku) pa ne mogu lično ništa da preporučim.Novi Zavet s druge strane definitivno preporučujem.
Jesi li ti citao Bibliju (ali onu pravu celu - ne polovicna izdanja)...znas li na koliko se mesta pominje kako narod mora postovati svog vladara u drzavi i moliti se bogu za njega?
A u srednjem veku ako je vladar bio tiranin crkva je savetovala da se ljudi ne bune vec da se u tisini svoga uma mole bogu da da nekog boljeg!!
naravno da narod mora poštovati svog vladara.Ljudi moraju da poštuju sve od vladara do seljaka.ISto tako hrišćani se mole i za svoje neprijatelje(za njih naročito!) zašto se onda ne bi molili i za čoveka od kojeg toliko toga zavisi u jednoj državi(bio on dobar ili loš vladar , sve jedno je).
Ne buniti se ne samo protiv vladara već protiv bilo čega je ključ smirenja.Reč je o neopiranju .Ako se opireš onome što jeste nikada nećeš naći mir (ni ja) .
Mudrost je nekontrolisanje a ne manipulacija.Ako nisi čitao pročitaj od Ekarta Tola "Moć sadašnjeg trenutka" tu je objašnjeno ovo što ti pričam i mnoge druge stvari koje Kastaneda nije objasnio.
Vidim da si procitao knjigu od Serafima Sarovskog i verovatno si pod 'utiskom' ali znas li ti koliko su "pametne" i "prosvetljene" reci Amfilohija Radovica kad ih covek cuje prosto mora da veruje u boga hteo ne hteo...ali isti taj Amfilohije se gurka sa ostalikma i ceka da patrijarh umre nebili sto pre zauzeo stolicu
Svi oni su letacke sluge a da nisu ni svesni toga ali *** sta da se radi hehe...lakse je prepustiti se "bozjoj ljubavi" nego mrdnuti dupe i preuzeti nesta povodom besprekornosti ratnickog zivota.
Ne znam šta je u galvi Amfilohija Radovića pa ne bih da komentarišem.Ono što znam je da niko nije savršen.Svi sveti ljudi borili su se do samog kraja sa svojim grešnim pomislima i delima.Svaki od njih imao je uspone i brojne padove.Važan je na kraju sveukupan rezulatat , stanje čoveka neposredno pred smrt.
Ako je neko celog života bio savršen a pred smrt ga obuzme gnev npr. frustracija, mržnja..taj neće postati svet.
I obrnuto važi..ako je neki čovek celog života grešio ali na kraju "shvati" to što je potrebno da shvati on će postati svetac.
To je opet ona priča o ljudskoj zavisti , ljudi ne mogu da "dozvole" da i veliki grešnici mogu da postanu sveti ljudi, i da je to moguće čak i pred smrt(mada je tako nešto jako malo verovatno)
P.S - evo jednog zanimljivog pitanjca za "vernike":
Ako je bog apsolutno "dobro" - onda sve stvoreno od njega je takodje dobro samo po sebi (jer proistice od savrsenstva)....kako je moguce da je onda bog u savrsenom svetu koji je i sam proistekao od njega uspeo da stvori Lucifera (citaj djavola) kao susto zlo?
U hriscanstvu kazu..."samo bog stvara nesto iz nicega"...e onda ja pitam vas kako je Djavo kao nesavrseno bice uspeo da stvori ZLO koje pre toga nije postojalo.
haha letaci sigurno nisu mislili na ovo kada su nam servirali ideju hriscanstva.
Kartiikeya ti je u nastavku lepo odgovorio.
Reč je o slobodnoj volji
Bog nije stvorio bića koja će biti dobra i koja nemaju drugi izbor osim da budu dobra.
Bog je u svojoj ljubavi dopustio pravo izbora .
Vidiš Bog je stvorio Lucifera ne Satanu.Lucifer nije bio "sušto zlo" kako ti kažeš, baš naprotiv.sva je prilika da je bio jedan od najvećih (najboljih) anđela, ponos i dika
Pa ipak on je Božiju ljubav iskoristi na način na koji je iskoristio i postao Satana.
To je u isto vreme i veliko upozorenje za sva bića.Ako je anđeo kakav je bio Lucifer uspeo da padne onda to znači da svako može da padne u svakom trenutku .
Poslednja izmena:
) sa Kartiikejom da je ovo što je Golubica napisala(potpuno

mog.A onaj koji me je naučio istini da je to uspešnija, pametnija polovina sigurno ne jede Kastanedine gaće, znamo kakve, niti mu to izvor iz kojeg znanje crpi može narediti.
Nisam stekao utisak da stari indijanci, donovi, Huan i Henaro čine nešto što sami nisu u voljni prihvatiti.
, sve do samosažaljenja a onda se mora
.
. Mogu Kastanedina dela da istaknem kao pokretač mog stava ali nemam čime da se hvalim niti bih da ga krivim.
taman sam hteo da se otarasim utiska koji mi je ostao od Kartiikeye da je mistika opasan put kad ono ti dolaziš kao živi primer da je u pravu.
? 

, samo nemoj da se uzbuđavaš. I probaj sa autosugestijom Emila Couea, kažu da radi, samo ponavljaj dovoljno dugo i samoubedićeš se a možda ni ego više neće da te toliko boli.