boljicovjek 88
Početnik
- Poruka
- 40
Oces da kazes da psihijatri prvo pregledaju oraganizam da bi vidjeli kako ce lijek djelovati? Ili oces da kazes (mozda i) da sam rekao da psihijatar ne treba prvo da posmatra njegovo psihicko stanje?bRu zLi:Nije umesno preporucivati drugim ljudima nase lekove....Svaki lek deluje drugacije na drugog coveka. I svi mi smo razliciti i drugacije nas organizam podnosi lek. Tako da je totalno neupotrebljivo nekom preporucivati nesto samo zato sto je nama to bilo ok.
TIANEPTIN (UVOD)
Najbolje sto mogu da uradim je da mu predlozim da trazi lijek koji nije stetan ni u dozama teskim za popiti, koji potpuno uklanja ansksioznost i ljudima kojima intravenski benzodiazepini ne uklanjaju, sa koga se lako skinuti, koji popravlja nervni sistem, i koji izaziva dobro raspolozenje, istovremenu stimulaciju i spustenost (indirektn efekat na endogeni opioidni sistem i vezivanje dopamina), koji, iako djeluje na opiodni sitem, ne smanjuje seksualnu zelju, vec je povecava. I lijek koji je zabranjen u Americi - to je vrlo vazno, jer sve sto valja tamo je zabranjeno. Da taj lijek nije dobar ljudi u Rusiji ne bi gubili ruke i noge zbog ubrizgavanja toga lijeka u venu, niti bi ga prodavali pod laznim imenom "krokodil" (ime rezervisano za dezomorfin). I lijek koji uz to smanjuje fizicke bolove. Dovoljno je, nekome obrazovanome, samo reci da taj lijek suzava zjenice i uklanja bolove a predoziranje nije zabjelezeno. A neobrazovanome je dovoljno reci da je to jedini antidepresiv koji ima totalno suprotan efekat na mozak od vecine antidepresiva, i spada u zasebnu grupu kao jedini pripadnik te grupe ljekova. Uz to jos lijek pojacava djelovanje opioidnih analgetika (na pr.: kodein) i zabranjeno ga je uzimati 2 dana prije primjene opste anestezije. Ukratko, taj lijek nije kao ostali antidepresivi, antipsihotici, antiparkinsonici i benzodiazepini, taj lijek je legalna (i dobro je sto je tako) droga. U nekim drazavama se za izdavanje tog lijeka koristi recepat za narkotike. Kao sto uvecava psihicku srecu, tako dovodi i do prijatnosti koja se osjeca kao tjelesna. Ima jos jedno korisno dejstvo za koje znam i proizilazi iz svega sto sam rekao ali laicima nije ocigledno: smanjuje apetit dok istovremeno pojacava ukus hrane, tako da je koristan za nezdravo-gojazne ljude. Ima jos: lijek djeluje i kao antikolvuzant, dobar je za ADHD (za sta se koriste amfetamini. Klasican primjer amfetamina je metamfetamin za koji mnogi kazu da ima jace dejstvo od kokaina), ostavljanje cigareta, koncentraciju, ucenje, misljenje, pamcenje, olaksavanje simptoma apstinencije heroina.
NAUCNI ZNACAJ TIANEPTINA
Obara serotoninsku teoriju depresija, onu u koju vecina laika i profesionalaca vjeruje cim je cuje, i cak ni neki profesionalci nisu upoznati uopste sa postojanjem toga lijeka. Obara laicki izraz "serotonin - hormon srece".
O UNIKATNOSTI LIJEKA
Mehanizam djelovanja na mozak je mnogo vise nepoznat nego sto je poznat. Spada u najneshvacenije ljekove. Jedini antidepresiv, pored amineptina, koji navodi pacijente na upotrebljavanje vecih od propisanih doza da bi se postigla drogiranost, i koji ima tu sposobnost.
DODATNI PODACI O RAZUMNOSTI DAVANJA PREDNOSTI OVOME LIJEKU KOD DEPRESIJE I ANKSIOZNOSTI
Lijek ima mnogo manje zabjelezeih slucaja nezeljenih dejstava od svih drugih antidepresiva. Zavisnost izaziva teze nego i najslabiji benzodiazepini. Lijek ne "uspavljuje" vec daje dodatnu energiju za razliku od svih benzodiazepina. Jaci je od popularnog alprazolama ("Xanax") a moze se davati daleko dugotrajnije od njega. Pomaze skidanje sa alkohola i benzodiazepina. U mom slucaju, za 2 ili 3 dana sam se sa odprilike jednomjesecnog koriscenja 10mg alprazolama dnevno skinuo na 0.75mg bez osjecenih apstinencijalnih simptoma.
Poslednja izmena: