AMERICKI FUDBAL

• Začetnik teme Začetnik teme huge
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidim da i dalje (bez argumenta) omalovazavas napore ljudi (potencijalne publike) da razumeju i prihvate novine na sportskom planu u Srbiji. Zasto i dalje igras tu igru na emociju, zar nije ta ista kosarka stigla iz omrznute Amerike, Afudbal iz nista manje omrznute Engleske, u cemu je problem kod tih sportova!?
Cela prica je bila vezana ne za Ameriku nego za nemogucnost dobijanja informacija o tome koliko je taj sport dobar (kao kolektivna igra), gde fizika je bitna (fizicki definisani igraci na pozicijama), ali nije presuda.
Japan je bio prvak sveta do ove godine, postojbina je ponovo uzela primat, posle veoma tvrde utakmice.
Ako se fudbal (AF) razvija to je dobra stvar, jer ja sigurno ne bih nazivao prvenstvo sveta sranjem ni za koji sport pa cak ni za ragbi (licno mislim da je prevazidjen na ligaskom nivou) koji svoje svetle trenutke ima na kupu nacija. Ne moze nesto sto je kompleksno po svim parametrima, gde postoje takticke varijacije i postavke koje broje oko 12.000 mogucih varijanti za napad i odbranu da budu stavljene na nivo jednostavnog sporta. Taj sport se uci, i to nije lako i jednostavno.
Tvoja retorika je naprosto odraz nicim utemeljenog retorickog populizma koji je u narodu poznat kao demagogija, jer niti ces privuci vise ljudi za ragbi, niti ce oni koji treniraju Af odustati od istog.
Koliko sam do sada video (FHM ili CKM ispravi ces me ako gresim) je pre dva meseca objavio clanak
o ragbistima Vojvodine koji zaista na los nacin reklamiraju svoj sport pljujuci i nipodastavajuci druge i uspesnije. Tuzno ali je tako. Ne napadam ragbi daleko bilo, ali smatram i da je Americkom fudbalu definitivno mesto bar medju prva cetiri (4) sporta u Srbiji, da ih ne imenujem pogresicu redosled.

Nisam stigao da dodam da prateci "dijaloge" izmedju Ragbista i Af-ovaca po forumima postoji matrica koja naprosto nema mesta u nasoj zajednici, a njen imenitelj je netolerancija! Ovo sto pises je elementarno nepoznavanje cinjenica na granici NEZNANJA. Taj povrsni nivo uklapanja Americke hegemonije koja je unistila narode (ponosnu samurajsku kastu i sl.) i sporta nije vidjena na ovim prostorima. Da te ne zamaram cinjenicama osvrnucu se samo na to da je izbor bio samo nas (pri izboru sporta), da su ljudi u Srbiji opremu ili kupili sami, ili su digli kredite (pojedinci iz uprava klubova), ili ih je opstina dotirala za opremu. Ti pricas o kupovni opreme koju definise klub?! U nekim slucajevima je bilo potpuno normalno da igrac moze sebi da kupi opremu i, iz higijenskih razloga. A ako vidis da je cena oklopa i kacige ekvivalentna ceni osrednjeg mobilnog telefona , tada ces videti da to i nije neka prevelika cifra.Ja se ragbijem ne bavim (niti treba da se bavim) ali, imam apsolutno svako pravo da branim mukotrpan rad svih koji su ucestvovali u razvoju ovog sporta u Srbiji.
Jer propaganda koju cinis tako sto etiketiras druge, nece nas uciniti gorim, ali vi definitivno iz toga necete izaci lepsi, bolji i pametniji. Mi radimo svoj posao najbolje sto umemo, radeci na nacin kojim ce se svako ko ucestvuje u tome, od igraca, publike, sponzora, cak i drzave ponositi sto su dali sansu takvom sportu i organizaciji. Jer, nemoj misliti da ste vi jedini kojima smeta prefiks "Americki".
Ima jos raznih navodno patriotski orijentisanih grupa koje svoje komplekse lece na nama, etiketirajuci nas gde stignu. Opet znali smo gde smo i sta nam valja ciniti, a to je baviti se sportom.
Usput da li zaista, ali zaista znas koliki je vas budzet za ovu (i prosle godine) koji stize na racun vaseg saveza iz Evropske federacije. I koliki deo kolaca zavrsi za razvoj ragbija i investiranje u isti. Ti si verovatno igrac (mozda gresim) koji nije upucen u sistem jer iznad tebe su "premudri" i "sveznajuci" ljudi koji su nasli zlatnu koku i tale se medjusobno, vama dajuci mrvice (ne placate clanarinu).
Ako stvarno mislis da ste posle 90 godina postojanja zasluzili da igrate po livadama, i poljanama onda moram zakljuciti da je to veoma tuzno. Da li cete proslavljati jubilej u krugu dvojke ili ce cela zajednica izaci u javnost i prezentovati proslavu velikog jubileja sporta u Srbiji.
Bombe su bile osetila je cela Srbija (moja malenkost je tada bila u rezervi na Kosovu) tako da meni niko ne mora da govori o bombama, a zatim je dosao sport.....pa makar iz Amerike. Amerika mi jeste kriva ali sport nije, i svima koji igraju u Srbiji je ta paralela jasna. Shvatices na bilo koji nacin koji shvatis , necu i nemam nameru da te edukujem ,ali imam pravo da volim ovaj sport i da mu pomognem da zauzme svoje mesto pod suncem. A tebi zelim uspeha makar toliko da se osetite delom popularnih sportova u Srbiji, mi se u tom pravcu krecemo, probajte i vi.

p.s
Jel stvarno verujes da je Bosko Strugar svetac?!

Koja fenomenalna utakmica trenutno na tv. Green Bay Packers - Seattle Seahawks. Sneg pada i pada, vise se ni linije ne vide, ceo teren je prekriven snegom.

Trenutno Green Bay vodi 35:20 iako je Seattle u 1. cetvrtini vodio sa 14:0 nakon 2 velike greske Green Baya.

74aa3dfe705c186439a68093806027a8-getty-78766794mw034_seattle_seaha.jpg

Odlicno, NY Giants pobedio Dallas sto znaci da Green Bay sledece sedmice docekuje NY. Da je kojim slucajem Dallas pobedio onda bi Green Bay sledece sedmice gostovao Dallasu. Brett Favre je 0-9 protiv Dallasa u gostima u svojoj karijeri, a Dallas je 1 od samo 2 tima koji su pobedili Green Bay over sezone u regularnom delu sezone (drugi tim je Chicago).

Tako da mi je bas drago sto je NY pobedio.

Inace, rezultat Dallas - NY utakmice je bio 17:21.

Nekoliko iznenadjenja danas, pre svega Dallas i Indianapolis koji su eliminisani.
Sledece sedmice igraju Green Bay - NY i New England - San Diego. Pobednici idu na SuperBowl.

Indianapolis Colts - San Diego Chargers 24:28
Dallas Cowboys - New York Giants 17:21
Green Bay Packers - Seattle Seahawks 42:20
New England Patriots - Jacksonville Jaguars 31:20

Sudeci prema utakmicama ovog vikenda, u SuperBowl cemo gledati New England i Green Bay. Gledao sam 3 od ukupno 4 utakmice (nisam gledao Indianapolis - San Diego) i Green Bay je ostavio ubedljivo najbolji utisak.

Nisam stigao da dodam da prateci "dijaloge" izmedju Ragbista i Af-ovaca po forumima postoji matrica koja naprosto nema mesta u nasoj zajednici, a njen imenitelj je netolerancija! Ovo sto pises je elementarno nepoznavanje cinjenica na granici NEZNANJA. Taj povrsni nivo uklapanja Americke hegemonije koja je unistila narode (ponosnu samurajsku kastu i sl.) i sporta nije vidjena na ovim prostorima. Da te ne zamaram cinjenicama osvrnucu se samo na to da je izbor bio samo nas (pri izboru sporta), da su ljudi u Srbiji opremu ili kupili sami, ili su digli kredite (pojedinci iz uprava klubova), ili ih je opstina dotirala za opremu. Ti pricas o kupovni opreme koju definise klub?! U nekim slucajevima je bilo potpuno normalno da igrac moze sebi da kupi opremu i, iz higijenskih razloga. A ako vidis da je cena oklopa i kacige ekvivalentna ceni osrednjeg mobilnog telefona , tada ces videti da to i nije neka prevelika cifra.Ja se ragbijem ne bavim (niti treba da se bavim) ali, imam apsolutno svako pravo da branim mukotrpan rad svih koji su ucestvovali u razvoju ovog sporta u Srbiji.
Jer propaganda koju cinis tako sto etiketiras druge, nece nas uciniti gorim, ali vi definitivno iz toga necete izaci lepsi, bolji i pametniji. Mi radimo svoj posao najbolje sto umemo, radeci na nacin kojim ce se svako ko ucestvuje u tome, od igraca, publike, sponzora, cak i drzave ponositi sto su dali sansu takvom sportu i organizaciji. Jer, nemoj misliti da ste vi jedini kojima smeta prefiks "Americki".
Ima jos raznih navodno patriotski orijentisanih grupa koje svoje komplekse lece na nama, etiketirajuci nas gde stignu. Opet znali smo gde smo i sta nam valja ciniti, a to je baviti se sportom.
Usput da li zaista, ali zaista znas koliki je vas budzet za ovu (i prosle godine) koji stize na racun vaseg saveza iz Evropske federacije. I koliki deo kolaca zavrsi za razvoj ragbija i investiranje u isti. Ti si verovatno igrac (mozda gresim) koji nije upucen u sistem jer iznad tebe su "premudri" i "sveznajuci" ljudi koji su nasli zlatnu koku i tale se medjusobno, vama dajuci mrvice (ne placate clanarinu).
Ako stvarno mislis da ste posle 90 godina postojanja zasluzili da igrate po livadama, i poljanama onda moram zakljuciti da je to veoma tuzno. Da li cete proslavljati jubilej u krugu dvojke ili ce cela zajednica izaci u javnost i prezentovati proslavu velikog jubileja sporta u Srbiji.
Bombe su bile osetila je cela Srbija (moja malenkost je tada bila u rezervi na Kosovu) tako da meni niko ne mora da govori o bombama, a zatim je dosao sport.....pa makar iz Amerike. Amerika mi jeste kriva ali sport nije, i svima koji igraju u Srbiji je ta paralela jasna. Shvatices na bilo koji nacin koji shvatis , necu i nemam nameru da te edukujem ,ali imam pravo da volim ovaj sport i da mu pomognem da zauzme svoje mesto pod suncem. A tebi zelim uspeha makar toliko da se osetite delom popularnih sportova u Srbiji, mi se u tom pravcu krecemo, probajte i vi.

p.s
Jel stvarno verujes da je Bosko Strugar svetac?!

Ih bre covece ja mislio ti neki sportista,a ono u stvari filozof.
Kome to pokusavas da inputiras netoleranciju,pa to je vasa omiljena disciplina...pregledaj malo ovu temu u narednih par strana pa ces videti kako tvoji napusavaju jednog iz vasih redova(drznuo se da unese bar zrnce objektivnosti u diskusiju)...http://www.sportklub.info/forum/index.php?topic=289.150
Takodje je sramno kako sada svi pljuju televiziju koja je uopste prihvatila da prenosi AF u Srbiji,a narocito onog voditelja koji je maltene udario temelje tom nakaradnom sportu kod nas.U pitanju je klasicno "oceubistvo" posto vise ne mozete da podnesete cinjenicu da su ta dva voditelja bili prvi,a vi danasnje vodje samo brojevi u nizu.
Ne pratim nesto puno domaci americki fudbal,niti me interesuje...ali znam da oni koji su to poceli pre par godina da igraju nisu mogli da se pomere...a kamoli da se bave nekim sportom.Verovatno su sad dosli neki malo bolji..Najgore od svega sto su ti antisportisti maksimalno potencirali svoje prvoboracko angazovanje i doprineli daljoj negativnoj selekciji u srpskom AF...mada ne vise po igrackim kvalitetima,nego po onim ljudskim(sto je slozices se daleko vaznije).
Jedan momak koji je probao americki fudbal pa se prebacio na ragbi prico nam je koliko se svi "pucaju" na AFu...ne verujem da decko laze posto sam i na ragbiju video par puta da neki uzimaju stimulanse.Na zalost ono sto se desava u srpskom americkom fudbalu prevazilazi granice razuma...Vukovi spickaju pred svaku tekmu oko 200 efedrina!!!Eeeej pa kazi mi jel to normalno,a ko zna sta jos sve ne uzimaju individualno...i to sve za sport kojim se bave amaterski.Problem je prijatelju sto ste mnogo napaljeni,mnogo imitirate ove iz NFLa(oni se bar pucaju za velike pare)...stavrno mi je smesno kad vidim da istrcavaju na teren i urlaju ko nezdravi ili kad obore coveka(na ragbiju bude mali milion mnogo jacih obaranja)a onda skacu ko majmuni iznad ovog oborenog igraca.O euforiji i iskazanom ludilu prilikom postizanja "tacdauna" suvisno je trositi reci.Toliko urlanje i skakanje pred njvise dvestotinak gledalaca je objasnjivo samo jednim...a to je da su igraci drogirani.****** izgleda da kad zgutas efedrin,a utakmice se kod vas vise presede nego sto se igra...ne preostaje ti nista drugo nego da urlas.Eto takvu sliku vi saljete o sebi.
Bas me briga sta uzimaju rukovodioci u nasem savezu i klubovima.Meni je vazno da imam ventil da se istrcim i druzim sa ljudima.Visoku politiku prepustam vama,ionako vam je savez prepun propalih politicara sa studentskih protesta i slicnih manifestacija.
Ragbi je prisutan u Srbiji 90 godina,ali je isto tako taj sport bio amaterski svuda u svetu na svim nivoima do 1995 godine.Tako da je tek pre desetak godina zapoceo globalni proboj ovog sporta.Na zalost nasa zemlja je u tom periodu bila u velikoj krizi i izlozena sankcijama.Losoj situaciji u ovom sportu kod nas kumuje i to sto je u SFRJ jedino sediste ragbi saveza bilo u Spitu.
Nije taj sport dosao iz Amerike...dosao je sa TVa moj prika...mislis da prosecnog konzumenta NFLa zanima razvoj i desavanja van SAD...zabole ga cisto.
Ragbi je daleko popularniji u svetu,a i dalje se mnogo vise ljudi u Srbiji bavilo ragbijem nego AFom.Ipak je to tradicija,90 godina prika.
ps.
zabole mene bas za Boska(vidim da si odlicno upucen ko je ko u ragbiju...ne kazem ja dzabe da ste spijuni)ali sam cuo da je vas predsednik saveza digo neku silnu lovu.To je verovatno istina...stipendije,hranarine puta pedesetak igraca...iha milinica

Koja fenomenalna utakmica trenutno na tv. Green Bay Packers - Seattle Seahawks. Sneg pada i pada, vise se ni linije ne vide, ceo teren je prekriven snegom.

Trenutno Green Bay vodi 35:20 iako je Seattle u 1. cetvrtini vodio sa 14:0 nakon 2 velike greske Green Baya.

74aa3dfe705c186439a68093806027a8-getty-78766794mw034_seattle_seaha.jpg

da ne bude da samo pljujem,Grin Bej je jedino sto valja u celom NFLu...em ne igraju u dvorani...em klub jos uvek funcionise kao udruzenje gradjana...svaka cast

A evo koga ljudi optuzuju za glavnog krivca za poraz Dallasa.

Jessica Simpson, koja je u vezi sa quarterbackom Dallasa Tony Romo. Njih dvoje su celu proslu sedmicu bili u Meksiku dok se ostatak Dallasovog tima pripremao za jucerasnju utakmicu. Slicna stvar se desila i tokom regularnog dela sezone kada je Dallas pukao od New Englanda.

jessica_simpson1ALT_300_400.jpg

New Orleans,St. Louis,Minneapolis,Detroit,Arizona...a gomila njih igra na raznoraznim "turfovima"vestackim podlogama...tako da je sve manje ovakvih timova jer ih gazde NFla po principu fransize seljakaju tamo gde ima vise profita...zbog toga su i NCAA timovi veoma popularni sa vecim stadionima i duzom tradicijom

Kakva su predvidjanja za sutra?

Green Bay Packers - New York Giants
New England Patriots - San Diego Chargers

Domacini su favoriti, ali nebi me zacudilo ni da gosti pobede obe utakmice. New York je dobar tim, ali jedini razlog zasto su uopste pobedili Dallas je zato sto je Romo lose odigrao. Uz to, Green Bay je prosle sedmice razbio Seattle i Brett Favre igra fenomenalno tako moj glas ide za Green Bay. New England nije odusevio, ali je pobedio protiv Jacksonville. San Diego je u gostima eliminisao Indianapolis koji je prosle godine pobedio Super Bowl. Dajem prenost New Englandu najvise zato sto su 17-0 ove sezone, ali mislim da i ako pobede da nece lako doci do pobede.

Romo je lose odigrao,ali ako si gledao utakmicu,video si da su hvataci na kraju ispustili sve sto se moze ispustiti...Par sati pre pocetka utakmica,i Rivers,i Tomlinson,i Gates se zagrevaju,znaci trebalo bi da igraju,iako su svi do jednog bili povredjeni.Iskreno se nadam da New England nece da pobedi

Auuuuuu interception pred samu liniju.

Los Brady danas.

Neznam ni sam za koga da navijam. New England mi je omiljeni tim posle Green Bay, ali ako GB vec ode na SuperBowl zelim sto lakseg protivnika za njih, a to bi definitivno bio San Diego.

Back