American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Slazem se mico zr! Umerena subjektivnost kod sudija moze da postoji do god je u okvirima standarda, npr. da ukoliko imate dva psa podjednakog kvaliteta moze presuditi to sto sudija vise voli odredjeni tip, ali ovo sto se kod nas moze videti je katastrofa. Ponekad mi se cini da neke sudije nisu posteno ni iscitale standard a kamoli nesto vise!
PS jeste li skoro videli Berry? Kako napreduje?
Spparow, definitivno je bila 2005, jer je tada izlagana jedna kuja iz mog odgoja (ostenjena 2004) u razredu mladih.

Videle smo se pre 3 dana Beri je izvrsna sve bolje napreduje Zoran je poceo da je seta doveo je bas do nas i pustali smo je da se malo upozna sa mojim kucama a pre par dana sam setao pored jezera i bas sam prosao pored tvoje kuce i video kuce napolju ali nisam hteo da te zovem ni da se zadrazavam jer sam vodio rotvajlera pa je krenulo obostrano odmeravanje i mada su tvoje sve zenke nisam hteo da rizikujem. Svakako planiram kada prodju praznici da se dogovorim i sa Zoranom pa da jednom kada budes tu svratimo da vidimo kuce i malo da pricamo. Cujemo se svakako...

max-m ne brini nista, tvoj pas je sada u fazi intenzivnog razvoja kad delovi tela rastu nesrazmerno. AST se razvija do nekih 1,5 - 2 godine starosti, a neke linije i kasnije postizu punu zrelost.
Postavi slike ako zelis.

cilli1-1.jpg
bans2-1.jpg

Jedna od najtrofejnijih linija je SINDELARS , ali takodje mnogi psi preko te linije jako kasno sazrevaju , Sindelars jos zvanicno nije postala krvana linija , kao x-pert ,... ali je mnogi odgaivaci i sudije smatraju krvnom linijom Americkog Staffordskog Terriera !

Jedna od najtrofejnijih linija je SINDELARS , ali takodje mnogi psi preko te linije jako kasno sazrevaju , Sindelars jos zvanicno nije postala krvana linija , kao x-pert ,... ali je mnogi odgaivaci i sudije smatraju krvnom linijom Americkog Staffordskog Terriera !

Tacno tako, Sindelari su jako spori u razvoju. Moja kuja (prva slika gore) je tek sa navrsene 2,5 godine pocela da izgleda zrelo!

Evocati posto vidim da si odgaivac moram da te pitam par stvari:

Nas komsija je uzeo ast-a od jedne svima poznate odg. u Smederevu i to kupljen "navodno" kao jako perspektivno stene.Ispostavilo se da pas ima anomaliju leva zadnja noga mu je kraca od desna i ima displaziju kuka obe noge,pas je skoro operisan i ne zna se da li ce ikada hodati normalno(pas ima sada 9meseci).
Posto je ovo ljudima 1 pas i ne znaju puno pitali su me sta da rade,jer ih je doticni odgaivac ispsovao kada su mu rekli sta se desava i rekao im da ga ne zovu i da im nece dati nijedan dinar niti zameniti psa(a oni nista od ovog nisu ni trazili) i rekao im da a vise nikada ne pozovu.
Ljudi su skroz u soki,i mnogo mi je zao sto je takva situacija jer ovi ljudi su zaista predivni i normlani.

Da li kod vas funkcionise tako ako se ispostavi da pas ima anomaliju i da vec sa 6meseci problem sa hodom,da li vi dajte drugo stene zauzvrat ili barem da sledece stene plate manje,ili kod vas funkcionise po principu kupio si tvoj je i dalje nas ne zanima?

Hvala unapred

Na svu srecu jos se nisam srela sa takvim problemom i nadam se da ni necu.
Sa vecinom vlasnika mojih stenaca sam u kontaktu, i te kako me zanima kako su i kako napreduju, kad nekog podizes od casa rodjenja vezes se za njega i ta veza ne prestaje jednostavnim upisom drugog vlasnika u pedigre.

Ja prilikom odabira priplodnjaka gledam da taj pas pokrije mane moje kuje u eksterijeru, da bude karakterom stabilan i da bude zdrav da bi dobila sto bolje kucice.
Ne mogu nikom dati garancije da ce stene harati po izlozbama, mogu samo da preporucim neko kao bolji potencijal, ali ako bi se ustanovila displazija kuka tipa C i navise kod steneta ili neka druga nasledna bolest koja ugrozava zivot, dobili bi drugo ili bi se vec nesto dogovorili u zavisnosti od situacije.

Sto se tice zdravlja u svetu postoje testovi na nasledne anomalije i bolesti bez kojih se pas ne moze pustiti u priplod, a kod nas je to ostavljeno na savest odgajivacu. Takodje se prave i ugovori o tome koje su dalje obaveze odgajivaca a koje vlasnika steneta sto kod nas takodje ne postoji.

Zao mi je steneta, za postupkak odgajivaca necu trositi reci, nadam se da ce vase komsije sledeci naici na bolje ljude!

Hvala na odgovori i meni je jako zao ljudi jer su jedna zaista divna porodica i ovo im je prvi pas,i bas sa njim da se sve ovo desi.Oni su zateceni skroz i jako potreseni.

Naravno sa 8nedelja se stene moze prodaviti kao "show potential" i kao "pet" ali i tada se ne zna da li ce taj pas izrasti u izlozbenog psa.

Svuda je normalno barem sto se tice labradora da se napravi taj ustupak ili novo stene ili barem povracaj dela novca,pa me je interesovalo da li je takva ista politika i kod stafforda.

Hvala puno na odgovoru.

Sve zavisi od odgaivaca do odgaivaca , a i pre kupovine psa , treba se uspostaviti dogovor radi ovakvih situacija .
Jer su pri ovakvim situacijama obe strane potresene , ugrozene i ostecene .
I pre svake kupovine psa treba traziti snimak kukova i laktova oba roditelja .
Ali ni to nije garancija , jer se displazija kukova i laktova moze javiti usled pada , udarca ...
U principu displazija je nepravilno funkcionisanje zgloba , gde ( neznam kako se zove ta kost ) ispadne iz casice i tako srasta i sto je pas stariji to se stanje pogorsava i psu je sve teze da trci i da se krece ( pogotovu uz stepenice ) kad navrsi 6-7 godina mnogi psi ( zavisi od stepena displazije ) nemogu da se krecu uopste !

Tako da netreba svu krivicu svaliti na odgaivaca !
Ali su oni 80% krivi !

Normalno da bi trebalo da se da drugo stene , u zamenu za ovo !

A da odgovorim na ono o predpostavci kakvog je kvaliteta stene !
Sa osam nedelja vi nemozete da precizno kazete kakve ce rezultate da ima stene , jer ga u toj dobi jedino uporedjujete sa psima iz istog legla , sto nije okvirno !
Kako ce pas izgledati moze tek da se vidi kad napuni 8 meseci !
Ti u dobi od 2 meseca mozes da izdvojis 1-2 psa , iz nekog legla i da kazes ova dva steneta imaju najbolju perspektivu , ali onda je podrebna dobra ishrana i dosta kretanja .
Kod pasa u toj dobi jedino sto mozes da gledas je da li ima krupne kosti , koji oblik glave ima , i uglove , ostalo se sve menja , pa cak i glava .
Ali mozes da predpostavis da li ce imati izrazen stop , punu njusku ili spicastu ili ...

Izvinjavam se na duzini posta !

sparrow ja sve ovo znam,psima se bavim relativno dugo.

Samo displazija ne moze biti izazvana udarcem,90% je genetika.
Kada pas ima anomaliju,Maxu-astu o kome jer rec je kraca leva noga od desne i pritom displazija oba kuka,pas ima HD E kukove,sa 8meseci i njegova buducnost je neizvesna.

"Vrlo perspektivno" sam rekla jer kada se stene prodaje tako kao "show potential puppy" ako pas ima neku vrstu bolesti bilo to displazija kuka,lakta odgaivac bi trebao da da novo stene ili da ponudi drugo stene za manju svotu novca.

Samo sam htela da proverim koji je princip kod odgaivaca ast-ova kada se desi ovakva situacija,posto doticni Gosp. iz Smedereva je katastrofa poneo,a u sustini je iskoristio dobrotu ovih ljudi,da je tog psa kupio neki "zestoki momak" bas bi me interesovalo da li bi se drao na njega i spustao slusalicu.

Isti princip kao i kod svakog drugog odgaivaca ( nebitno koje rase ). Ali ja ti opet kazem da se pre kupovine bilo kog steneta treba sklopiti ugovor !
A i opet ti kazem da displazija moze da se javi i udarcem , padom ili ...
Ali je u 99 % slucajeva kriva genetika !

Ako ti ljudi imaju vremena i novca , zasto lepo ne odu kod tog gospodina i ljudski i civilizovano rese situaciju , a ako dodje do toga i advokat !

Hvala bogu da treba da dobiju drugo stene u zamenu za ovo !
Ili nek sklope neki dogovor !

sparrow ja sve ovo znam,psima se bavim relativno dugo.

Samo displazija ne moze biti izazvana udarcem,90% je genetika.
Kada pas ima anomaliju,Maxu-astu o kome jer rec je kraca leva noga od desne i pritom displazija oba kuka,pas ima HD E kukove,sa 8meseci i njegova buducnost je neizvesna.

"Vrlo perspektivno" sam rekla jer kada se stene prodaje tako kao "show potential puppy" ako pas ima neku vrstu bolesti bilo to displazija kuka,lakta odgaivac bi trebao da da novo stene ili da ponudi drugo stene za manju svotu novca.

Samo sam htela da proverim koji je princip kod odgaivaca ast-ova kada se desi ovakva situacija,posto doticni Gosp. iz Smedereva je katastrofa poneo,a u sustini je iskoristio dobrotu ovih ljudi,da je tog psa kupio neki "zestoki momak" bas bi me interesovalo da li bi se drao na njega i spustao slusalicu.

Ijao pa to je 5. stepen displazije, tu pomaze samo operacija ili da se pas uspava. Ne smem ni da zamislim kako bi se taj pas kretao u starosti.

Mackic pas ima tek 9meseci a sada vec poslednji stepen displazije,znaci starost tesko da ce doziveti na nogama,neizvesno je.

sparrow: Ajde molim te navedi mi jednog odgaiavca da sklapa ugovor sa vlasnicima njegovih stenadi(pricam o Srbiji).

Jel bi ti isao kod tog coveka posle spustanja slusalice i pretnje?Opet naglasavam da su ovo kulturni i fini ljudi a ne kao Gosp. odgaivac iz Smedereva koji ih je ispsovao i spustio slusalicu a njegova zena u pozadini je vikala :'Nemoj slucajno da im das dinara a niti stene"?O cemu oni da pricaju sa njim?

Mackic:psu je sada operisan jedan kuk a za dalje ce videti atrofirala mu je skroz leva nogica i sada cekaju da vide jeli ce leci na svoje mesto jer je imao anomaliju da mu je leva noga malo kraca od desne.

Rec je o odgaivacnici "Elegant of Cole" iz Smedereva,ja o njima zaista nemam lepo misljenje jer pratim temu o ast-ovima na bk a i od vise ljudi sam cula da su imali lose iskustvo sa njima.

Back