ALS - oštećenje motornog neurona

Interesuje me nesto,neko ko se razumije volio bih da mi kaze ,npr moj otac ne moze da se krece sam,ruke ne koristi,govor otezan,ostalo je sve dobro za sad,da li moze npr da se odrzi u ovakvom stanju makar godinu -dvije,da li je nekad neko odrzao tako bolest
Ako nema problema sa disanjem, stanje može da se održava koliko to napredak bolesti dozvoljava. Čak i ako počnu problemi sa disanjem i ako se bude morao koristiti aspirator ne znači da će bolesnik brzo da umre. Svi znamo da je bolest individualna i da se kod svakoga razvijaja drugačije. Nema pravila. Na stranim forumima sam nailazio na slučajeve gde su po 3-4 godine nepokretni i dišu na aparate ali su još uvek živi. Radite vežbe sa njim, pogotovo vežbe za disanje. To je za nas ALS-ovce najvažnije. Pored suplemenata koji nam MOŽDA pomažu, vežbe nam sigurno produžavaju rok trajanja :) Nedajte se. Nemojte razmišljati koliko Vaš otac još ima života. To samo baca ljude u depresiju i unutrašnji strah. Tu nema mira. Budite mu podrška, moralna podrška pod br.1. Živite život normalno koliko god je moguće u ovakvoj situaciji. Prilagođavajte se novim situacijama bez nervoze i straha. Život svakako ide dalje a na nama je da odaberemo kako ćemo da ga živimo. U strahu od smrti nikako ne.

Poslednja izmena od moderatora:
@A_1933
Postoje primeri stagniranja bolesti ali ih je vrlo malo i niko od njih ne zna kako je i zbog cega tacno doslo do toga. Svi koriaste iste suplemente. Msm da je sve u glavi i sam radim na tome.imao sam nagli pogorsanje letos i zadnje 4 meseca mi se cini da stagnira. Pored minimalnog broja suplemenata koji koristim posvetio sam se meditaciji i duhovnom miru. Ne mogu reci da je bolest stala ali za 4 meseca pogorsanje je minimalno.

Hvala svakako na zapazanju i savetu, necu se opterecivati. Prilikom sledeceg pregleda neurologa cu ga pitati za misljenje
Nakon pitanja doktora ocekivan odgovor, da se ode malo i na psiho terapiju, na neki razgovor cim krenes sam da istrazujes jer te oni ne upucuju nigde dobijes etiketi hipohondra. Ne kazem da je losa stvar malo popricati sa nekim ali mi nekad doktori zaista nisu jasni zasto ne upotrebe malo vise dijagnostickih metoda .

Pozdrav svima!
Dobio sam telegram iz kliničkog centra Srbije da do kraja godine dođem po terapiju - Rilutek. Adresa u telegramu je Koste Todorovića br.2. Nemam nikakav kontakt telefon. Imam dva pitanja. Da li je adresa dobra? i Da li moram lično da odem po Rilutek ili može moja žena da ga preuzme?

@BrankoBo

Pokusaj da pozovoes ovaj broj ( to je neki insitutut za hematologiju na toj adresi)
pa ih pitaj da ne bi tvoja zena dolazila bzvze.

Klinika za hematologiju, Dr Koste Todorovića 2, 366-3366
Znam Rayela, hvala!
U telegamu piše, Klinički centar, neurologija, II sprat. Ima i broj call centra 34996 ali trenutno nije u funkciji :) a na broj koji si pomenula, niko se nejavlja danima. Snaći će se moja žena, ne sekiram se ja :)

@BrankoBo
Jbg sad,da li poliklinika ili klinika...
Ona glavna zgrada gde je sve i svasta.
Msm da si tu isao kod dr. Stevic (ako nisi isao privatno). Nek se javi na salter i sve ce joj reci.
Ima i druga opcija branko da ti ja posaljem moj rilutek posto ja necu da ga pijem a uzimam ga redovno.
Prvo bih želeo da poželim srećan Božić svima koji ga danas slave!!!!!

Rakiraki, hvala na ponudi! Još nisam definitivno odlučio hoću li koristiti Rilutek ili ne. Sutra moja supruga ide u BG. Bio sam kod Dr.Stević i privatno i u poliklinici. Mislio sam da tamo treba podići "lek" ali nisam bio siguran. Sada je jasno. poliklinika :)

Prvo bih želeo da poželim srećan Božić svima koji ga danas slave!!!!!

Rakiraki, hvala na ponudi! Još nisam definitivno odlučio hoću li koristiti Rilutek ili ne. Sutra moja supruga ide u BG. Bio sam kod Dr.Stević i privatno i u poliklinici. Mislio sam da tamo treba podići "lek" ali nisam bio siguran. Sada je jasno. poliklinika :)

Ja bih ti savetovala da ga ipak uzimas, recimo dva-tri meseca pa tek onda odluci da li ces prestati.

Forum Krstarica vjerojatno (pro)daje mail adrese skupljene preko kolačića - trećoj strani.Dugo nisam bio na Forumu i ne posjećujem druge sajtove,no počeli su mi stizati mailovi tipa pomozi ovom,pomozi onom...Da li i vi dobivate takve mailove?

Ma ne, mozda neki drugi ( Google) to rade.
I ja dobijam raznorazne ponude za bilo sta ako sam prethodnog dana nesto trazila.

Svima na forumu želim dobro zdravlje, iskrenu ljubav, da imaju snagu i volju da preguraju sve što im život nosi.
Danas je u Subotici osvanuo predivan dan. Sunce razbija hladnoću od juče. Do malopre sam sedeo na balkonu i upijao tu energiju. Predivan osećaj!
Iskoristite svaku sitnicu, bilo kakvu mogućnost da uživate i da se psihički podignete.

Back