ANTIČKI NOVAC - diskusije i prikazivanje kolekcija

Zaista ne razumem sta je tu izvala. Ja sam bio ironican...:)
Ako na osnovu jedne fotke vidis da je "original" onda...pa dobro, expert si nema sta ;)

Pa kako ti na osnovu jedne fotke ( a ima dve fotke ) vidis da je kopija ? Bar toliko se moze videti. Sve se zna kad ga uzmes u ruku, preko slike se moze pretpostaviti da je original i ja eto, pretpostavljam. Takodje imam odredjenu dozu sigurnosti i to vecu dozu sigurnosti da je original. Mnogo stvari na njemu govori da jeste, ne govori sve kovanica vec i kupac koji je prodaje. Kupca licno ne znam ali vidim da ima sve originale. Ako je tehnika toliko napredovala i ako se ne zna sta je kopija a sta original kako onda mozemo biti sigurni da je bilo koja kovanica original ?

Ja nisam rekao da SIGURNO nije original, ali sam sumnjichav jednostavno. Kovanica izgleda isuvishe savrshena a i patina mi je sumnjiva. I veruj, kopije su jako uznapredovale (http://www.forumancientcoins.com/fakes/index.php). Pozz

Kovanica je original. :)
Moze i neka opklada da padne ako si iz bg-a pa da se vidimo i da ga pofgledamo iz ruke :D danas je stigao iz Bosne mozda ga uzmem ;)

Ja nisam rekao da SIGURNO nije original, ali sam sumnjichav jednostavno. Kovanica izgleda isuvishe savrshena a i patina mi je sumnjiva. I veruj, kopije su jako uznapredovale (http://www.forumancientcoins.com/fakes/index.php). Pozz
Kada sam pogledao ovaj sajt stvarno sam se zacudio koliko su kopije i falsifikati uznapredovali. Moderna tehnologija cini cuda, a i falsifikatori se obrazuju i prate modernu tehnologiju. Jos malo pa ce svaki iole vredniji novcic biti po upitnikom da nije falsifikat.
Na moju srecu ja se bavim "decijom numizmatikom" skupljam samo Srbiju i Jugoslaviju, a tu falsifikati nisu toliko cesti.

Upravo tako kolega! Ako antichka kovanica izgleda isuvishe "ochuvana", ja se odmah pitam da li je original. Jedino analiza pod mikroskopom (gde se posmatra velichina kristala patine, kada se radi o bronzi), moze da da pouzdan odgovor. Ni najveci autoriteti ne mogu dati odokativno sertifikat o originalnosti kovanice. Stoga nabavljam mikroskop i teshka srca cu da analiziram svoju kolekciju :)

Sa kojim uveličanjem se kristali mogu posmatrati? Odnosno, da li bi mogao isti da se koristi i za čišćenje i za proveru? Pre dve-tri nedelje sam slučajno "natrčao" na jedan binokularni, ako se dobro sećam bio je od x40 do x100. Ali zato što ne znam šta bi mi odgovaralo, nisam ni razmišljao o kupovini. (ovih četrdeset bi trebalo da je mnogo za čišćenje)

Evo vam sta je pravi Klaudije(doduse Gotski). Neociscen posrebreni antoninijan IMP C CLAVDIVS AVG. Revers VIRTVS AVG. Glava gleda na ulevo umesto udesno. Ne vidi se preko skena ali se vidi uzivo. Veeeeoma vredno :per:

Prilozi

• Scan0007.jpg
    Scan0007.jpg
    17,8 KB · Pregleda: 29
  • Scan0004.jpg
    Scan0004.jpg
    16,8 KB · Pregleda: 32
Evo vam sta je pravi Klaudije(doduse Gotski). Neociscen posrebreni antoninijan IMP C CLAVDIVS AVG. Revers VIRTVS AVG. Glava gleda na ulevo umesto udesno. Ne vidi se preko skena ali se vidi uzivo. Veeeeoma vredno :per:
VEOMA VREDNO, narocito sa tim dodatkom od livenja koji se "majstor" koji ga je izlio nije udostojio da ukloni.
Zahvaljujuci mladim kolegfama ovaj pdf mi sve vise lici na pdr politika.

Inace da li je patina prava ili ne moze se proveriti ako palcem malo protrljate kovanicu. Tako to rade stari morski vukovi :cool:
Super, da sam juce umro danas bih bio prikracen za to izuzetno naucno saznanje o ispitivanju patine trljanjem palcem-jel' carobni palac u pitanju?.
Jos samo da nam objasnite kakve veze imaju stari morski vukovi sa numizmatikom i ja bez daljnje diskusije prihvatam Vasu tvdrnju.

Komod, sester. Lepa patina. Redje.
Da malo obogatimo ovaj forum koji sve vise srlja u dno zbog kojekakvih budala. Pozivam ostale ( Ssin, Cebisev, SPQR, Marqqs, Speedster) da se pridruze u obogacivanju jedve od najboljih tema na pdf-u numizmatika.

Prilozi

• DSCN4076.jpg
    DSCN4076.jpg
    29,7 KB · Pregleda: 26
  • DSCN4075.jpg
    DSCN4075.jpg
    25,9 KB · Pregleda: 21
  • DSCN4073.jpg
    DSCN4073.jpg
    26,5 KB · Pregleda: 37
  • DSCN4074.jpg
    DSCN4074.jpg
    25,7 KB · Pregleda: 33
Jovketu, za "drahmu":
Kao shto ti rekoh, to ne moze biti original. To je srebrna kopija statera, koji je, naravno, kovan iskljuchivo u zlatu. Ne samo shto je prilichno losha (ne detaljna kopija) nego je i metal omashen.
Koliko ja znam, na srebru je revers konjanik na konju, a ne biga. Molim starije kolege da prokomentarishu takodje.
http://www.coinarchives.com/a/lotvi...Lot=1252&Val=e0ed6cc3f4b679e8617b39db3a04a8b1

Poslednja izmena:

Back