Antičko nasljeđe u Srba

Odlično što si pomenuo seks i Rimljane čisto da se zna kako je hrišćanstvo tj.kako su hrišćanski vladari preuzeli jedan drevni rimski običaj i ipreoblikovali ga u svoj hrišćansko-vladarski.

Uglavnom radi se o "antičkom nasluđu" zvano PRAVILO PRVE BRAČNE NOĆI , međutim to kod Rimljana nije bilo tako već bi se mlada uz ceremoniju i povorku vodila kod sveštenice koja je imala kip Boga Mutunusa Tutunusa sa velikim kamenim penisom i on je služio da se mlada rasdeviči tjda se izvrši defolaracije pre samog braka , dakle mlada je uz majku i ostale žene se nabila na Tutunusov kameni penis i sebe deflorisala jer su Rimljani znali za šok razdevičenja može dovesti da se budući suprug zauvek seksulano smuči budućoj surpuzi.

I pošto je to bio paganski običaj , lokalni vladari su preuzeli na sebe taj veliki teret i vršili defloraciju mladih budućih supruga tj.tako je postalo pravilo prve bračne noći.

Широм Балкана постоје надгробни споменици и друго археолошко писмо. У раном двадесетом веку чешки лингвиста Јиречек је приметио територијалну расподелу овог писма на латинском и грчком. То се данас назива Јиречекова црта.

Оно где ти не разумеш поенту "Јиричекове линије" је следеће : The placement of the line is based on archaeological findings: most of the inscriptions found to the north of it are written in Latin, and most of the inscriptions found to the south of it are in Greek.

Док је историјска чињеница да је више романофоних све до развијеног средњег века било испод "Јиричекове линије", дакле у тзв "грчкој" зони.
Ово дакле нема никакве везе са упливом латинског језика на говор становништва нити на романизацију. Латински је језик администрације а не народа.

Од балканских језика, не рачунајући аромунске и румунске говоре, једино у албанском има значајних уплива латинског језика.
У српском је утицај латинских речи миноран и терцијарног је карактера, углавном научни и филозофски термини примљени у 19ом веку пре свега преко немачке литературе.

Грчки језик је као такав извршио битнији утицај на српски, зато је и више грчких позајмљеница. И то довољно говори о нечему.

Ово је наивно аматерско упоређење. Уствари постоје паралеле у румунском не само са италијанским него са свим осталим романским језицима: португалским, шпанским и француским.

Португалски, шпански и француски су језици који су прилично географски удаљени од румунског.
Прото-румунски је само са прото-италијанским могао чинити дијалектни континуум. И то конкретније са јужним прото-италијанским говорима из којих су се развили сицилијански и наполитанско-апулијски, што је и логично.

Pravo prve bracne noci nije postojalo. To je mith kako smo ustanovili ovde sto puta.

Inace dali su sade naslednici rimske imperije preuzeli ili nisu dobar deo kulture rimske imperije, u stanju si da se sam demantujes u istoj recenici.

Pošto si već izbegao postove koje sam ti odgovorio onda si samo krenuo dalje pa nešto ovde nekog vraga napadaš i nekog vraga hoćeš da dokažeš , međutim očito da osim što izbegavaš da odgovoriš ti ništa ne čitaš sa razumevanjem

Dakle , kad je urušen rimski državni sistem dolaskom hrišćanstva i stvaranjem novih država potpunom promenom društvene paradigme , hrišćani tj.crkva i vladari su u nedostatku ikakve kreativnosti zbog dogmatskog karatera hrišćanstva oni su mogli jedino uzeti stara dela potpuno ih pojednostaviti,izokrennuti,prefarbati,..u hrišćanskom duhu da bi služili svrsi verske propagande i vaspitanju vladarskih slojeva.

I to nije nikakvo antičko nasleđe , jer ja sad mogu da uzmem stari mercedes , i u njega ubacim motor od stojadina , dodam priključak za šeganje drva uslužno , skinem krov , ubacim plin , stavim prikolicu da vučem svinje,.....i onda ga hoću regostrovati kao mercedes i svim razglasim kak imam dobru mečku , međutim svako će znati da ta "budža" i taj krš nema veze sa mercedesom.

Ali hiljadu godina kasnije pošto je Konstantin Veliki sagradio fabriku mercedesa , neki budući potomci nalaze stare planove i programe za izradu mecedesa i kreće lagana proizvodnja , i to se naziva renesansa.

Jel sad kontaš šta sam hteo reći?? , ili te i dalje drmaju emocije zbog kojih i imaš taj nickname Konstantin Veliki pa zaista misliš da Srbi imaju antičko nasleđe bez obzira što nemaju ni mrve , tj.nemaju ga ni sami Talijani i Grci a kamoli mi kukavci iz šuma balkanskih.

Kako sam reko ti imas prestavu preuzimanje rimske kulture koje niko nema. Ama niko ce se nece sloziti za tobom bio istoricar, antropolog ili romanista. A hoces da prihvatimo tvoju definiciju, e vala toga nece biti.

Po tome nisu ni Rimljani 3. veka nisu preuzeli ama nista od Rimljana 3. veka pre Hrsta. Kakve veze imaju civilizovani Rimljani koji necu da ratuju pa placaju Germani, za ratobornim seljacim ludacima koji su pobedili Hanibala.

A Vinetu nije uticaj indianske kulture nego Nemacke, jer je Vinetu izmisljen lik od Karla Maja koji o zivotu Apaca nije imo pojma.#

Ime za forum sam uzeo jer je Konstantin Veliki najveca istoriska licnost koja se rodila na tlu Srbije.

Inace daleko je od toga da je sigurno da je hrscanstvo uticalo na propast rimskog carstva. Vec u 3. veku posle Hrsta nekoliko puta je bilo Rimsko Carstvo zamalo pred kolapsom. Cak da je Oktavian izgubio gradjanski rat pre rodjenja Hrsta, pitanje dal bi rimsko carstvo opstalo.

Poslednja izmena:
Sta ocekujes inace da odgorim na nacisto konfuzne postove gde na jednu stranu kazes kako je mnogo preuzimao od antike, a u istom postu onda kazes ali to nema veze, nemamo anticko nasledje.

Prvo se smiri zaberi i smisli sta hoces da kazes.

Svaki kulturni uticaj se promeni i nije 100 %, nije ni pravoslavlje Svetog Save i danasnje pravoslavlje u Srbiji isto.

Zlatno vreme nauke u antici je bio jako kratak i za vreme Rimljana vec daleka proslost.

Poslednja izmena:
Sta ocekujes inace da odgorim na nacisto konfuzne postove gde na jednu stranu kazes kako je mnogo preuzimao od antike, a u istom postu onda kazes ali to nema veze, nemamo anticko nasledje.

Prvo se smiri zaberi i smisli sta hoces da kazes.

Svaki kulturni uticaj se promeni i nije 100 %, nije ni pravoslavlje Svetog Save i danasnje pravoslavlje u Srbiji isto.

Zlatno vreme nauke u antici je bio jako kratak i za vreme Rimljana vec daleka proslost.

Lepo sam ti dao primer mercedesa i kako to više ne može biti mercdes kad mu staviš motor od stojadina,sečeš na njemu drva,nema krov i voziš sda njime u prikolici svinje.
I to su uradili upravo hrišćani pored svog uništavanja.

Ti si meni rekao da mi Srbi imamo antičko nasleđe jer eto naše junačke epske pesme imaju motive iz Aleksandride i nekih prevoda basni?? , pa jbt odakle tolika mitomanija i htenje biti ono što očito nisi??
Aleksandrida i ostale apokrifni spisi su jedino što je prevedeno na naš jezik(inače postoji samo na ikavskom i na tzv. bosančici , dakle nije ni srpska dovoljno) , i da si čitao a sigurno nisi onda bi video kako je to izokrenuto i prefarbana Kalistenova istorija za potreebe hrišćana i hrišćanske propagande , i to je sve kod nas u celom srednjem veku.
Znači ne samo što to nije i niti može biti antičko nasleđe već samo hrišćansko , nego je tako siromašno to tzv.nasleđe da dovoljno govori u prilog kako su se hrišćani temeljno obračunali sa antičkim nasleđem.
Svu grčku filozofiju su sačuvali muslimani , i Evropa koja bi trebala baštiniti antičko evropsko nasleđe morala je od Arapa da prepisiju i krade.

p.s
Inače već sam primetio da si mi prebacio kako ja eto mrzim crkvu i da je optužujem , e to dovoljno govori da si na liniji ovih koji bi Teslu proglasili za pravoslavnog sveca , tj.teško ti pada činjenica da je hrišćanstvo pogubno bilo za civilizaciju jer su prosto više uništavali nego stvarali , tj.ništa nisu stvorili već samo jedan mali deo antičkog naslđe uprostili i hristinijanizovali.
I tek dolaskom preporoda iliti rensanse dela iz antike dobijaju svoj puni i novi smisao koji će biti ključan za ovo što danas imamo.

Lepo sam ti dao primer mercedesa i kako to više ne može biti mercdes kad mu staviš motor od stojadina,sečeš na njemu drva,nema krov i voziš sda njime u prikolici svinje.
I to su uradili upravo hrišćani pored svog uništavanja.

Kako sam reko imas definiciju preuzimanja koju niko na ovom svetu nema, pa se onda ljutis sto ovdanasni forumasi tvoju definiciju ne preuzimaju. Tek sam postao ostri jer ti nisi odgorio na moje postavke, a sami postovi su blablabla.

Po ovome ispade da Srbi nemaju nikakvo istorsko nasledje cak ni od samih Srba, jer se kultura stalno menja, svako tursko jelo kod nas drugacije izgleda nego u originalu, svugde su Srbi svoje zabibereli.

Inace teza da je Hrscansto unistilo Rimsku Imperiju ne pije vodu i sve manje je zastupljeno u nauci i teza je 19. veka. Rim je u 3. veku vise puta bio pred raspadom.

Ti si meni rekao da mi Srbi imamo antičko nasleđe jer eto naše junačke epske pesme imaju motive iz Aleksandride i nekih prevoda basni?? , pa jbt odakle tolika mitomanija i htenje biti ono što očito nisi??
Aleksandrida i ostale apokrifni spisi su jedino što je prevedeno na naš jezik(inače postoji samo na ikavskom i na tzv. bosančici , dakle nije ni srpska dovoljno) , i da si čitao a sigurno nisi onda bi video kako je to izokrenuto i prefarbana Kalistenova istorija za potreebe hrišćana i hrišćanske propagande , i to je sve kod nas u celom srednjem veku.

Citaj price o Heraklesu i onda Kraljevicu Marku pa ces videti pararele. :mrgreen: Isto tako Trajan i Konstantin se pojavljuju u nasim epama. Inace price o Aleksu su i u anticko doba bili prepuni miteva koje sluze odredjenoj politici. Nista novo Hrscani nisu u radili.

Znači ne samo što to nije i niti može biti antičko nasleđe već samo hrišćansko , nego je tako siromašno to tzv.nasleđe da dovoljno govori u prilog kako su se hrišćani temeljno obračunali sa antičkim nasleđem.
Svu grčku filozofiju su sačuvali muslimani , i Evropa koja bi trebala baštiniti antičko evropsko nasleđe morala je od Arapa da prepisiju i krade.

Prvo mith je da je cela anticka literatura prezivela samo u Arapskoj. To jos vise vazi za Vizantiju od koje su i Arapi ukrali kako bi reko.

Inače već sam primetio da si mi prebacio kako ja eto mrzim crkvu i da je optužujem , e to dovoljno govori da si na liniji ovih koji bi Teslu proglasili za pravoslavnog sveca , tj.teško ti pada činjenica da je hrišćanstvo pogubno bilo za civilizaciju jer su prosto više uništavali nego stvarali , tj.ništa nisu stvorili već samo jedan mali deo antičkog naslđe uprostili i hristinijanizovali.
I tek dolaskom preporoda iliti rensanse dela iz antike dobijaju svoj puni i novi smisao koji će biti ključan za ovo što danas imamo

Ja sam agnostik tako mi je svejedno dal mrzis crkvu ili ne. Ali nemam zivce da se prepirem kao kod Blajbijja kad nesto lupi o crkvi, koja mu za sve kriva u zivotu.

Inace anticka literature bi bilo jos manje da nije crkvenih bibliotheka. Ne bi jos mnogo vise prezivelo seobu naroda. Crkva je mozda i najzasluznija da je uopste nesto prezivelo u zapadne evrope. Naravno zacuvali su ono sta su smatrali korisno, ali tako su i Rimljani radili od cele kartaginske liteature je ostalo samo knjiga Manga koja se bavi poljoprivredom.

A pre nego sto konstatujete kako bi Rim preziveo bez hrscanstva hteo bi da cujem kako bi paganizam zastitilo Rom od seobu naroda.;)

Poslednja izmena:
Оно где ти не разумеш поенту "Јиричекове линије" је следеће : The placement of the line is based on archaeological findings: most of the inscriptions found to the north of it are written in Latin, and most of the inscriptions found to the south of it are in Greek.

Док је историјска чињеница да је више романофоних све до развијеног средњег века било испод "Јиричекове линије", дакле у тзв "грчкој" зони.

Због војне важности Дунавског Лимеса, римски колонизатори су на десној страни доњег Дунава изградили многобројне тврђаве од којих неке су постале колоније и велики градови: Carnuntum, Aquincum, Sirmium, Singidunum, Viminacium, Margum, Horreum Margi, Romuliana, Aquae, Rattaria, Oescus, Novae, Durostorum, Aegisus, итд.

-- У шестом веку византијски хроничар даје пример романског језика у северноисточној Бугарској, за који каже да је језик становништва.

-- У десетом веку Порфирогенит спомиња Романе на Дунаву

-- Најраније мађарске хронике кажу (1) да кад су у деветом веку Мађари ушли у Панонију тамо су наишли на Словене, Бугаре и Влахе; (2) називају Панонију Pascua Romanorum (Пашњак Римљана); (3) да су се под притиском Мађара Власи повукли на југ.

-- Несторова Хроника, у којој се пише о деветом до дванаестом веку спомиња Влахе на Дунаву и у Панонији

Ово дакле нема никакве везе са упливом латинског језика на говор становништва нити на романизацију. Латински је језик администрације а не народа.
Надгробни хришћански споменици су на латинском док су нека споменута имена староседелачка. Кад говоримо о романизацији Балкана треба узети у обзир и романизацију западне Европе: Португалије, Шпаније, Француске, Белгије, Швајцарске, а и саме Италије. Цели Балкан је био у саставу римског, касније ромејског царства са латинским језиком државе дуже него Француска.

Португалски, шпански и француски су језици који су прилично географски удаљени од румунског.
Ипак у наслеђеном румунском -- наслеђени значи пре увођења неологизама у деветнаестом и двадесетом веку -- постоје изванредне лингвистичке паралеле са овим језицима.

Прото-румунски је само са прото-италијанским могао чинити дијалектни континуум. И то конкретније са јужним прото-италијанским говорима из којих су се развили сицилијански и наполитанско-апулијски, што је и логично.
У румунском постоје паралеле и са фруланским (западно од Истре) и са данас изумрлим далматинским.

Далматински односно далматски и румунски припадају двема различитим гранама романских језика.

Далматски је био ближи италијанском, него румунском и цинцарском.
Далматски је спадао у итало-далматске језике, а цинцарски и румунски су источноромански језици.

Далматински односно далматски и румунски припадају двема различитим гранама романских језика.

Далматски је био ближи италијанском, него румунском и цинцарском.
Далматски је спадао у итало-далматске језике, а цинцарски и румунски су источноромански језици.

Нема везе. Као што у румунском постоје паралеле са шпанским -- у цртама којих нема у јужним италијанским дијалектима -- постоје и паралеле са далматинским.

- - - - - - - - - -

Досадно ми је да расправљам о језичким цртама румунског и осталих романских језика са форумашима који не знају да бекну ни реч на румунском и бесумно ни шпанском ни италијанском.

Chi di voi parla italiano?

Нема везе. Као што у румунском постоје паралеле са шпанским -- у цртама којих нема у јужним италијанским дијалектима -- постоје и паралеле са далматинским
.

Дај неки пример? :kafa:

Chi di voi parla italiano?

Знаш влашко да ми је прадеда знао италијански.
Кад су Италијани били у Далмацији узели су мог прадеду да им буде преводилац. Због тога му деца нису била гладна док су били Италијани.
Где је научио италијански појма немам, нисам то успео да сазнам.

Poenta je u tome na šta mislimo kad kažemo "antičko nasleđe" , ako je to isti način livenja gvozdenih krampa,lopata i motika kao što su radili Rimljani onda se i može reći da postoji antičko nasleđe , dok ovi primitivni surogati od filozofije,književnosti i rimskog prava uklopljeni sa hrišćanstvom i njeggovim moralom nema veze sa antičkim nasleđem , bar ja tako mislim.

Mislimo na: zaostavština antičke civilizacije. Bilo šta što je od nje ostalo, a tu je mnogo šta; možemo se zadržati samo na kontinentalnom pravnom sistemu, koji je stoji direktno na stubovima rimskog prava, a ako govorimo o svim sferama to je jedna zaista pozamašna tema (i zaslužuje posebnu temu).

Tvrditi da nema antičnog nasleđa značilo bi da je antička civilizacija prošla kroz nešto slično dinosaurusima posle nekog globalnog kataklizmičnog događaja koji je biološki uništio njeno stanovništvo i zbrisao sve njene tragove: A tako nešto se, jednostavno, nije desilo.

Pogledaj samo pismo kojim upravo ti i ja evo sada komuniciramo. Pa šta misliš odakle je. :D

Због војне важности Дунавског Лимеса, римски колонизатори су на десној страни доњег Дунава изградили многобројне тврђаве од којих неке су постале колоније и велики градови: Carnuntum, Aquincum, Sirmium, Singidunum, Viminacium, Margum, Horreum Margi, Romuliana, Aquae, Rattaria, Oescus, Novae, Durostorum, Aegisus, итд.

-- У шестом веку византијски хроничар даје пример романског језика у северноисточној Бугарској, за који каже да је језик становништва.

-- У десетом веку Порфирогенит спомиња Романе на Дунаву

-- Најраније мађарске хронике кажу (1) да кад су у деветом веку Мађари ушли у Панонију тамо су наишли на Словене, Бугаре и Влахе; (2) називају Панонију Pascua Romanorum (Пашњак Римљана); (3) да су се под притиском Мађара Власи повукли на југ.

-- Несторова Хроника, у којој се пише о деветом до дванаестом веку спомиња Влахе на Дунаву и у Панонији

Надгробни хришћански споменици су на латинском док су нека споменута имена староседелачка. Кад говоримо о романизацији Балкана треба узети у обзир и романизацију западне Европе: Португалије, Шпаније, Француске, Белгије, Швајцарске, а и саме Италије. Цели Балкан је био у саставу римског, касније ромејског царства са латинским језиком државе дуже него Француска.

На ком језику су намесник римске провинције Јудеје Понтије Пилат и Исус Христос разговарали ? На латинском ? :think:

Западни Европљани су одувек били примитивне чобанчине без развијене материјалне културе. Зато су се и романизовали, јер је Рим за њих био висока култура.
Како су наводно примитивни Словени из Припјатских мочвара издоминирали над наводно културно јачим Романима, са читавим наслеђем антике на својим леђима ?

Одговор је једноставан, Балкан никад није био романизован иначе би Словени нестали исто као што су нестали примитивни Готи, Вандали, Франци, Лангобарди итд.

Ни у време Османлија по градовима Балкана нико није знао турски, ни јаничари, ни аге ни бегови. Само паше и везири, који су седели по Цариграду.
А у време Османлија си исто тако имао војна гробља са турским натписима и слично.

Ипак у наслеђеном румунском -- наслеђени значи пре увођења неологизама у деветнаестом и двадесетом веку -- постоје изванредне лингвистичке паралеле са овим језицима.

У румунском постоје паралеле и са фруланским (западно од Истре) и са данас изумрлим далматинским.

Постоје изванредне паралеле и између српског и пољског или српског и руског али је нама и даље најближи бугарски.

Poslednja izmena od moderatora:
Pre 1900 godina, taman negde u ovo vreme, nakon što su preci Pravog Vlaha pravili probleme na granici provincije Moesia Inferior i Barbaricuma:plez:, i nakon što im je Hadrijan pokazao ko je gazda na donjem Dunavu, car je uradio inspekciju utvrđenja na donjem i srednjem Dunavu, od Troesmisa do Murse, nakon čega se vratio u Italiju da pobije neke senatore. Normalan dan za rimskog imperatora, sve u svemu

https://followinghadrian.com/2018/0...is-troops-along-the-danube-limes-hadrian1900/

На ком језику су намесник римске провинције Јудеје Понтије Пилат и Исус Христос разговарали ? На латинском ? :think:
Епизода између Исуса и Пилата је највероватније измишљена.

Западни Европљани су одувек били примитивне чобанчине без развијене материјалне културе. Зато су се и романизовали, јер је Рим за њих био висока култура.
Како су наводно примитивни Словени из Припјатских мочвара издоминирали над наводно културно јачим Романима, са читавим наслеђем антике на својим леђима ?
Одговор је једноставан, Балкан никад није био романизован иначе би Словени нестали исто као што су нестали примитивни Готи, Вандали, Франци, Лангобарди итд.
Западни Европљани су итекако имали материјалну културу и војну моћ међутим Римљани су били боље организовани. Кад си већ сугерирао да знаш латински, погледај Julius Caesar De Bello Gallico.

Што се тиче пада римске културе на Балкану, то је трајало неколико векова. Поред интерних и социолошких разлога Романи су доживели низ природних катастрофа: куга, нагло охлађење климе, земљотреси. Словени, који узгред су били малобројни, су стигли на Балкан тек на крају тих катастрофа.

Ако сматрамо Румуне Балканцима и додамо Балканске Влахе, има их 27 милиона. Са друге стране ако саберемо све Јужне Словене им их око 27 милиона. Дакле пола-пола.

По генетици сви Балканци су хетерогени али сличног микса што значи да без обзира који језик је преовладао сви деле велики део предака.

Ни у време Османлија по градовима Балкана нико није знао турски, ни јаничари, ни аге ни бегови. Само паше и везири, који су седели по Цариграду.
А у време Османлија си исто тако имао војна гробља са турским натписима и слично.
Османлије нису колонизовали своје царство, а Римљани јесу. Ова мапа приказује римске колоније средином другог века, а следело је још пет векова у римском, касније ромејском царству са латинским језиком државе. Хришћанизација је била кључни механизам романизације, док Османлије нису захтевали прелазак на Ислам.

PRTBwkb.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Colonia_(Roman)

Епизода између Исуса и Пилата је највероватније измишљена.

Западни Европљани су итекако имали материјалну културу и војну моћ међутим Римљани су били боље организовани. Кад си већ сугерирао да знаш латински, погледај Julius Caesar De Bello Gallico.

Што се тиче пада римске културе на Балкану, то је трајало неколико векова. Поред интерних и социолошких разлога Романи су доживели низ природних катастрофа: куга, нагло охлађење климе, земљотреси. Словени, који узгред су били малобројни, су стигли на Балкан тек на крају тих катастрофа.

Ако сматрамо Румуне Балканцима и додамо Балканске Влахе, има их 27 милиона. Са друге стране ако саберемо све Јужне Словене им их око 27 милиона. Дакле пола-пола.

По генетици сви Балканци су хетерогени али сличног микса што значи да без обзира који језик је преовладао сви деле велики део предака.

Османлије нису колонизовали своје царство, а Римљани јесу. Ова мапа приказује римске колоније средином другог века, а следело је још пет векова у римском, касније ромејском царству са латинским језиком државе. Хришћанизација је била кључни механизам романизације, док Османлије нису захтевали прелазак на Ислам.

PRTBwkb.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Colonia_(Roman)

Као што увек говорим није било римских колонија на територији данашње Румуније. Изузев Добруџе која чини само 9% територије Румуније, која је припала Румунији 1878 године и која је у том тренутку није имала влашко-румунског становништва а већина су били Татари.

Погледај колико има римских колонија у Грчкој!
Кад се погледа та карта сасвим је логично да се прото-румунски језик формирао у Епиру, Македонији и Тесалији и да је дошао у данашњу Румунији влашким миграцијама са југа Балкана у Влашку низију у 13-ом веку.
Прото-Румуни који су дошли у Румунију са југа Балкана су били исто што и Цинцари. У Влашкој низији су асимиловали доста Словена и на тај начин добили словенске генетске примесе, а још веће у језику.

То је неразумно поређење које нам не говори ништа о историјској размери популација. Јужни Словени су у неупоредиво већој мери страдали, како под Османлијама, тако и касније.

То је неразумно поређење које нам не говори ништа о историјској размери популација. Јужни Словени су у неупоредиво већој мери страдали, како под Османлијама, тако и касније.

Ja ne znam za vas, ali Pravog Vlaha dozivljavam tek kao malo vise od obicnog trola.
Сви смо жртве трагичне судбине и подмуклих, кукавичких и дивљачких непријатеља. Не предостаје нам ништа више него да кукамо. ;)

Где би Романи данас били да није било Хуна и Авара? Престоница Папе би била у Сирмијуму а ја не бих био косоок. И где би Срби данас били да Крсташи нису ослабили Византију? Да није било Крсташа Ромеји не би дозволили српску државу.

Зар не?

Poslednja izmena:
Српска држава је постојала и далеко пре крсташа, и њиховог варварског и нехришћанског чина.

Поента је да размер славенофона и романофона данас, није исти као онај јуче.

Poslednja izmena:

Back