Nikola ti je odgovorio što si pitao, no mene brinu lezije na desnoj strani. Mani se ti neuromuskularnog odjela. Posjeti stručnjaka za autoimune bolesti (MS). Nadam se da sam u krivu.
Da, svestan sam ja mogućnosti da je MS zbog lezija, medjutim problem je u tome što su MS lezije tipične, tj ograničene jasno u prostoru i što moraju biti prisutne i na levoj i na desnoj strani mozga, a moje su male i nisu specifičnog izgleda za MS ... Davao sam likvor na analizu u kliničkom centru i sada čekam analize nekih 4 pretraga. Prva je zapravo zavrsena jer likvor je bistar, ne zamućen, bez krvi, bez neuobičajenih boja... (kod MS je likvor zamućen).
imao sam tri neurološka prgleda pre ovih analiza i svi neurološki testovi su negativni tad bili a i dan danas je tako... Tada mi je rečeno da imam ogromnu aksioznost i da nemam ozbiljne neurološke bolesti, a priložio sam im pretrage krvi i MR glave.
Tada su za lezije smatrali da su posledica dve reanimacije koje sam imao kao dete, jer su mi dva puta životni parametri bili na 0.
Rezultati pregleda:
B12 vitamin ispod normalnih vrednosti ;
D3 vitamin je meni 38 a normalno je 75-500;
HOLESTEROL blago povišen. ;
Devijacija jezika blago u levo pri protruziji,ostali nalazi na k.n. Uredan;
Hipestenzije u levoj polovini lica po neorganskom tipu;
Vrat: nalaz uredan;
Lhermite negativan;
GE: trofika, tonus, GMS, MTR, probe tonjenja,koordinacione probe==NALAZ UREDAN;
PI. Odgovor uredan;
Hod,tandem hod, Romberg-NALAZ UREDAN;
Hiperstezije leve polovine tela po neorganskom tipu;
Svinktere kontroliše;
Aksioznost;
Hod na prstima normalan;
Hod na petama normalan;
Hod nogu pred nogu normalan;
Hod sa zatvorenim očima normalan pravolinijski;
Čučnjevi puni bez problema;
Stepenice normalan hod;
Nema nikvog osećaja zamaranja;
Trnhenje desnog stopala posle 5-10 minuta hodanja, posle spavanja, ležanja nema trnjenja;
EMG: laksa do umerena hronična pretežno demijelizaciona i senzitivna polineuropatija. ( manja količina denervacionih potencijala svih vrsta, retke FASCIKULACIJE, odsutni F odgovori za oba n. medinausa i produženi za oba n. Ulnarisa, uz uredne motorne brzine provodjenja, lakše snižene senzitivne brzine, Nalaz u celosti ukazuje na HRONIČNU RADIKULOPATIJU lakseg do umerenog stepena.
Dakle, svi testovi na MS su negativni, a zbog lošeg nalaza EMG-a su mi zakazali novi EMG za ponedeljak.
Nosio sam 15 minuta dve teške torbe, kada sam spustio torbe, posle 10-15 minuta sam primetio da mi drhte ruke i blaža nespretnost u rukama mi se desavala neki period nisam analizirao koliko dugo je to trajalo.
Sobnu biciklu sam vozio 2 sata bez prestanka i posle toga sam primetio da mi leva noga isto tako podrhtava.
Tokom seksa kada se držim na rukam posle 20-30 minuta dešavalo mi se da krenemda se tresem baš (ruke, ramena) i onda moram da se spustim malo i naslonim na partnerku malo, mada nisam mnogo težak pa joj nije frka.
Pri hodu imam nestabilnost u desnoj nozi ali to se primecuje posle 5-10 minuta hodanja, ako sam pre toga ležao npr... Nestabilnost se povećava hodom do neke granice i onda se tako održava a u stopalu imam taj neki čudan osecaj(nisu trnci,neko blago blago sevanje možda da tako kažem).
Brinu me fascikulacije po celom telu(ruke, ledja, noge, vrat, jednom na kratko sam osetio u licu) ; Na ledjima i vratu ih nisam osecao, samo sam video u ogledalu kad podignem u ruke u ravni ramena i drzim tako, da se u ledjima malkice po nesto pomera u mišicima tj žilica se vidi kako se zgrci i opusti i u vratu...... A na nogama iznad kolena sam ih osecao kako poigravaju solidno i u rukama sam osećao da poigravaju ponekad ujutru kad se probzdim uglavnom ili kad dugo sedim.
Fascikulacije nisi nonstop konstantne i svakodnevnw vec se desavaju povremeno na kratko da zaigra nešto..... Dešavalo se po više puta tokom dana da ih imam negde, ali dešavalo se i par dana da ih ne primetim uopšte.
Sada pijem b vitamin, d3 vitamin, magnezijum, i ksalol.
Kada popijem ksalol i kada mi se smiri napetost, obicno nema ni fascikulacija...
Kad sam bio u fazonu da verovatno imam MS, bio sam užasno izstresiran i uzpaničen, a onda posle vadjenja likvora kada su neurolozi odmah fokus dali EMG-u i kada sam video da se ALS dijagnostikuje tim aparatom, i kad sam video i za fascikulacije šta piše.... Sobzirom da mi EMG nije baš sjajan, živ sam upao u paniku i strah itd....
Jer sa MS-om se živi, a sa ALS-om se umire...
Inače jako mnogo sam sklon napadima panike i često mi se dešavaju, tj lako.
Kad pročitam neke simptome na netu koje nemam, ja ih onda osetim nekako sutra dan ili za dva dana.... Sve to me izludjuje više.
Iskreno kad je @NikolaBN rekao da nije ALS kod mene, mnogo mi je laknulo. Njegovo mišljenje me je mnogo zanimalo i ovom prilikom mu se mnogo zahvaljujem.