Antifašistička borba Hrvata u NDH

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sam pojam ''hrvatski antifasizam'' tera me na plakanje....od smeha naravno:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Svima je jasno, da nije bilo Srba u Hrvatskoj, ne bi bilo nikakvog antifasizma...da se ne zamlacujemo glupostima...

Osim vaše paranoje od NDH i onog o ustašama našli ste se izrugivati.Više je izdajnika u cijeloj povijesti bilo među vašima.Nego di ti je dokaz tvojem lupetanju? Osim ako pošto smo svi Srbi su to ionako bili Srbi.

nemoj tako ostro, odmah se uplasim,,,,

Prva jugoslovenska brigada u SSSR-u

Formirana 01.06.1944. godine u okolini Kolomne (SSSR) od Jugoslovenskog samostalnog odreda obrazovanog u istom mestu 23.01.1944. godine. Brigadu (i odred koji je u periodu januar – maj ’44. godine dopunjavan novim pripadnicima) su sačinjavali Jugosloveni koji su kao pripadnici domobranske Hrvatske legije, madžarskih, rumunskih i nemačkih jedinica zarobljeni na Istočnom frontu, zatim grupa Srba iz Bačke deportirana u SSSR od strane Nemaca u radne bataljone; jugoslovenski ekonomski emigranti iz Irana oko 150, kao i izvestan broj predratnih političkih emigranata koji su živeli u SSSR. Pri formiranju brigada je imala 2 bataljona sa oko 1,500 ljudi.

Prema pukovniku Vojmiru Kljakoviću iz Vojnoistorijskog instituta u Beogradu nacionalni sastav brigade na dan 16. Aprila bio je:

* 775 hrvata
* 440 slovenaca
* 293 srba
* 14 židova
* 10 slovaka
* 5 Rusa
* 3 Rusina
* 2 Mađara
* 1 Crnogorac

* ukupno 1543 boraca.

Obuka i oprema brigade su izvođeni u potpunosti prema sovjetskim pravilima. Staviše, za tadašnje sovjetske prilike, vrlo temeljito i u produženom trajanju. Rusi su prvo hteli da brigadu angažuju na Istočnom frontu i da je potroše uz malo propagandnog efekta. Ipak je pobedila varijanta njenog angažovanja u Jugoslaviji. Čudno, ali se sa propagandom nije ni u Jugoslaviji preterivalo.

Posle obuke brigada je 29. jula 1944. godine napustila Kolomnu i preko Ukrajine i Rumunije stigla od 6 do 10. oktobra u oslobođene oblasti istočne Srbije gde je ušla u sastav 23. divizije 14. korpusa NOVJ.

Krajem oktobra je prebačena u rejon Čačka gde je od 30. oktobra do 2. novembra 1944. godine vodila borbe sa nemačkim snagama i pretrpela znatne gubitke.

30 oktobra - na odseku s. Prijevor - s. Ljubic (kod Cacka) počeo četverodnevni napad 1. jugoslovenske brigade i delova 14. srpske udarne brigade 23. udarne divizije NOVJ i 93. pešadijske divizije Crvene armije u cilju uništenja nemačke grupacije na levoj obali r. Zapadne Morave. Iako su jedince NOVJ i Crvene Armije ovladale delom neprijateljskih položaj, napad nije uspeo zbog vrlo snažno otpora nemačkih snaga. U tim borbama je 1. jugoslovenska brigada imala 135 mrtvih, 324 ranjena i 88 nestalih boraca.

Kraće vreme (10. - 17. novembra) je bila pod neposrednom komandom Vrhovnog štaba jer posle gubitaka kod Čačka (oko 150 ljudi) htelo se brigadu sačuvati da je se pokaže u Hrvatskoj. Onda se od toga diglo ruke i ona je angažovana dalje budući da je ipak predstavljala borbenu snagu i pod komandom iskusnih profesionalnih oficira koje niko nije pitao odakle im borbeno iskustvo. Nalazi se u sastavu 1. proleterskog korpusa.

Od 12.12.1944. godine je u sastavu 5. divizije.

Od 22.12.1944. godine do sredine marta brigada je angažovana na Sremskom frontu i učestvuje u borbama kod sela Miklusevaca, Sida, Berkasov i Bapske. Prebačena u istočnu Bosnu gde učestvuje u borbama za oslobođenje Brčkog posle čega učestvuje u gonjenju ka Brodu i značajnije se angažujući kod sela Beravaca i Jezevika.

10 april, Prva jugoslovenska brigada 5 udarne divizije JA otpočela forsiranje r. Save kod Brčkog. Sutradan je u rejonu s. Drenovaca uhvatila vezu s delovima 11. udarne divizije JA.

Krajem aprila '45. godine brigada je prebačena u područje reke Ilove gde je učestvovala u slamanju neprijateljske odbrane kod sela Klokocevaca, Hercegovca, Velike i Mla Trnovitice. Komandni sastav su 90% činili bivši domobranski oficiri. Politički komesar brigade je bio Srbin Dimitrije Georgijević, komunista koji je živeo u SSSR do formiranja brigade i učestvovao u Španskom građanskom ratu. Brigada je odlikovana Ordenom zasluge za narod.

http://www.vojska.net/srp/drugi-svetski-rat/jugoslavija/brigada/jugoslovenska/

Ајде да проанализирамо овај чланак, који је већим делом преписан из Војне енциклопедије.

Док можемо, донекле, говорити о држављанима у мађарској-Мађари из Бачке и Вермахту-мобилисани из делова Словеније које је анектирао Трећи рајх, одакле југословенски држављани у румунској војсци ?

Зар су људи који ''из радног батаљона'' депортовани, односно одведени на принудни рад '' заробљени''?

Ајде да проанализирамо овај чланак, који је већим делом преписан из Војне енциклопедије.

Док можемо, донекле, говорити о држављанима у мађарској-Мађари из Бачке и Вермахту-мобилисани из делова Словеније које је анектирао Трећи рајх, одакле југословенски држављани у румунској војсци ?

Зар су људи који ''из радног батаљона'' депортовани, односно одведени на принудни рад '' заробљени''?

nastavi dalje odbrambenu reakciju...srbi su bili sretni u talijanskim jedinicima, i na istocnom frontu...

:hahaha::hahaha:
Јединица, извор?

izvor za sta? za nacionalnu pripadnost, koja rusi tvoju teoriju o hrvatima kao jeinstvenom primerku kvislinga?
dao sam ti; imas neku drugu literaturu (izor) mirno stavi....
cetnici, ljoticevci, nedicevci, su to isto..naravno "sve u interesu srbstva"...tesko da bi i jedan od njih rekao "u mom licnom interesu", jer sam se nadao boljoj poziciji kada rat zavrsi, i verovao sam u moju harizmu
"interes srbstva" sve pokriva, kao cvece na grobu......
veliki vojvoda djuic je bio preveden u SS pod globocnikom, onog istog trenutka kada je stigao u sloveniju ( ljoticevci, nedicevci...). drazini komandanti su igrali tango sa nemcima, na zadovoljstvo orkestra....
srbija je do 1944 bila nacisticka i to sa zadovljstvom . dusa im je plakala kada su dosli partizani i rusi....oduzeli su im priliku da budu na krilima pobednika kao u prvom svetskom ratu...gde su odigrali istu ulogu..okupirani od 1915-1918, dobili oruzje, obuku i transport, i 1918 probijaju (tunel kroz ucku, sremski front) , koji nema nikakvu vaznost jer je rat dobiven na zapdnom frontu...ali mi gradimo mitos o srbima, d bi njihova dusa bila zadovoljna

izvor za sta? za nacionalnu pripadnost, koja rusi tvoju teoriju o hrvatima kao jeinstvenom primerku kvislinga?
dao sam ti; imas neku drugu literaturu (izor) mirno stavi....
cetnici, ljoticevci, nedicevci, su to isto..naravno "sve u interesu srbstva"...tesko da bi i jedan od njih rekao "u mom licnom interesu", jer sam se nadao boljoj poziciji kada rat zavrsi, i verovao sam u moju harizmu
"interes srbstva" sve pokriva, kao cvece na grobu......
veliki vojvoda djuic je bio preveden u SS pod globocnikom, onog istog trenutka kada je stigao u sloveniju ( ljoticevci, nedicevci...). drazini komandanti su igrali tango sa nemcima, na zadovoljstvo orkestra....
srbija je do 1944 bila nacisticka i to sa zadovljstvom . dusa im je plakala kada su dosli partizani i rusi....oduzeli su im priliku da budu na krilima pobednika kao u prvom svetskom ratu...gde su odigrali istu ulogu..okupirani od 1915-1918, dobili oruzje, obuku i transport, i 1918 probijaju (tunel kroz ucku, sremski front) , koji nema nikakvu vaznost jer je rat dobiven na zapdnom frontu...ali mi gradimo mitos o srbima, d bi njihova dusa bila zadovoljna
Толико пута ти је натрљан нос са тим лажима о којима пишеш.

Дража је рат провео у шуми.
Зашто ако је био фашиста, сарадник окупатора?

А ''хрватски антифашизам'' се најбоље огледа у томе да је НДХ по немачким подацима априла '45. имала 182.861 припадника под оружијем.
Додај и неславни европски рекорд са 3 легионарске дивизије у Вермахту: 369, 373. и 392. дивизија.
Антифашизам и Хрвати. Смешно!

А Први светски рат: где је Западни фронт пробијен?

Зашто је капитулирала Бугарска, Турска, Аустро-Угарска? Због Западног фронта и зеленог кадра?:hahaha::hahaha:

Толико пута ти је натрљан нос са тим лажима о којима пишеш.

Дража је рат провео у шуми.
Зашто ако је био фашиста, сарадник окупатора?

А ''хрватски антифашизам'' се најбоље огледа у томе да је НДХ по немачким подацима априла '45. имала 182.861 припадника под оружијем.
Додај и неславни европски рекорд са 3 легионарске дивизије у Вермахту: 369, 373. и 392. дивизија.
Антифашизам и Хрвати. Смешно!

А Први светски рат: где је Западни фронт пробијен?

Зашто је капитулирала Бугарска, Турска, Аустро-Угарска? Због Западног фронта и зеленог кадра?:hahaha::hahaha:

da "vrtlari sa soluna" su bili strasan faktor.....
a sto se tice mihailovica , nema st ameni biti natrljan nas.....drek se pretvorio u drek.. jedino kod srba pali da se vadi iz jame...

da "vrtlari sa soluna" su bili strasan faktor.....
a sto se tice mihailovica , nema st ameni biti natrljan nas.....drek se pretvorio u drek.. jedino kod srba pali da se vadi iz jame...
Роберт Лансинг, државни секретар ће поводом пробоја Солунског фронта рећи на отварању Париске мировне конференције:
Када се буде писала историја овог рата, најславнији одељак те историје носиће назив: Србија. Српсак војска је учинила чуда од јунаштва, а српски народ претрпео је нечувене муке, и такво пожртвовање и истрајност не могу проћи незапажено-они це морају наградити.

А Цар Виљем II, након што су ти ''вртлари'' натрљали нос твојим прадедама и чукондедама на Церу, Дрини и Колубари:

Штета што тај мали народ није мој савезник.

Osim vaše paranoje od NDH i onog o ustašama našli ste se izrugivati.Više je izdajnika u cijeloj povijesti bilo među vašima.Nego di ti je dokaz tvojem lupetanju? Osim ako pošto smo svi Srbi su to ionako bili Srbi.

dokaz za sta?

nasi i vasi izdajnici bili su na razlicitim stranama...

postavljac teme je imao vrlo jasnu nameru kada je otvarao temu i dao vam sansu da se raspisete o ''hrvatskom antifasizmu'' (smesno zvuci, zar ne?).....a sta ste to izneli?

izvoli pa odgovori na temu...hehe

najveće bitke,slobodne teritorije,jedinice... ?

Jovan Dučić

SINU TISUĆLJETNE KULTURE

Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača,
Na poljima rodnim, braneći ih časno
Kitio si cvećem svakog osvajača,
Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno.

Slobodu si večno, zakržljala raso,
Ček’o da donesu tuđi bajoneti,
Po gorama svojim tuđa stada pas’o,
Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti.

Pokaži mi redom Viteze tvog roda,
Što balčakom s ruku slomiše ti lance,
Gde je Karađorđe tvojega naroda,
Pokaži mi tvoje termopilske klance.

S tuđinskom si kamom puzio po blatu,
S krvološtvom zvera, pogane hijene,
Da bi mučki udar s ledja dao Bratu,
I ubio porod u utrobi žene.

Još bezbrojna groblja zatravio nisi,
A krvavu kamu u nedrima skrivaš,
Sa vešala starih novi konop visi,
U sumraku uma novog gazdu snivaš.

Branio si zemlju od nejači naše,
Iz kolevke pio krv nevine dece,
Pod znamenje srama uz ime ustaše,
Stavio si Hrista, Slobodu i Svece.

U bezumlju gledaš ko će nove kame,
Oštrije i ljuće opet da ti skuje,
Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame,
Ko najbolje ume da ti komanduje.

Poslednja izmena:
Trazio sam i od njega... a u vezi sa ovim sto sam od tebe trazio, nisam sumnjao u istinitost.

E, sad, ovi tvoji "vrtlari sa soluna" (The Gardeners of Salonika). Ne znam kako da protumacim tvoju upotrebu te sintagme, a da te ne uvredim. Istrgao si iz jednog konteksta, a upotrebio u drugom.

Francuski premijer Zorž Klemanso, zato sto je front je zapao u pat poziciju, celu Istočnu armiju je nazvao „solunski baštovani".

A ti si, kao "vest" polemicar time oznacio samo srpske vojnike na Solunskom frontu.

Saveznička Istočna armija [Armee de l'Orient) je bila razvijena duž srpsko-grčke granice na frontu dužine 250 km, podeljenog u pet sektora. Francuska 3. divizijska grupa je bila na Ohridskom sektoru (reka Skumbin - Prespansko jezero) a rusko-francuska 2. grupa na Manastirskom sektoru (Prespansko jezero - Gradešnica) i obe su stajale naspram nemačke 11. armije. Obnovljena Srpska vojska, koja je brojala tri armije, branila je sektor Crne reke (Gradešnica - Crna reka); francusko-italijanska 1. grupa - Strumički sektor (Crna reka - Vardar); britanska Solunska armija - Dojranski sektor (Vardar - Strumica). Naspram ovih snaga su stajale bugarska 1. i 2. armija. Na istoku je neutralni grčki 4. korpus zaposeo istočnu Makedoniju nasuprot bugarske 3. i 4. armije.

Los pokusaj, kvaran dozlaboga. Vidis, mnogi koji te ovde oznacavaju kao falsifikatora istorijske istine, u pravu su. Jer, ti samo zbog toga ovde dolazis, a sva je prilika da ti je i svest usmerena iskljucivo ka izvrtanju cinjenica.

Medjutim, to se kad tad pretvori u odraz u krivom ogledalu.

Poslednja izmena:
A ti si, kao "vest" polemicar time oznacio samo srpske vojnike na Solunskom frontu.
ne, nisam...nije bilo nikakve akcije na tom frontu, do 1918 godine, pa su svi koji su bili tamo dobili taj naziv (ukljucujuci i srbe)..medjutim u srpskoj ikonografiji se od solunskog fronta napravilo najvazniji front, od svih frontova, u prvom svetskom ratu...(samo zato sto su tamo srbi...)

Fort Leavonworth, Kansas, 1 May, 1933.
MEMORANDUM. FOR: The Director Second Year Class, The Command and General Staff School, Fort Leavenworth, Kansas
SUBJECT: A Critical Analysis of tho Salonika Campaign.
by: H.M Henderson, major, infantry

Poslednja izmena:
srbija je do 1944 bila nacisticka i to sa zadovljstvom . dusa im je plakala kada su dosli partizani i rusi....oduzeli su im priliku da budu na krilima pobednika kao u prvom svetskom ratu...gde su odigrali istu ulogu.
Da li stu to tvoji zaključci ili možeš da citiraš nekog poznatog i priznatog istoričara koji to potvrđuje?

Poslednja izmena od moderatora:
ne, nisam...nije bilo nikakve akcije na tom frontu, do 1918 godine, pa su svi koji su bili tamo dobili taj naziv (ukljucujuci i srbe)..medjutim u srpskoj ikonografiji se od solunskog fronta napravilo najvazniji front, od svih frontova, u prvom svetskom ratu...(samo zato sto su tamo srbi...)

Fort Leavonworth, Kansas, 1 May, 1933.
MEMORANDUM. FOR: The Director Second Year Class, The Command and General Staff School, Fort Leavenworth, Kansas
SUBJECT: A Critical Analysis of tho Salonika Campaign.
by: H.M Henderson, major, infantry

Pa vjerujem da je svima poznato da se taj Solunski front nije ni metra pomaknuo do 1918. Cak i na RTS-u u nekim emisijama govore da su se Njemci jednostavno povukli kada je zavrsen ww1. Dakle svabe su drzali taj front a Eng, Fra... nisu niti malo napredovali svo vrijeme rata dok se svabe nisu povukle kada je rat zavrsio.

Da samo zato sto su Srbi ostali u kosturnicama i na grobljima...

Osvajanje Kajmakčalana je bitka na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Učesnici bitke su Kraljevina Srbija i Kraljevina Bugarska.
Bitka je vođena između 12. i 30. septembra 1916. godine, kada je prva srpska armija uz velike gubitke uspela da zauzme vrh Sveti Ilija na visini od 2.524 metara, odgurujući Bugare prema Mariovu, gde je potom postavljena nova linija odbrane. Između 26. i 30. septembra vrh je više puta bio zauziman dok ga srpska vojska nije zauzela 30. septembra.
Srbi su imali velike gubitke od oko 5.000 ljudi uglavnom od bugarske artiljerije.
Odnosno, kako je neka pametnica napisala na Vikipediji: Danas se tamo nalazi mala spomen-crkva (kapela) na vrhu Prorok Ilija gde se nalaze lobanje mrtvih srpskih vojnika, što je danas turistička atrakcija.

Srpsko groblje na Zejtinliku. U njegovom centru je kapela ispod koje se nalazi kosturnica u kojoj je sahranjeno 5.580 srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu. Oko mauzoleja (kapele sa kosturnicom) nalazi se deset parcela u kojima je sahranjeno 1440 srpskih ratnika...

Sta su mogli da rade Srbi? Kad imaju ikone (citaj: kosturnice i groblja), zasto ne bi imali i ikonografiju.

Palmer, Alan (1965): The Gardeners of Salonika: The Macedonian Campaign 1915–1918 (Andre Deutsch, London).

kako to miljkovicu da ne trazis od @Koce izvore, kada laze ? To ti pase usima, a ovo ne?

u cemu je problem kiseli....Da bi nekog optuzio da laze prethodno to moras i da dokazes...to bi izgledalo ovako (klikni na postavljene linkove) :D

onda taj neko ko laze dodje u situaciju da pobrise sve svoje postove sa teme i uhvati bezaniju...

al ovo je daleko od primera iznosenja neistina....ovo je citava naucna fantastika :mrgreen:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10284659&postcount=13

http://www.drugisvetskirat.org/forum/index.php/topic,276.msg17453.html#msg17453

samo jedan od primera...a bilo ih je bezbroj...

A sad konkretno, gde ja to lazem...kad kazem da je prica o hrvatskom antifasizmu komicna? pa imas temu koja je otvorena pre skoro godinu dana i priliku da nas uveris u suprotno...ali od toga, naravno nista...

dokaz za sta?

nasi i vasi izdajnici bili su na razlicitim stranama...

postavljac teme je imao vrlo jasnu nameru kada je otvarao temu i dao vam sansu da se raspisete o ''hrvatskom antifasizmu'' (smesno zvuci, zar ne?).....a sta ste to izneli?

izvoli pa odgovori na temu...hehe

Gledaj biseru kao prvo ja ne govorim o WW 2 nego općenito.I naravno da su bili na različitim stranama.Koliko mi je poznato za vrijeme Osmanlijskog carstva ste bili jako bliski sa Turcima dok su naše majke lomile djeci ruke samo da ne idu u janjičare.To je samo jedan primjer,a našlo bi ih se još.Molim te da na temelju one bajke o nebeskom narodu se malo spustiš na zemlju.O ubijanju kralja ne treba da pričam,zna se riječ je o Aleksandru Obrenoviću.

lopatarka vidim da si i ti pronasla leciliste Hrvata (citaj Krstarica), od silnih kopleksa i frustracija...medjutim to mozes i na pdf Politika....Istorija mi malo deluje ozbiljno za tebe...

sto ne bi iznela nesto u korist teme :mrgreen:

a kakvih li tek nikova (kiseli, sabljar, lopatrka....)

Јел знаш шта је рекао немачки цар бугарском цару 1918. године?

nista mu nije rekao o srbima...znam za recenicu , koja se vuce po srbijanskim forumima, ali se niko nije zamarao sa srbima...oni su sudelovali u pobedi , na krilnoj poziciji, uz sve pocasti svim bitkama..bez francuske logistike, toga ne bi bilo... onaj tko ti placa racune, kaze ti sta, i kako da radis...a srbija se nije proslavila sa ekonomijom...

nista mu nije rekao o srbima...znam za recenicu , koja se vuce po srbijanskim forumima, ali se niko nije zamarao sa srbima...oni su sudelovali u pobedi , na krilnoj poziciji, uz sve pocasti svim bitkama..bez francuske logistike, toga ne bi bilo... onaj tko ti placa racune, kaze ti sta, i kako da radis...a srbija se nije proslavila sa ekonomijom...

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back