Analizom do kraja *raja*

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
imaš ti nešto od vjernika u sebi :)
i zato te čeka raj, a raj će biti
"vjerojatno" tu na zemlji

Kako kaže molitva "oče naš" :
Oče naš, koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje.
Doði kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu, tako i na zemlji

''... И не уведи нас у искушење
Но избави нас од злога...''

Како нас то он уводи у искушење? Зашто?
Ако све види и све чује и бла, бла, бла... Због чега не може да завири у нашу ''душу'' и види какви смо, него нас нон стоп на нека искушења ставља...

Počeo sam da se pitam da li je uopšte svrsishodno raspravljati o takvim temama. Ono što je začuđujuće je sa kolikom revnošću ateisti pokušavaju da ubede vernike da Boga nema. Hajde što vernici ubeđuju ateiste (agnostike, itd.), razlog za to je verovatno potreba za misionstvom (neko u tome pretera, naravno), ali šta podstiče ateiste da postaju ''misionari ateizma'', kao što neko reče?

simpa ti je ova "zamjena teza"; cisto da ne bude da ti je ovo "proslo neopazeno", evo malo sam "pretumbala" i vidi sta ispade;

zasto ne postoji ni jedna tema na kultnim (dobri, skoriji, primjeri su telepatija i meditacija...) i sire koju "vjernici" nisu "markirali" na sebi svojstven nacin (citati, bulaznjenja...svako u svom maniru)?

ja npr. na "meditaciju" bas i ne svracam, u zivotu nisam "meditirala" i nemam pojma o tome, sta cu ja tamo? a vi?

simpa ti je ova "zamjena teza"; cisto da ne bude da ti je ovo "proslo neopazeno", evo malo sam "pretumbala" i vidi sta ispade;

zasto ne postoji ni jedna tema na kultnim (dobri, skoriji, primjeri su telepatija i meditacija...) i sire koju "vjernici" nisu "markirali" na sebi svojstven nacin (citati, bulaznjenja...svako u svom maniru)?

ja npr. na "meditaciju" bas i ne svracam, u zivotu nisam "meditirala" i nemam pojma o tome, sta cu ja tamo? a vi?

Neće biti, za raspravu ili, što je ovde zastupljenije, svađu, su potrebne dve strane.
Ne znam o kakvoj zameni teza govoriš? Pitam se da li je svrsishodno učestvovati u raspravama koje se tiču verskih stvari zato što su obe strane tako revnosne u onome što pišu, a onda se pitam koji je motiv obeju strana za ovakve diskusije, a posebno mi nije jasna revnost ateista u iznošenju svojih stavova.

Neće biti, za raspravu ili, što je ovde zastupljenije, svađu, su potrebne dve strane.
Ne znam o kakvoj zameni teza govoriš? Pitam se da li je svrsishodno učestvovati u raspravama koje se tiču verskih stvari zato što su obe strane tako revnosne u onome što pišu, a onda se pitam koji je motiv obeju strana za ovakve diskusije, a posebno mi nije jasna revnost ateista u iznošenju svojih stavova.

Svađaju se samo agresivni ateisti i lažni vernici.
"Revnost" ateista mi je, pre neki dan, objašnjavao jedan prijatelj: navodno, to je znak da se u ateisti, iza maske radoznalog agnostika, krije potencijalni tragač za Bogom.
Uzgred, moj prijatelj je sveštenik.;)

Treba razgraničiti šta je ''religija'', a šta ''vera''. Vera, lično zajedničarenje sa biblijskim Bogom nikako ne može biti pošast.

Hm, napisao sam ono što sam hteo i mislio... Što znači i ti vrlo dobro znaš da sam od onih koji kapiraju tu razliku... Ali, vera zna da bude opasnija od religije... kod religije je zayebana dogma... a kod vere je zayeban čovek... Islamisti ne ubijaju zbog religije već zbog vere... Hrišćani su vodili ratove zbog religije... NIje isto ali se u suštini svodi na isto...

Počeo sam da se pitam da li je uopšte svrsishodno raspravljati o takvim temama. Ono što je začuđujuće je sa kolikom revnošću ateisti pokušavaju da ubede vernike da Boga nema. Hajde što vernici ubeđuju ateiste (agnostike, itd.), razlog za to je verovatno potreba za misionstvom (neko u tome pretera, naravno), ali šta podstiče ateiste da postaju ''misionari ateizma'', kao što neko reče?

Hm, opet pojedinačni primeri... kako god... da ponovim, stvar slobodnog izbora i ništa više... Na istoriji komuniciram sa par vernika, hrišćana... i imamo sasvim lepu i pristojnu komunikaciju... opušteno se zezamo i sve je ok. niko nikog ne ubedjuje... Lj je istinskiji vernih od svih ovde prisutnih vernika pa nikada nije misionario i ubedjivao... a radi za Crkvu...

nije ti "posebno nije jasna revnost ateista", a jasna ti je "revnost vjernika";
ako odes na neku temu i "zapljunes se" u fazonu "nije to tako vec ovako, ja ZNAM" normalno je da ce replika biti npr."kako znas?"

alo,kad cackas mecku naoruzan "cackalicom" ona na kraju izadje i...uf, na kraju ce "ispasti" da ste i lavove "isprovocirali" cccc...

Hm, opet pojedinačni primeri... kako god... da ponovim, stvar slobodnog izbora i ništa više... Na istoriji komuniciram sa par vernika, hrišćana... i imamo sasvim lepu i pristojnu komunikaciju... opušteno se zezamo i sve je ok. niko nikog ne ubedjuje... Lj je istinskiji vernih od svih ovde prisutnih vernika pa nikada nije misionario i ubedjivao... a radi za Crkvu...

Slažem se, malo sam uopštio stvari. Naravno da može postojati dobra komunikacija između vernika i ateista.

nije ti "posebno nije jasna revnost ateista", a jasna ti je "revnost vjernika";
ako odes na neku temu i "zapljunes se" u fazonu "nije to tako vec ovako, ja ZNAM" normalno je da ce replika biti npr."kako znas?"

alo,kad cackas mecku naoruzan "cackalicom" ona na kraju izadje i...uf, na kraju ce "ispasti" da ste i lavove "isprovocirali" cccc...

Nisu mi jasni ni mnogi vernici, ali za njih mogu da pronađem bar neki motiv za ubeđivanje druge strane (inače, ne volim ubeđivanje).

Zar ti smatraš da je religija nešto loše, pošto je cilj "preobratiti vernike u ateiste" ?
Zašto bi to bilo ko radio, i ima li prava na tako nešto ?

Zamisli da cak ni delovanje sekti nije kažnjivo po krivicnom zakonu, a u Ustavu Republike Srbije u trecem clanu piše da je dozvoljeno sve što zakonom nije zabranjeno...
Toliko o pravima...i pravdi...8-)

Ok, ali to nije bilo pitanje. :wink:

I ne znam otkud poistovećivanje religije sa sektama ...

Razmislila sam o pravima pa sam uzela za primer sekte...a priznaces i da je sektasenje jedan vid duboko religijske zaludjenosti , idolopoklonstvo...
Pitala si da li je religija losa s obzirom na cilj...pa naravno da nije ,
ali zar je ateizam los...8-)

Ma, kakvi ''misionari'', pokrštavali su ljude uglavnom uz pomoć pušaka. Na žalost, češće su pagani bili plen njihovih pušaka nego ovi njihovih sekira.

hm,tesko da su bile puske u VIII. veku (pokrstavanje koje mene najvise boli) ali poenta je na mestu.

od Rimljana ste se vekovima ranije branili jevandjeljem pa sad osokoljeni krenuli na Pagane macevima.

po milioniti put... proklet bio dan kad su se ispiljili Savla i Konstantin Krstivoje

Razmislila sam o pravima pa sam uzela za primer sekte...a priznaces i da je sektasenje jedan vid duboko religijske zaludjenosti , idolopoklonstvo...
Pitala si da li je religija losa s obzirom na cilj...pa naravno da nije ,
ali zar je ateizam los...8-)
Ja sam rekla da ništa samo po sebi nije ni dobro ni loše ... :wink:

Hm, ok. Nego, šta im je zajedničko?
To šta je sektama i religijama zajedničko ili nije najbolje će ti objasniti ovi PR-ovi raznoraznih crkvi, za mene je dovoljno da znam da nije isto, tako su mi rekli. :-D

Back