Ovu poruku cu zapoceti ovako, moj otac je preminuo pre 6 dana, samo par meseci od konacne dijagnoze ALS-a, u 57. godini zivota. Poruka ce biti malo duza, bez da ikoga zastrasujem, niti bilo sta slicno, samo moram negde da izbacim ono sto je u meni. Odmah da naglasim da sam besna i razocarana u ovu drzavu, nas zdravstveni sistem i lekare, čast izuzecima. Svi koji su na ovoj temi, verovatno znaju koliko je ovo strasna i uzasna bolest, bez ikakve mogucnosti oporavka. Moj otac je prve simptome dobio pre mozda dve ipo godine, pojavila se slabost u desnoj nozi, kako je on nama objasnjavao oduzetost od kolena ka stopalu, da bi malo posle toga stopalo palo, nogu je bukvalno vukao za sobom, jos uvek je radio. Nema gde nismo isli, vodili ga i na skenere i na magnet kicme, sve moguce, cak i alternativnu medicinu smo probali ne bi li saznali sta je upitanju. Odgovora nije bilo. Došli smo do neurologa Stojana Perica koji je posle EMNG i pregleda dao pretpostavku da je upitanju ALS. Naravno da smo bili u soku, nismo prihvatali i nadali smo se da je bilo sza drugo u pitanju. Preporuka je bila da bude primljen na Neuroloskoj klinici radi daljeg ispitivanja u cilju davanja konacne dijagnoze. Kao sto se zna, tesko se dijagnostikuje i moraju da se iskljuce sve druge bolesti koje daju slicne simptome. Tata se vakcinisao protiv kovida jer su to i trazili kao uslov da bi legao na odeljenje i spremali smo ga za bolnicu. Nazalost nije bio primljen, zbog kovida je bio obustavljen prijem u tom momentu, i dr. Peric je bio prebačen u Batajnicu. Tata je odlazio u dnevnu bolnicu radi ispitivanja, vadjen je likovor, tumor markeri, genetsko ispitivanje. Posle dva meseca smo dobili rezultate da je genetski utvrdjena neuropatija. Naravno ona ne daje simptome koje je on imao, medjutim njima je to bilo dovoljno da ga otkace. Za narednih godinu dana, moj otac je od štaka dosao do kolica, uz potpunu oduzetost desne noge, atrofija leve i naravno kompletna nemogucnost hodanja. Fascikulacije su bile uzasne, u zivotu nisam videla tako nesto. Da oni koji sumnjaju u tu bolest znaju da fascikulacija nije povremeno igranje jednog misica, licno sam videla kako izgleda kad krenu po rukama, bukvalno svaki misic u ruci poigrava kao da su vanzemaljci u ruci, to je toliko izrazeno i vidljivo, da bi svako shvatio da to nije normalno poigravanjr misica koje se svakome dešava. Posle vise pokušaja da bude primljen na kliniku opet smo ove godine uspeli da zakazemo pregled početkom godine. Opet su ga pregledali, ovaj put prof. Stević i neki od njenih asistenata, opet bez dijagnoze i ako je jasno bilo da se radi od ALS, a ne i neuropatiji. Zakazan je bio prijem u aprilu, koji su opet otkazali zbog zabrane prijema na odeljenje jer je neko od pacijenata bio zarazen kovidom. Agonija se nastavlja, nemamo dijagnozu, automatski nemamo prava ni na kakvu pomoc od drzave, tati je sve gore. Do tada se vec zagrcnjava i pri pijenju vode, slabije govori, ruke jos uvek pokretne. Krajem maja pocinje da se zali na disanje i da nema vazduha, stanje se pogorsava u dva dana, zovemo hitnu pomoc, onu naravno ga ne vode u bolnicu, nakon pregleda dr. kaze da mu navodno nije nista, da ima napad panike i da zato ne moze da dise, daje mu inekciju za širenje disajnih puteva i to je sve. Sutradan je bio u jos gorem stanju, da bi ga mi na kraju smestili u kola i odvezli u Urgentni centar, taj put do bolnice nikada necu zabpraviti, mislila sam da ce mi se otac ugusiti na moje oci. Cim smo stigli i cim je bio pregledan, odmah je stavljen na kiseonik. Saturacija mu je bila ocajna, bukvalno smo ga u poslednjem momentu dovezli. Hocu da pohvalim lekare koji su radili u zutoj zoni i sve konsultante. To vece sam razgovarala sa jednim od neurologa, koji je bio saglasan sa tim da je siguran da je ALS, tata je imao jako zapaljenje pluća, bio je pun sekreta, dosao je bronholog koji je izvukao sav sadrzaj iz pluća i prebacili su ga na Urgentnu neurologiju na intenzivnoj. Tu sledi pakao od skoro dve nedelje bez mogucnosti da ga vidimo i čujemo, bio je na konstantnoj mehanickoj ventilaciji. Živela sam za 12h da pozovem i cujem da je dobro. Da ne pricam o tome da smo mi morali da kupimo masku za NIV, da bi on bio prebačen kad mu je bilo bolje na Neurolosku kliniku. Naime rekli su nam da tata odbija obicnu masku, da oni ne znaju razlog, da ga drze na total face masci koju oni imaju, ali da je to jedina koju imaju na klinici i ona ne sme da se iznese i da moramo da kupimo istu takvu, koja je kostala "sitnih" 40 hiljada dinara. Kupili smo je, jer sta smo drugo mogli i on je prebačen. Dosao je momenat kada smo mogli da ga vidimo na par minuta, povrsne informacije smo dobijali od prof. Stević, jer je on bio njen pacijent. Licno ja sam razgovarala sa njom, posle par dana ugradjen mu je PEG za hranjenje i to je bilo bez da su ikoga obavestili, do tada je hranjen preko sonde, jasno ce biti da mu jos uvek nije bilo to neophodno jer se po povratku kući hranio preko usta, samo pasirano naravno. Jasno je bilo da se bukvalno jedva cekalo da ga opusti kući, sa potenciranjem na to. Mi smo zamolili da ostane jos za vikend, da bi pripremili sve kod kuće, iznajmili bolnicki krevet i sve sto je bilo potrebno. Odmah da kazem da su sve sestre na odeljenju bile predivne, bukvalno ne mogu ni jednu losu stvar da kazem za njih, tata je do zadnjeg momenta pricao o njima, da su mu kupovale sladoled, da su danonoćno pazile na njega, koliko je to bilo uzajamno govori cinjenica da su ga sve sestre otpratile do izlaza na dan kad je otpusten sa odeljenja. Naravno mi smo jedva cekali da dodje kući, i svakome bih od vas rekla, cuvajte pare za negu, ulazite u krevet, ko god moze, njemu je to mnogo znacilo sto je mogao sam da podesi kako mu u kom trenutku odgovara. Necu pricati o tome koliko je svima bilo tesko, i njemu i nama i mojoj majci da ga gledamo tako, trudili smo se da mu udovoljimo koliko mozemo da mu bat malo olaksamo. Posle 10og avgusta tati je bilo sve losije, prestao je da jede preko usta skroz i tražio da ga hranimo preko stome, bio je u nemogucnosti da priča, masina za disanje mu je bila neophodna 24h, iako ju je do tada koristio samo uvece po 4-5 sati. Vece pre sam mu sredjivala nokte, znala sam da je to kraj, videla sam da se predao i da vise nije imao snage da se bori. 18. avgusta ujutru je preminuo. Ne postoje reci utehe, ne postoji nista sto bi mi pomoglo, ne prihvatam jos uvek da ga nema i uzasno mi je bolno. Ne daj Boze nikome ni ove bolesti, ni lekara u ovoj zemlji koji su nesposobni i nezainteresovani uopste za brigu i negu o ljudima koji su oboleli of ALS-a. Svima Vama zelim da kazem da sto vise vremena provedete sa vasim najmilijima, i izvinjavam se na ovolikoj poruci, bilo mi je potrebno da ovo napišem.