American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Max-m sa slika se nevidi dovoljno da bi mogla dati neki komentar. Probaj da ga slikas u pozi nalik stavu.

Spparow advokat tu ne pomaze, nema kupoprodajnog ugovora.

Minaa011 sto ne kazes ko je u pitanju, do god se o tome cuti to ce se desavati.

Mislim da si i ti znala ko je u pitanju , sa obzirom da u Smederevu imaju 2 odgaivaca AST-a .

Ja poznajem tog odgaivaca jako dobro .
I ja ti predlazem da posavetujes te ljude , da podju kuci kod tog odgaivaca i lepo to rese .
Na kraju krajeva podji ti sa njima !

A znam odgaivace kod kojih mozes da sklopis ugovor , pre kupovine steneta .

Ni jedan odgaivac ti nece sam reci , e aj da sklopimo ugovor .
Ali ti od svakog mozes da trazis da sklopite ugovor !
A mozes i civilizovano da se dogovoris .
U slucaju displazije , ili neke tako nasledne genetske bolesti .
Sta dalje da se radi .

Problem displazije se resava tako sto trazis potvrdu da otac i majka nemaju displaziju kukova. Ako odgajivac to ne moze da sredi onda je bolje od njega i ne uzimati stene.
Jeste istina da taj gen moze da se provuce i da preskoci neke potomke, ali sto je sigurno - sigurno je.

Da, moguce ja da roditelji nemaju displaziju, a da je neko u porodici imao, pa da stene nasledi od njih. To se zove recesivan gen, gen koji se ne ispoljava ali je tu, on se prenosi na potomstvo kod koga moze doci da se ispolji

Nasledjivanje je dominantno-recesivno ili...? Pretpostavljam da se ne nasledjuje kao recimo golokozost? Uh, da, golokozost je determinisana onim recesivnim genom... Koji je u homozigotnoj formi letalan?

Mimis mom, nisam ja bas toliko pametna:) Jos nismo dobili genetiku i nasledjivanje kao predmet :). Ovo je nesto uopsteno, sto mora svaki biolog da zna, bio on istrazivac ili molekularac...

Mi smo to radili na biologiji, prvi semestar na prvoj godini. Jeste tu bilo jos dosta oblasti ali je najvise paznje posvecivano genetici. Znas ono, zeleni i zuti grasak, naborano i glatko zrno... Gregor Mendel. Kodominantno se recimo objasnjava preko ABO sistema krvnih grupa preko kog moze da se objasni i dom.-rec. Jedan ornitolog mi je objasnjavao nesto o nasledjivanju boje kod pasa ali sam ja od svega toga upamtila da je determinise cak 7 gena. A displazija se, pretpostavljam, nasledjuje dominantno-recesivno. Znaci da beba moze da nasledi displaziju ako su i mama i tata heterozigoti i da verovatnoca da ce je naslediti opada sto je u daljem srodstvu sa psom koji je poslednji imao. Kao 0-ta krvna grupa i Rh-faktor. Ako je "A" normalan gen a gen "a" nosi displaziju, zdravi psi mogu da imaju genotip "AA" ili "Aa", jedan gen od oca a jedan od majke. Ako se pare "Aa" pas i "Aa" kuja, oko 25% stenaca ce imati "aa" tj. displaziju.

S druge strane, golokozost kod pasa i skracena butna kost kod zivine su determinisane recesivnim genom. Ako dom. gen obelezimo sa "Z" a rec. sa "z", 50% stenaca ce da bude "Zz"-golokozo ali zdravo, 25% "ZZ"-sa dlakom a 25% mrtvorodjenih "zz". Tuzno.

Nadam se da mi ne zamerate sto sam se malo rasplinula ali nadam se da sam vam (onoliko koliko se secam) pojasnila sistem nasledjivanja displazije.

Kod nasledjivanja gena koliko se ja secam , najvaznije je koji je gen dominantan , tako se isto objasnjava boja kod psa , dva zuto-bela psa i dobije se crno stene !

To je genetska lutrija koja ponekad preskace neku generaciju pasa !

Kod nas , a i u svetu , nepostoji nijedan odgaivac koji je odgajio 3-4 generacije svojih pasa , a da mu se nije javilja displazija , rahitis ,...
On to moze da suzbije na minimum , i da iskljuci tog psa iz daljeg priploda , ali uvek postoji mogucnost da se ponovo pojavi pas sa displazijom !

Pravilo genetike boja : dva zuta (crvena) staforda NIKAD nece dati crno stene, niti tigrasto. Ako se to desi , to znaci da se umesao komsija;) Jer crna i tigrasta su dominantnije od zute u grupi gena koja odredjuje boju i nemogu se nositi prikriveno.

Rahitis nije nasledan! On je posledica lose nege stenaca!

Pravilo genetike boja : dva zuta (crvena) staforda NIKAD nece dati crno stene, niti tigrasto. Ako se to desi , to znaci da se umesao komsija;) Jer crna i tigrasta su dominantnije od zute u grupi gena koja odredjuje boju i nemogu se nositi prikriveno.

Rahitis nije nasledan! On je posledica lose nege stenaca!

A sta ako je deda ili baba sa oceve ili majcine strane bio crno-beli pas ???
Sto ne bi moglo da bude crno-belo stene ??

Za rahitis pardon , moja greska , zbrzao sam i nisam razmisljao .

A sta ako je deda ili baba sa oceve ili majcine strane bio crno-beli pas ???
Sto ne bi moglo da bude crno-belo stene ??

I dalje ne moze. Ako je stene od crnog psa crveno, znaci da nije dobio crni gen od tog roditelja i ne moze dalje prenositi.

Crno stene staforda se moze dobiti samo ako je bar jedan od roditelja crn, ili plav, i nikako drukcije.

To ne znaci da kod drugih rasa nije moguc taj slucaj (recesivni crni gen), ali kod stafa je nemoguc. Prilikom formiranja rase,odvajanjem odredjenih primeraka iz uzgoja izdvajao se i odredjeni tip gena tako da je kod stafa prisutan iskljucivo dominantno zut i dominantno crni gen.
Prenos boja kod pasa je uslovljen vecim brojem gena i njihova medjusobna kombinacija odredjuje izgled , odnosno boju, dlake psa i to je veoma komplikovana stvar za objasniti na brzinu.

Moguce je od dva zuta dobiti black-and-ten stene ukoliko je prisutan taj gen. On se moze nositi prikriveno ispod zute.

Jedan lik mi je objasnjavao nesto o nasledjivanju boje kod pasa ali sam ja od svega toga upamtila da je determinise cak 7 gena. Sad, jeste decko ornitolog ali stvarno ima sirok spektar interesovanja i tu sigurno nema omashke. Znam da je nasao valjda na netu populisticko-naucni text sa sve objasnjenjima koji gen sta determinise i kako se odnose po pitanju dominacije. Da smo imali papir i olovku, mozda bih i upamtila nesto ali ovako stvarno nije bilo sanse. Ipak sam malo vise vizuelni tip.

I jos nesto, majcin gen je dominantniji od ocevog.

Nije neophodno da bude tako, u leglu iz kojeg je moja Chili od tigraste majke i zutog oca bilo je samo jedno tigrasto stene, od pet.

Stene nasledjuje po jedan alel od svakog roditelja, i ispoljice se dominantniji, bez obzira od koga je dosao.
Na osnovu toga se odredjeni psi i proglasavaju dobrim priplodnim jedinkama,oni su izrazito dominantni u pojedinim dobrim osobinama.

Nije neophodno da bude tako, u leglu iz kojeg je moja Chili od tigraste majke i zutog oca bilo je samo jedno tigrasto stene, od pet.

Stene nasledjuje po jedan alel od svakog roditelja, i ispoljice se dominantniji, bez obzira od koga je dosao.
Na osnovu toga se odredjeni psi i proglasavaju dobrim priplodnim jedinkama,oni su izrazito dominantni u pojedinim dobrim osobinama.

Tacno. Zato su polne celije monoploidne a sve ostale diploidne.

Pozdrav svima!
Strasno je ovo sto se dogodilo tom mladom psu, sa displazijom, ali ako se o tome
nastavi ovako stidljivo pisati, nikad nece ni prestati da se dogadja!
Da je moj pas u pitanju ja bi te odgaivace razapeo na svim forumima i rekao istinu!
A sad spparow sto se tice garancije molim te da napises i koji to odgaivaci daju garanciju?
Jer ugovor je upravo to, ako u njemu pise da pas za kojeg se ispostavi da ima displaziju biva zamenjen drugim!
Ja licno ne znam ni jednog odgaivaca koji daje garanciju, sem onih koji
traze za stene cifru za koju bi i svi ostali dali garanciju! Ja sam svoje stene platio koliko
negde kosta celo leglo a nisam dobio garanciju vec je bilo "what you see, is what you get"!
E sad to je i potpuno svejedno, jer ja ili oni nece drugog psa, jer taj horor koji prozivljavaju
ne moze da se resi tako sto ces kupiti drugog psa, a ovoga za koga si se vezao ces likvidirati!
Pas je bolestan, treba ga leciti i konacno uspavati ako se sve bude svelo na njegovu patnju!
Sta ti onda znaci drugi pas, meni licno ne bi znacio nista, pa ni da mi vrate pare!
Ja bi licno bio najsrecniji kad bi u takvoj situaciji moglo nesto po zakonu da se uradi, pa da
se tim jedinkama od kojih je pas zabrani uzgoj!!!
A sto se tice toga da dva zuta staforda daju crno stene, to je nemoguce!
Sory na malo duzem postu!

A jel moze neko da mi objasni kako to da kod zutih stafova nema tamnih potomaka, a kod crnih labova celo leglo bude zuto? (jeste da je malo offtopic, ali rekoh da napisem ovde posto se vec diskutuje o genima)

Kao sto rekoh, 7 gena determinise boju, pa dok se skupi 7 od oca i jos 7 od majke, to mu dodje 14 komada a to je vec visa matematika... ili visa molekularna biologija. A meni nije jasno (kad je vec offtopic) zasto su cokoladni labovi tako retki.

Texas_Tex bas tako nista ti sada ne moze zameniti psa,kada ga ti volis i zivis sa njim od njegovih 8nedelja pa makar nemao obe noge ti ces ga obozavati,takav je slucaj kod mojih komsija.Oni su jedni divni ljudi ali eto naleteli na budalu od odgaivaca,a ovo nije prvi slucaj da sam cula da je neko imao lose iskustvo sa odgaivacnicom EOC!
Ovo su mirni ljudi i oni nemaju nameru da se svadjaju jer im je ovaj zapretio da ne traze nista,niti bilo kakvu pomoc i ljudi ne zele da zapadnu u probleme.
Mene je cela prica jako iznervirala pa sam je i zato iznela ovde.
Maxu je operisan sada jedan kuk ceka se da se oporavi pa ce ici na operaciju drugog,a posle ko zna sta ce biti...

Back