Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti

Odnosi polova se menjaju. Ovo stvara nesigurnost među relevantnim grupama muškaraca. Poslednjih godina, međutim, u diskursu o novim uzorima primećuju se grupe koje se zalažu za radikalno antiemancipaciju. Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti, posebno na internetu. Žale se da su danas posebno muškarci u nepovoljnom položaju. Politička opozicija se objašnjava svakoj politici jednakosti, ionako feminizmu, a takođe i muškarcima orijentisanim na emancipaciju. Želeli smo da saznamo argumente ovih grupa i zato smo krenuli da tražimo tragove.

Antifeministkinje se dosta razlikuju po ideologiji i izboru reči. Jedna od njenih struja predstavlja mešavinu (desničarskog) populizma, nacionalizma i mizoginije, pomešane sa homofobičnim i rasističkim stavovima. Postoje dodirne tačke sa desnim ekstremizmom. Propagira se krstaški rat i ustanak protiv feminizma, privlačeći na taj način ratnički muškost. Ova grupa se takođe teško distancira od norveškog masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika.

Druga struja demonizuje sve što pripada državi; Politika ravnopravnosti je u osnovi odbačena kao državni paternalizam. Pored osnovnih prava zagarantovanih ustavom, malo ekstremno krilo razmatra ukidanje prava glasa za žene ili ponovno uvođenje glave porodice. Većina svih struja se protivi ravnopravnosti sadržanoj u Osnovnom zakonu kao državnoj odgovornosti i sarađuju uprkos razlikama. Oni se međusobno informišu i povezuju i učestvuju u zajedničkim aktivnostima.

IMG_4798.jpeg

Muškost je izlečiva! Najveće svetsko psihološko udruženje, Američko psihološko udruženje, u svojim smernicama za rad sa dečacima i muškarcima upozorava na zdravstvene posledice tradicionalne maskuliniteta. Razlog: Tipično muške osobine kao što su dominacija i kompetitivnost dovode muškarce češće iza rešetaka, u izgaranje i depresiju, u bolnicu ili čak smrt. Samoubistvo je vodeći uzrok smrti za muškarce mlađe od 35 godina. Tradicionalna muškost je psihološki štetna, napominje uticajna organizacija i preporučuje da se razmotri i, ako je potrebno, leči za sve muške klijente.

Mnoge žene znaju posledice tipično muške socijalizacije. Termin „toksična muškost“ se koristi da se raspravlja o svim ponašanjima koja proizilaze iz toga: muškarci koji prekidaju, koji zauzimaju previše prostora u vozu, koji previše pričaju na sastancima, koji ne slušaju, koji objašnjavaju stvari bez pitaju, koji preglasno govore o svojim smeju se vašim šalama i nerviraju se zbog pola. Ali i muškarci koji maltretiraju, maltretiraju, tuku i siluju. U Nemačkoj, u proseku, svaki dan jedan muškarac pokuša da ubije ženu. Radi otprilike svaki treći dan. Međutim, većina nasilja toksičnih muškaraca uopšte ne pogađa žene. Ona upoznaje druge muškarce.

Strah da ne budem pravi muškarac

Najveći problem nije toliko sam ideal muškosti, već strah od toga da se ne ispuni. A strah je moćna pokretačka snaga ljudske aktivnosti. Strah da neće biti pravi muškarac prati mnoge rastuće muškarce. Uzrok leži u rodnoj hijerarhiji: „Toksična muškost u suštini proizlazi iz straha od emaskulacije, što se smatra najgorom stvari koja se može desiti muškarcu“, piše Džek Urvin u „Dečaci ne plaču“: „Ne postoji stvarna jedan Ekvivalent ovome za žene. Zašto? Zato što su već na dnu hijerarhije. Muškarci se plaše emaskulacije jer ih to stavlja na dno.”

Zbog toga žene mogu da piju pivo, slušaju pank muziku, nose pantalone ili se bave politikom bez brige o društvenom propadanju, dok muškarci koji piju Prosecco, poput dečačkih bendova, nose suknje ili rade kao kozmetičari rizikuju da izgube status. Muškost se mora stalno iznova demonstrirati, kroz hladne izreke, testove hrabrosti, igre opijanja, fizičke testove snage, ponižavanje drugih ili glumljenje stalne napaljenosti i neiscrpne potencije.

Muškost je izlečiva! Najveće svetsko psihološko udruženje, Američko psihološko udruženje, u svojim smernicama za rad sa dečacima i muškarcima upozorava na zdravstvene posledice tradicionalne maskuliniteta. Razlog: Tipično muške osobine kao što su dominacija i kompetitivnost dovode muškarce češće iza rešetaka, u izgaranje i depresiju, u bolnicu ili čak smrt. Samoubistvo je vodeći uzrok smrti za muškarce mlađe od 35 godina. Tradicionalna muškost je psihološki štetna, napominje uticajna organizacija i preporučuje da se razmotri i, ako je potrebno, leči za sve muške klijente.

Mnoge žene znaju posledice tipično muške socijalizacije. Termin „toksična muškost“ se koristi da se raspravlja o svim ponašanjima koja proizilaze iz toga: muškarci koji prekidaju, koji zauzimaju previše prostora u vozu, koji previše pričaju na sastancima, koji ne slušaju, koji objašnjavaju stvari bez pitaju, koji preglasno govore o svojim smeju se vašim šalama i nerviraju se zbog pola. Ali i muškarci koji maltretiraju, maltretiraju, tuku i siluju. U Nemačkoj, u proseku, svaki dan jedan muškarac pokuša da ubije ženu. Radi otprilike svaki treći dan. Međutim, većina nasilja toksičnih muškaraca uopšte ne pogađa žene. Ona upoznaje druge muškarce.
Vidim ja da vama treba jedna čvrsta muška ruka(ukoliko ličite na Skarlet Johanson ta ruka bi mogla biti i Iskapina)

Ljuti beli ljudi
Rivalstvo i takmičenje su centralne komponente muškog sveta. Ovo nije ni slučajno ni prirodno. Ove vrednosti su aktivno prenošene i promovisane radnoj polovini društva. Naš ekonomski sistem i naše ideje o muškosti su blisko povezane. Tek sa širenjem neoliberalizma razvila se dominantna paradigma od 1970-ih, koja je uključivala jačanje preduzetničke moći i poništavanje socijalne sigurnosti, dok je istovremeno kulturno prenosila ideju individualizacije u kojoj je svako odgovoran za svoje. sopstveni uspeh. Osobine koje se danas smatraju muškim, poput nezavisnosti, čvrstine, konkurencije, konkurencije i agresivnosti, decenijama su podsticane i tražene od muške polovine društva.

Danas, međutim, nekada željeni kvaliteti više ne vode ka ekonomskom i društvenom uspehu kao u generacijama očeva i dedova. Frustracija je uvek posebno velika tamo gde patrijarhat više ne koristi neoliberalizmu. U SAD je ova neusklađenost između sistema i rodnih uloga pružila plodno tlo za desni populizam. Imigranti i feministkinje se koriste kao žrtvena jarca za gubitak ličnog statusa. U „Ljutim belim ljudima“, sociolog Majkl Kimel objašnjava mržnju prema ženama i strancima strahom od sopstvenog gubitka značaja. Kimel pripisuje uspon desničarskog populizma ranjenoj muškosti prvenstveno belih, konzervativnih Amerikanaca koji mešaju odricanje od privilegija sa nedostatkom.

Bez obzira da li je u pitanju Čajanka ili AfD, ogorčene bele ljude ujedinjuje izvesno osećanje: bes. Ljutnja što im se uskraćuje nešto na šta veruju da imaju pravo. Desničarska ideologija i toksična muškost su neraskidivo povezani. Desničarska reakcija je toksična pobuna bivših pobednika svetskog poretka koji je imao jasnu hijerarhiju.

Nova muškost
Ali u isto vreme, način na koji muškarci tretiraju jedni druge danas prolazi kroz radikalnu promenu. Iz generacije u generaciju dolazi do skoka u evoluciji muškosti, mnogi dečaci i mladići se suštinski razlikuju od svojih očeva i dedova. Odlikuje ih jedna stvar iznad svega: neverovatno su fini jedni prema drugima.

Nema mačo ponašanja, nema takmičarskog duha, nema testova hrabrosti, nema takmičenja. Ljudi izražavaju naklonost, razgovaraju jedni sa drugima, grle se. Naizgled mali, beznačajni gestovi koji signaliziraju ništa manje nego kraj tvrdog, snažnog čoveka. Ovaj novi kvalitet zajedništva možete videti u oblačićima mladih ljudi na društvenim mrežama. Influencer Teo Karou je primer ovog novog tipa čoveka. Njegova ekipa „Zašto Nils“ govori o osećanjima, strahovima i slabostima. Suze su normalne. Jedini ljudi koji se ismevaju su oni sami.

Ovaj radikalni prekid znači revoluciju u uzorima – za oba pola. U svakodnevnom životu, toksičnu muškost uglavnom forsiraju muškarci među sobom i suptilno ili otvoreno zahtevaju ismevanjem, smejanjem, osudom, povređivanjem, sramotom, vređanjem i diskriminacijom muškaraca koji ne odgovaraju ideji da budu pravi muškarac. . Međutim, ovi novi ljudi su prepoznali da im propagirani klišei uloga više ne služe. Oslobađate se toga sa lakoćom onih koji su okruženi istomišljenicima.

Nije slučajno da se upravo muškarci koji se prijateljski ophode jedni prema drugima više ne plaše ženskih atributa. Theo Carov ima milione pratilaca. Ponekad ga neko pita da li je gej. Međutim, to ga ne uznemirava – i to je odlučujući korak napred: onog trenutka kada preispitivanje sopstvene heteroseksualnosti više nema efekta, počinje da se pojavljuje nova slika muškaraca koja se konačno odvaja od devalvacije ženskog.

Postoji jedna stara izreka koja glasi:

"Nase najvece vrline su istovremeno i nase najvece mane".

Ne postoji nesto sto se zove toksicna muskost. To je izmisljen termin.

Postoji nesto sto se zove muskost.
I to je biolosko nasledje.
Nesto sa cime smo rodjeni.
I nijedan izmisljeni drustveni konstrukt to ne moze da promeni.

Ta muskost se moze iskazati negativno npr.
u tuci, nasilju, agresivnom ponasanju.

Ali se takodje moze iskoristiti u pozitivnom smislu. Npr. vatrogasac koji ulazu u vatru da spasi dete, ili kada muskarac spasi stariju osobu od kradje.

Pominjanje muskosti samo u negativnom kontekstu, lici na maliciozne namere...

u tuci, nasilju, agresivnom ponasanju.

Ali se takodje moze iskoristiti u pozitivnom smislu. Npr. vatrogasac koji ulazu u vatru da spasi dete, ili kada muskarac spasi stariju osobu od kradje.

Sve si to lepo rekao

Za ženu koja sama živi , radi i stvara postoji toksicna muškost!

Nemam pojma zašto to odbijate kad i sami znate koliko ima nasilja i ubistava i upravo ti agresivni zauzimaju stav da je feminizam los

Sve si to lepo rekao

Za ženu koja sama živi , radi i stvara postoji toksicna muškost!

Nemam pojma zašto to odbijate kad i sami znate koliko ima nasilja i ubistava i upravo ti agresivni zauzimaju stav da je feminizam los
Biološki, muškarci pokazuju viši nivo testosterona od žena, a viši nivoi endogenog testosterona kod muškaraca empirijski su povezani sa agresivnim, dominantnim, kriminalnim i nasilnim ponašanjem.

To nam je u prirodi. Nema tu ničeg toksičnog. Mora se muškarac naučiti samokontroli i to je sve

u tuci, nasilju, agresivnom ponasanju
.

Pa upravo to negativno ponašanje i označava toksična muškost. Ili misliš da pozitivna muškost ne može bez te toksične u jednom muškarcu. Onda bih donekle razumela zašto je toliko branite.

Biološki, muškarci pokazuju viši nivo testosterona od žena, a viši nivoi endogenog testosterona kod muškaraca empirijski su povezani sa agresivnim, dominantnim, kriminalnim i nasilnim ponašanjem.

To nam je u prirodi. Nema tu ničeg toksičnog. Mora se muškarac naučiti samokontroli i to je sve
Ovako kad to pročitam vi ste dakle kao tempirana 💣
Nikad se dakle ne zna kad i šta će izazvati da prebijete ženu , djecu , ćaću i mater

Ovako kad to pročitam vi ste dakle kao tempirana 💣
Nikad se dakle ne zna kad i šta će izazvati da prebijete ženu , djecu , ćaću i mater
To što je neko ima predispozicije ne mora ih primeniti. To je stvar vaspitanja i samokontrole. Kriminalci su agresivni, ali su isto tako i policajci koji ih hvataju. Bitno je kako si vaspitan i kakav ti je moral. Nemoj gledati na muškarce tako. Znaš i sama da smo mi i očevi, i da se brinemo o porodici i svojoj deci i da imamo nežnu, emotivnu stranu.

Ja evo nisam taj agresivni (nisam nikad ubio nikog, niti izvrsio nasilje), a mislim da je (danasnji) feminizam los.

Ali pazi, nisam rekao radikalni feminizam, jer je to jos jedan izmisljen termin.
Radikalnost je utkana u sam (danasnji) feminizam, ne treba to odvajati. Ali je taj isti feminizam takodje dosta doprineo razvoju prava zena, i to treba pohvaliti, i ceniti.

Ja evo nisam taj agresivni (nisam nikad ubio nikog, niti izvrsio nasilje), a mislim da je (danasnji) feminizam los.

Ali pazi, nisam rekao radikalni feminizam, jer je to jos jedan izmisljen termin.
Radikalnost je utkana u sam (danasnji) feminizam, ne treba to odvajati. Ali je taj isti feminizam takodje dosta doprineo razvoju prava zena, i to treba pohvaliti, i ceniti.

Da li misliš da Srbija i ostale države u regionu imaju dosta posla da to dospe u glave ostalih državljana ? Ili ne vidiš razlog za daljni rad pokreta za prava žena ?

Jer vidi

Bila sam kratko na pdf žena i tamo procitala tu i tamo koju temu i vidim da je jedan čovek starij valjda oženjen glorigfikuje kako je on ljubavnik tačnije voli cojek pikače više nego pecenu pogaču i on tako dzebe po kutjama i otvara protivudarnu temu o emancipaciji žena !

To je na cjeloj liniji nepoštovanje žene

Zašto onda pojam toksična muškost ne izdvajaš kao poseban skup osobina. Ispada da muškost ne može bez toga, dakle sam sebe ne smatraš dovoljno muškim. Kao da je sad bitan termin dal je "toksična muškost" ili 'negativne muške osobine"
Kako konkretno utkana? Jel može primer.
Evo ja sam konkretno navela gde tj. u kojoj temi ili skupu tema vidim mizoginiju i objasnila tad.
Imam utisak da nisi mizogin lik ali se stalno nešto pravdaš i ograđuješ da te ne prozovu "ženskim petkom" i izbace iz čopora. 😁
Ne mo'š da budeš dobar i bogu i đavolu.

Ili ne vidiš razlog za daljni rad pokreta za prava žena ?
Uvek moze bolje.
Razloga za dalji rad feminizma svakako postoje.
Ali ne na ovaj nacin na koji se to danas radi.
Bila sam kratko na pdf žena i tamo procitala tu i tamo koju temu i vidim da je jedan čovek starij valjda oženjen glorigfikuje kako je on ljubavnik tačnije voli cojek pikače više nego pecenu pogaču i on tako dzebe po kutjama i otvara protivudarnu temu o emancipaciji žena !

To je na cjeloj liniji nepoštovanje žene

Mislim da ne treba to da posmatras na taj nacin.
Svako od nas je odgovoran samo za svoje ponasanje.
Uostalom, zivot nije crno-beli.

To sto je neko preljubnik, to je njegov izbor.
I to treba da zanima samo njega, njegovu zenu i njegovu decu.

Ali to sto je on preljubnik, nema nikakve veze sa temom koju je otvorio. Ne treba ga diskreditovati zbog toga. Jer i preljubnici znaju da razmisljaju svojom glavom.

I ti otvaras dosta tema gde prozivas muskarce, pa ti niko ne govori da se radi o nepostovanju istih.

Teme se otvaraju zbog diskusije.
Da se cuje misljenje svih.
Nekad cujes nesto novo, sto te natera da se razmislis.

Ali ljudi tesko menjaju svoje stavove.
A kako cemo se mi ponasati u zivotu, to prvenstveno zavisi od nas samih.

Zašto onda pojam toksična muškost ne izdvajaš kao poseban skup osobina. Ispada da muškost ne može bez toga, dakle sam sebe ne smatraš dovoljno muškim. Kao da je sad bitan termin dal je "toksična muškost" ili 'negativne muške osobine"
Napisao sam da sam vec objasnio, ali ajde da probam jos jednom.

Napisao sam da je termin toksicna muskost izmisljen i stojim iza toga. I ne mogu ga izdvojiti jer je on sastavni deo muskosti. Ali kazem, deo te muskosti je i pozitivna muskost, koju feminizam zanemaruje.

Zivot nije crno-beo.
Znas ono kad kazu "Ja ne pravim podele po rasnoj ili nacionalnoj osnovi, za mene je covek ili dobar ili los.

I ta podela je dobra do odredjene granice, ali nije dobra za svaku priliku.

Jer u zivotu postoje i dobri ljudi koji cine lose stvari, i losi ljudi koji cine dobre stvari.

Npr. licno sam poznavao coveka koji je bio dobar kao lebac. Medjutim, jednog dana zatekne zenu u krevetu sa kumom i ubije ih oboje. I evo ga sada izdrzava 30 godina u zatvoru.
Ceo zivot je bio dobar, ali ga je zivot zajebao.

S druge strane, imas na tv-u emisiju, gde gansteri ubice, koji su ubili ko zna koliko ljudi, u zatvoru uzmu da cuvaju i da dresiraju pse lutalice, koji se kasnije udomljavaju.

Tako da,kazem, nije sve bas crno-belo.
Svaki muskarac ima tu agresivnost, dominantnost u sebi. Kako ce je upotrebiti zavisi od njegovog vaspitanja i samokontrole.

Kako konkretno utkana? Jel može primer.
Evo ja sam konkretno navela gde tj. u kojoj temi ili skupu tema vidim mizoginiju i objasnila tad.
Rec radikalan znaci drasticnu promenu.
Feminizam se za svoja prava bori tako sto zahteva drasticni promenu muskarca (sto i ova tema dokazuje)

Prvi razlozi osnivanja pokreta je bilo dobijanje prava koja dotad zene nisu imale.
Prava se ne dobijaju drasticnom promenom muskaraca, vec promenom zakona tj. sistema.

Imam utisak da nisi mizogin lik ali se stalno nešto pravdaš i ograđuješ da te ne prozovu "ženskim petkom" i izbace iz čopora. 😁
Ne mo'š da budeš dobar i bogu i đavolu.
Imas potpuno pogresnu predstavu o meni.
Ja sve poruke koje pisem, pisem u svoje ime.
Ne pripadam nikakvom coporu.
Ta osobina je vise po meni namenjena vama zenama.
Eto vidim da si ti u coporu, na temi o feminizmu.
Sto se tice zenskog petka, uopste o sebi ne razmisljam na taj nacin. Neko iz tvog copora me je i licno upoznao, pa mozes tamo da se raspitas o meni.
Mada ne vidim kakve to ima veze sa konverzacijom.

Back