ALS - oštećenje motornog neurona

...

Mada sam ja više mišljenja da je ovo posljedica ALS-a, a ne uzrok.
drugačije mislim.

sačekaj pregled kod interniste i vidi što će ti reći. on je doktor koji sigurno zna sve o tome, a ja nisam. obavezno postaj mišljenje. amonijak u krvi se ne promatra kao dijagnostički faktor, nego kao smjer efikasnosti terapije protiv hepatalne encefalopatije o kojoj se zna mrvicu više nego o als. ako ti ispadne prilika, provjeri slobodni testosteron (i kreatinin) na uputnicu i osobno smatram da on JEST posljedica als. po novom je i on biomarker. kreatinin ti je... konstantan, ili u padu?

Pozdrav i postovanje svim clanovima foruma. Odredjeno vreme imam simptome koji ukazuju na ALS ili bolest slicnu njoj, pa je to razlog moje posete ovom forumu. Prelistavajuci predjasnje postove, dva posta su mi privukla posebnu paznju, jer su simptomi koji su opisani u njima identicni mojima. To su postovi dve mladje osobe koje se na zalost vise nisu pojavljivale na forumu, pa se plasim da necu uspeti da stupim sa njima u kontakt. Naime, pokusacu da sumiram njihove simptome, sto ce ujedno biti i opis mog stanja.
U pitanju su madji muskarci oko 30-35 godina (kao i ja)
prilikom gutanja pljuvacke kao da se grlo steze,ili kao da posoji stalno neki slajm u dusniku, potreba za blagim kasljucanjem.
Slabost u rukama i nogama uz vidnu atrofiju misica, butina, gluteusa, podlaktice,...
Veoma izrazena anksioznost i jako los san
Hronicni gastritis
Izostanak upale misica nakon veceg opterecenja
Fascikulacije po citavom telu, narocito kada se lezi na boku, misici te noge titraju
Neprecizno kucanje slova na mobilnom itd...

Pozdrav i postovanje svim clanovima foruma. Odredjeno vreme imam simptome koji ukazuju na ALS ili bolest slicnu njoj, pa je to razlog moje posete ovom forumu. Prelistavajuci predjasnje postove, dva posta su mi privukla posebnu paznju, jer su simptomi koji su opisani u njima identicni mojima. To su postovi dve mladje osobe koje se na zalost vise nisu pojavljivale na forumu, pa se plasim da necu uspeti da stupim sa njima u kontakt. Naime, pokusacu da sumiram njihove simptome, sto ce ujedno biti i opis mog stanja.
prilikom gutanja pljuvacke kao da se grlo steze,ili kao da posoji stalno neki slajm u dusniku, potreba za blagim kasljucanjem.
Slabost u rukama i nogama uz vidnu atrofiju misica, butina, gluteusa, podlaktice,...
Hronicni gastritis
Fascikulacije po citavom telu, narocito kada se lezi na boku, misici te noge titraju
Ti si bez razmišljanja pacijent za neurologa.
Ne traži ovde rešenje već pravac kod doktora. :)
Bar da ti urade neurološki pregled i EMNG pa će se znati ima li nekih problema ili nema.

Hronicni gastritis
Bez pregleda neurologa ništa se ne može reći. Ali treba imati u vidu da anksioznost može čuda uraditi (iz ličnog iskustva).

drugačije mislim.

sačekaj pregled kod interniste i vidi što će ti reći. on je doktor koji sigurno zna sve o tome, a ja nisam. obavezno postaj mišljenje. amonijak u krvi se ne promatra kao dijagnostički faktor, nego kao smjer efikasnosti terapije protiv hepatalne encefalopatije o kojoj se zna mrvicu više nego o als. ako ti ispadne prilika, provjeri slobodni testosteron (i kreatinin) na uputnicu i osobno smatram da on JEST posljedica als. po novom je i on biomarker. kreatinin ti je... konstantan, ili u padu?

Sve ću raditi privatno i nalaze i doktora. Planirao sam uraditi ponovo amonijak i još urea, kreatinin, alt,ast i gamma gt. Znači još slobodni testosteron.

Doktor kod kojeg sam htio ići, a najbolji je, termin ima tek 28. septembra, tako da sad tražim drugog.

Postovani ljudi, nemojte se ljutiti ali imam jedno pitanje, unazad 2-3 meseca imam flaskulacije pre svega misica nogu lista a povremeno i ruku biceps, triceps ali redje. Uradio sam pregled neurologa, uredan bez nalaza posebnih kao i ENMG donjih eksgremiteta koji je takodje uredan. Da li je potrebno uraditi i ENMG gornjih da bi se otklonila sumnja na ALS, ima neke bolove u sakama i podlakticama, ali nisam primetio atrofiju i neku posebnu slabost, i jos jedno pitanje kada I da li treba ponavljati ENMG? Izvinite na smetnji ali bi voleo da cujem Vase misljenje, pa ako neko nadje vremena.. Zelim Vam svima da se cuvate i borite.

Hvala. Sta mislite da jos treba uraditi od pregleda? Zar negativan ENMG ne iskljicuje ALS, bar tako shvatih citajuci forum..
Meni je ENMG u desetom mjesecu prošle godine bio uredan, krajem jedanaestoga više ne. I tad mi je dihagnosticiran ALS, prije toga sam imala smetnje kod govora i gutanja šta nije dovoljno za dihagnozu. Napominjem da tad nisan imala nikakvih problema sa rukama i nogama, nisam osjećala nikakvu slabost, al eto, stroj registrira. Već par mjeseci osjećam slabost u lijevoj ruci, popriličnu u odnosu na desnu, iako još uvijek mogu sve radnje tipa držanja predmeta, al stisak je jako loš. Prije pola godine još nisam imala fascikulacije, sad ih u lijevoj ruci imam svaki dan. Triceps je vidljivo slabiji, bicepsi se zasad drže, mišić na šaci ispod palca vudljivo atrofiran. Prije mjesec dana urađen kontrolni EMNG samo lijeve ruke, mišići su još uvijek gusti, tako mi bar kažu.

Hvala. Sta mislite da jos treba uraditi od pregleda? Zar negativan ENMG ne iskljicuje ALS, bar tako shvatih citajuci forum..

Nisi od pocetka citao sve muke i nevolje forumasa kojima je posle silnih
nedoumica i silnih ispitivanja ipak potvrdjena ova dijagnoza.
Uostalom, Bruna B je vec to sve lepo napisala.
Ti najverovatnije nemas ovu dijagnozu, mozda si hipohondar
( nadajmo se da jesi:)) pa samo uobrazavas da i ti imas ALS.

Evo konacno da podnesem izvjestaj vezano za amonijak.

Nakon duze potrage za hepatologom, dosao sam u kontakt sa jednim i u razgovoru sa njegovim tehnicarem preporucene su mi jos neke pretrage i da se javim kad prikupim nalaze. Preporucili su mi kreatinin, ureu, jetrene enzime, hepatitis markere, ponovo amonijak i ultrazvuk jetre.

Prvo sam uradio amonijak i nesto je manji. Umjesto 72, sada je bio 67. Ostali krvni nalazi su ok, jedino alt malo povisen, a kreatinin malo smanjen.

Na ultrazvuku mi rece da je jetra premasna i savjetovao je ct. I njega sam uradio, ali nista novo nije pokazao.

Sa ovim nalazima odlazim kod doktora i on je malo zacudjen jer je jetra uglavnom ok i nema znakova ciroze koja bi objasnila ovako visok amonijak. Po njegovom misljenju, amonijak i als nemaju veze.

Preporucio mi je da ponovim nalaz amonijaka na klinickom centru i da uradim tumor markere.

Eto toliko

Zdravo svima,
Interesuje me da li se KSAVRON može nabaviti u Srbiji?
Otac mi već nekoliko godina boluje od ALS-a. Lijek EDARAVONE smo do sada kupovali u Japanu, ali zbog virusa COVID-19, nabavka lijeka je znatno otežana.
Imate u beogradu čoveka koji može da nabavi zove se ivan
Zdravo svima,
Interesuje me da li se KSAVRON može nabaviti u Srbiji?
Otac mi već nekoliko godina boluje od ALS-a. Lijek EDARAVONE smo do sada kupovali u Japanu, ali zbog virusa COVID-19, nabavka lijeka je znatno otežana.

Back