Analizom do kraja *raja*

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Verski fanatici ... ako ih ne razlikuješ od gore navedene kategorije ljudi, imamo ozbiljan problem u komunikaciji ...

Naravno, ali ti treba da ukapiraš da svaki verski fanatik iskreno veruje pa zato i jeste fanatik ali to naravno ne znači da su svi vernici istovremeno i fanatici mada... nisu daleko od toga... veoma lako i brzo to postaju... uz malu pomoć obučenih tj. sveštenih lica...

... to naravno ne znači da su svi vernici istovremeno i fanatici ...
Tačka.
Mislila sam na iskrene vernike, koji po definiciji ne mogu biti destruktivni. Ti sad pričaš o nekim slučajevima kada se vera izvitoperi ... Ti ne veruješ da neko može biti vernik i pozitivan čovek, vredan poštovanja ? Ja ne pričam o licemerima i ostalima koji rade štošta "u ime vere".

Ne znam za tebe, ali ostali za mene niti su pravi vernici niti su zaista religiozni bez obzira kako se deklarišu ... Zato ne vidim razlog za pljuvanje religije, samo zato što neko ima (pre)široko shvatanje pojma "vernik".

Al' sam se primila na diskusiju ... :lol:

Hm, to jesu vernici... a vernika nema pravih ili krivih... ili jesi ili nisi... veoma prosto... ili veruješ ili ne veruješ... sad, ako veruješ... veruješ na različite načine... ali si i dalje vernik... A vera meni nikada nije bila povod za pljuvanje po religiji...

Zabluda o Bogu je svetski bestseler oksfordskog zoologa i filozofa Ricarda Dokinsa, knjiga koja je odmah po objavljivanju prozvana ateistickom biblijom. Polazeći od stanovišta da nema nedodirljivih tema, Dokins se prilicno hrabro suprotstavlja bilo kakvom verovanju koje nije potkrepljeno dokazima, pokazujući da religija ne samo da nije učinila svet boljim, već je stalni izvor netrpeljivosti, sukoba, nerazumnog i pogrešnog pogleda na svet. Uteha koju pruža vera je lažna, kaže Dokins, nauka i njena dostignuća mnogo su lepša i veličanstvenija od svih čuda religije, a poreklo morala i vrline ne dolazi od Boga, već je proizvod biološke evolucije. U izlaganju koje se čita bez daha, Dokins tvrdi da Boga gotovo sigurno nema, i da to saznanje ne podriva smisao života savremenog čoveka, već da čini svaki dan i svaki trenutak života dragocenijim i vrednijim življenja.

Ovo stoji u opisu knjige , a sta vi mislite...da li se ovakvim analitickim razmisljanjem moze stici na ciljno mesto , uzmimo da nam je cilj da vernike preobratimo u ateiste...uostalom sto da ne 8-)

kad su sloveni doshli na balkan
i smeshali se sa starosedeocima

oni nisu imali ni jedan besmisleni rat
sve do 1941
kad je postalo bitno
kako se ko krsti
i dal se neko klanja....

pre toga, i ako je bilo trvenja
bilo je iz normalnih raloga 8)
resursa i tako toga...

tek sa otkrivanjem "istina"
mi imamo mrznju i genocide :(

Hm, to jesu vernici... a vernika nema pravih ili krivih... ili jesi ili nisi... veoma prosto... ili veruješ ili ne veruješ... sad, ako veruješ... veruješ na različite načine... ali si i dalje vernik... A vera meni nikada nije bila povod za pljuvanje po religiji...
OK, onda je za tebe isto tamo neki muslimanski ekstremista, i Vladeta Jerotić, primera radi (on mi je prvi pao na pamet kao pozitivan primer) ?

sve do 1941
kad je postalo bitno
kako se ko krsti
i dal se neko klanja....

resursa i tako toga...

Crow, o čemu ti pričaš ?
Koji je rat bio smislen ?
Trvenje iz "normalnih razloga" ne postoji ...

Е да се и ја убацим :wink:

Сматрам да треба правити разлику међу верницима, оним истинским и оним назови верницима. Друга је ствар верски фундаментализам, исто постоји и међу родољубима: националисти и шовинисти. Треба их сврставати у исти кош? Мислим да не.

sve do 1941
kad je postalo bitno
kako se ko krsti
i dal se neko klanja....

resursa i tako toga...

Имали смо српско-бугарски рат, бесмислен да не може више бити бесмислен.
Мислим да овде, на нашим просторима, религија служи првенствено за поткусуривање а најмање за оно чему би заиста требала да служи.

Back