Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti

Odnosi polova se menjaju. Ovo stvara nesigurnost među relevantnim grupama muškaraca. Poslednjih godina, međutim, u diskursu o novim uzorima primećuju se grupe koje se zalažu za radikalno antiemancipaciju. Antifeministički muškarci i žene su glasni u javnosti, posebno na internetu. Žale se da su danas posebno muškarci u nepovoljnom položaju. Politička opozicija se objašnjava svakoj politici jednakosti, ionako feminizmu, a takođe i muškarcima orijentisanim na emancipaciju. Želeli smo da saznamo argumente ovih grupa i zato smo krenuli da tražimo tragove.

Antifeministkinje se dosta razlikuju po ideologiji i izboru reči. Jedna od njenih struja predstavlja mešavinu (desničarskog) populizma, nacionalizma i mizoginije, pomešane sa homofobičnim i rasističkim stavovima. Postoje dodirne tačke sa desnim ekstremizmom. Propagira se krstaški rat i ustanak protiv feminizma, privlačeći na taj način ratnički muškost. Ova grupa se takođe teško distancira od norveškog masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika.

Druga struja demonizuje sve što pripada državi; Politika ravnopravnosti je u osnovi odbačena kao državni paternalizam. Pored osnovnih prava zagarantovanih ustavom, malo ekstremno krilo razmatra ukidanje prava glasa za žene ili ponovno uvođenje glave porodice. Većina svih struja se protivi ravnopravnosti sadržanoj u Osnovnom zakonu kao državnoj odgovornosti i sarađuju uprkos razlikama. Oni se međusobno informišu i povezuju i učestvuju u zajedničkim aktivnostima.

IMG_4798.jpeg

A sto se same teme tice,antifeministicki pokreti su rodjeni iz straha muskaraca da ce izgubiti svoj privilwgovani status u drustvu i indoktriniranih zena da veruju kako u patriarhalnom drustvu zalravo imaju neku provilegovanu poziciju jer su naucene da jesinu vrednost koju imaju je ona koju im muskarci dodele na ostnovu toga koliko su spremne da im se dodvoravaju. Tj.nisu osvescene o tome da imaju vrednost kao samostalne osobe van patriarhalnog sistema koji im odreduje ulogu i svrhu.
Dečko dragi, muškarci nemju nikakav privilegovani položaj u današnjem društvu. Navedi konkretne zakone i daj da ih promenimo. Ali verujem da ih nema. Ako ih i ima, prva ću da protestujem ako treba, zalažem se za jednaka prava.

I opet o dodvoravanju :roll:... može promena ploče? Nije glupo da se ulazi u nečiji motiv? Zamisli da se ja sad pitam zašto ti ovo pišeš, da ne želiš možda da se učepiš ženama ili nekoj ženi? :think: Ali ne pamtim da sampisala ikada o nečijim motivima, to je poprilično drsko.

A ja nemam osećaj da neko hoće da ućutka, nego spletkare, ogovaraju, izvrću reči, optužuju lažno, menjaju šta sam htela reći, ali to nije najgore već kada ulaze u motive zašto neko piše nešto ili kaže ili uradi, jednostavno svi treba da slede većinu i da se slažu, a ako neko slučajno to ne uradi onda si pick me tip žene, onda si uvlakuša muškarcima i slične reči. To su vrlo ružne stvari. No, šta ćemo. Najbolje je ništa ne pisati osim zezanja.
Protiv svakog spletkarenja sam i trudim se da ne ucestvujem u bilo kakvim pp razgovorima i druzenjima takve vrste, mada je za ovih 12 godina verovatno bilo neceg sto bi se i kao takvo moglo okarakterisati.
I uopste se trudim da mi pp bude prazan i mislim da je tako najbolje.

I u tom smislu imas podrsku od mene, jer je istina da tvoje motive znas samo ti i niko drugi. Ostali mogu samo da nagadjaju.

Medjutim, ti prva provociras i prozivas i upires prstom u druge zene upravo u postu koji sam citirala. Zato i reagujem da vidis kako to izgleda kad se okrene.
Tvoji odgovori uglavnom pocinju navodjenjem tamo nekih zena koje rade ovo ili ono, pa onda navodis sebe ispravnu kao kontrast tome.
I vec sam ti to i ranije rekla.

Ali kako ni od sebe ne ocekujem idealno i uvek ispravno ponasanje, niti sam za to sposobna, niti takve okove zelim sebi da stavim oko vrata, zelim mogucnost greske, ne ocekujem ni od tebe da budes uvek ispravna.
Neka ovo ne bude kritika, vec tema za razmisljanje i tebi i meni, pa mozda ispadne nesto dobro i pametno.

Medjutim, ti prva provociras i prozivas i upires prstom u druge zene upravo u postu koji sam citirala.
Ja imam konkretne primere u svom životu. I moje pitanje uopšte nije bilo izmišljeno. Recimo jednom sam od jedne žene bila optužena zvanično za mobing. Na kraju se ustanovilo da je psihički malko ne svoja pa je dobila sporazumni raskid ugovora, ali koliko mi je to problema donelo, advokate i slično... I to nije sve. Imala sam još žena na poslu koje su mi probleme donosile iako sa njima ništa nisam imala. Od osnovne škole u kojoj su me devojčice neke baš proganjale, izmišljale svašta, nagovarale dečake da me maltretiraju i slično. Kada sve proinregralim vrlo sikreno i otvoreno svoj život, ispada da su me u barem 70% slučajeva maltretirale žene, a ne muškarci. Zar onda nije moje legitimno pitanje i zašto se ljutiš ili nalaziš pogođena kada pitam kako se zove nešto što bi umanjilo maltertiranje jednih žena od strane drugih. Ja verujem da neki muškarci maltretiraju žene, ali verujem i u obrnuti slučaj kao i međusovbno mušakrci i žene. no kod mene je išlo ovako. I sad, ne pravim se luda. Upravo je toj bio pokušaj da me ućutkaš. Jer nekima ne odgovara da se čuje istina.
Zato i reagujem da vidis kako to izgleda kad se okrene.
Tvoji odgovori uglavnom pocinju navodjenjem tamo nekih zena koje rade ovo ili ono, pa onda navodis sebe ispravnu kao kontrast tome.
I vec sam ti to i ranije rekla.

Ali kako ni od sebe ne ocekujem idealno i uvek ispravno ponasanje, niti sam za to sposobna, niti takve okove zelim sebi da stavim oko vrata, zelim mogucnost greske, ne ocekujem ni od tebe da budes uvek ispravna.
Neka ovo ne bude kritika, vec tema za razmisljanje i tebi i meni, pa mozda ispadne nesto dobro i pametno.
naravno

Dečko dragi, muškarci nemju nikakav privilegovani položaj u današnjem društvu. Navedi konkretne zakone i daj da ih promenimo. Ali verujem da ih nema. Ako ih i ima, prva ću da protestujem ako treba, zalažem se za jednaka prava.

I opet o dodvoravanju :roll:... može promena ploče? Nije glupo da se ulazi u nečiji motiv? Zamisli da se ja sad pitam zašto ti ovo pišeš, da ne želiš možda da se učepiš ženama ili nekoj ženi? :think: Ali ne pamtim da sampisala ikada o nečijim motivima, to je poprilično drsko.
Verovatno je mlad decko, jos ne shvata da ni feministkinje ne vole muske feministkinje.

Ja imam konkretne primere u svom životu. I moje pitanje uopšte nije bilo izmišljeno. Recimo jednom sam od jedne žene bila optužena zvanično za mobing. Na kraju se ustanovilo da je psihički malko ne svoja pa je dobila sporazumni raskid ugovora, ali koliko mi je to problema donelo, advokate i slično... I to nije sve. Imala sam još žena na poslu koje su mi probleme donosile iako sa njima ništa nisam imala. Od osnovne škole u kojoj su me devojčice neke baš proganjale, izmišljale svašta, nagovarale dečake da me maltretiraju i slično. Kada sve proinregralim vrlo sikreno i otvoreno svoj život, ispada da su me u barem 70% slučajeva maltretirale žene, a ne muškarci. Zar onda nije moje legitimno pitanje i zašto se ljutiš ili nalaziš pogođena kada pitam kako se zove nešto što bi umanjilo maltertiranje jednih žena od strane drugih. Ja verujem da neki muškarci maltretiraju žene, ali verujem i u obrnuti slučaj kao i međusovbno mušakrci i žene. no kod mene je išlo ovako. I sad, ne pravim se luda. Upravo je toj bio pokušaj da me ućutkaš. Jer nekima ne odgovara da se čuje istina.

naravno
Verujem ti. Nisam jednom imala problema zbog spletkarenja, tako da znam o cemu pises, ali kao sto ti imas neke svoje konkretne primere, imaju ih i drugi, samo sa druge strane. Suprotne.
Ti mozes da pises iz svoje perspektive i iz svog iskustva, ali time ne negiras tudju stvarnost.
Kada se recimo pise o nasilju prema zenama od strane muskaraca ili o postojanju neravnopravnosti u drustvu ti dodjes sa takvim postovima ispada da sve to relativiziras i ne prihvatas, jer sama nisi imala direktnog ili indirektnog dodira sa tim.

A evo mog potvrdnog stava vezano za temu. Pošto je blog mogu da se raspišem.

Pristalica sam jednakosti, u smislu ravnopravnosti i da nisam naterana ovim temama da mislim, ne bih ni razmišljala da li sam imala probleme sa ženama ili muškarcima, jer mi to uopšte nije prvo na pameti kada imam neki problem sa bilo kim, ili kada primetim da je u mojoj okolini neko na neki način ugrožen. Živim u sredini gde to nema nikakve veze, čak sam kao žena imal neke prednosti u nekim stvarima, da ne ulazim u detalje. Kao dete bez roditeja nisam imala jednostavan život ali me zaista niko nikada nije na toj bazi što sam žensko maltretirao ili stavljao u podređeni položaj, u gradu u kojem živim. Školovanje, posao, nikada. Ali rekla bih sledeće. Da sam ja išla hrabro, nisam se žalila niti nalazila razloge za neuspeh. Ali ono što se nekada dešava, to je da neko, ko god bio, sebi želi posao ili neku privilegiju koju ne zaslužuje, niti može da se uhvati u koštac. Primer žene koja je previše emotivna i slaba da bi obavila stresan posao, i umesto da shvati da to nije za nju, ona nalazi razloge da je šef maltretira, da se od nje traži nešto što ne treba, i onda ispadne da je ona kao žena ugrožena, a fakat je da ne ume dobro da obavlja svoj posao. Znači, stručnost ide pre svega, pre pola. U tom smislu mi sad imamo i neke poslanice u skuštini samo da bi se procenat žena ispunio, a kakva im je stručnost to je manje pitanje. U nekim poslovima žene dobijaju posao samo zbog tog procenta, iako ima više muških koji bi bolje uradili taj posao, ali zbog pola su ga dobile. Slično je nekada i sa manjima i sl. Ne kažem da imam bolje rešenje. Iz istog razloga se recimo žale naučnici iz velikih Evropskih zemalja što im je EU zadala da u telima projekata koej finansira EU mora biti određeni procenat žena, određeni procenat zemalja u razvoju (odatle i mi iz srbije profitiramo), i tako ispadne da mnogo bolji kandidati iz recimo Nemačke ne mogu da prođu a prođem ja jer sam žena i živim u SRB, na primer. Ti zakoni o procentima možda su upitni, možda nema drugog načina, no ja sam za stručnost pre svega nevezano od pola. Ako žene žele da imaju snažniji uticaj u društvu, više rukovodećih položaja, treba da imaju herca za to i znanja. Da se mogu uhvatiti u koštac sa vukovima. Ako to ne mogu jer treba da se pozivaju na nejednakost? Ne. Ima poslova za koje žene koje su većinom dosta emotivne ne mogu da iznesu. To nema veze sa polom, već sam sposobnostima. A i obrnuto, većina vaspitačica po vrtićima su žene, jer su tople, nežne itd. Priroda je tako namenila različite uloge i potpuno je veštački tražiti jednakost na osnovama pola. Ako nisi stručan ili nemaš mud.a za nešto, neće te primiti ne zato što si žensko već što nisi za taj posao. I tako dalje.

I još, nije mi jasno da li se ovde piše o celoj kugli zemaljskoj ili nama koji živimo gde živimo. Isključivo pišem u sredini u kojoj se nalazim. O onome što čujem preko medija se ovde ne izjašnjavam, jer u to nemam neposredni uvid.

Verujem ti. Nisam jednom imala problema zbog spletkarenja, tako da znam o cemu pises, ali kao sto ti imas neke svoje konkretne primere, imaju ih i drugi, samo sa druge strane. Suprotne.
Ti mozes da pises iz svoje perspektive i iz svog iskustva, ali time ne negiras tudju stvarnost.
JA nisam ni negirala. Volela bih da vidim jedan post gde sam negirala da postoji negde problemi tog tipa. Nisam dovoljno objektivna da mogu da sumiram sve što postoji, to vrv mogu ljudi koji rade u centrima za socijalni rad. Ali ja se bavim naukom i pišem onako kako ja vidim sve.
Kada se recimo pise o nasilju prema zenama od strane muskaraca ili o postojanju neravnopravnosti u drustvu ti dodjes sa takvim postovima ispada da sve to relativiziras i ne prihvatas, jer sama nisi imala direktnog ili indirektnog dodira sa tim.
Pa jednostavno neću da pišem. A na ovoj temi jesam jer se baš govori o antifeminizmu, pa da ukažem da stvar nije jendostavna. Nije svaka kritika antifeminizam. Nego recimo egalitizam? Verujem da ne treba naglašavati pol , jer ima svega. Ali mi je lično isksutvo i mojih prijatelja, poznanika, na poslu, mnogo bliža stvar od onoga što čitam po internetima.

Poslednja izmena:
JA nisam ni negirala. Volela bih da vidim jedan post gde sam negirala da postoji negde problemi tog tipa. Nisam dovoljno objektivna da mogu da sumiram sve što postoji, to vrv mogu ljudi koji rade u centrima za socijalni rad. Ali ja se bavim naukom i pišem onako kako ja vidim sve.

Pa jednostavno neću da pišem. A na ovoj temi jesam jer se baš govori o antifeminizmu, pa da ukažem da stvar nije jendostavna. Nije svaka kritika antifeminizam. Nego recimo egalitizam? Verujem da ne treba naglašavati pol , jer ima svega. Ali mi je lično isksutvo i mojih prijatelja, poznanika, na poslu, mnogo bliža stvar od onoga što čitam po internetima.
Ne, nisam mislila da ti konkretno citiras post o nasilju i svojim komentarom ga negiras, vec recimo dodjes na temu o feminizmu, gde se upravo pise o postojanju nasilja i neravnopravnosti u drustvu (ne zakonske, vec one ne-primenljive) i pocnes da pises kako si ti bila vise ugnjetavana od strane zena, nego od muskaraca. I to nije bilo jednom.
Kazem ti, nije problem u tome da ti neko ne veruje ili da ti pises gluposti, ali u tom trenutku to jeste irelvantno i nekako ne prilici. Pogotovo kada se o tome pise nekoliko puta.
Moze i zasebna tema da se otvori o zenama koje imaju losa iskustva sa drugim zenama. Moglo bi biti zanimljivo i poucno.

Samo pokusavam da ti objasnim zasto nekad izgleda kao da ti relativiziras problem i skreces sa teme.

Primer žene koja je previše emotivna i slaba da bi obavila stresan posao, i umesto da shvati da to nije za nju, ona nalazi razloge da je šef maltretira, da se od nje traži nešto što ne treba, i onda ispadne da je ona kao žena ugrožena, a fakat je da ne ume dobro da obavlja svoj posao.
A vidiš kako je ovo pogrešno.Otkuda znaš da li je to razlog?Možda je šef zaista maltretira?Znaš, ima i toga.
Znači, stručnost ide pre svega, pre pola.
Ide.Ali vidi-imaš u jednoj struci isto dobro "potkovanog " muškarca i ženu.Šta misliš -ko će dobiti priliku da radi?Da, dobiće žena , ako se to smatra "ženskim poslom".

Ako žene žele da imaju snažniji uticaj u društvu, više rukovodećih položaja, treba da imaju herca za to i znanja. Da se mogu uhvatiti u koštac sa vukovima. Ako to ne mogu jer treba da se pozivaju na nejednakost?
Žene se bolje hvataju u koštac sa vukovima.
Ne. Ima poslova za koje žene koje su većinom dosta EMOTIVNE ne mogu da iznesu.
Kakve veze emotivnost ima sa poslom?O kojem poslu se radi?
Priroda je tako namenila različite uloge i potpuno je veštački tražiti jednakost na osnovama pola.
Vidi sad-pišeš ovo i onda sama sebe poklapaš
Ako nisi stručan ili nemaš mud.a za nešto, neće te primiti ne zato što si žensko već što nisi za taj posao.

Ne, nisam mislila da ti konkretno citiras post o nasilju i svojim komentarom ga negiras, vec recimo dodjes na temu o feminizmu, gde se upravo pise o postojanju nasilja i neravnopravnosti u drustvu (ne zakonske, vec one ne-primenljive) i pocnes da pises kako si ti bila vise ugnjetavana od strane zena, nego od muskaraca. I to nije bilo jednom.
Kazem ti, nije problem u tome da ti neko ne veruje ili da ti pises gluposti, ali u tom trenutku to jeste irelvantno i nekako ne prilici. Pogotovo kada se o tome pise nekoliko puta.
Moze i zasebna tema da se otvori o zenama koje imaju losa iskustva sa drugim zenama. Moglo bi biti zanimljivo i poucno.

Samo pokusavam da ti objasnim zasto nekad izgleda kao da ti relativiziras problem i skreces sa teme.
Zasto ona ne bi iznela svoje iskustvo na temi o feminizmu gde tvrdite da su sve zene ugnjetavane u profesijama kojima dominiraju muskarci?
Odmaknite se korak nazad pa procitajte sta pisete, svako drugacije iskustvo neke zene vam je spustanje i internalizovana mizogonija.

Ako vam ne treba drugacije misljenje otvorite grupni pp pa pisite do mile volje.

Zasto ona ne bi iznela svoje iskustvo na temi o feminizmu gde tvrdite da su sve zene ugnjetavane u profesijama kojima dominiraju muskarci?
Odmaknite se korak nazad pa procitajte sta pisete, svako drugacije iskustvo neke zene vam je spustanje i internalizovana mizogonija.

Ako vam ne treba drugacije misljenje otvorite grupni pp pa pisite do mile volje.
A šta ćeš ti ovde?Nešto pametno da napišeš?Ne primećujem.

Ne govorim o zakonu vec o drustvenim normama.Zakonski uglavnom jesu zene izjednacene sa muskarcima ali drustvene norme su jako drugacije za zene i muskarce.Drustvo ih drugacije ceni.
I da,mnogima smeta to sto su zakonski uglavnom izjednaceni jer muskarci osecaju da to njima oduzima glavnu ulogu u drustvu i zele da se vrate na "stara dobra vremena" kad su zene imale manje prava da se bune i manje prilika da funkcionisu samostalno.

A sto se tice dodvoravanja izvinjavam se ako si se pronasla u tome...ali cinjenica da se neka zena buni protiv feminizma znaci da nije osvescena o vrednosti koju sama po sebi posebuje kao nezavisni clan koji je deo drustva i koji kao talav moze da funkcionise samostalno van uloga koje im patriarhart odreduje.

A ja sam feminista bukvalno od moje 9.-10.godine od kada aam postao svestan duplih standarda i razlicitih drustvenih normi...
A verovato tu pomaze i cinjenica da nisam odrastao u tradicionalnoj,patriarhalnoj poroci gde je oceva/dedina(sve zavisi od staresinstva) bila prva i zadnja rec vec u porodici koja ima visegeneracisku tradiciju da zene vode domacinstvo uspesnije nego muskarci(prababa mlada udovica,baba jako dominantna,majka prosvetni radnik koja je zaradjivala vise od oca i izdrzavala ga dok joj nije dozlogrdilo).
Odrastao sam uz vrlo jake,vrlo spsobne zene koje su funkcionisale sasvim super samostalno i nisu se podvrgavale ulogama koje im patriarhart odreduje.

A šta ćeš ti ovde?Nešto pametno da napišeš?Ne primećujem.
Dao sam Lokiju najbolji moguci savet, teretana i fizicka aktivnost. U zdravom telu zdrav duh, umesto sto se iz sobe ulizuje seksualno isfrustriranim zenama foruma.

@Loki Muske feministkinje niko ne voli, cak ni same feministkinje. Nijednoj nije privlacno tvoje pisanje, udarice ti palac gore ali uzivo nikad nece biti sa takvim likom.

@Loki Muske feministkinje niko ne voli, cak ni same feministkinje. Nijednoj nije privlacno tvoje pisanje, udarice ti palac gore ali uzivo nikad nece biti sa takvim likom.
Zar ti misis da mene zanima ko ce biti sa mnom a ko nece zbog mog misljenja?
Da li ti stvarno mislis da se ja opterecujem time sta ko o meni uopste misli?
Alo lik,ja sam otvoreno bi...mene boli cose sta drugi misle.

Back