Antičko nasljeđe u Srba

Ova prica me podseca na germanske price o berserksima. Sigurno je da su i jedni i drugi umeli da se "transformisu" u razna stvorenja.

Navodno se transformacija u vuka desavala bez ikakvih "pomagala" (trave, gljive, alkohol, droga, ...), jer je to stanje u coveku prirodno.

Ni za berserkerse se nije tacno utvrdilo kako su postajali takvi (tj. ulazili u takvo stanje), ima bezbroj predpostavki.

Postoji li mogucnost da je zaista to moglo da se desava bez "pomagala", naprosto nekom vrstom meditacije, kada se covek istripuje i sam sebi digne nivo adrenalina

Neobicno je to sto se takva prica (i praktikovanje) odrzalo kod Srba i u 20-tom veku, u uslovima gde su se zestoko borili da ostanu pravoslavni hriscani (podrucje Vojne krajine, dakle u katolickom okruzenju, gde su dojezdili spasavajuci se od islama), sacuvali su zivu praksu iz prehriscanskog perioda i religije.

Ova prica me podseca na germanske price o berserksima. Sigurno je da su i jedni i drugi umeli da se "transformisu" u razna stvorenja.

Navodno se transformacija u vuka desavala bez ikakvih "pomagala" (trave, gljive, alkohol, droga, ...), jer je to stanje u coveku prirodno.

Ni za berserkerse se nije tacno utvrdilo kako su postajali takvi (tj. ulazili u takvo stanje), ima bezbroj predpostavki.

Postoji li mogucnost da je zaista to moglo da se desava bez "pomagala", naprosto nekom vrstom meditacije, kada se covek istripuje i sam sebi digne nivo adrenalina

Neobicno je to sto se takva prica (i praktikovanje) odrzalo kod Srba i u 20-tom veku, u uslovima gde su se zestoko borili da ostanu pravoslavni hriscani (podrucje Vojne krajine, dakle u katolickom okruzenju, gde su dojezdili spasavajuci se od islama), sacuvali su zivu praksu iz prehriscanskog perioda i religije.

Ti to pišeš kao da se to stvaro dešava..??? :D

Ti to pišeš kao da se to stvaro dešava..??? :D

Ne desava se meni :per:, ali se, navodno, nekima ipak desavalo, cak i u 20-tom veku. :cool:
Nemam pojma sta misliti o tome, valjda su se znali "istripovati" da su drugaciji stvorovi - razne zivotinje. Ko zna sta su predhodno jeli i pili, a mozda nisu nista - sam mozak je u stanju da izazove takve reakcije. A mozak jos nismo istrazili :)
Interesanto mi je samo to sto se takva prica (mozda i obcicaj) zadrzao od paganizma do 20-tog veka, pa i danas.

Poslednja izmena:
Izgleda kao drvo koje se pretvara u vuka ili obrnuto (na stablu je kao telo, ali se jos vide noge, a glava je gore, i vidi se celjust). Od drveta je, verovatno impregnirano nekakvom smolom, cim je jos citavo. Predpostavljam da znaci to "smirivanje vuka" (pretvaranjem u drvo, ostaje ziv ali u stanju mirovanja, i obrnuto). Dimenzije su oko 42x18cm. Ima i kutiju u koju moze da se stavi. Figura je sva od jednog komada drveta, a kutija je iz dva dela (ima donji deo i poklopac koji se uklapa, ima zareze - verovatno da se moze zavezati kad se nosi).
Ne brini, ne deluje, i kad natrpam cvece i kad je prazno :)

Takva skulptura me podseca na slicnu iz Litvanije, gde se zmija pretvara u drvo. Vezano je za neku baltsku legendu. Moze biti da su Balti (kao posebna vrsta) izmisljena kategorija, da se Nemci, kao naslednici Prusa, a ovi nastali od Protoprusa, ne bi osecali Slovenima. Mislim da negde i Neure klasifikuju kao Balte. Sve su prilike da ipak nisu Balti, nego Sloveni, a i Litvanci :)
To sto arheologija i istorija (tzv. pisani izvori i materijalni dokazi) govore, ne znaci nista. Svaka istorija se moze falsifikovati i modifikovati.

Takva skulptura me podseca na slicnu iz Litvanije, gde se zmija pretvara u drvo. Vezano je za neku baltsku legendu. Moze biti da su Balti (kao posebna vrsta) izmisljena kategorija, da se Nemci, kao naslednici Prusa, a ovi nastali od Protoprusa, ne bi osecali Slovenima. Mislim da negde i Neure klasifikuju kao Balte. Sve su prilike da ipak nisu Balti, nego Sloveni, a i Litvanci :)
To sto arheologija i istorija (tzv. pisani izvori i materijalni dokazi) govore, ne znaci nista. Svaka istorija se moze falsifikovati i modifikovati.

Хвала, нашла сам. Зове се Егле, или већ како се чита.
Не личи баш на ово што има на слици на сајту, али предпостављам да је ово неко уметничко виђење новијег времена. Али ми се чини да је поента трансфермације, у суштини, иста.

Кад сам видела овај наслов "волхови и жреци", одмах сам се сетила тебе;)
Истражуј даље, немам ништа друго осим овог наслова

Buk_08.jpg

http://vedy.sk/sk/staroslovienska_bukvica.php

волх..обертається чи то у вовка, чи то у горностая, чи то у сокола.
http://uk.wikipedia.org/wiki/Волх

А и первой мудрости учился —Обвертываться ясным соколом,
Ко другой-то мудрости учился он, Волх,—Обвертываться серым волком,
Ко третьей-то мудрости учился Волх —Обвертываться гнедым туром —золотые рога.
http://myfhology.info/heroes/v/volh-vseslav.html

Poslednja izmena:
Кад сам видела овај наслов "волхови и жреци", одмах сам се сетила тебе;)
Истражуј даље, немам ништа друго осим овог наслова

Buk_08.jpg

http://vedy.sk/sk/staroslovienska_bukvica.php

волх..обертається чи то у вовка, чи то у горностая, чи то у сокола.
http://uk.wikipedia.org/wiki/Волх

А и первой мудрости учился —Обвертываться ясным соколом,
Ко другой-то мудрости учился он, Волх,—Обвертываться серым волком,
Ко третьей-то мудрости учился Волх —Обвертываться гнедым туром —золотые рога.
http://myfhology.info/heroes/v/volh-vseslav.html

Хвала :)

Mislim da se svi sećamo filma Gladijator gde na početku Rasel Krou kao rimski general Maximus komanduje IX legijom. Mnogi su tad "guglali" o toj jedinici, i mnogi su se iznenadili da je njena baza u to vreme bio Singidunum, današnji Beograd. Nakon tog filma u svetu je poraslo interesovanje za rimsku kulturu, njihova osvajanja, vojne jedinice, no naši "kulturni proizvođači" sem onih koji rade na Viminacijumu nisu nešto posebno napravili. Ne postoji ni neka akcija, kao što postoji kod Rumuna stalna propaganda, spajanja savremenog nacionalnog identiteta sa rimskim vremenom.
Zanima me zašto? Postoje materijalni ostaci, postoje i pisani dokumenti, pa me zanima gde je zapelo.

B2137696972831C9271974E6BAF69C430CD8103E

Što se mene tiče, nema problema da se tema prebaci na ovu koju si predložio, ali me više zanima baš taj rimsko- vizantijski vremenski period i njegova današnja evaluacija, posle osvajanja a pre Justinijana. Ne bih da tema opet ode u nabacivanje asocijacija o Slavenima i Neurima. Onaj Batonski ustanak je dobra ideja za temu.

Poslednja izmena od moderatora:
Bila je ovo izgledna plodna arheološka sezona u Viminacijumu. Pre par dana je otkriveno sedam zlatnih novčića skrivenih u jednoj grobnici u vreme invazije Huna. Izgleda da su nesretnom vlasniku Huni došli glave pošto se niko nije vratio da ih pokupi pa su tako dočekali današnje arheologe koji su ih pronašli. Osim toga pronađena je i veća količina raznih drugih materijalnih predmeta, bronzanih novčića, staklenih predmeta itd
Jedno od iznenađenja je bio pronalazak groba u kome su pokojnici bili zaliveni malterom (da li zbog bolesti ili je neki običaj u pitanju) što je jedinstven slučaj u Rimskom carstvu, kako kaže dr Miomir Korać, vođa istraživanja.
U Viminacijumu je inače otkopano 14 000 grobova iz rimskog perioda što je najveći broj iskopanih grobova na jednom mestu u celom Rimskom carstvu

http://www.politika.rs/scc/clanak/360241/Sedam-zlatnih-novcica-novi-podvig-u-Viminacijumu

Bila je ovo izgledna plodna arheološka sezona u Viminacijumu. Pre par dana je otkriveno sedam zlatnih novčića skrivenih u jednoj grobnici u vreme invazije Huna. Izgleda da su nesretnom vlasniku Huni došli glave pošto se niko nije vratio da ih pokupi pa su tako dočekali današnje arheologe koji su ih pronašli. Osim toga pronađena je i veća količina raznih drugih materijalnih predmeta, bronzanih novčića, staklenih predmeta itd
Jedno od iznenađenja je bio pronalazak groba u kome su pokojnici bili zaliveni malterom (da li zbog bolesti ili je neki običaj u pitanju) što je jedinstven slučaj u Rimskom carstvu, kako kaže dr Miomir Korać, vođa istraživanja.
U Viminacijumu je inače otkopano 14 000 grobova iz rimskog perioda što je najveći broj iskopanih grobova na jednom mestu u celom Rimskom carstvu

http://www.politika.rs/scc/clanak/360241/Sedam-zlatnih-novcica-novi-podvig-u-Viminacijumu

naslovna-velika.jpg

Помало помпезно, на грчком су писму само је језик непознат (ово друго су симболи, а не писмо).

Када прочитах прво, уплаших се да Јацановићев није умијешан ту; сада ми је драго када видим да није.

Помало помпезно, на грчком су писму само је језик непознат (ово друго су симболи, а не писмо).

Када прочитах прво, уплаших се да Јацановићев није умијешан ту; сада ми је драго када видим да није.

Ovo je tekst iz Blica, a u drugom dnevniku RTS-a su rekli da je tekst verovatno na nekom od bliskoistočnih jezika.

http://www.blic.rs/kultura/vesti/ar...-zlatne-i-srebrne-magijske-plocice-na/0clhnz5

Ovo je tekst iz Blica, a u drugom dnevniku RTS-a su rekli da je tekst verovatno na nekom od bliskoistočnih jezika.

http://www.blic.rs/kultura/vesti/ar...-zlatne-i-srebrne-magijske-plocice-na/0clhnz5

Znaci podsećaju na planetarne pečate koji se izradjuju uz pomoć magičnih kvadrata
XFwktkqTURBXy82NzI3OWJmMjZhMGQwMWYyMWEwMTFkYzE3NGQxYTM2Yi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

napr. slične "šare" su opisane u postupku koji koriste kabalisti http://www.magicus.info/pr2.php?id=106071

U sredu su stručnjaci uspeli da pročitaju imena božanstava i demona sa zlatne lamele pronađene u dečjem grobu u Viminacijumu. Međutim, umesto odgovora, dešifrovani tekst je ponudio samo nova pitanja. U njemu se prizivaju Baal, .... i Jahve (Jehova)..... tekstu su prepoznata imena moćnih božanstava ili demona..Thobarabau, Seneseilam, Sesengenfaranges
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...Viminacijumu-Poruke-bogovima-neznanim-jezikom

Poslednja izmena:
O Neurima

Evo svih relevantnih izvoda; IV glava, 17 (prev. Milan Arsenić, 1959; Matica srpska):

Potom, 51, :

Pa 100:

102:

105:

119:

...i, 125:

Arsenićev komentar (jasno, osavremenjen):

Ово под 51 јесте први Херодотов помен Прото-Словена и њихове културе који према Маријији Гимбутас може да се прати у континуитету 2000 п.н.е од перода касне курганизације.
Ја сам издвојио нешто из књиге што би могло бити интересантно иако је мало оскудно што је остављено модерним генерацијама јер како каже Словени су били земљорадници без већег интересовања за украсне грнчарије као и остали индоевропљани без јаког истицања народног поноса и моћи , осим плугова , кућа , гробља нису остављали превише сребра , злата и разних уметничких вредности које су привлачиле археологе па је интересовање за њих остало на маргинама археологије , више су их привлачили предмети скитске уметности и заоставштине.

Neuri.jpg

Овде такође објашњава да Неури нису били баш Словени већ источни Балти њихови суседи али по свему судећи према њој су се балстки и словенски језици одвојили то јест почели да се осамостаљују у првој половини другог миленијума п.н.е.
Свакако су Неури били блиски и сродни Словенима.

stara-evropa.jpg

Ово је културолошка мапа старе Европе пре периода курганизације тј. пре настанка нових хибридних култура.

Severni-Karpati.jpg

Протословенска култура названа Северно-Карпатском културом после курганизације од када може да се археолошки прати у континуитету.Нарвно са разним променама које ће задеситити.

jeyici.jpg

Језички утицаји на протословене и културе са којима су били у непосредном контакту.

proto-kulture.jpg

Стабла хибридних прото култура из којих су настале неке групе народа.

proto-slavs.jpg

Рано гвоздено доба , ово је некам мапа распрострањености у којој отприлике Херодот затиче и даје прве вести о Словенима.

Plug.jpg

Плуг из северно Карпатске регије и плуг из северне Германије у овом периоду још не настају велике културолошке разлике између источне и западне Европе.

sloveni.jpg

Први помен Словена у Птоломејевој географији који нестаје у писаним изворима и након четири века се поново враћа као Сцхлавини.

Srbi.jpg

Такође први помен Срба код Птоломеја интересантно да Мозински изводи име Хрвата од сер , серв на иранском харв , па би иранска односно сарматска верзија Серба била Хороатхос или Хороуатхос , сарматски назив истог имена који се такође спомиње.

Poslednja izmena:

Back