ALS - oštećenje motornog neurona

Hranu smo oduvek koritili sto bi rekli domace, sve pravljeno i sveze kuvano, slatkisi su nam domaci kolači, domaće kuvani džemovi i sokovi i sl. Znaci niti smo ranije koristili gotovu hranu i grickalice a sad pogotovo. Ova bolest poprilicno otvara pogled po pitanju istog. Kada mi se majka razbolela saznanje o otrovu koji sa sobom nose glutaminati i gde se sve stavljaju me je zgrozilo tako da smo sad posebno sve redukovali.
Probacemo etericno ulje sigurno. Sad smo uveli i sok od svežem krastavca, negde sam zimus procitala izjave da ga koriste sportisti za ublazavanje napora misica posle velike iscrpljenosti pa smo cekali da se pojavi svez i da ga probamo...

Nasao sam na netu neke recepte za sok od krastavaca ali me interesuje kako Vi pravite sok, kako bi rekao moj saborac Grada "da razmenimo recepte" :)
Dodao bih jos ,vezano za ishranu, da ja koristim hleb od heljdinog brasna, bar dva puta mesecno Tnus hleb, ako nema neki od ova dva koristim Carski hleb (integralni hleb sa semenkama)... !

http://www.herbalia.org/index.php?id=sok-krastavac

Pozdrav Nikola, mi smo kupili jos pre par godina onaj sokovnik sto su reklamirali u teleshopu ili kako se vec zvase, ima tome 5 godina. Sokovnik je Power Juicer. Krastavac samo operemo dobro i uklonim sam vrh i propustim kroz sokovnik, dobije se bistar sok koji odma svež mama popije, bez bilo kakvih dodataka.
Zimi kad pravimo nar, na to ne ide zbog velike kolicine kostica, kad se ociste zrna mi smo koristili ili resetku ili jednu spravicu koja se koristi za cedjenje cvaraka inace....
Sto se hleba tiče, mama ga zbog lepjlivosti ne jede. Mislim da je sve bolje od belog jel tu nema nista korisnog al teba se cuvati i obojenih hlebova, pekari dodaju boju belom i prodaju ko crni.... Ja sam lično koristila par meseci tonus razani jel mi jako prija, a sad vec par meseci sama pravim, i moji u kuci jedu svi njega, usemih se i brzo je a dosta se dobije. Pravim u kalupu za hleb koji oblozim papirom za pecenje. Pomesam 400 gr brasna od raža (celo zrno, koristim brasno vega npr), 1 ravna kasicica sode bikarbone, 2/3 ravne kasicice soli, ja volim da dodam 4 kasike celog semena lana (moze i bez toga), dobro promesam i dodam 2 kašike maslinovog ulja i 400ml vode, kad se dobro izmesa odmah sipam u kalup i na pečenje, 45 minuta na 200 C (rerna treba da je prethodno zagrejana)... Meni iskreno ovo prija, ja nisam probala sa drugim brasnom ali verujem da mogu varijacije da se koriste ukljucujuci i razno drugo semenje

Sa sokovnikom koji imam nisam bas zadovoljan, vrlo tesko se cisti, filter ima tako sitne rupice da ga voda pod veliki pritiskom tesko moze ocistiti! Tragajucu na net za Power Juicerom nasao sam na dobar recept za sok :

Sastojci:

- 1 krastravac
- 3 cveta brokolija
- 1 kivi
- 1 veza belog grožđa

Kad spominjes kasu ponekad kad hleb pocne da se susi Ja ga ubacim u corbi i ispasiram i onda popijem !!! Primetio sa da pasiranu hranu mogu vise kolicinski da pojedem, valjda se manje umaram!

Sigurno dodje do umaranja zbog zvakanja, a verovatno i malo otezanog gutanja. Koliko sam shvatila als pacijenat za svaku cak i rutinsku radnju trose mnogo vise energije te se iz istog razloga brzo umaraju i potreban je veci kalorijski unos. Svakako trebate kombinovati unos hrane da sto vise pojedete jel vam zasigurno treba svaka kalorija.

Sto se soka od krastavca tiče rešili smo da probamo onako čist baš zbog specifičnog dejstva. A na sokovniku mogu razni bistri da se prave sto od voca sto od povrća. Mislim da je svaka kombinacija tu pogodak jel je veliki izvor vitamina i izuzetno je hranljivo i zdravo.

Savet za čišćenje filtera, tj one mrežice prohromske koja u stvari i cedi sok, ista stvar ima i u ovom nasem sokovniku, ja sam kupila jednu naj običniju četkicu za zube i sa njom malo protrljam lagano spadne, pogotovo ako se pre toga malo natopi

Da se i ja ukljucim,

Moja mama svaki dan pije sveze cedjene sokove ali ono sto sam saznala da je bitno, bar su meni tako rekli, je to da se domace voce i povrce ne mesa sa juznim vocem.
Ranije smo uvek limu ili pomorandze pored ostalog koristile ali sada njih cedimo kasnije u toku dana a ne zajedno sa ostalim sastojcima.

Sa sokovnikom koji imam nisam bas zadovoljan, vrlo tesko se cisti, filter ima tako sitne rupice da ga voda pod veliki pritiskom tesko moze ocistiti! Tragajucu na net za Power Juicerom nasao sam na dobar recept za sok :

Sastojci:

- 1 krastravac
- 3 cveta brokolija
- 1 kivi
- 1 veza belog grožđa

Kad spominjes kasu ponekad kad hleb pocne da se susi Ja ga ubacim u corbi i ispasiram i onda popijem !!! Primetio sa da pasiranu hranu mogu vise kolicinski da pojedem, valjda se manje umaram!

Da li je neko upoznat sa bilo kakvim efektima terapija matičnim ćelijama što rade u Izraelu? Poznato mi je da tu ima dosta nazovimo "varki" i da su mnoge klinike koje primenjuju terapije zatvorene i to i u Nemačkoj npr a ne samo u Kini i Latinskoj Americi... Bilo je dobro poznatih vesti o izlečenju rabina u Hadassah bolnici u Izraelu al nesto vesti daljih nema, osim da sad rade istraživanja i testiranja u saradnji sa jednim Američkim istraživačkim centrom. Koliko sam razumela oni su radili sa autohornim matičnim ćelijama, ali ih nisu samo filtrilali i vracali vec su radili i neku modifikaciju.... Sad se tamo pojavila jos jedna klinika ali koliko vidim oni ne rade sa autohornim matičnim ćelijama već sa donorom.... Ne znam dal neko od osoba koje prate forum, gleda na TLC kanalu Cake boss emisiju, naime majka od pomenutok poslastičara ima ALS i u emisiji je prikazano da je bila u izraelu sa svojim rodjakom koji je doniro matične ćelije koje su joj date u tretmanu. Oni su objavili gde su bili (CTCI) ali ne i da ima pomaka ili efekata. Pokusala sam da stupim u kontakt sa nekim iz porodice, ali bezuspešno...

Pratim sta se desava sa istrazivanjima maticnim celijama, do malog pomaka je doslo i FDA je pre par dana odobrila BrainStorm drugu fazu ispitivanja, vise o tome http://www.brainstorm-cell.com/index.php/news-a-events/296-april-28-2014 Osnovna bolest kod pomenutog rabina je bila MG a ne ALS i to je jedna od "varki" koja je obisla svet neverovatno brzinom.
Pocetkom februara bila je aktuelna terapija mezenhimalnim maticnim celijama (faza II kl. studije) kod 12 ALS pacijenata na klinici u Jerusalimu.U ostalim centrima u svetu (Meksiko,Austria,Kina .... itd) terapija maticnim celijama je problematicna i svi pacijenti iz Srbije,Makedonije,Crne Gore koji su dobijali ovu terapiju vrlo brzo su se suocili sa progresijom bolesti.

verovatno su i drugi kao i ja na netu nasli ljude koji trvde da su uz pomoc raznih suplemenata i ishrane uspeli da zaustave,uspore ( naprave napredak). Nakon 2 meseca koriscenja riluteka i silnih suplemenata mom ocu se als ubrzao (pogorsalo stanje) jedino sto je pozitivno je pojacan apetit tj. jede i vise i cesce nego kad je bio zdrav i zaustavljeno je mrsavljenje. e sad sta je kumovalo tom ubrzavanju ( rilutek ili suplementi ) ili nesto trece ko ce ga znati?
suplemente koje dajem ocu su: complex B, E, Q10, zink.
alpha lipoic acid, ekstrakt semena grozdja,
c+soda bikarbona ( natrijum askorbat), magnezijum hlorid,
tinkture: lavlja gljiva, perga,
aronija, brasno konoplje, kozije surutke, trazno voce i povrce........
zeolit nedelju dana jer ima 25 god. radnog staza u hemijskoj industriji.
ako neko misli da sam u necemu gresio sa svim ovim voleo bi komentar ili savet ili je iluzija da ovo ista moze usporiti.

Da li je neko kristio preparat Immuno-G 500 ? Cuo sam neke price o stagnaciji ALS-a ali voleo bih info iz prve ruke !!!

vidim da jaca imunitet, stiti celije jetre..., sve sto jaca imunitet po meni bi valjalo jer sto je imunitet slabiji covek je slabiji i podlozniji bolestima i tu als odma divlja.
kada me je dr. u bolnici u slankamenu pitala ko je mom ocu rekao da pije silne suplemente ja sam joj rekao da na primer nece isto na upalu pluca odgovoriti neko ko je zdrav i neko ko ima hiv.

Immuno-G 500 meni nije poznat kod pacijenata sa ALS-om, ali jeste u formi preparata za jacanje imuniteta. Nama je pedijatar preporucio zimus sirup imunotrofina za dete zbog respiratornih cestih infekcija, tada koliko se secam je rekao da ga ORL lekari hvale i mi smo koristili 2 meseca.Sirup ima u sastavu glukan iz gljive. E sad kako je delovalo uopste nemam neki utisak, nije bila bolesna ali nije isla ni u vrtic tako da.... Gledajuci logicki to sve ima smisla jel isti problemi muce ALS pacijente ali dal je logika ispravna e to vec ...
Evo i korisnog sajta za pracenje sta drugi pacijenti koriste: http://www.patientslikeme.com, moze se isfiltrirati da se vide samo als pacijenti i sta koriste od medikamenata i koliko im to po sopstvenom mislijenju koristi

Otkriven uzrok Lou Gehrigovog oboljenja ( amiotrofična lateralna skleroza – ALS )

Amiotrofična lateralna skleroza, oboljenje poznato kao Lou Gehrigova bolest, je oboljenje koje postapeno napada motorne neurone, ćelije koje kontrolišu naše voljne pokrete, uzrokujući paralizu i konačno smrt. U novim istraživanjima otkriven je protein, koji je odgovoran za nastanak amiotrofične lateralne skleroze. Istraživači Univerziteta Wisconsin-Madison, objavili su studiju o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi u žurnalu Cell Stem Cell. Prema navodima centra za kontrolu bolesti uzrok amiotrofične lateralne skleroze nije poznat i trenutno ne postoji lečenje ove bolesti.

Studiju je vodio Su-Chun Zhang, sa univerzitta Wisconsin-Madison. U studiji je otkrivena genetska mutacija kod malog broja pacijenata sa ALS, što je navelo naučnike da prenese izmenjeni gen na životinje radi daljeg testiranja. Ovaj pristup nije urodio plodom. Zato je ispitivanje nastavljeno na humanim motornim neuronima u laboratorijskim uslovima. Ovi motorni neuroni daju signal mišićima kako bi se kontrahovali. Kod ALS postoji greška u prenosu ove informacije.

Istraživanje je fokusirano na protein unutar motronog neurona. Istraživači su uspeli da kreiraju motorne neurone u laboratorijskim uslovima, a zatim identifikovali oštećeni protein za koji se smatra da uzrokuje nastanak ALS.

Su-Chun Zhang je prvi naučnik kome je ikada uspelo da dobije motorne neurone od embrionanih stem ćelija, pre 10 godina. Nedavno je uspeo da transformiše ćelije kože u indukovane pluripotentne stem ćelije (iPS), koje je zatim transformisao u motorne neurone. Pri tome je objasnio da iPS mogu da se koriste kao model oboljenja, jer poseduju mnoštvo istih karakteristika kao donor ćelije. Sa iPS možete uzeti ćelije od bilo kod pacijenta i pretvoriti ih u motrone neurone sa ALS, tvrdi ovaj naučnik. Prema njegovim rečima, ovo daje novi uvid u patofiziologiju nastanka oboljenja.

U svojoj novoj studiji pomenuti profesor se koncentrisao na istraživanje proteina koji čine transportnu strukturu koja se naziva neurofilament, unutar motornog neurona. Prema njegovim rečima, ovaj neurofilament pokreće hemijske produkte i ćelijske komponente uključujući i neurotransmitere do najudaljenijih krajeva nervne ćelije.

Prema objašnjenju profesora Zanga, motroni neuron koji kontroliše mišiće stopala dugačak je oko 90 cm, zato je potrebno potegnuti dug put kako bi se signal preneo mišićima stopala. Kao takav, jedan od prvih signala ALS, kod pacijenata koji ne poseduju ovu konekciju, je paraliza stopala i nogu.

Nalazi navedeni u ovom istraživanju će definitivno značajno uticati na istraživanje ostalih neurodegenerativnih bolesti. Pre ovog istraživanja bilo je poznato da jedan od proteina blokira prenošenje signala duž nervnih vlakana, što dovodi do poremećene funkcije i izumiranja aksona. Ova takozvana „zapetljanost“ nastaje zbog nedostatka jednog od tri proteina neurofilamenta. Prema naučnim objašnjenjima neurofilament igra kako strukturnu tako i funkcionalnu ulogu. Neurofilament je kičma neurona i neprestano se menja. Proteini neurofilamenta moraju stalno da se produkuju u jedru ćelije, a zatim da se transportuju na udaljene krajeve ćelije. Ukoliko proteini ne mogu da se formiraju i transportuju korektno nastaje problem. Prema rečima istraživača, uzrok ALS je verovatno poremaćaj u regulaciji produkcije proteina neurofilamenta.

Slični poremećaji uočeni su kod Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Značajna činjenica, prema tvrdnjama istraživača je, da traganjem za uzrokom ALS u stvari dolazimo do osnove brojnih neurodegeneratiivnih oboljenja. Poremećaj regulacije sinteze proteina dešava se jako rano i najverovatnije predstavlja uzrok nastanka oboljenja. Ovo je značajno, jer do sada niko nije znao šta je u osnovi bolest, te je sada moguće intervenisati u ranoj patofiziološkoj fazi, i time spasiti milione neurona.

Ukoliko nalazi ovog istraživanja ne izgledaju nekome spektakularno, isti tim istraživača uspeo je da spase nervne ćelije u laboratorijskim uslovima. Prema navodima, istraživanje se kreće u pravcu testiranja brojnih medikamenata kojima će biti moguće lečenje amiotrofične lateralne skleroze. Centar za klontrolu bolesti objavio je kompletan spisak faktora rizika, kako bi olakšao borbu protiv ove bolesti.

Ja se zaista nadam da nam ovo moze pomoci

Otkriven uzrok Lou Gehrigovog oboljenja ( amiotrofična lateralna skleroza – ALS )

Amiotrofična lateralna skleroza, oboljenje poznato kao Lou Gehrigova bolest, je oboljenje koje postapeno napada motorne neurone, ćelije koje kontrolišu naše voljne pokrete, uzrokujući paralizu i konačno smrt. U novim istraživanjima otkriven je protein, koji je odgovoran za nastanak amiotrofične lateralne skleroze. Istraživači Univerziteta Wisconsin-Madison, objavili su studiju o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi u žurnalu Cell Stem Cell. Prema navodima centra za kontrolu bolesti uzrok amiotrofične lateralne skleroze nije poznat i trenutno ne postoji lečenje ove bolesti.

Studiju je vodio Su-Chun Zhang, sa univerzitta Wisconsin-Madison. U studiji je otkrivena genetska mutacija kod malog broja pacijenata sa ALS, što je navelo naučnike da prenese izmenjeni gen na životinje radi daljeg testiranja. Ovaj pristup nije urodio plodom. Zato je ispitivanje nastavljeno na humanim motornim neuronima u laboratorijskim uslovima. Ovi motorni neuroni daju signal mišićima kako bi se kontrahovali. Kod ALS postoji greška u prenosu ove informacije.

Istraživanje je fokusirano na protein unutar motronog neurona. Istraživači su uspeli da kreiraju motorne neurone u laboratorijskim uslovima, a zatim identifikovali oštećeni protein za koji se smatra da uzrokuje nastanak ALS.

Su-Chun Zhang je prvi naučnik kome je ikada uspelo da dobije motorne neurone od embrionanih stem ćelija, pre 10 godina. Nedavno je uspeo da transformiše ćelije kože u indukovane pluripotentne stem ćelije (iPS), koje je zatim transformisao u motorne neurone. Pri tome je objasnio da iPS mogu da se koriste kao model oboljenja, jer poseduju mnoštvo istih karakteristika kao donor ćelije. Sa iPS možete uzeti ćelije od bilo kod pacijenta i pretvoriti ih u motrone neurone sa ALS, tvrdi ovaj naučnik. Prema njegovim rečima, ovo daje novi uvid u patofiziologiju nastanka oboljenja.

U svojoj novoj studiji pomenuti profesor se koncentrisao na istraživanje proteina koji čine transportnu strukturu koja se naziva neurofilament, unutar motornog neurona. Prema njegovim rečima, ovaj neurofilament pokreće hemijske produkte i ćelijske komponente uključujući i neurotransmitere do najudaljenijih krajeva nervne ćelije.

Prema objašnjenju profesora Zanga, motroni neuron koji kontroliše mišiće stopala dugačak je oko 90 cm, zato je potrebno potegnuti dug put kako bi se signal preneo mišićima stopala. Kao takav, jedan od prvih signala ALS, kod pacijenata koji ne poseduju ovu konekciju, je paraliza stopala i nogu.

Nalazi navedeni u ovom istraživanju će definitivno značajno uticati na istraživanje ostalih neurodegenerativnih bolesti. Pre ovog istraživanja bilo je poznato da jedan od proteina blokira prenošenje signala duž nervnih vlakana, što dovodi do poremećene funkcije i izumiranja aksona. Ova takozvana „zapetljanost“ nastaje zbog nedostatka jednog od tri proteina neurofilamenta. Prema naučnim objašnjenjima neurofilament igra kako strukturnu tako i funkcionalnu ulogu. Neurofilament je kičma neurona i neprestano se menja. Proteini neurofilamenta moraju stalno da se produkuju u jedru ćelije, a zatim da se transportuju na udaljene krajeve ćelije. Ukoliko proteini ne mogu da se formiraju i transportuju korektno nastaje problem. Prema rečima istraživača, uzrok ALS je verovatno poremaćaj u regulaciji produkcije proteina neurofilamenta.

Slični poremećaji uočeni su kod Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Značajna činjenica, prema tvrdnjama istraživača je, da traganjem za uzrokom ALS u stvari dolazimo do osnove brojnih neurodegeneratiivnih oboljenja. Poremećaj regulacije sinteze proteina dešava se jako rano i najverovatnije predstavlja uzrok nastanka oboljenja. Ovo je značajno, jer do sada niko nije znao šta je u osnovi bolest, te je sada moguće intervenisati u ranoj patofiziološkoj fazi, i time spasiti milione neurona.

Ukoliko nalazi ovog istraživanja ne izgledaju nekome spektakularno, isti tim istraživača uspeo je da spase nervne ćelije u laboratorijskim uslovima. Prema navodima, istraživanje se kreće u pravcu testiranja brojnih medikamenata kojima će biti moguće lečenje amiotrofične lateralne skleroze. Centar za klontrolu bolesti objavio je kompletan spisak faktora rizika, kako bi olakšao borbu protiv ove bolesti.

@Nikola

Svaki pomak u istrazivanjima uliva nadu u pronalazenju leka i ovo je svakako lepa vest. Sto se tice Vaseg posta o immuno-G500, koristila sam ga prosle zime. Ne znam, koliko mi je pomogao. Nisam imala grip, virusnu infekciju i slicno, ali sam koristila puno vitamina i minerala. Pozdrav

Ja sam imao problem sa disanjem prošle godine,pokušao sam vezano dva puta duboko udahnem vazduh,nisam uspeo!Kod drugog udaha zakašljao sam se a potom gotovo zagušio,ostao sam bez vazduha nisam mogao ni da udahnem niti da izdahnem vazduh. To je trajalo vrlo kratko par sekundi potom sam došao do vazduha. Probao sam ponovo,opustio se pre toga maksimalno,isto se desilo. Seo sam za računar i počeo da tražim neko rešenje, našao sam tekst o respiratornoj terapiji! Vežbe sam radio ujutro u uveče(i sad radim vežbe),posle dva dana imao sam pozitivan rezultat,mogao sam da udahnem dva i više puta vezano!
EMG kod ALS-a je uvek pozitivan.Kažeš daće mu Rilutek,nema šta drugo,ja ga ne koristi, kod njega ima kontraindikacija najviše utiče na jetru.Bolje je imati povišen holesterol,dokazano usporava ALS,nego koristiti Rilutek.

NIKOLA, možeš li mi odgovoriti šta misliš da li imam problem sa motornim neuronom jer mi je jedan doktor kad sam ga mejlom pitala objasnila simptome rekao da sumnja na oštećenje motornog neurona a ja tražih na internetu i nađoh o als obolenju i rekao da pijem mesec dana milgamu i da odem kod doktora na pregled a ja neću da idem jer ne želim da mi to neko sazna. primetila sam da mi je leva noga postala tanja od desne u butini 2 cm, nadkolenici 1 cm, u listu 2 cm a u članku 1, 3 cm, a imam noću već više godina trzanje u nogama, možete li me reći da li se ta razlika može maći i na koji način? koji bi mogli biti uzroci ovog tanjenja noge a i leve ruke jer je i leva ruka tako tanja 2 cm i 1 cm u članku? primetila sam i da nemam dlake na nogama do polovine listova a u porodici imam naslednu arteroslerozu po očevoj liniji naprasne smrti od kardiovaskularnih obolenja, a moram priznati da uopšte nisam fizički aktivna pa ne znam da li je to doprinelo ovom tanjenju leve strane u odnosu na desnu

Meni nista neukazuje kod Vas na bolest motornih neurona! Tanja leva ruka,noga meni govori da ste desnjakinja (dominantna desna ruka-noga),ako sam u pravu to je normalno da desna ruka-noga budu jace i vece u obimu !!!

Cuvajte se anksioznosti !!

Poslednja izmena:
NIKOLA, možeš li mi odgovoriti šta misliš da li imam problem sa motornim neuronom jer mi je jedan doktor kad sam ga mejlom pitala objasnila simptome rekao da sumnja na oštećenje motornog neurona a ja tražih na internetu i nađoh o als obolenju i rekao da pijem mesec dana milgamu i da odem kod doktora na pregled a ja neću da idem jer ne želim da mi to neko sazna. primetila sam da mi je leva noga postala tanja od desne u butini 2 cm, nadkolenici 1 cm, u listu 2 cm a u članku 1, 3 cm, a imam noću već više godina trzanje u nogama, možete li me reći da li se ta razlika može maći i na koji način? koji bi mogli biti uzroci ovog tanjenja noge a i leve ruke jer je i leva ruka tako tanja 2 cm i 1 cm u članku? primetila sam i da nemam dlake na nogama do polovine listova a u porodici imam naslednu arteroslerozu po očevoj liniji naprasne smrti od kardiovaskularnih obolenja, a moram priznati da uopšte nisam fizički aktivna pa ne znam da li je to doprinelo ovom tanjenju leve strane u odnosu na desnu

Lično mi je dr. Trikić potvrdio da je razlika u obimu od 2 cm potpuno normalna. Kod mene je situacija reklo bi se atipična, ali u principu nije. Pošto sam se bavio košarkom jača mi je leva noga (odrazna) i desna ruka. I mi, i dr. koji je izrazio sumnju imamo premalo informacija. Pritom mislim da je jako neozbiljno sa njegove strane da da takvu dijagnozu, jer ALS nije polazna pretpostavka već dijagnoza do koje se dolazi metodom eliminacije. Simptomi ove bolesti su ujedno i simptomi mnogih drugih oboljenja, znatno češćih. Verovatnoća da obolite od ALS-a je oko 1:100 000 ako spadate u rizičnu grupu (muškarci iznad 40 godina). Slične šanse imate i ako igrate loto :D Da li imate još nekih problema, i kako ste uopšte doveli sebe u situaciju da merite obim vaših delova tela? Dr. gugl je opasan, ja sam do sada putem njega već oboleo od 4-5 vrsta tumora i 10-ak neuroloških oboljenja :D

Ja i dalje mislim da je mediska paznja pozitivno delovala na Acu, takodje znam da nekoristi nista posebno za terapiju!

Bivsi teniski profesinalac Jerome Golmard oboleo od ALS-a, mogli ste ga videti na cetrvtfinalnom mecu koji je igrao Nadal na French openu!

http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2014/04/15/Golmard-ALS-Diagnosis.aspx

Interesuje me kako podnosite ove vrucine, kako spavate , treba li Vam pomoc da ustanete, koristite li neko pomagalo ( Bed Helper ) ?

Mom ocu je pre nekoliko nedelja dijagnostifikovan als, posle skoro godinu dana obilaska raznih lekara i ustanova. Nisam bila iznenađena, već nekoliko meseci sam se pribojavala baš ove bolesti jer sam tragala za informacijama o simptomima koje je imao. Nepotrebno je opisivati kroz šta prolazimo, pogotvo onima čija sam pitanja i informacije detaljno čitala i o njima razmišljala dugo pre nego što sam odlučila da Vam se javim. Svim obolelim i njihovim porodicama želim puno snage i optimizma bar koliko ga trenutno ima moj otac. Imam pitanja ali ostaviću to za kasnije... Hvala svima za praktične savete koje pokušavamo da primenimo.

Back