o ALS:
ovo sam postao na jednom drugom forumu, žao mi je da netko ne pročita pa pejstam ovdje. ovo je moje osobno mišljenje.
iz nekih razloga (vjerojatno je to oksidativni stress pri kojem nastaju) slobodni radikali/toksini/spojevi probijaju moždanu barijeru (blood brain barrier, BBB) i prolaze kroz mijelinsku ovojnicu neurona pa dolazi do poremećaja u mitohondrijima/ATP te strada neuron, posredno i mišić. glutamat je SAMO jedan od mnogobrojnih invazivnih toksina i slobodnih radikala, a rilutek, lijek, je blokator/inhibitor glutamata. zato i nije pretjerano efikasan.
optimalni put do sprječavanja-lijeka protiv ALS je konsolidacija BBB, odnosno njegov patching-. dakle:
1."pojačanje" mijelina, tj smanjenje/popravak propusnosti ovojnice (može biti pogubno) - to može imati druge posljedice, jer je onda i upitna propusnost i nužnih tvari. naprosto, produkte oksidativnog stresa/toksine eliminirati farmakološki. jako teško je odabrati oružje u borbi.
2.popravak BBB,
3.eliminacija produkata oksidativnog stresa/toksina/radikala.
alternativno konsolidiranju BBB bi bilo eliminirati stress i njegove produkte farmakološki. to su sve uzroci, a sam als je posljedica. trenutno je iz prakse najprikladnije ojačanje ovojnice unosom proteina i masnoća radi "podebljanja" ovojnice pa nije čudo da je optimalno imati bmi oko 30 kod als, povišen kolesterol i sl.
liječnici, molekularni biolozi, farmaceuti i ini, svi se bave posljedicama, a ne uzrocima. kao bolesnik od als sam predložio klinikama (rebro, sv. katarina, neuron i sl.) vlastiti protokol, no "to nije predviđeno službenim protokolom", ili nemaju tehničke uvjete. naravno, uz sva pravna odricanja koja bih dao.
medicina je složena u društvu štreberski. nema inventivnosti, a ako je i ima, to je onda tipa "e, ja bi izmislio ono za što sam stručan, a to je lijek da ALS ne pogađa mišiće nogu, jer sam fizijatar".
i tako sve.
nadalje, premalo je oboljelih da bi se isplatilo investirati u lijek protiv ALS. brainstorm je to učinio, mislim da će uspjeti, a cijenom je profilirao svoje pacijente, tj. klijentelu. 60 oboljelih /god će zaliječiti, a kada nikne konkurencija, prodat će patent i to je to.
--
ZAKLJUČAK:
ALS nastaje kao posljedica stresa. ne kvantitativnog, nego kvalitativnog. zato postoje mlađi i stariji pacijenti. pokretanje određenog stresa (nebitno čime uzrokovanog - prištićem na čelu, gubitkom na burzi, smrću...) uzrokuje promjenu kemizma u metabolizmu/utjecaj na lom veza među molekulama i nastanak slobodnih radikala. promijenom kemizma dolazi do narušene homeostaze i "upada" u motorni neuron toksina (što god to bilo) te uništavanje mitohondrija. zbog toga MN propada, posredno i mišić.
Usporavanje/plato ALS:
1. "pojačanje" mijelinske ovojnice motornog neurona (najčešće) prehranom. ne znam reći točno, no proteinima i masnim kiselinama srednje dugog lanca (MCFA) - onim što kemijskim sastavom je najsličnije ovojnici neurona koja se time reparira. treba prepustiti organizmu da odabere omjer i odabir masnoća i proteina. masnoće i proteini su neprijatelj als, a proteini i prijatelj vaših mišića. ugljikohidrati daju energiju i nezaobilazni su kod usporenja als, no imaju i mana. preporučam palatinozu kao "spori" ugljikohidrat, a i zubi ne stradaju. zamjena za UH su MCFA koje se ne deponiraju u organizmu, nego odmah razgrađuju. kolesterol je vaš saveznik protiv ALS!
2. kemijski ukloniti produkte stresa. neki koriste antioksidanse, no to je kamilica. skupe pare za mali učinak. rilutek je, kako pišem, blokator glutamata, no glutamat je samo jedna od toksičnih tvari. radicava nije ništa drugo nego turbo antioksidans sa sofisticiranom primjenom.xyz puta jači od astanxathina i resveratrola zajedno.
3. pojačati selektivnost/normalizaciju BBB. to se nameće kao logična uputa, no previše sam laik da bih ja tu išta.
evo, nadam se da sam se ovim pridružio nekima koji pokušavaju doznati protiv čega se u stvari bore. ovo je moja teorija, teorija oboljelog koji je još uvijek u stanju da nešto napravi za sebe. možda je, možda nije. nadam se da mojom pisanijom nisu otišli dani i dani u - bezdan, a ako i jesu, who cares?
dakle, u nedostatku kemije koja bi mogla regulirati BBB ili pojačati mijelin, jedino što nam ostaje je PREHRANA. proteini i brzorazgrađujuće masnoće na prvom mjestu, a odmah na drugom ugljikohidrati. suplementi svi su preskupi kada vidite koliko IU imaju. boosteri i sl. su ok., čine se jeftinima, velika slova, a efikasnost u tragovima. pratite sastav onoga što kupujete, kao i količinu/relativni udio. u suplementima je mahom kreda kao punilo, a u tragovima antioksidans i sl. zašto morate piti 5 tableta dnevno? da organizam jednoliko apsorbira mineral/vitamin? ne, nego da napišu 120 kapsula, tj da napune staklenku.
pitanja koja se nameću: zašto nisu napadnuti sfinkteri, zašto nekoga zahvati FTD, zašto ima toliko različitih manifestacija... odgovor leži (po mojem mišljenju) u razlici otpuštenih radikala/razlici stresa, individualnoj razlici metabolizma i milimikronskim razlikama u kvaliteti i debljini stanične ovojnice kod svake jedinke...
mislim da od šume ne vidimo drvo i da je lijek tipa andol - jednostavan, ili u nama.