ALS - oštećenje motornog neurona

Doziranje je najveći problem.Sativex,Dronabinol i sl.su hipodimenzionirani.Premalo triala ima za sva stanja,a tek za ALS... Ovo nije IRKA,ali bilo kakva opstrukcija/onemogućavanje razgovora o kanabisu je zločesto.
Ne, nije zlocesto nego je covek lepo rekao da on uziva u kanabisu barem vec trijes godina, da to
sto on radi veze nema sa dijagnozom ALS, cak me je i sam zamolio da sklonim njegove postove.
I sta i kako sada? Ja sam malo nesto napisala o doziranju sprejom ( postoje i tablete), ali
to sve i sami mozete na netu da nadjete. Kao sto sam i ja nasla.

@Rayela
Bez namere da te uvredim ali niko na svetu ko nema als ne moze da nas razume,moja majka i zena ne mogu da shvate kako to da sam prepodne normalan(koliko je to moguce u ovom stanju) a popodne ne mogu do toaleta otici.
Ne, nikako me nisi uvredio nego sam shvatila da nema potrebe da ja bilo sta vise ovde pisem, a sve sa namerom
da nekako pomognem kako mogu i umem.

@Rayela,cijeni se sve,nemoj misliti...ni ja nisam pojma imao što je ALS sve do prije koji mjesec,a dijagnosticiran sam davno.Nama ni bog ne može pomoći,no čudo može.
Pa ispricala sam vam ukratko za ovaj THC, ima ga u spreju i tabletama, problem je doziranje, rezulati studija koje su radjene
malo su, jako malo optimisticne , ali za sada terapiju THC-om odredjuje lekar ( a ja verujem da to u Srbiji za nekoliko pacijenata nikoga i ne zanima)
zato je moj predlog da pokusate sa nekim farmaceutom uz recept lekara da dobijete sprej, a ima ga i u tabletama.
Ne preprucuje se uzimanje u drugim oblicima jer je tek tu doziranje nemoguce odrediti,
Jos uvek je to sve na nivou studija, lekari individualno odlucuju o terapiji.

Ljudi stanite malo.
Govorimo o ALS a ne o nekakvim aknama.

Rakela ima svoj ulogu. Blago njoj da nije u istim govnima.
Ali nekako balansira između ALS-ovaca koki smo vrlo osjetljivi na svaku reč a s druge strane poskuša nekako regulirati forum.
To da sam ja propagirajo THC bila je glupost. Sam sam je molio da izbriše moje nebuloze.

Jos nesto. Ko je sreckovic bez ALS- ja.?

Ž

@Pikl
Msm da treba iznositi sve sto nam padne na pamet i bez stida.ne zna se razlog zbog kog nastaje als a opet svi mi smo oboleli iz nekog razloga. Meni je veoma zanimljivo tvoje stanje i fizicka pokretljivost o kojoj pricas i mislim da ima veze sa tvojim konzumiranjem thc.
@Rayela
Zelim da se izvinim sto sam bio sumnjicav zbog cega je obrisana piklova poruka,revoltiran sam jer su i meni brisane poruke pa ne zelim da se to i drugima desava a pogotovo da to nekom predje u naviku.

Ne znam koliko dugo i koliko dnevno Pikl uzima ulje,ali je definitivna činjenica da ne uzima,bilo bi to brže.
https://busy.org/@oneness/the-wonder-plant-of-mother-earth-keeping-als-at-bay-with-cannabis
Ne uzimam ulje nego smolu(hash).
8 do 10 terapija(zar nije to fantastican termin?) dnevno. 30 godina.

U to vreme prebolio sam raka.

A s druge strane ronio do 30 metara dubine(na dah). Životinja.

Ja ne verujem da je THC razlog tako spore progresije. A ako jest onda............ ŠOPAJ!

Rayela. Opet me ma zanelo.
Ti to moraš.
Žiga

Evo prevod jednog članka o kanabinoidima i ALS (izvor alsnewstoday.com):

Kanabinoidi, bioaktivna jedinjenja Cannabis sativa, pokazuju svoju aktivnost vezanjem na CB1 i CB2 receptore.

„Dakle, svi ovi podaci pokazuju kako uređivanje procesa u koje je uključen CB2 može promeniti progresiju ALS-a i koliko je endokanabinoidni sistem potencijalno uključen u smanjenje neuroinflama, ekscitotoksičnosti i oksidativne ćelijske štete“, napisali su istraživači.

Prethodne studije su pokazale da kanabinoidi imaju antioksidativno, protivupalno i neuroprotektivno delovanje na životinjskim modelima ALS-a. Zaista, kanabinoidi mogu odložiti napredovanje bolesti i produžiti preživljavanje kod ovih životinja. Međutim, samo nekoliko studija je istražilo efekat kanabinoida na ljudske pacijente, što otežava interpretaciju rezultata.

"Prema jednom opservacijskom istraživanju pacijenata sa ALS-om, samo 10 procenata koji su priznali da konzumiraju kanabis otkrilo je umereno olakšanje nekoliko simptoma, uključujući gubitak apetita, depresiju, bol i zatezanje ", napisali su istraživači. "Pored toga, spastičnost je takođe glavni problem oboljelih od ALS-a, koji su izvestili da kanabis može subjektivno poboljšati spastičnost."

Oni su dodali: „Postoji valjano obrazloženje za predlaganje upotrebe kanabinoidnih jedinjenja u farmakološkom lečenju pacijenata sa ALS-om. Kanabinoidi zaista mogu odložiti napredovanje ALS-a i produžiti preživljavanje. Međutim, većina studija koja su istraživala neuroprotektivni potencijal ovih jedinjenja u ALS-u izvedena je na životinjskim modelima, dok je nekoliko kliničkih ispitivanja koja su ispitivala lekove na bazi kanabinoida bila usmerena samo na ublažavanje simptoma povezanih sa ALS, a ne na kontrolu napredovanje bolesti. "

Istraživači su rekli da se nadaju da će naučnici nastaviti proučavati kako kanabinoidi mogu biti terapeutski korisni za pacijente sa ALS-om.

Znači jedno je sigurno. Neće da naškodi!

Nesporan je benefit od kanabisa u ALSu,no nije poznat mehanizam kako bi pomogao u liječenju.Spike sa CB1, CB2 su utemeljene i to tako funkcionira,no što s tim??THC prolazi kroz BBB kao kroz putar,malo sjeda na CB1 receptore-i što s tim?Stvar je u tome da je homeostaza oštećena/u dizbalansu i to je ono gdje može kanabis pomoći i tako izliječiti ALS.Kod ALS nema patogenih supstrata,plakova,lezija i sl.,ništa nije oštećeno osim motoričkih nerava,ali kao da je apoptoza nastupila i to je oblik borbe koje ne uzimaju kao rješenje.Lijeka nema niti ga može biti,ali da se ALS može podbijediti-može.ALS može stati,a na nama je da izborimo put do popravka neuroplasticitetom i neurogenezom.Stoga,tko vjeruje u oporavak,neka održava mišiće kako god zna.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.Nazalost se prijavljujem,tata mi je oboleo od ove grozne bolesti sa 68 godina. Krenulo je u julu ,sa tim da ga zateze noga do toga da sad ne moze na levu nogu,jedva se pokrece pomocu hodalice.Procitala sam sve stranice,i vise naucila odavde nego sto su doktori objasnili.Oni to tako grubo izgovore,3-5godina zivota,lek produzava zivot 3 meseca.Kao da se radi o predmetu,a ne o necijem ocu,muzu.Uzasnuta sam nasim zdravstvom

@Bluewhite da, nažalost to je tako svuda.O toj bolesti malo tko zna pa se ni ne upušta u objašnjavanje.To je slučajno zalutala stvar na neurologiju,jer se simptomatski može samo na neurologiji detektirati.U biti je to stvar metabolizma,molekularne biologije i genetike.Krenulo u julu ove godine?Teško.ALS se razvija mjesecima,godinama a čak i desetlječima.Možda je tek u julu primijetio.

@lacy to stoji za bolest.Imao je on neke simptome poslednjih godina.Kao npr.suv kasalj.Isao je na preglede,pripisali su to leku za srce koji pije i sl. Ne znam,jako je tesko.Plasi mi i sto mi se cini da bolest galopira.To je ogroman preobrazaj coveka od leta do danas.Izgubio 20kg,vise ne moze da ustane sam,jedva ode do kupatila,iskrivio se kao kifla.Ruke su mu jake jos uvek i pluca,za sada.Htela sam da pije proteine,dr kaze da uzima Peptan,kao to je to.Ne znam sta jos da uvedemo od vitamina,uzela sam i kokosovo ulje...

@lacy to stoji za bolest.Imao je on neke simptome poslednjih godina.Kao npr.suv kasalj.Isao je na preglede,pripisali su to leku za srce koji pije i sl. Ne znam,jako je tesko.Plasi mi i sto mi se cini da bolest galopira.To je ogroman preobrazaj coveka od leta do danas.Izgubio 20kg,vise ne moze da ustane sam,jedva ode do kupatila,iskrivio se kao kifla.Ruke su mu jake jos uvek i pluca,za sada.Htela sam da pije proteine,dr kaze da uzima Peptan,kao to je to.Ne znam sta jos da uvedemo od vitamina,uzela sam i kokosovo ulje...
Nažalost,ništa u ovim trenucima mu ne moze pomoci osim kokosovog ulja i srednjelančanih triglicerida.K.ulje je jako dobro jer odmah razvija energiju,a to je najveći problem kod als.Neka čuva masu!Što više sna!Ono što je izuzetno važno,to je:kada masa počne JAKO padati,ALS je uznapredovao i prešao je na sve mišiće i sada tek slijedi najgore-galop.

@Bluewhite da, nažalost to je tako svuda.O toj bolesti malo tko zna pa se ni ne upušta u objašnjavanje.To je slučajno zalutala stvar na neurologiju,jer se simptomatski može samo na neurologiji detektirati.U biti je to stvar metabolizma,molekularne biologije i genetike.Krenulo u julu ove godine?Teško.ALS se razvija mjesecima,godinama a čak i desetlječima.Možda je tek u julu primijetio.

Nas je forumas Branko takodje dobio dijagnozu od danas na sutra, nije ni sanjao da uopste
i postoji takva neka bolest.

Back