Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti

Odnosi polova se menjaju. Ovo stvara nesigurnost među relevantnim grupama muškaraca. Poslednjih godina, međutim, u diskursu o novim uzorima primećuju se grupe koje se zalažu za radikalno antiemancipaciju. Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti, posebno na internetu. Žale se da su danas posebno muškarci u nepovoljnom položaju. Politička opozicija se objašnjava svakoj politici jednakosti, ionako feminizmu, a takođe i muškarcima orijentisanim na emancipaciju. Želeli smo da saznamo argumente ovih grupa i zato smo krenuli da tražimo tragove.

Antifeministkinje se dosta razlikuju po ideologiji i izboru reči. Jedna od njenih struja predstavlja mešavinu (desničarskog) populizma, nacionalizma i mizoginije, pomešane sa homofobičnim i rasističkim stavovima. Postoje dodirne tačke sa desnim ekstremizmom. Propagira se krstaški rat i ustanak protiv feminizma, privlačeći na taj način ratnički muškost. Ova grupa se takođe teško distancira od norveškog masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika.

Druga struja demonizuje sve što pripada državi; Politika ravnopravnosti je u osnovi odbačena kao državni paternalizam. Pored osnovnih prava zagarantovanih ustavom, malo ekstremno krilo razmatra ukidanje prava glasa za žene ili ponovno uvođenje glave porodice. Većina svih struja se protivi ravnopravnosti sadržanoj u Osnovnom zakonu kao državnoj odgovornosti i sarađuju uprkos razlikama. Oni se međusobno informišu i povezuju i učestvuju u zajedničkim aktivnostima.

IMG_4798.jpeg

Nebitno je sada to.Mislila sam na samu njegovu reakciju tada.
Evo ovako. Da je on čovek koji ima normalnu vezu gde ne "dozvoljava" ženi da spava sa drugim muškarcima, onda je njegova reakcija skroz na mestu i trebao ga je udariti. Međutim, ljudi su ismevali taj potez jer može dozvoliti nešto što je daleko gore, a napraviti farsu oko ovoga. Izmeđuostalog, u pitanju je komičar i oni često imaju pošalice i crni humor. Nekada ne treba preterivati ali kada se sve uzme u obzir u vezi sa njim, reakcija je bila preterana. Prvo se i sam smejao na foru, pa kad ga je žena podbola on promenio ploču.

Muška sirova energija se ne osuđuje ako ne ode u ekstrem.
Prva ja ne osuđujem.I sama sam sirova.

Nekome imponuje.
Lično ne varim dominaciju nada mnom.

Wrong.
Ne gledaš dobro.
Ali da nastavim -to je tvoje viđenje i tvoje mišljenje.
Sloboda mišljenja, je li tako?
Mislim , ono što kod tebe jesam primetila jeste neka vrsta dodvoravanja muškarcima.
Tu, na forumu.U realu ne znam šta radiš i kako , ali ovde se primećuje.
Verovatno imaš razloge i u to ne ulazim.
Nisi nikada bila na strani žena kada se povela neka polemika.

Očigledno je.
I ostali su to primetili .
Vidiš , to ne razumem.
Ja ću uvek biti povedena nekim svojim osećajem za ono što je ispravno i pravedno .
Mada se uglavnom sa muškarcima i družim i mada žensko društvo baš i ne volim -
Opet. ko je u pravu, u pravu je , nebitan je pol.
Komentarisaću i pljuvaću po muškarcima ako zaslužuju , pljuvaću i po ženama ako , opet, to zaslužuju.

Feministicki pokret, kao pokret za izjednacavanje prava coveka, trebalo je da nestane onog trenutka kada su zene dobile pravo da budu birane i da rade pod svojim imenom.
Posle toga, feministicki pokret je politicka organizacija koja se bori za vlast kao sekta, jer ne deluje po principima politickih organizacija, vec van pravnog sistema. Bez programa, jer je program ispunjen, bez odgovornih za delovanje, samo na osnovu pljuvacine. Sto je necivilizovano.

Evo primer. Ako hoćemo jednaka prava. Žena zatrudni i neće dete. Uzme abortira iako muškarac žele da ima to dete. On je na gubitku. Mogli su da se dogovore da se ona porodi i da mu da dete i to je to. Ali okej, to bi bilo preterivanje da se traži jer ona gubi celu godinu na trudnoću, a taj život joj niko neće vratiti. Ok, nema veze, idemo dalje.
Sada imamo situaciju gde muškarac ne želi dete, dok žena, gle čuda, želi. Šta sad? E jbg, muškarac je najebao jer mora da plaća alimentaciju. Znači, ako žena neće dete, sve kul, ako muškarac neće dete, nema bato, sad si ti najebao narednih 20+ godina života. Hajde da raspravljamo o toj ravnopravnosti.

Evo primer. Ako hoćemo jednaka prava. Žena zatrudni i neće dete. Uzme abortira iako muškarac žele da ima to dete. On je na gubitku. Mogli su da se dogovore da se ona porodi i da mu da dete i to je to. Ali okej, to bi bilo preterivanje da se traži jer ona gubi celu godinu na trudnoću, a taj život joj niko neće vratiti. Ok, nema veze, idemo dalje.
Sada imamo situaciju gde muškarac ne želi dete, dok žena, gle čuda, želi. Šta sad? E jbg, muškarac je najebao jer mora da plaća alimentaciju. Znači, ako žena neće dete, sve kul, ako muškarac neće dete, nema bato, sad si ti najebao narednih 20+ godina života. Hajde da raspravljamo o toj ravnopravnosti.

ma daj bre :roll:

Meni je najveća budalaština kad porede rađanje djece sa muškarčevim odlaskom u vojsku ili rat. Mislim stvarno, najveća privilegija i Božiji dar koji nam je dat a to je stvaranje novog života i poredi se sa prisilnom mobilizacijom gdje realno možeš da očekuješ smrtni ishod.
Lepo rečeno. Primetio sam da određen broj mladih devojaka prezire sam pojam majčinstva, nešto o čemu se govori sa gađenjem. "Šta, ja da rađam njemu, da budem fabrika za decu". Tako ružno govoriti o takvom daru.

Kažem, ne znam koji muškarac želi da ode na ratište i da pogine ostavivši porodicu..
Šta bi, nemaš argumente?

Ako ne želiš dete, paziš da ti partnerka ne zatrudni. I znaš da uvek može da se desi neželjena trudnoća (s tvoje strane neželjena) i s tim znanjem ulaziš u odnos i prihvataš rizik.
S druge strane, ako želiš dete, onda i tražiš partnerku koja ima iste želje a ne očekuješ od random žene da ti rađa dete. Nije ona inkubator, ako je i kombinacija.
Toliko je jednostavno.

Ako ne želiš dete, paziš da ti partnerka ne zatrudni. I znaš da uvek može da se desi neželjena trudnoća (s tvoje strane neželjena) i s tim znanjem ulaziš u odnos i prihvataš rizik.
S druge strane, ako želiš dete, onda i tražiš partnerku koja ima iste želje a ne očekuješ od random žene da ti rađa dete. Nije ona inkubator, ako je i kombinacija.
Toliko je jednostavno.
Nije toliko jednostavno jer žena može legalno da ubije to nerođeno dete, dok muškarac nema ama baš nikakvih prava na njenu odluku i mora da snosi posledice ako ona odluči da rodi dete. Ne deluje mi fer jer ako imaju one night stand seks i ona iz nekog straha ne želi da abortira, možda je pobožna i smatra grehom da ubije dete, rodiće ga. A on? On je nadrljao.
Ali zato je druga priča kad on želi dete.
Čekaj, a zašto baš muškarac onda mora u rat? Eto, neću. Kao što ti imaš pravo da odbiješ da rodiš, ja eto neću da poginem u ratu. Može li tako? Koliko ja vidim društvo je nepravedno.

Ne deluje mi fer jer ako imaju one night stand seks

Kao da nisi pročitao
Partnerka je i za one night stand, zajednička reč za ženu s kojom imaš seks.
i ona iz nekog straha ne želi da abortira, možda je pobožna i smatra grehom da ubije dete, rodiće ga. A on? On je nadrljao.
Smešno i nezrelo. Očekuješ fer tretman na račun deteta u tuđem stomaku. To je biološka nefer raspodela i prirodi se obrati. :)

Šta bi, nemaš argumente?

Imam

Žene imaju pravo da odluče da li žele postati majka ili da odu na abortus tu apsolutno nije bitno da li bi se muškarac igrao tate na neko vreme ili ne

Žene su odlučne i ako se odluci da želi postati majka ona će to i postati, kad bude spremna! Kad joj se uklapa u život, sa ili bez čoveka !

I uopšte to sto si naveo i ubacio u ovu temu samo je dokaz da vi muškarci sad zelite da odlučujete o materici i jajnicima i sad bi vi da ona rodi

To je stoga što mi nikako ne možemo imati iste uloge.
Naravno da žena rađa i da je na njoj cela odluka.
Recimo ono kada smo dobijali novac po prvom porođaju, drugom, trećem itd, tu se isključivo gleda po ženi. Ako ja sa jednim muškarcem imam dvoje dece, a sa drugim treće, ja dobijam za treće dete mnogo veću uplatu iako se promenio čovek. Ali recimo moj bivši ako mu je to treće dete ali sa drugom ženom kojoj je to prvo, oni dobijaju dotiranje za prvo. Nema veze što je njemu treće. Sve se vezuje za majku, a i kako bi drugačije, bilo bi komplikovano :). I ove sad uplate maloletnoj deci po 10000 dindži su išle prema JMBG majke. Znači, majke nose dete 9 meseci ali i imaju neka veća prava vezano za to. Uz veću odgovornost ide i veće pravo i to je meni ok. Neće on zaglaviti u bolnici i umreti ako nešto krene loše u trudnoći ili porođaju. itd. I tu je završena ta priča.

Nikako nismo isti niti jednaki, ali smo ravnopravni koliko se to može izvesti.

Kao da nisi pročitao

Partnerka je i za one night stand, zajednička reč za ženu s kojom imaš seks.

Smešno i nezrelo. Očekuješ fer tretman na račun deteta u tuđem stomaku. To je biološka nefer raspodela i prirodi se obrati. :)
Ne očekujem da mi rodi ako ne želi, ali ne može se ni očekivati od nekoga da plaća ako neće. Podjednako su krivi, samo što ona ima kontrolu da li će mu uništiti život ili ne.
Jesi li ti feminista?

I uopšte to sto si naveo i ubacio u ovu temu samo je dokaz da vi muškarci sad zelite da odlučujete o materici i jajnicima i sad bi vi da ona rodi
Netačno. Ako hoćemo neku vrstu jednakosti, muškarac ne treba biti zakonski obavezan da plaća alimentaciju. Ako je ženi dozvoljeno ubistvo, što mi ne bi bili oslobođeni alimentacije.

Nego, feministkinje, kada ćete se izboriti da budete mobilisane obavezno? Nešto vam ne godi to pa vam se ne žuri sa tim.

Svi pojmovi su izmisljeni, tako da to nije problem. "Toksicna muskost" se odnosi na toksicno ( = otrovno = stetno ) ponasanje koje je karakterisicno za muskarce. Fizicko nasilje je karakteristicno za muskarce ali samo po sebi nije toksicno -- zavisi od upotrebe. Problem je u tome sto feministkinje svasta nazivaju toksicnim. Preteruju. Sklone su da uzrok svake neprijatnosti nazovu toksicnim.
Taj termin i njegova upotreba nema veze sa feministkinjama a još manje potiče od njih.

Taj termin i njegova upotreba nema veze sa feministkinjama a još manje potiče od njih.
Ima rad pisan na tu temu: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1097184X20943254?journalCode=jmma#:~:text=Toxic masculinity emerged within the,his father's militarized, authoritarian masculinity.

"Stvorena u muškim pokretima kasnog 20. veka, „toksična muškost“ se proširila na terapeutske i socijalne politike početkom 21. veka. Od 2013, feministkinje su počele da pripisuju mizoginiju, homofobiju i nasilje muškaraca toksičnoj muškosti. Otprilike u isto vreme, feminizam je uživao u ponovnoj popularizaciji. Dok neki feministički naučnici koriste koncept, on je često nedovoljno definisan. Tvrdim da razgovor o toksičnoj muškosti pruža intrigantan prozor u rodnu politiku u bilo kom datom kontekstu. Međutim, feministkinje ne bi trebalo da usvajaju toksičnu muškost kao analitički koncept. Razmatram poreklo, istoriju i upotrebu termina, tvrdeći da se pojavljuje u individualizujućim diskursima koji su istorijski ciljali marginalizovane muškarce. Dakle, optužbe za toksičnu muškost često rade na održavanju rodne hijerarhije i individualizaciji odgovornosti za rodne nejednakosti određenim lošim muškarcima."

Ne očekujem da mi rodi ako ne želi, ali ne može se ni očekivati od nekoga da plaća ako neće. Podjednako su krivi, samo što ona ima kontrolu da li će mu uništiti život ili ne.
Ne. Ako je uništio svoj život- uništio je sam jer je glup i ne zna da izabere, ne zna da hebe a hoće. :)
Jesi li ti feminista?
Može i feministkinja, prihvatam rodno ravnopravan jezik. :mrgreen:

Ako niste primetili, neke stvari nisu za poređenje.

Lepo rečeno. Primetio sam da određen broj mladih devojaka prezire sam pojam majčinstva, nešto o čemu se govori sa gađenjem. "Šta, ja da rađam njemu, da budem fabrika za decu". Tako ružno govoriti o takvom daru.

Zamena teza. To nije reakcija na majčinstvo nego na muškarce (a i žene, ljude uopšte) koji žene posmatraju isključivo kao sredstvo za reprodukciju.

Back